Connect with us
Data: 19/02/2025
.

Actualitate

„Luna Pădurii” – Eveniment dedicat protejării ecosistemelor forestiere, marcat și în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Parcul Național Retezat se pregătește să marcheze „Luna Pădurii”, eveniment organizat anual între 15 martie și 15 aprilie, cu scopul de a evidenția importanța pădurilor în menținerea echilibrului ecologic și de a atrage atenția asupra necesității protejării acestora.

Această inițiativă, cu rădăcini în Statele Unite ale Americii, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în 1872 sub denumirea de „Sărbătoarea sădirii arborelui”, a fost adoptată și în România în anul 1902, la inițiativa lui Spiru Haret, ministrul Cultelor și Instrucției Publice de la acea vreme.

În cadrul Parcului Național Retezat, pădurile ocupă aproximativ 20.500 ha, ceea ce reprezintă 53% din suprafața totală a ariei protejate. Cele mai întâlnite specii sunt fagul (Fagus sylvatica), molidul (Picea abies), jneapănul (Pinus mugo), bradul (Abies alba), paltinul (Acer pseudoplatanus) și mesteacănul (Betula pendula), dar și specii rare precum zâmbrul (Pinus cembra), considerat emblematic pentru Munții Carpați.

Pe altitudini cuprinse între 800 și 1800 de metri, se regăsesc diferite tipuri de păduri, de la făgete (800-1200 m), la păduri mixte (1200-1400 m) și molidișuri (1400-1800 m). În plus, Parcul Național Retezat adăpostește și păduri virgine și cvasivirgine ce însumează aproximativ 3.500 ha, reprezentând 17% din suprafața forestieră a parcului.

Un caz special îl constituie pădurile din Retezatul Mic, unde substratul calcaros, umiditatea scăzută și temperaturile mai ridicate au dus la dezvoltarea unor ecosisteme forestiere distincte.

Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, fiind recunoscut pentru biodiversitatea sa impresionantă și pentru eforturile de conservare a naturii. În acest context, „Luna Pădurii” reprezintă un moment esențial pentru promovarea educației ecologice și pentru consolidarea măsurilor de protecție a pădurilor, elemente-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice și a exploatării excesive a resurselor naturale.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Actualitate

Adăpost de noapte pentru persoanele fără locuință, pus la dispoziție de Primăria Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Hunedoara oferă sprijin persoanelor aflate în situații dificile prin intermediul Adăpostului de Urgență pe Timp de Noapte, situat în incinta fostei unități militare de la Hășdat. Acesta reprezintă o soluție pentru cei care nu au un loc unde să se adăpostească, mai ales în sezonul rece.

Reprezentanții administrației locale fac apel către cetățeni să semnaleze cazurile de persoane fără adăpost care ar putea avea nevoie de ajutor. Cei interesați pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 0728 284 407.

În situații urgente, este disponibil și dispeceratul Poliției Locale, care poate fi contactat la numărul scurt 0254 – 954 (tarif normal). Autoritățile încurajează implicarea comunității pentru a preveni cazurile de hipotermie și pentru a asigura protecție celor vulnerabili.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tânăr fără permis, reținut de polițiști

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, după ce a fost depistat conducând un autovehicul în municipiul Deva, cu toate că nu deținea permis de conducere.

Un conducător auto de 28 de ani a fost depistat, în data de 18 februarie a.c., în jurul orei 16.30, în timp ce se deplasa pe strada Mihai Viteazul spre Calea Zarandului, în municipiul Deva.

Șoferul nu a oprit la semnalele polițiștilor, continuându-și deplasarea, motiv pentru care s-a trecut la urmărirea acestuia.

Ulterior, conducătorul auto a lovit un autoturism care se afla parcat în zona unui bloc de pe strada Aleea Muncii din Deva.

Ca urmare a verificării în bazele de date, s-a constatat că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de peste 3.800 de lei.

Advertisement

Ulterior, conducătorul auto a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Deva.

Acesta va fi prezentat în cursul zilei de astăzi Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, cu propuneri corespunzătoare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă carte scrisă de Romulus Urs și dedicată unui sat de poveste, Lăpugiu de Sus

Publicat

pe

Redactat de

Zestrea monografică a județului Hunedoara este mai bogată, de ceva vreme, odată cu apariția valoroasei lucrări “Lăpugiu de Sus, un sat de poveste, apropiat Ținutului Pădurenilor”, semnată de reputatul dascăl Romulus Urs. Lucrarea a văzut lumina tiparului anulul trecut, iar în această săptămână a fost prezentată și publicului devean doritor de lectură de calitate.

Matematicianul care a îmblânzit literele

Cartea este dedicată aniversării a 585 de ani de la prima menționare documentară a localității natale a autorului și vine ca o completare la prima lucrare pe aceeași temă, apărută în urmă cu un deceniu și intitulată „Lăpugiu de Sus, trecut și prezent, un sat pentru viitor”, aceasta fiind prima monografie a așezării respective. Lucrarea este cu atât mai valoroasă cu cât este scrisă de un profesor de matematică, acesta reușind să treacă peste pragul cifrelor seci ale unei științe exacte și, totodată, să fie un veritabil îmblânzitor de litere. Zecile de deveni prezenți la deosebitul eveniment cultural au putut fi martori ai unei prezentări făcute de autor, cu competente comentarii și mențiuni făcute de un alt dascăl de valoare recunoscută, prof. Floare Sav.

Lucrare extrem de valoroasă

Această a doua lucrare a profesorului Urs, acum aproape octogenar, cetățean de onoare al comunei sale natale și cu o prodigioasă activitate didactică, întinsă pe o perioadă de mai binde de patru decenii, cuprinde toate domeniile vieții sociale sub raport științific rezultat al unor cecetări proprii, bibliografie selectă și colaboratori de marcă. În plus, se face o interesantă și documentată prezentare comparativă între Lăpugiu de Sus și Lelese, iar de aici reiese clar apartența satului din lucrare la Ținutul Pădurenilor. Cartea oferă nu doar o mare cantitate de informații științifice, ci și o lectură plăcută, în paginile sale fiind prezentate, între altele, pe lângă numeroase fotografii semnificative, o prefață și o introducere extrem de atractive, precum și trimiteri temeinic documentate la graiul pădurenilor, hotarele așezării, legenda satului Lăpugiu de Sus, ocupații specifice, gospodării tradiționale, arhitectura caselor, portul tradițional și obiceiurile, dar și sărbătoarea așezării, atracțiile turistice și alte elemente legate de trecut, prezent și viitor, precum și date interesante despre autor. Lucrarea este dedicată, așa cum notează autorul în paginile cărții, „generațiilor de lăpugeni și leleșeni cu trăirea și atitudinea lor față de muncă și viață a consătenilor din orice loc și orice neam și generațiilor viitoare cu iubire și neuitare pentru satul natal”.

Advertisement

Din dragoste față de locurile natale

Ca și prima lucrare, și cea de-a doua carte semnată de prof. Romulus Urs a venit nu doar din dragostea față de locurile natale, ci și din respect pentru înaintași. „În memoria moșilor și strămoșilor care au contribuit la apariția și formarea satelor noastre, au transmis prin viu grai cu dragoste și credință tradițiile și obiceiurile strămoșești cu prețuire și recunoștință”, scrie Romulus Urs în lucrarea sa “Lăpugiu de Sus, un sat de poveste, apropiat Ținutului Pădurenilor”. Iar distinsul dascăl Romulus Urs ne promite că nu va înceta să scrie și să promoveze satul său natal, Lăpugiu de Sus. „După zece ani am reușit să scriu încă o carte, “Lăpugiu de Sus, un sat de poveste, apropiat Ținutului Pădurenilor”. În această carte mi-am propus să fac o prezentare a satului nostru, dar și să argumentez faptul că Lăpugiu de Sus este apropiat Ținutului Pădurenilor. Sunt foarte multe tradiții și obiceiuri care se aseamănă, iar această carte le conține pe toate și am conceput-o sub formă de prezentare comparativă. Cartea are 220 de fotografii și fiecare dintre acestea este comentată în această lucrare. Despre o nouă carte nu pot să vă spun decât că este mai greu, întrucât sănătatea nu prea îmi mai permite, dar voi scrie în continuare despre sat și despre comună și voi populariza cultura tradițională. În acest an, în vară, mai exact, îmi propun să mai fac o activitate cultural – artistică la Lăpugiu de Sus, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de existență a școlii, în localul nou, și, în același timp, să comemorez pe tatăl meu, învățătorul Dionisie Urs, care dă numele școlii și în 2025, se împlinește un secol de la nașterea sa”, a spus autorul la lansarea de carte de la Deva.

Recunoașterea meritelor

Tot cu această ocazie profesorul Romulus Urs a primit o nouă distincție prin care i se recunosc meritele din domeniul didactic și artistic. Valoroasa panoplie a profesorului a fost completată cu o Diplomă de Excelență oferită pentru întreaga sa activitate de către Asociația „Casina Națională” din Deva.

La finalul manifestării a fost prezentat un film documentar despre satul Lăpugiu de Sus, iar autorul a oferit cărți cu autograf celor prezenți.

Advertisement

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate