Actualitate
O nouă lucrare valoroasă semnată de dr. Gheorghe Firczak. Iuliu Hossu, simbol al curajului și al demnității naționale

Sala Drepturilor Omului de la Palatul Parlamentului a fost gazda unui eveniment cultural de excepție. A fost vorba despre o lansare de carte dedicată memoriei cardinalului greco – catolic Iuliu Hossu.
Carte apărută într-un an cu semnificații aparte
Lucrarea, una de o mare valoare istorică, dar și sentimentală, poartă semnătura reputatului istoric dr. Gheorghe Firczak, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR) și tinerele sale colaboratoare drd. Mariana Svetlana Mureșan, președinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor, și prof. Svetlana Carmen Bojcsuk, președinte al Forului Mondial al Tineretului Rutean. Valorosul volum, apărut în condiții grafice deosebite, a văzut lumina tiparului într-un moment deosebit pentru comunitatea ruteană și pentru Biserica Greco – Catolică, 2025 fiind declarat „Anul Iuliu Hossu”. În cartea intitulată „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc” se face și trecere în revistă a evoluției confesiunii greco – catolice în istoria țării noastre.
„2025 este „Anul Iuliu Hossu”, reglementat printr-un act legislativ al Parlamentului României, ceea ce este foarte important. Iuliu Hossu este o figură luminoasă a confesiunii noastre greco – catolice. În același timp, a manifestat o credință în Dumnezeu, un patriotism deosebit, onoare și demnitatea cuvântului dat. Iuliu Hossu este cel care a reușit prin credința în Dumnezeu, prin patriotism, prin demnitate să aducă în fața opiniei publice românești ceea ce trebuie să facem pentru a ne menține identitatea și pentru a putea fi demni cetățeni ai României. Cred că pentru tânăra generație acesta trebuie să fie mesajul care să ajungă în mințile și sufletele lor, pentru ca să știm de ce ne iubim țara, de ce ne iubim neamul și toate cele pe care trebuie să le întreprindem în acest sens. În această lucrare am făcut o trecere în revistă a evoluției confesiunii greco – catolice în istoria românilor. Apoi am prezentat semnificația actului din anul 1948 care a dus la lichidarea manifestării credinței creștine greco – catolice și modul în care s-au comportat cei șapte episcopi greco – catolici. Pentru noi, ca ruteni, această carte reprezintă un drum înainte, la fel ca și pentru confesiunea greco – catolică. Biserica Greco – Catolică românească a fost dusă pe acest drum de Biserica Greco – Catolică ruteană. Primii episcopi greco – catolici au fost întronizați de Episcopul de Mukachevo. Totodată, există și o precizare deosebită venită de la Sfântul Scaun, în care Sfântul Părinte spune așa: „Iisus a avut 12 apostoli. Biserica Greco – Catolică a avut 12 episcopi. Dintre cei 12 apostoli unul a trădat. Din cei 12 episcopi greco – catolici niciunul nu a trădat”. De asemenea, sunt foarte bucuros că cele două colege ale mele au acceptat să lucrăm împreună pentru această carte. Sunt convins că voi avea cu studioasele mele tinere colege rutene, care fac cinste etniei noastre, prin felul academic în care se prezintă în mediul universitar, și alte colaborări”, a spus dr. Gheorghe Firczak, autor și președinte al UCRR.
Volum apărut după ample cercetări
Pentru tinerele coautoare volumul reprezintă un pas înainte în drumul lor academic. „A fost o adevărată plăcere să lucrez la această carte și mă bucur din tot sufletul că domnul doctor Gheorghe Firczak m-a ales să fiu parte a acestui proiect. A fost un pas uriaș în drumul meu academic, având în vedere că vara aceasta voi finaliza masteratul în istorie. A fost un pas uriaș pentru mine și mă bucur enorm că a avut încrederea necesară pentru a mă invita să fac parte din acest proiect”, a spus prof. Svetlana Carmen Bojcsuk, coautor și președinte al Forului Mondial al Tineretului Rutean.
Este de menționat faptul că lucrarea a apărut după cercetări intense și amănunțite. Cercetarea pentru această carte am început-o cu mai mult timp în urmă. Eu am început și cercetările pentru lucrarea mea de doctorat în rutenistică. După cum știm, la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, cardinalul Iuliu Hossu a fost cel care a citit rezoluția, iar rutenii au fost reprezentați printre cei 1.228 de delegați prezenți. Astfel, această cercetare s-a legat cu cea de doctorat în rutenistică. Drd. Mariana Svetlana Mureșan, coautor și președinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor.
Prezențe de marcă
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă, săvârșită de preoții Andrei Mărcuș, secretar general al Episcopiei Greco – Catolice de București și Vasile Bojcsuk de la Parohia Greco – Catolică Peregu Mare, din județul Arad, și secretar general al UCRR. La lansarea de carte au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, parlamentari, membri ai Guvernului și un public iubitor de cultură. „Biserica Greco – Catolică este unul dintre firele roșii care leagă poporul rutean de poporul român, iar acest lucru se vede și aici. Suntem onorați de prezența unor oaspeți de seamă. Tocmai de aceea vreau să mulțumesc colegilor mei parlamentari care ne sunt alături la acest eveniment deosebit. Aceleași mulțumiri le adresez și membrilor Guvernului care sunt de față la acest moment important”, a spus deputatul Iulius Marian Firczak, președinte executiv al UCRR.
La rândul lor, și cei prezenți la evenimentul de lansare a volumului „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc” semnat de dr. Gheorghe Firczak, drd. Mariana Svetlana Mureșan și prof. Svetlana Carmen Bojcsuk, au subliniat importanța momentului cultural desfășurat la Sala Drepturilor Omului de la Palatul Parlamentului. „Am simțit lacrimi de bucurie în cuvintele rostite la lansarea de carte de către dr. Gheorghe Firczak și tinerele sale colaboratoare, Svetlana Bojcsuk și Svetlana Mureșan. Le mulțumesc pentru ceea ce au realizat acum, dar și pentru tot ceea ce făcut și până la acest moment. Iar ceea ce se întâmplă acum nu este o simplă lansare de carte, ci un act de cultură de înaltă ținută”, a spus Francisc Oscar Gal, subsecretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și vicepreședinte al UCRR. Cartea a fost publicată în timpul păstoririi Preafericirii sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică, și cu binecuvântarea înaltei fețe bisericești.
Actualitate
4,55 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii februarie 2025, la o valoare de 4,55 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 6.964 de șomeri, dintre care 3.884 femei.
“Din totalul de 6.964 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.961 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.003 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.207 șomeri provin din mediul rural și 4.757 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:
Grupa de vârstă | Stoc la finele lunii |
Total | 6.964 |
< 25 ani | 662 |
între 25-29 | 493 |
între 30-39 | 1.240 |
între 40-49 | 1.691 |
între 50-55 | 1.442 |
peste 55 ani | 1.436 |

Sursa: AJOFM Hunedoara
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 %, urmat de cei cu studii liceale 25 %, iar 23 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.
„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 247 persoane foarte greu ocupabile, 1.492 greu ocupabile, 4.805 mediu ocupabile, iar 420 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.
Actualitate
Platformele subterane pentru colectarea deșeurilor din Deva, igienizate

La Deva, a început o acțiune de igienizare a platformelor plurifamiliare hidraulice îngropate din municipiu. Un număr de 11 astfel de platforme de colectare a gunoiului din oraș au fost deja curățate. Cetățenii sunt rugați să nu parcheze în zona acestor platforme pentru a facilita ridicarea deșeurilor menajere de către operatorul de salubritate.
“Procesul de igienizare a inclus mai multe etape esențiale, printre care: curățarea și dezinfectarea interiorului platformei și a containerelor de colectare, pentru a elimina resturile de deșeuri și a preveni mirosurile neplăcute, verificarea și asigurarea unei bune funcționări a sistemului hidraulic, esențial pentru operarea corectă a platformei, curățarea zonei din jurul platformei pentru a asigura un spațiu igienic și sigur pentru utilizatori, golirea de apă a acestora și vidanjarea lor. Acest demers face parte dintr-o acțiune continuă a administrației publice locale de a îmbunătăți serviciile de salubrizare”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Primăriei Deva.

Sursa foto: Primăria Deva
Reprezentanții municipalității devene arată că platformele utilizate pentru colectarea deșeurilor menajere trebuie să fie menținute într-o stare optimă de funcționare și curățenie pentru a preveni poluarea și a facilita gestionarea eficientă a deșeurilor. “Toate cele 11 platforme se vor preda operatorului SC Supercom SA. Platformele sunt dotate cu containere de plastic de diferite culori, pentru reciclarea corectă a materialelor (plastic-metal, hârtie-carton). Astfel, nu doar că se asigură un sistem de colectare mai eficient, dar și încurajează cetățenii să respecte normele de reciclare și să contribuie activ la protejarea mediului înconjurător”, au mai transmis cei de la Primăria Deva.
Locațiile platformelor igienizate și predate:
- Aleea Teilor (Maxxa)
- Strada Liliacului
- Aleea Viitorului
- Bulevardul Mihail Kogălniceanu
- Strada Duiliu Zamfirescu
- Aleea Păcii
- Aleea Muncii (Bl. AB18)
- Aleea Armatei
- Strada Ciclovina
- Aleea Romanilor (Bulevardul Nicolae Bălcescu)
- Aleea Independenței
Actualitate
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale

Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale, mai exact din data de 15 aprilie 2025, dacă vremea va permite. Cele două ambarcațiuni – „Stelar 1” și fratele lui mai mare, „Stelar 2”, vor fi lansate din nou pe apă, pregătite de noi aventuri.
“Începem numărătoarea inversă – 15 aprilie ne prinde pe apă! Vaporașele sunt pregătite, natura își reintră în drepturi, iar noi abia așteptăm să-ți oferim o experiență de neuitat! Hai cu noi pe Mureș, într-o plimbare relaxantă și plină de peisaje superbe!”, au anunțat cei de la Vaporaș Șoimuș pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare.

Foto: Vaporaș Șoimuș/Facebook
Turiștii și localnicii care vor ajunge la Vaporaș Șoimuș se vor putea bucura, și în acest an, pe lângă plimbările de poveste pe râul Mureș, de spațiile de recreere din zona punctului de îmbarcare, unde vor putea savura delicioase produse tradiționale, plăcinte și alte bunătăți, dar vor fi întâmpinați și cu noutăți. Administrația publică locală intenționează să mai amenajeze un punct de atracție în zonă, pe lângă spațiile de recreere care se află deja. „Ne dorim să reluăm activitatea la Vaporaș Șoimuș din data de 15 aprilie, dacă vremea ne permite. Am zis că deschidem mai repede. Pe lângă terasele și spațiile de recreere existente, suntem în discuții să mai montăm și o pistă de tubing”, a declarat, pentru „Servus Hunedoara”, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.
Plimbări de poveste, oferite din 2022
Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.
Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări pe râul Mureș. Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Pe pagina de pe rețeaua de socializare Vaporaș Șoimuș, pot afla informații toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 3 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu o zi in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu o zi in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu o zi in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României