Actualitate
Din acest weekend avem meciuri și în Liga 5

În acest weekend microbiștii hunedoreni vor putea vedea meciuri din Ligile 4 și 5, ultima reluându-se în acest sfârșit de săptămână. Formațiile hunedorene din Liga 3 vor juca în deplasare, iar reprezentanta județului în Liga 2 va sta în campionat, dar va disputa un meci amical pe teren propriu.
Corvinul, amical acasă
Weekend-ul fotbalistic va fi deschis de un meci amical al divizionarei secunde Corvinul Hunedoara, care va întâlni, pe teren propriu, vineri, 28 martie, de la ora 13:00, pe Viitorul Dăești, din Liga 3. Hunedorenii vor sta în prima etapă din play-out, acolo unde evoluează în grupa A, începând competiția de pe primul loc, cu cele 29 de puncte adunate în sezonul regular. Se vor juca meciurile Metalul Buzău – FC Bihor, Unirea Ungheni – CSC Dumbrăvița și FCU Craiova – CSM Focșani, toate fiind programate sâmbătă, 29 martie, de la ora 11:00. Play-out-ul se joacă într-o singură manșă, fiind două serii de câte șapte echipe. Echipele de pe ultima poziție vor retrograda direct, iar cealaltă formație care va merge în Liga 3 va fi stabilită în urma unui baraj între formațiile de pe locul al șaselea. În seria B, după Corvinul se situează Craiova (27), Ungheni (26), Buzău (23), Bihor (19), Dumbrăvița (15) și Focșani (14).
Minerul și Jiul joacă în deplasare
Adversara Corvinului, Viitorul Dăești, evoluează în seria 8 din Liga 3, în play-out, și va sta în etapa a doua. Va evolua, în schimb, Jiul Petroșani, în deplasare, la Vulturii Fărcășești, care a stat în prima rundă, meciul fiind programat sâmbătă, 29 martie, de la ora 15:00, în aceeași zi și la aceeași oră urmând a se disputa și partida Aro Câmpulung – Gilortul Cărbunești. Jiul e pe primul loc, cu 28 de puncte, urmată de Fărcășești (27, dar cu un meci mai puțin disputat), Dăești (21), Cărbunești (18) și Câmpulung (16), urmând a retrograda ultima clasată. Tot sâmbătă, 29 martie, și de la aceeași oră 15:00 va juca și Minerul Lupeni, în play-off-ul din seria 9, în etapa a doua. Trupa din Vale va juca la Poli Timișoara, ambele echipe având 35 de puncte, cu golaveraj mai bun pentru Minerul, și ocupă primele două poziții. Vineri, 28 martie, se va disputa meciul CS Ghiroda (32 p) – Progresul Pecica (31). În play-out-ul fiecăreia dintre cele zece serii sunt patru echipe, care își păstrează punctajul din sezonul regular. Se joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur-tur, rezultând nouă etape, iar primele două clasate la finele sezonului regular au un meci mai mult pe teren propriu. La finalul play-off-ului, calificatele din seria 9 vor întâlni, încrucișat, echipele din seria 10, unde ordinea în clasament este. Minaur Baia Mare (45), Olimpia Satu Mare (40), SCM Zalău (40) și Crișul Sântandrei (32). Câștigătoarele acestor semifinale se vor înfrunta între ele, iar învingătoarea va promova în Liga 2. Sâmbătă, 29 martie, de la ora 15:00, se joacă meciurile Sântandrei – Satu Mare și Baia Mare – Zalău.
Se apropie Final Four
Tot sâmbătă, 29 martie, de la ora 13:00, se joacă meciurile din etapa a XIX-a din Liga 4, antepenultima a sezonului regular. Aceasta pare a fi una aparent liniștită, cu favorite certe în fiecare meci, cel puțin pe hârtie. Cel mai interesant meci se anunță a fi cel dintre CSM Vulcan (locul VV, cu 27 de puncte) și Gloria Geoagiu (II, 46p), gazdele, pentru a mai spera la Final Four, având nevoie de victorie, lucru pe care îl țintesc și oaspeții, care, calificați deja în Final Four, nu vor să se îndepărteze de prima poziție. Prima clasată, Unirea DMO, cu 49 de puncte și cu prezența asigurată în Final Four, va juca pe teren propriu, la Ciula Mare, cu Inter Petrila (VIII, 21p), și pleacă cu prima șansă, dar nu trebuie uitat că ocupanta fotoliului de lider a pierdut primele puncte din campionat în meciul tur din Valea Jiului. Și a treia clasată, Retezatul Hațeg (33p) ese favorită în întâlnirea de acasă cu Șoimul Băița (IX, 17p), însă echipa vizitatoare este extrem de imprevizibilă. Aurul Brad (33p), care ocupă ultima poziție de Final Four, se deplasează la Victoria Călan (X, 14p), și este favorită, însă gazdele sunt capabile de surprize. Se pare că un meci mai greu decât pare îl va avea CFR Simeria (V, 32p) în jocul de acasă cu CSM Deva (XI, 9p), echipa din reședința de județ părând a fi venită întărită după vacanța de iarnă. În fine, Dacia Orăștie (VI, 30p) este favorită certă în jocul de pe teren propriu cu „lanterna roșie” și fără puncte, Minerul Uricani, un rezultat pozitiv obținut de trupa din Vale putând fi catalogat ca surpriza campionatului.
O retragere din cel de-al cincilea eșalon
Duminică, 30 martie, de la ora 11:00, se vor disputa meciurile din etapa a unsprezecea din cele 21 ale Ligii 5. Acestea vor primele întâlniri oficiale din acest an în cel de-al cincilea eșalon, după o pauză competițională mai mare de patru luni și jumătate, dar în loc de patru jocuri se vor disputa doar trei, întrucât ACS Certej s-a retras din competiție. În urma acestui lucru, toate adversarele Certejului vor câștiga meciurile cu 3-0. Prima beneficiară a retragerii va fi liderul detașat al competiției, Unirea DMO II. În atare condiții, se vor juca partidele Zarandu Crișcior – Măgura Pui, Real Sântandrei – Măgura Narcisa Sălaș și Unirea General Berthelot – Ponorul Vața. La întreruperea competiției Unirea DMO avea 31 de puncte, urmată de Sântandrei cu 25, Berthelot cu 14, pui 13, Crișcior 12, Vața 10, retrasa Certej 9 și Sălaș 4.
Actualitate
4,55 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii februarie 2025, la o valoare de 4,55 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 6.964 de șomeri, dintre care 3.884 femei.
“Din totalul de 6.964 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.961 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.003 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.207 șomeri provin din mediul rural și 4.757 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:
Grupa de vârstă | Stoc la finele lunii |
Total | 6.964 |
< 25 ani | 662 |
între 25-29 | 493 |
între 30-39 | 1.240 |
între 40-49 | 1.691 |
între 50-55 | 1.442 |
peste 55 ani | 1.436 |

Sursa: AJOFM Hunedoara
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 %, urmat de cei cu studii liceale 25 %, iar 23 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.
„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 247 persoane foarte greu ocupabile, 1.492 greu ocupabile, 4.805 mediu ocupabile, iar 420 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.
Actualitate
Platformele subterane pentru colectarea deșeurilor din Deva, igienizate

La Deva, a început o acțiune de igienizare a platformelor plurifamiliare hidraulice îngropate din municipiu. Un număr de 11 astfel de platforme de colectare a gunoiului din oraș au fost deja curățate. Cetățenii sunt rugați să nu parcheze în zona acestor platforme pentru a facilita ridicarea deșeurilor menajere de către operatorul de salubritate.
“Procesul de igienizare a inclus mai multe etape esențiale, printre care: curățarea și dezinfectarea interiorului platformei și a containerelor de colectare, pentru a elimina resturile de deșeuri și a preveni mirosurile neplăcute, verificarea și asigurarea unei bune funcționări a sistemului hidraulic, esențial pentru operarea corectă a platformei, curățarea zonei din jurul platformei pentru a asigura un spațiu igienic și sigur pentru utilizatori, golirea de apă a acestora și vidanjarea lor. Acest demers face parte dintr-o acțiune continuă a administrației publice locale de a îmbunătăți serviciile de salubrizare”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Primăriei Deva.

Sursa foto: Primăria Deva
Reprezentanții municipalității devene arată că platformele utilizate pentru colectarea deșeurilor menajere trebuie să fie menținute într-o stare optimă de funcționare și curățenie pentru a preveni poluarea și a facilita gestionarea eficientă a deșeurilor. “Toate cele 11 platforme se vor preda operatorului SC Supercom SA. Platformele sunt dotate cu containere de plastic de diferite culori, pentru reciclarea corectă a materialelor (plastic-metal, hârtie-carton). Astfel, nu doar că se asigură un sistem de colectare mai eficient, dar și încurajează cetățenii să respecte normele de reciclare și să contribuie activ la protejarea mediului înconjurător”, au mai transmis cei de la Primăria Deva.
Locațiile platformelor igienizate și predate:
- Aleea Teilor (Maxxa)
- Strada Liliacului
- Aleea Viitorului
- Bulevardul Mihail Kogălniceanu
- Strada Duiliu Zamfirescu
- Aleea Păcii
- Aleea Muncii (Bl. AB18)
- Aleea Armatei
- Strada Ciclovina
- Aleea Romanilor (Bulevardul Nicolae Bălcescu)
- Aleea Independenței
Actualitate
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale

Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale, mai exact din data de 15 aprilie 2025, dacă vremea va permite. Cele două ambarcațiuni – „Stelar 1” și fratele lui mai mare, „Stelar 2”, vor fi lansate din nou pe apă, pregătite de noi aventuri.
“Începem numărătoarea inversă – 15 aprilie ne prinde pe apă! Vaporașele sunt pregătite, natura își reintră în drepturi, iar noi abia așteptăm să-ți oferim o experiență de neuitat! Hai cu noi pe Mureș, într-o plimbare relaxantă și plină de peisaje superbe!”, au anunțat cei de la Vaporaș Șoimuș pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare.

Foto: Vaporaș Șoimuș/Facebook
Turiștii și localnicii care vor ajunge la Vaporaș Șoimuș se vor putea bucura, și în acest an, pe lângă plimbările de poveste pe râul Mureș, de spațiile de recreere din zona punctului de îmbarcare, unde vor putea savura delicioase produse tradiționale, plăcinte și alte bunătăți, dar vor fi întâmpinați și cu noutăți. Administrația publică locală intenționează să mai amenajeze un punct de atracție în zonă, pe lângă spațiile de recreere care se află deja. „Ne dorim să reluăm activitatea la Vaporaș Șoimuș din data de 15 aprilie, dacă vremea ne permite. Am zis că deschidem mai repede. Pe lângă terasele și spațiile de recreere existente, suntem în discuții să mai montăm și o pistă de tubing”, a declarat, pentru „Servus Hunedoara”, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.
Plimbări de poveste, oferite din 2022
Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.
Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări pe râul Mureș. Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Pe pagina de pe rețeaua de socializare Vaporaș Șoimuș, pot afla informații toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu o zi in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu o zi in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu o zi in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu o zi in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara