Connect with us
Data: 25/02/2025
.

Actualitate

Devenii nu se înghesuie să-şi izoleze termic locuinţele, pe bani europeni

Publicat

pe

POR ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă!

Devenii nu se înghesuie să-şi izoleze termic locuinţele, pe bani europeni

Cereri de finanţare mai pot fi depuse de asociaţiile de proprietari până în la sfârşitul acestui an, iar ca stimulent, primăria a adoptat şi un grafic de eşalonare a plăţii contribuţiei proprii a locatarilor

Municipalitatea deveană este preocupată de izolarea blocurilor de locuinţe din oraş, motiv pentru care a lansat o solicitare asociaţiilor de proprietari de a se înscrie într-un program pentru a-şi reabilita temic imobilele cu ajutorul fondurilor europene.

Iar pentru a-i ajuta pe deveni să achite mai uşor contribuţia proprie pentru această lucrare, legislativul reşedinţei de judeţ a adoptat şi o taxă de reabilitare termică, pe care locuitorii o vor achita eşalonat pe o perioadă de maximum doi ani.

Advertisement

Doar 5 blocuri accesează bani de la UE

Cu toate că aproximativ 70 la sută din valoarea lucrărilor de anvelopare termică a blocurilor va fi plătite din fondurile europene oferite prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, 20 la sută de către primărie, iar restul fiind suportat de către locatari, se pare că asociaţiile de proprietari din Deva nu se prea înghesuie să beneficieze de această facilitate. O dovadă a acestui fapt este că, până în prezent, doar trei blocuri din Deva s-au înscris în acest program, documentaţia aferentă fiind depusă deja de primărie şi aflându-se în procedură de evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest. Consiliul Local (CL) Deva a aprobat în şedinţa sa de luni avizarea documentaţiei pentru alte două blocuri din Deva, în speţă M4 de pe strada Crizantemelor şi 64 de pe Aleea Streiului. Mai grav e faptul că astfel de proiete mai pot fi depuse pentru a obţine finanţare europeană doar până la sfârşitul acestui an, autorităţile române lansând deja solicitarea Comisiei Europene de prelungire cu încă 12 luni a termenului, având în vedere gradul mic de accesare al fondurilor pe această axă a POR. Ca o idee, valoarea fondurilor europene pe care devenii dintr-un anumit imobil le pierd prin faptul că nu reuşesc să se adune şi să depună un proiect pentru a-şi izola temic locuinţele, este în medie de peste 1,2 milioane de lei, circa 300.000 de euro, în funcţie de mărimea blocului.

Un sfert, plătit la finalizarea lucrărilor

Mihai Mica, administratorul public al Devei, susţine că primăria încă aşteaptă şi alte cereri de la asociaţiile de proprietari care doresc să adere la acest program de reabilitare termică a blocurilor, pe bani europeni. „Deocamdată, avem în procedură de evaluare trei blocuri, urmând să semnăm contractul de finanţare şi să trecem la execuţia lucrărilor, iar în ultima şedinţă am mai aprobat documentaţiile pentru alte două. Vor fi depuse în perioada următoare şi proiectele de finanţare pentru aceste blocuri la ADR Vest. Sper să mai fie şi alţi beneficiari, mai ales că noi am adoptat şi o taxă de reabilitare care îi va ajuta pe deveni să-şi eşaloneze contribuţia ce trebuie plătită de asociaţiile de proprietari ce aderă la acest program”, a afirmat Mica.În general, aceste asociaţii vor trebui să achite între 10 şi 20 la sută din valoarea totală a lucrării de anvelopare a blocurilor. Potrivit procedurii de plătă a acestei taxe adoptată de CL Deva, locatarii care vor apela la acest program vor trebui să achite 25 la sută din suma totală ce revine asociaţiei de proprietari, la finalizarea lucrărilor, urmând ca restul de 75 la sută să fie plătit în termen de 24 de luni, începând cu 1 ianuarie a anului următor. Termenul scade la un an în cazul în care de aceste lucrări de anvelopare termică vor beneficia imobile aflate în proprietatea unor firme.

Pe de altă parte, dacă unii nu se înghesuie la bani, alţii nu pot beneficia de ei, deşi ar vrea. Situaţia este valabilă pentru Primăria Deva care a depus un proiect de reabiltare termică cu fonduri europene pentru cele trei cămine de nefamilişti din localitate, însă a primit răspuns de la ADR Vest că banii nu pot fi acordaţi prin acest program. „Aceste cămine rămân în atenţia noastră şi vor încerca să le reabilităm termic cu bani de la bugetul local”, a mai spus Mihai Mica, administratorul public al Devei.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

ISU Hunedoara recrutează viitori pompieri: 300 de locuri disponibile la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara anunță lansarea unei noi sesiuni de recrutare pentru cei care doresc să devină pompieri. Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești scoate la concurs 300 de locuri, oferind oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de elită dedicată salvării de vieți.

Perioada de înscriere este cuprinsă între 24 februarie și 12 martie 2025, iar cererile de participare pot fi depuse exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@isuhd.ro.

Calendarul admiterii:

24 februarie – 12 martie 2025 – depunerea cererilor de înscriere (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică)
28 martie 2025 – termenul limită pentru depunerea documentelor și finalizarea evaluării psihologice
4 – 10 aprilie 2025 – evaluarea performanțelor fizice
12 aprilie 2025 – proba scrisă pentru evaluarea cunoștințelor
17 aprilie – 4 iunie 2025 – examinarea medicală (pentru candidații care se încadrează în numărul locurilor disponibile, în funcție de media finală)
6 iunie 2025 – afișarea rezultatelor finale

Persoanele interesate sunt încurajate să profite de această oportunitate pentru a urma o carieră în domeniul situațiilor de urgență. Se pot înscrie atât bărbați, cât și femei, care îndeplinesc criteriile necesare.

Pentru detalii suplimentare, candidații sunt îndemnați să contacteze ISU Hunedoara sau să acceseze site-ul unității de învățământ.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul Ovidiu Vlad restabilește legalitatea în Geoagiu Băi: Aleea publică eliberată după ani de abuz

Publicat

pe

Redactat de

Într-o acțiune fermă și necesară, primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, a intervenit pentru restabilirea legalității în stațiunea Geoagiu Băi. O alee publică, blocată abuziv de ani de zile de familia unui fost consilier local, a fost eliberată și redată comunității.

Aleea, care asigură accesul către Grota Haiducilor – un important obiectiv turistic din stațiune –, fusese ocupată ilegal, restricționând libera circulație a localnicilor și a turiștilor. După parcurgerea tuturor demersurilor legale, administrația locală a intervenit pentru a reda domeniul public cetățenilor.

„Ceea ce s-a întâmplat în Geoagiu Băi este un abuz clar. O familie folosea domeniul public în interes propriu, împiedicând accesul turiștilor către un obiectiv turistic deosebit. Nu voi accepta niciodată astfel de practici și voi acționa ferm pentru respectarea legii. Toți locuitorii orașului Geoagiu și turiștii trebuie să se bucure de ceea ce stațiunea noastră are de oferit”, a declarat primarul Ovidiu Vlad.

Această intervenție subliniază angajamentul administrației locale de a proteja interesele comunității și de a valorifica potențialul turistic al stațiunii. Grota Haiducilor, acum din nou accesibilă tuturor, urmează să fie inclusă într-un proiect de promovare și dezvoltare turistică, menit să atragă mai mulți vizitatori în Geoagiu Băi.

Prin această acțiune, primarul Ovidiu Vlad transmite un mesaj clar: legea trebuie respectată, iar orașul Geoagiu rămâne un spațiu deschis și primitor pentru toți.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedorenii vor putea cumpăra mărțișoare din mai multe zone din oraș. Unde vor fi găsite

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii municipiului Hunedoara vor putea cumpăra mărțișoare, dar și alte produse specifice începutului de primăvară, din mai multe zone din oraș.

Conform solicitărilor primite de Primăria Hunedoara de la comercianţi, principalele zone din localitate în care se vor putea găsi tarabe cu mărţişoare, flori, felicitări şi alte produse specifice perioadei sunt: Piaţa „Regele Ferdinand I” (la Teatru), Zona pietonală Corvin, B-dul Dacia – pietonala Cora (în zona cofetăriei Jasmin şi a magazinului Effect), B-dul Mihai Viteazu (zona complexului comercial Dunărea), Intersecţia din zona Union – Kaufland (b-dul Dacia cu str. Avram Iancu), Intersecţia din zona Supeco (b-dul Mihai Viteazu cu b-dul Dacia), Micro 5 – intersecţia semaforizată a b-dului Dacia cu str. Bucegi, B-dul Traian – în zona fabricii de pâine de lângă autogară, B-dul Dacia – aproape de magazinul Profi, Micro 7 – strada Viorele (zona „Parângul”).

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate