Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

Primăria Hunedoara a obținut finanțarea europeană pentru modernizarea Parcului Central şi a zonelor adiacente

Publicat

pe

Primăria Municipiului Hunedoara a obținut finanțarea europeană pentru reabilitarea – modernizarea Parcului Central şi a zonelor adiacente. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat astăzi, 27 martie. Proiectul are o valoare totală de 28.990.185,31 lei, aproximativ 5,8 milioane de euro, şi este finanţat prin Programul Regional Vest 2021-2027, fiind implementat cu sprijinul acordat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest.

Potrivit reprezentanților municipalității hunedorene, cu ajutorul acestei finanţări, Parcul Central îşi va schimba cu mult în bine înfăţişarea. Alei noi, foişoare, pergole, locuri de joacă, toalete publice, fântâni arteziene, sisteme de irigat automate, reţele noi de iluminat public şi ambiental, camere video de supraveghere – sunt doar câteva dintre elementele prevăzute pentru varianta modernizată a parcului amintit.

“Proiectul vizează, de asemenea, zonele din vecinătatea parcului. Zona din imediata apropiere a blocurilor E3, E4 şi E5 va fi amenajată cu rigole, alei de acces şi spaţii verzi modernizate, iar ariile cuprinse între blocurile CM de pe strada 22 Decembrie (cu excepţia parcărilor relativ recent construite) vor fi, de asemenea, reconfigurate şi transformate, practic, într-o prelungire a Parcului Central. Acest lucru va fi posibil prin închiderea parţială a străzii 22 decembrie, de la intersecţia cu b-dul Corvin până la strada Traian Vuia (astfel încât accesul rutier să fie în continuare posibil, dar “prin spatele” CM-urilor, pe ruta b-dul Corvin – str. Traian Vuia). În imediata apropiere a blocurilor CM se vor amenaja alte locuri de joacă, spaţii verzi, zone de fitness, spaţii pentru relaxare şi o altă fântână arteziană încastrată în paviment”, a informat Primăria Hunedoara.

“De la bun început trebuie să precizez că nu se vor sacrifica decât copacii care nu mai prezintă siguranţă. În plus, atât în parc, cât şi în zonele adiacente, se vor planta peste 100 de arbori. Prin acest proiect, practic, extindem Parcul Central spre blocurile CM şi vom avea o nouă zonă extrem de atractivă în centrul oraşului. Randările grafice care au început să circule deja în mediul on-line nu reprezintă doar simple desene. Vom insista ca rezultatul final al lucrărilor să se apropie cât mai mult de cele prezentate în imaginile de concept ale proiectului. Pentru Parcul Central avem deja finalizat proiectul tehnic, aşa că mai avem de derulat doar licitaţia pentru desemnarea executantului. Eu sper ca în toamna acestui an să putem începe şi lucrările efective”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Imagini actuale ale Parcului Central, dar şi reprezentări grafice ale conceptului proiectului, atât pentru parcul în sine, cât şi pentru zonele adiacente. Sursa: Primăria Hunedoara

 

Advertisement

 

Actualitate

4,55 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii februarie 2025, la o valoare de 4,55 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 6.964 de șomeri, dintre care 3.884 femei.

“Din totalul de 6.964 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.961 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.003 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.207 șomeri provin din mediul rural și 4.757 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Advertisement

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

6.964

< 25 ani

Advertisement

662

între 25-29

493

între 30-39

1.240

Advertisement

între 40-49

1.691

între 50-55

1.442

peste 55 ani

Advertisement

1.436

Sursa: AJOFM Hunedoara

 

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 %, urmat de cei cu studii liceale 25 %, iar 23 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 247 persoane foarte greu ocupabile, 1.492 greu ocupabile, 4.805 mediu ocupabile, iar 420 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Platformele subterane pentru colectarea deșeurilor din Deva, igienizate

Publicat

pe

Redactat de

 

La Deva, a început o acțiune de igienizare a platformelor plurifamiliare hidraulice îngropate din municipiu. Un număr de 11 astfel de platforme de colectare a gunoiului din oraș au fost deja curățate. Cetățenii sunt rugați să nu parcheze în zona acestor platforme pentru a facilita ridicarea deșeurilor menajere de către operatorul de salubritate.

“Procesul de igienizare a inclus mai multe etape esențiale, printre care: curățarea și dezinfectarea interiorului platformei și a containerelor de colectare, pentru a elimina resturile de deșeuri și a preveni mirosurile neplăcute, verificarea și asigurarea unei bune funcționări a sistemului hidraulic, esențial pentru operarea corectă a platformei, curățarea zonei din jurul platformei pentru a asigura un spațiu igienic și sigur pentru utilizatori, golirea de apă a acestora și vidanjarea lor. Acest demers face parte dintr-o acțiune continuă a administrației publice locale de a îmbunătăți serviciile de salubrizare”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Primăriei Deva.

Sursa foto: Primăria Deva

Reprezentanții municipalității devene arată că platformele utilizate pentru colectarea deșeurilor menajere trebuie să fie menținute într-o stare optimă de funcționare și curățenie pentru a preveni poluarea și a facilita gestionarea eficientă a deșeurilor. “Toate cele 11 platforme se vor preda operatorului SC Supercom SA. Platformele sunt dotate cu containere de plastic de diferite culori, pentru reciclarea corectă a materialelor (plastic-metal, hârtie-carton). Astfel, nu doar că se asigură un sistem de colectare mai eficient, dar și încurajează cetățenii să respecte normele de reciclare și să contribuie activ la protejarea mediului înconjurător”, au mai transmis cei de la Primăria Deva.

Locațiile platformelor igienizate și predate:

  1. Aleea Teilor (Maxxa)
  2. Strada Liliacului
  3. Aleea Viitorului
  4. Bulevardul Mihail Kogălniceanu
  5. Strada Duiliu Zamfirescu
  6. Aleea Păcii
  7. Aleea Muncii (Bl. AB18)
  8. Aleea Armatei
  9. Strada Ciclovina
  10. Aleea Romanilor (Bulevardul Nicolae Bălcescu)
  11. Aleea Independenței
Citeste mai mult ...

Actualitate

Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale, mai exact din data de 15 aprilie 2025, dacă vremea va permite. Cele două ambarcațiuni – „Stelar 1” și fratele lui mai mare, „Stelar 2”, vor fi lansate din nou pe apă, pregătite de noi aventuri.

“Începem numărătoarea inversă – 15 aprilie ne prinde pe apă! Vaporașele sunt pregătite, natura își reintră în drepturi, iar noi abia așteptăm să-ți oferim o experiență de neuitat! Hai cu noi pe Mureș, într-o plimbare relaxantă și plină de peisaje superbe!”, au anunțat cei de la Vaporaș Șoimuș pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare.

Foto: Vaporaș Șoimuș/Facebook

Turiștii și localnicii care vor ajunge la Vaporaș Șoimuș se vor putea bucura, și în acest an, pe lângă plimbările de poveste pe râul Mureș, de spațiile de recreere din zona punctului de îmbarcare, unde vor putea savura delicioase produse tradiționale, plăcinte și alte bunătăți, dar vor fi întâmpinați și cu noutăți. Administrația publică locală intenționează să mai amenajeze un punct de atracție în zonă, pe lângă spațiile de recreere care se află deja. „Ne dorim să reluăm activitatea la Vaporaș Șoimuș din data de 15 aprilie, dacă vremea ne permite. Am zis că deschidem mai repede. Pe lângă terasele și spațiile de recreere existente, suntem în discuții să mai montăm și o pistă de tubing”, a declarat, pentru „Servus Hunedoara”, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.

Plimbări de poveste, oferite din 2022

Advertisement

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări pe râul Mureș. Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Pe pagina de pe rețeaua de socializare Vaporaș Șoimuș, pot afla informații toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate