Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

Percheziții, inclusiv în județul Hunedoara, într-un dosar de delapidare și spălare de bani. Prejudiciu de peste 66 milioane de lei

Publicat

pe

 

 

Zeci de percheziții au fost efectuate, astăzi, de polițiști într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. Vizați ar fi administratorii unei firme, împreună cu alte persoane implicate într-un proiect dedicat energiei regenerabile. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu care depășește 66 de milioane de lei.

 

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, au pus, miercuri, în aplicare 66 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Alba, Argeş, Teleorman, Hunedoara, Ilfov şi în municipiul Bucureşti. În documentarea activităţilor au acordat sprijin şi poliţişti din cadrul Secţiei Regionale Poliţie Transporturi Timişoara – Biroul Investigaţii Criminale.

Advertisement

Activităţile s-au desfăşurat într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, în folos propriu, şi spălarea banilor. Din probele administrate a reieşit faptul că, începând cu anul 2018, în judeţul Timiş, două persoane, administratori ai unei societăţi comerciale, împreună cu alte persoane angrenate într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată, în scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea infracţiunilor menţionate anterior”, a informat într-un comunicat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Transferuri de criptomonede

Liderii grupării de criminalitate organizată ar fi acţionat în mod coordonat şi specializat, punând în aplicare un mecanism infracţional de însuşire şi folosire, cu rea credinţă, a fondurilor societăţii care, ulterior, ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.

Potrivit anchetatorilor, probele administrate au relevat că, la grupul infracţional organizat, ar fi aderat şi alte persoane, specialişti în domeniile informatic, contabil şi fiscal, care ar fi constituit eşalonul secund al reţelei infracţionale. “În perioada 2018 – 2020, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupării de criminalitate organizată şi-ar fi însuşit şi ar fi folosit din patrimoniul firmei, în interesul lor şi pentru alţii, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25.000 de unităţi ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic, cu consecinţa producerii unui prejudiciu de peste 66.000.000 de lei (17.700.000 de USD). Însuşirea şi folosirea valorilor societăţii s-ar fi realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societăţii către portofelele controlate de către membrii grupului infracţional sau persoane şi societăţi afiliate structurii de criminalitate organizată. În paralel cu externalizarea frauduloasă a fondurilor societăţii, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a bunurilor sau valorilor delapidate, în perioada 2018 – 2024, membrii grupării ar fi procedat la schimbarea de monede virtuale în monedă fiduciară pe care ar fi transferat-o în conturi bancare. Ulterior, membrii grupului infracţional precum şi persoane sau societăţi apropiate de aceştia, ar fi efectuat retrageri din conturi şi de la ATM-urile cu criptomonede, utilizând valorile astfel obţinute la achiziţionarea de bunuri (imobile, autoturisme, excursii), creditarea societăţilor, acordarea unor sume de bani cu împrumut apropiaţilor şi angajaţilor unităţii care ar fi avut cunoştinţă de provenienţa ilicită a banilor precum şi raportări fictive cu privire la obţinerea de câştiguri din tranzacţionarea de criptomonedă”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Au fost puse în executare 15 mandate de aducere, faţă de persoane fizice şi reprezentanţii legali ai unor persoane juridice, audierile urmând a se desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Advertisement

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Piteşti, Alba, Cluj, Oradea, Craiova şi unităţilor subordonate, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş.

Actualitate

VIDEO: Ninge în Straja

Publicat

pe

Redactat de

Ninge în stațiunile montane din Valea Jiului.

Avertizare de instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ. Stațiunile montane din Valea Jiului au fost acoperite de un strat nou de zăpadă, în timp ce meteorologii avertizează asupra instabilității atmosferice accentuate în mai multe regiuni ale țării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN, valabilă astăzi, 31 martie, între orele 13:00 și 23:00, pentru zonele montane și submontane, dar și pentru anumite regiuni din Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia.

În aceste zone, se vor înregistra averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de măzăriche sau grindină de mici dimensiuni. Cantitățile de apă ar putea depăși local 20-25 l/mp, iar izolat se pot atinge valori de 30-35 l/mp.

Meteorologii subliniază că furtunile sunt fenomene cu caracter local și nu pot fi prognozate cu exactitate în fiecare localitate, însă probabilitatea de manifestare este mai ridicată în regiunile aflate sub incidența avertizării.

Autoritățile recomandă prudență pentru cei care călătoresc în zonele vizate, în special în stațiunile montane, unde condițiile meteo pot influența traficul și siguranța turiștilor.

Advertisement

 

FOTO: Captură Cabana Edelweiss

Citeste mai mult ...

Actualitate

Din joacă erau să dea foc unui bloc

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu s-a produs în această după-amiază într-un bloc din Lupeni.

Două echipaje de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Petroșani (Garda de Intervenție Lupeni) au intervenit, în această după-amiază pentru a gestiona situația de urgență produsă de un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 1 al unei clădiri de 4 etaje, din Lupeni.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la balconul locuinței, iar 20 de locatari erau ieșiți în afara clădirii, evacuându-se din cauza pericolului posibil pe care-l reprezenta fumul dens degajat în urma incendiului.

Pompierii au intervenit de urgență pentru ca flăcările să nu se extindă la alte încăperi ale apartamentului sau la alte locuințe, au localizat incendiul și apoi l-au lichidat. Nu s-au înregistrat victime, iar după finalizarea misiunii locatarii s-au reîntors în apartamente.

În urma incendiului au ars diferite materiale combustibile aflate depozitate pe balcon, iar cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost jocul copiilor cu focul.

Foto: Arhivă

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bugetul județului, aprobat în unanimitate. Peste două treimi din fonduri merg la „Dezvoltare”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Bugetul judeţului pe anul în curs a fost votat, astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Este vorba de aproape 800 de milioane de lei, fonduri din care peste două treimi merg la „Dezvoltare”.

 

Bugetul județului Hunedoara pentru anul 2025 a fost adoptat cu unanimitate de voturi, toți cei 33 de aleși susținând proiectul de buget propus de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Advertisement

Potrivit reprezentanților instituției, bugetul județean pentru 2025 este cu 23,7 la sută mai mare față de cel din anul precedent. 67 la sută din totalul fondurilor sunt alocate secțiunii de dezvoltare, iar diferența de 33 la sută este destinată funcționării. Principalele surse de finanțare pentru investițiile din acest an includ PNRR, fonduri europene, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, excedentul anului 2024, împrumuturi și fonduri alocate de CNAIR.

Sursa: CJ Hunedoara

„Votul unanim dat astăzi pentru bugetul județean este o dovadă clară că interesul județului Hunedoara este mai important decât orice dispute politice. Le mulțumesc tuturor consilierilor județeni pentru responsabilitatea de care au dat dovadă. Avem un buget solid, axat pe dezvoltare, care ne permite să continuăm proiectele esențiale pentru hunedoreni. Avem o sumă mai mică pentru funcționare față de anul trecut, dar acest nu face decât să ne responsabilizeze pentru buna gestionare a resurselor. Prioritatea noastră este să construim un județ modern, iar fondurile pe care le atragem prin proiecte europene și naționale ne ajută să realizăm acest obiectiv”, a declarat, la finalul ședinței, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate