Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

A început construirea centrului comercial din Pestișu Mic

Publicat

pe

O nouă investiție prinde contur în comuna Pestisu Mic. Aici a început construirea unui centru comercal, investiția având o valoare de două milioane de euro.

În localitatea de reședință

Pestișu Mic este o comună în plină dezvoltare, acest lucru văzându-se în investițiile făcute, în ultima vreme, de către reprezentanții administrației publice locale din această așezare rurală hunedoreană. În plus, aceste investiții vor continua, un exemplu în acest sens fiind construirea unui centru comercial în comună. “Pot să anunț că, în comuna noastră, au început lucrările la ridicarea unui centru comercial. Acesta va fi amplasat la intrarea în localitatea de reședință, Pestișu Mic, aici urmând a funcționa un magazin cu articole de uz gospodăresc, precum și unul pentru materiale de construcții. Bineînțeles că va exista și un market cu produse alimentare. Astfel, cetățenii își vor putea face aprovizionarea cu cele necesare în condiții decente și fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la Deva sau la Hunedoara. Dar cel mai important lucru este că, odată cu deschiderea acestui supermarket, producătorii locali vor avea posibilitatea să își valorifice produsele proprii. Nu trebuie uitat că în comuna Pestișu Mic întâlnim cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din toată țara, dar sunt și alți fermieri care își vor putea valorifica produsele la acest supermaket. Sunt convins că vor fi destui producători care își vor desface produsele pe piața locală, acest lucru însemnând, totodată, și o creștere a gradului de bunăstare”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.

Grijă pentru copii

Una dintre principalele preocupării ale administrației publice locale din comuna hunedoreană Pestișu Mic este grija pentru copii, prin asigurarea de condiții cât mai moderne de învățătură. Pe lângă investițiile ce au fost făcute în ultima perioadă în domeniul educației, mai urmează una extrem de importantă, respectiv construirea unei școli noi. “Ne preocupă foarte mult copiii din comună. Astfel, am reușit să asigurăm transportul lor, gratuit, spre unitățile de învățământ la care studiază, cu microbuze proprii. De asemenea, pentru copii, dar și pentru adulți, avem aprobat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un proiect de digitalizare, depus pe Componenta 15 – Educație, care prevede creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv. Mai lucrăm la un proiect, care este destinat tot copiilor. Este vorba despre construirea unei școli noi în comună, ținând cont de faptul că, în ultima vreme, numărul copiilor a crescut. Și acest proiect va fi depus tot pe PNRR și sunt optimist în ceea ce privește aprobarea lui. Și, fiindcă tot se apropie ziua lor, 1 Iunie, copii din comuna noastră vor avea parte de câteva surprize plăcute, a spus primarul din Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Lucruri interesante

Comuna Pestișu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului. Anul trecut, în comuna Pes tișu Mic a început și un amplu program de reînpădurire, care va da plus valoare acestei așezări, cei care o vizitează având multe lucruri de văzut. „Bineînțeles că principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iiar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai avem și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, sunt satele din Pădurenime, de o fruimusețe aparte, tot acolo fiind, la Cutin, un punct gastronomic, care pune în valoare produsele tradiționale locale. Tot la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și nu trebuie uitat că în comuna Peștișu Mic întâlniți cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din toată țara, care au și o sărbătoare a lor. Vă invităm, cu mare drag, să ne vizitați”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Peștișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Plăcintele pădurenești – „vedete”, în acest weekend, la Poiana Răchițelii

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii județului Hunedoara și turiștii sunt invitați în Ținutul Pădurenilor, la Poiana Răchițelii, acolo unde, în acest weekend, se desfășoară o nouă ediție, a cincea, a „Festivalului Plăcintelor Pădurenești”. Cei prezenți vor putea savura cele mai gustoase plăcinte specifice acestei zone, preparate după rețete transmise din generație în generație.

Vestitele plăcinte pădurenești vor fi „vedetele” evenimentului, însă, cei prezenți vor avea parte de mai multe manifestări, între care și o nedeie, cu soliștii Puiu Codreanu și Andreea Chisăliță, o paradă a frumoaselor costume din Ținutul Pădurenilor, precum și concursuri demonstrative, de confecționat „tuturezi” și suflat în el sau de confecționat greblă pădurenească pentru adunatul fânului, de făcut „leașă de mesteacăn” și „pleu de puscat cu carbit” pentru alungarea urșilor. Nu vor lipsi muzica și voia bună, precum și alte bucate gustoase.

Festivalul Plăcintelor Pădurenești este o sărbătoare a tradiției și a gusturilor autentice din Țara Pădurenilor. Vino să te bucuri de o atmosferă rustică, muzică și dansuri populare, și să descoperi secretele bucătăriei locale. Gustă cea mai bună plăcintă pădurenească, pregătită cu ingrediente proaspete și rețete transmise din generație în generație. Fiecare mușcătură te va purta într-o călătorie culinară unică, ce îmbină savoarea autentică cu dragostea pentru tradiție. Nu rata ocazia de a trăi o experiență gastronomică de neuitat și de a savura cele mai delicioase plăcinte din inima pădurenilor! Nu uita, 27 și 28 iulie la cea de-a cincea ediție a Festivalului Plăcintelor Pădurenești”, transmit organizatorii evenimentului.

 

Sursa foto: Ținutul Pădurenilor, Cerbăl/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Sărbătoarea Luncoienilor”, pe 27 și 28 iulie

Publicat

pe

Redactat de

Mare sărbătoare, mare, în acest weekend, în comuna hunedoreană Luncoiu de Jos. În acest sfârșit de săptămână se va desfășura o nouă ediție a manifestării intitulate Sărbătoarea Luncoienilor”.

Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Luncoiu de Jos va debuta sâmbătă, 27 iulie, la ora 10:00, cu diverse competiții sportive, iar seara, de la ora 21:00, va fi un program muzical cu artistul cu Burebista, moment de o discotecă. Duminică, de la ora 11:00, vor fi noi competiții sportive, urmate de un eveniment cultural și istoric, respectiv Reenactment Terra Dacica Aeterna”. De la ora 17:00 va urma un nou program artistic, susținut de Dumitru Teleagă&Artist Band, Slageana Marinescu, Ioana Stetco Poenar și Ciprian Poenar, Teodora Larisa Petruț, Oana Rus, Lucian Hențiu, Răzvan Jurca, Cătălin Nistor și Vlad Vraciu. Seara se va încheia cu «Joc tradiționalîn compania interpretului Dumitru Teleagă și Artist Band, iar la final va fi foc de artificii. Spectacolul va fi prezentat de Teodora Larisa Petruț și Mihai Feier. Vă așteptăm cu drag la acest eveniment de suflet pentru noi”, au anunțat organizatorii Sărbătorii Luncoienilordin acest an.

Tot cu această ocazie va avea loc și Trialul Luncoienilor”, o competiție de off – road, în zona Halda – Dealul Fetii. Participarea este gratuită, însă doritorii vor trebui să posede actele necesare pentru participarea la această competiție, care se va desfășura sâmbătă, 27 iulie, cu începere de la ora 12:30. La competiție va fi prezent și un medic sportiv, festivitatea de premiere urmând a avea loc la ora 20:00. Mai multe despre această competiție se pot afla la numărul de telefon 0729.o90.692 – Ciprian Pruncu.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Saragossa Band, Francesco Napoli, Horia Brenciu, What’s Up şi The Motans vin la „Zilele Hunedoarei” – Programul evenimentului

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Hunedoara va fi în sărbătoare la sfârșitul acestei săptămâni, când au loc „Zilele Orașului”, eveniment care se desfășoară de vineri, 26 iulie 2024, până duminică, inclusiv, în Piaţa Regele Ferdinand I (în faţa Casei de Cultură) şi în zona pietonală Corvin.

 

Municipalitatea a invitat, și în acest an, mai mulți artiști care să-i încânte pe hunedorenii prezenți la eveniment, în cele trei seri de spectacole. Astfel, manifestarea va debuta vineri, 26 iulie, când, de la ora 19:00, va avea loc „Parada portului hunedorean”, urmată de un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric “Hațegana”, Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Valerica Ianoşi Marian, Ana Almășana Ciontea, Alin Eugen Ienciu, și Gala Festivalului „Petrică Vița”- spectacol de muzică populară: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Gabi Zaharia, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Adrian Stanca, Nicu Novac.

Evenimentul va continua sâmbătă, 27 iulie, când, de la ora 16:00, la Galeria de Arte din municipiu, hunedorenii sunt invitaţi să stea „De vorbă cu scriitorii şi cărţile lor”, iar de la ora 19:00, va avea loc Gala de Excelență „Hunedoreni de succes” – ediția a VII-a, după care, pe scena din Piața Regele Ferdinand I, vor susține concerte mai mulți artiști locali, Pragu’ de Sus și Horia Brenciu & HB Orchestra.

În ultima seară a evenimentului, duminică, 28 iulie, vor concerta What’s Up şi The Motans, după care Saragossa Band, una din cele mai cunoscute formaţii pentru petreceri din Germania, devenită celebră, în anul 1978, odată cu lansarea cântecului „Big Bamboo”, va urca pe scenă, alături de italianul Francesco Napoli.

Advertisement

Zilele Municipiului Hunedoara” 2024 se vor încheia, duminică seară, cu un spectacol de drone.

Tot cu „Zilele Hunedoarei”, principalele puncte de atracție din oraș, Muzeul Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică vor avea, vineri, 26 iulie, porțile deschise pentru toți cei care doresc să le treacă pragul.

“Vă aşteptăm vineri, sâmbătă şi duminică (26, 27 respectiv 28 iulie) în Piaţa Regele Ferdinand I (în faţa Casei de Cultură) şi în zona pietonală Corvin pentru trei seri cu spectacole adaptate tuturor preferinţelor. Seria recitalurilor se va încheia duminică seara cu un spectacol de drone”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Zilele Municipiului Hunedoara” este un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.


Programul complet al “Zilelor Municipiului Hunedoara”, ediția 2024

Vineri, 26 iulie:

Advertisement

Ziua Porților Deschise la Muzeul Castelul Corvinilor, între orele 09:00 – 20:00

Ziua Porților Deschise la Grădina Zoologică Hunedoara, între orele 10:00 – 19:00

19:00–19:30 “Parada portului hunedorean” – ediția a VII-a

19:30-23:00 – Spectacol Ansamblul Folcloric “Hațegana”: Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Valerica Ianoşi Marian, Ana Almășana Ciontea, Alin Eugen Ienciu.

Gala Festivalului „Petrică Vița”- spectacol de muzică populară: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Gabi Zaharia, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Adrian Stanca, Nicu Novac

Advertisement

Sâmbătă, 27 iulie

16:00 – Galeria de Arte – „De vorbă cu scriitorii și cărțile lor“

19:00 -23:30 – Gala de Excelență „Hunedoreni de succes” – ediția a VII-a

– Recitaluri artiști locali

– Pragu’ de Sus

Advertisement

– Horia Brenciu & HB Orchestra

Duminică, 28 iulie

19:00 – 23:30

– Recitaluri artiști locali

– What’s Up

Advertisement

– The Motans

– Saragossa Band & Francesco Napoli

– Spectacol de drone

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate