Actualitate
Petrila își conturează viitorul turistic: demersuri pentru obținerea statutului de stațiune de interes local

Orașul Petrila, aflat în județul Hunedoara, face un pas important în direcția dezvoltării turistice, prin inițierea procedurilor pentru obținerea statutului de stațiune turistică de interes local. Autoritățile locale au semnat recent un contract de consultanță în valoare de 25.000 de lei cu Fundația ITCO din Câmpulung Moldovenesc, organizație cu experiență în proiecte de dezvoltare turistică și locală.
Demersul vine în contextul eforturilor de reconversie post-industrială ale orașului, care caută să-și redefinească identitatea prin promovarea resurselor naturale, a peisajului montan și a valorilor culturale locale. Obținerea acestui statut ar putea aduce beneficii semnificative, precum atragerea de fonduri nerambursabile, creșterea investițiilor și consolidarea imaginii Petrilei ca destinație turistică emergentă în Valea Jiului.
Fundația ITCO va avea rolul de a întocmi documentația necesară și de a ghida administrația petrileană în procesul de acreditare, o etapă esențială în planul de transformare a orașului într-un pol de interes pentru turiști.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
O cincime dintre asociațiile de proprietari din Deva nu au cont bancar. Ce amenzi riscă administratorii acestora

Aproape 20 la sută, dintre cele peste 450 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva, nu dețin încă un cont bancar, potrivit datelor centralizate de Compartimentul Asociații de Proprietari al Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.
Deși legea obligă în mod clar la deschiderea și utilizarea unui cont bancar, aproximativ o cincime dintre asociațiile de proprietari din Deva nu respectă această obligație legală.
„Fiecare asociație de proprietari este obligată prin lege să aibă un cont bancar – oferind astfel locatarilor posibilitatea de a plăti cheltuielile de întreținere direct în cont și oricând, nu doar în ziua stabilită pentru încasarea în numerar a acestora. Mai mult, pentru a facilita locatarilor plata întreținerii în cont, reprezentanții asociației de proprietari trebuie să afișeze la avizier datele de identificare ale contului, odată cu lista de plată a cheltuielilor comune. Cu toate acestea însă, aproape 20% dintre cele peste 450 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva nu dețin încă un cont bancar”, atrag atenția reprezentanții DAS Deva.
Legislația în vigoare care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari obligă administratorul să utilizeze contul bancar al asociației pentru toate plățile și încasările. “Practic, toate sumele primite în numele asociației de proprietari trebuie depuse în cont, în cel mult 24 de ore de la primire – cu o singură excepție, stabilită pentru cheltuieli neprevăzute, în limita a maximum 1.000 de lei”, arată reprezentanții DAS Deva.
În cazul în care administratorii asociațiilor de proprietari refuză să deschidă un cont bancar, folosind și gestionând veniturile asociației altfel decât cum prevede legea, aceștia pot fi sancționați cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Reprezentanții și membrii asociațiilor de proprietari din municipiul Deva pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare sau consiliere privind obligațiile și drepturile ce le revin, potrivit legii, în administrarea proprietății comune, la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi – între orele 08:00-16:30 sau vineri – între orele 08:00-14:00.
Actualitate
DSVSA Hunedoara: Amenzi de peste 200.000 de lei, aplicate în urma controalelor din luna iunie

Amenzi de peste 200.000 de lei au fost aplicate în urma unor controale desfășurate, pe parcursul lunii iunie 2025, de inspectorii Direcției Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.
Reprezentanții D.S.V.S.A. Hunedoara au efectuat, luna trecută, controale care au urmărit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, atât în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală și non-animală, cât şi în domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare.
“În perioada 01.06-30.06.2025 au fost verificate un număr de 793 obiective, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 27 amenzi contravenţionale în cuantum de 217.200 lei, precum și cinci avertismente”, se arată într-un comunicat al instituției.
La nivelul DSVSA Hunedoara au fost înregistrate și soluționate 12 sesizări.
“În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate acţiuni de control la unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare de origine animală și nonanimală. În acest sens au fost efectuate acţiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condiţiile de funcţionare şi inregistrare/autorizare al unitatilor, precum şi actiuni care au urmarit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 350 obiective, fiind constatate următoarele deficienţe: – manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condițiilor generale de igienă, întreținere necorespunzătoare a spațiilor și utilajelor din dotare, deficiențe privind efectuarea operațiunilor DDD, comercializarea produselor alimentare în unități neaprobate sanitar veterinar. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 22 amenzi contravenționale în cuantum de 210.400 lei. În domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatatiile comerciale de tip A, exploataţiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat verificarea respectării condiţiilor de funcţionare, biosecuritate, bunăstare și protectie, identificare şi înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare și a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 443 obiective supuse controlului sanitar veterinar, fiind constatate următoarele deficienţe: deținerea/vânzarea/cumpărarea/înstrăinarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, neprelevarea de probe de apă și furaje la nivelul fermelor de animale, deficiențe privind monitorizarea parametrilor de microclimat la nivelul unităților farmaceutice, desfășurarea de activități de comercializare a puilor de o zi fără respectarea profilului autorizat, evidențe sanitar veterinare incomplete la nivelul adăposturilor de animale. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 5 amenzi contravenționale în cuantum de 6.800 lei, precum și 5 avertismente”, se mai arată în același comunicat.
Fără focare de PPA
Pe parcursul lunii iunie 2025, nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici în cadrul exploatațiilor/gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale, precum nici cazuri de Pestă Porcină Africană la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare. “DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia acesteia. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. De asemenea la nivelul județului nu evoluează nici un focar de Pesta Micilor Rumegătoare și nu există restricții de circulație a animalelor”, au mai transmis reprezentanții instituției.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a asigurării protecţiei sănătătii consumatorilor, DSVSA Hunedoara a colaborat în acţiuni organizate, în baza protocoalelor încheiate cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare şi transportul animalelor vii, în special controale în trafic cu Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara pentru verificarea legalității transporturilor de animale vii și a cărnii și produselor din carne.
Au fost înregistrate/autorizate în domeniul siguranței alimentelor un număr de 41 obiective, după cum urmează: două restaurante, cinci baruri, cinci fast-food-uri, cinci rulote fast-food, un depozit alimentar, 11 magazine alimentare, două pensiuni, un punct gastronomic local, o măcelărie, un centru prelucrare lapte integrat, o unitate mobilă, un automat vânzare produse alimentare, două obiective pentru vânzare directă, trei unități comercializare produse de origine nonanimală, precum și 24 mijloace de transport produse alimentare.
Au fost înregistrate/autorizate în domeniul sănătății animalelor un număr de șapte obiective, după cum urmează: două magazine de furaje, cinci exploatații de creștere a animalelor, precum și șase mijloace de transport animale vii.
La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au fost analizate un număr de 4.166 probe, dintre care 1.120 pe domeniul siguranței alimentelor și 3.046 pe domeniul sănătății animalelor.
Actualitate
Unirea DMO începe pregătirea pentru Liga 3

Nou promovata în Liga 3 de fotbal, Unirea DMO, începe pregătirile pentru viitorul sezon. Trupa din Țara Hațegului va avea reunirea marți, 15 iulie.
“Ne întoarcem la treabă! ACS Unirea DMO se reunește pe 15 iulie! Începem pregătirile pentru noul sezon de Liga 3 mai motivați ca niciodată și gata să arătăm ce putem! Vacanța s-a terminat, urmează antrenamente, muncă serioasă și multă pasiune pentru fotbal”, au anunțat cei de la Unirea DMO, care au un nou antrenor principal, pe Dan Bona, care l-a înlocuit pe Flaviu Itul.
În ziua începerii pregătirilor vor fi anunțate, cel mai probabil, și transferurile de jucători. Liga 3, în care Unirea DMO este debutantă, va începe în ultimul weekend din august, iar până atunci nou promovata va susține cinci meciuri amicale. De principiu aceste amicale vor fi cu CSM Deva (26 iulie), Hidro Mecanica Șugag (2 august), Minerul Lupeni (9 august), Politehnica Timișoara (16 august) și CFR Caransebeș (23 august), putând exista modificări.
- Actualitatecu o zi in urma
VIDEO: „Meșteri” falși, reținuți după un furt de 36.000 de lei la Petrila. Victima, o femeie de 70 de ani
- Comunitatecu 12 ore in urma
Vară plină de investiții pentru administrația din Totești
- Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, amical de lux cu Dinamo Kiev!
- Actualitatecu 3 zile in urma
Deva are o nouă creșă modernă și prietenoasă cu mediul, inaugurată cu sprijin guvernamental
- Actualitatecu 2 zile in urma
Operațiune de salvare reușită în Masivul Retezat: femeie rănită, preluată cu elicopterul și transportată la spital
- Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 14 – 18 iulie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 7 ore in urma
Un nou caz de violență domestică semnalat. O femeie ar fi fost agresată fizic și amenințată de soțul aflat sub influența alcoolului
- Actualitatecu 8 ore in urma
Corvinul a primit drept de promovare!