Connect with us
Data: 14/07/2025
.

Actualitate

Au început înscrierile pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Publicat

pe

 

Au început înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat. Astfel, foștii liceeni din județul Hunedoara care nu au promovat sau, din varii motive, nu au participat la prima sesiune a “examenului maturității”, mai au încă o șansă.

Înscrierile pentru sesiunea a doua a examenului național au început de astăzi, 14 iulie. Absolvenții de liceu se pot înscrie până pe 21 iulie la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului.

A doua sesiune a examenului național de Bacalaureat din acest an se va desfășura în perioada 4 – 26 august 2025.

Bac-ul” de toamnă va debuta pe 4 august 2025, cu probele orale, potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru al Educației.

Advertisement

Foștii liceeni vor susține prima probă scrisă a „Bac-ului” de toamna, cea scrisă la Limba și literatura română, pe 11 august. Pe 12 august se va susține proba obligatorie a profilului, urmată, pe 13 august, de cea la alegere a profilului și specializării. Pe 14 august va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Pe 18 august 2025 vor fi afișate rezultatele la probele scrise. Mediile finale vor fi făcute cunoscute pe data de 26 august 2025.


Calendarul examenului de Bacalaureat – sesiunea august 2025

14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
6 august 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale.

Advertisement

Actualitate

O cincime dintre asociațiile de proprietari din Deva nu au cont bancar. Ce amenzi riscă administratorii acestora

Publicat

pe

Redactat de

Aproape 20 la sută, dintre cele peste 450 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva, nu dețin încă un cont bancar, potrivit datelor centralizate de Compartimentul Asociații de Proprietari al Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Deși legea obligă în mod clar la deschiderea și utilizarea unui cont bancar, aproximativ o cincime dintre asociațiile de proprietari din Deva nu respectă această obligație legală.

Fiecare asociație de proprietari este obligată prin lege să aibă un cont bancar – oferind astfel locatarilor posibilitatea de a plăti cheltuielile de întreținere direct în cont și oricând, nu doar în ziua stabilită pentru încasarea în numerar a acestora. Mai mult, pentru a facilita locatarilor plata întreținerii în cont, reprezentanții asociației de proprietari trebuie să afișeze la avizier datele de identificare ale contului, odată cu lista de plată a cheltuielilor comune. Cu toate acestea însă, aproape 20% dintre cele peste 450 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva nu dețin încă un cont bancar”, atrag atenția reprezentanții DAS Deva.

Legislația în vigoare care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari obligă administratorul să utilizeze contul bancar al asociației pentru toate plățile și încasările. “Practic, toate sumele primite în numele asociației de proprietari trebuie depuse în cont, în cel mult 24 de ore de la primire – cu o singură excepție, stabilită pentru cheltuieli neprevăzute, în limita a maximum 1.000 de lei”, arată reprezentanții DAS Deva.

În cazul în care administratorii asociațiilor de proprietari refuză să deschidă un cont bancar, folosind și gestionând veniturile asociației altfel decât cum prevede legea, aceștia pot fi sancționați cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Advertisement

Reprezentanții și membrii asociațiilor de proprietari din municipiul Deva pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare sau consiliere privind obligațiile și drepturile ce le revin, potrivit legii, în administrarea proprietății comune, la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi – între orele 08:00-16:30 sau vineri – între orele 08:00-14:00.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Deputatul Vetuța Stănescu: “PNL a pornit pe un nou drum. Cu hotărâre, curaj și o viziune clară pentru România”

Publicat

pe

Redactat de

 

Partidul Național Liberal (PNL) și-a desemnat noua conducere în cadrul Congresului extraordinar desfășurat sâmbătă, 12 iulie 2025, la Palatul Parlamentului. În prezența a peste 1.200 de delegați, premierul Ilie Bolojan a fost confirmat oficial în funcția de președinte al PNL.

Deputatul PNL Vetuța Stănescu, președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara, a salutat direcția fermă asumată de partid, sub conducerea lui Ilie Bolojan. „Congresul extraordinar de sâmbătă a fost mai mult decât un moment statutar – a fost începutul unei reforme profunde în Partidul Național Liberal. Sub conducerea lui Ilie Bolojan, PNL își asumă o direcție clară: reconectarea cu societatea activă, guvernarea responsabilă și reconstrucția încrederii publice. Nu urmează o perioadă ușoară. România are nevoie de echilibru financiar și de reforme reale, chiar dacă ele pot fi nepopulare. Este nevoie de decizii ferme, luate cu responsabilitate și competență. Iar Ilie Bolojan a dovedit, de-a lungul carierei, că este liderul care nu fuge de greutăți, ci le înfruntă cu luciditate și rezultate. Într-un moment în care mulți se ascund în colțuri politice confortabile, PNL alege calea asumării. Alege să conducă onest, eficient și cu respect față de oameni. Acesta este semnalul pe care l-a dat partidul în fața românilor – că are curajul de a guverna bine, nu doar de a promite”, a declarat deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu.

În discursul său, Ilie Bolojan a transmis un mesaj clar privind prioritățile formațiunii politice. “Este timpul să reconstruim PNL și să reprezentăm România reală, pe cei care muncesc, creează, inovează. Profesioniști, antreprenori, tineri, diaspora, ei sunt viitorul și merită să fie auziți”, a transmis Ilie Bolojan.

Noile direcții asumate de conducerea PNL vizează: reformă internă și meritocrație reală, guvernare eficientă, axată pe rezultate, valorile liberalismului modern, ancorate în identitatea PNL. Sub deviza „Modernizare cu rădăcini”, PNL se întoarce la ceea ce l-a făcut puternic: seriozitate, competență, respect pentru instituții și pentru cetățean.

Advertisement

Deputatul liberal Vetuța Stănescu și-a exprimat încrederea în noua echipă de conducere a partidului și în misiunile lui Ilie Bolojan. „Am încredere în noua echipă de conducere. Am încredere că, împreună, putem reda PNL-ului forța de a fi principalul motor de dezvoltare al României. Și mai presus de toate, cred în misiunea pe care și-o asumă Ilie Bolojan: aceea de a reconstrui România prin muncă, viziune și adevăr”, a mai transmis deputatul PNL Vetuța Stănescu, președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

DSVSA Hunedoara: Amenzi de peste 200.000 de lei, aplicate în urma controalelor din luna iunie

Publicat

pe

Redactat de

 

Amenzi de peste 200.000 de lei au fost aplicate în urma unor controale desfășurate, pe parcursul lunii iunie 2025, de inspectorii Direcției Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.

Reprezentanții D.S.V.S.A. Hunedoara au efectuat, luna trecută, controale care au urmărit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, atât în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală și non-animală, cât şi în domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare.

“În perioada 01.06-30.06.2025 au fost verificate un număr de 793 obiective, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 27 amenzi contravenţionale în cuantum de 217.200 lei, precum și cinci avertismente”, se arată într-un comunicat al instituției.

La nivelul DSVSA Hunedoara au fost înregistrate și soluționate 12 sesizări.

Advertisement

“În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate acţiuni de control la unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare de origine animală și nonanimală. În acest sens au fost efectuate acţiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condiţiile de funcţionare şi inregistrare/autorizare al unitatilor, precum şi actiuni care au urmarit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 350 obiective, fiind constatate următoarele deficienţe: – manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condițiilor generale de igienă, întreținere necorespunzătoare a spațiilor și utilajelor din dotare, deficiențe privind efectuarea operațiunilor DDD, comercializarea produselor alimentare în unități neaprobate sanitar veterinar. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 22 amenzi contravenționale în cuantum de 210.400 lei. În domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatatiile comerciale de tip A, exploataţiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat verificarea respectării condiţiilor de funcţionare, biosecuritate, bunăstare și protectie, identificare şi înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare și a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 443 obiective supuse controlului sanitar veterinar, fiind constatate următoarele deficienţe: deținerea/vânzarea/cumpărarea/înstrăinarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, neprelevarea de probe de apă și furaje la nivelul fermelor de animale, deficiențe privind monitorizarea parametrilor de microclimat la nivelul unităților farmaceutice, desfășurarea de activități de comercializare a puilor de o zi fără respectarea profilului autorizat, evidențe sanitar veterinare incomplete la nivelul adăposturilor de animale. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 5 amenzi contravenționale în cuantum de 6.800 lei, precum și 5 avertismente”, se mai arată în același comunicat.

Fără focare de PPA

Pe parcursul lunii iunie 2025, nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici în cadrul exploatațiilor/gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale, precum nici cazuri de Pestă Porcină Africană la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare. “DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia acesteia. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. De asemenea la nivelul județului nu evoluează nici un focar de Pesta Micilor Rumegătoare și nu există restricții de circulație a animalelor”, au mai transmis reprezentanții instituției.

În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a asigurării protecţiei sănătătii consumatorilor, DSVSA Hunedoara a colaborat în acţiuni organizate, în baza protocoalelor încheiate cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare şi transportul animalelor vii, în special controale în trafic cu Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara pentru verificarea legalității transporturilor de animale vii și a cărnii și produselor din carne.

Au fost înregistrate/autorizate în domeniul siguranței alimentelor un număr de 41 obiective, după cum urmează: două restaurante, cinci baruri, cinci fast-food-uri, cinci rulote fast-food, un depozit alimentar, 11 magazine alimentare, două pensiuni, un punct gastronomic local, o măcelărie, un centru prelucrare lapte integrat, o unitate mobilă, un automat vânzare produse alimentare, două obiective pentru vânzare directă, trei unități comercializare produse de origine nonanimală, precum și 24 mijloace de transport produse alimentare.

Au fost înregistrate/autorizate în domeniul sănătății animalelor un număr de șapte obiective, după cum urmează: două magazine de furaje, cinci exploatații de creștere a animalelor, precum și șase mijloace de transport animale vii.

Advertisement

La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au fost analizate un număr de 4.166 probe, dintre care 1.120 pe domeniul siguranței alimentelor și 3.046 pe domeniul sănătății animalelor.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate