Connect with us
Data: 02/07/2024
.

Actualitate

A refuzat 7.000 de euro, ca să lucreze ginecolog în România

Publicat

pe

În timp ce medicii români pleacă să muncească în zone de conflict pentru bani mai mulți decât în spitalele din România, cei de acolo vin la noi. Este și cazul unui medic ce stă de ani buni la Vulcan, în spitalul care i-a devenit și casă și loc de muncă, dar care spune că e român, deși nu are decât rezidență în România, pentru că, deși e aici de patru decenii, încă nu are cetățenie.

Doctorul Quffa Ramzi a venit în România în anul 1978 și, de atunci, indiferent pe unde l-au purtat pașii, el s-a știut român, cu sau fără actul doveditor. Este medic ginecolog la Spitalul din Vulcan și un om cu carismă. Recunoaște că a încercat să lucreze și în alte țări, dar ca în România nu este nicăieri. Și asta pentru că românii, spune el, sunt oameni buni la suflet. Și nici nu a ținut cont că în alte țări ar fi câștigat de 10 ori mai mult. „ Eu m-am gândit și să muncesc în străinătate, așa cum fac medicii de aici. Am fost în Suedia 15 zile și m-am întors în septembrie 2015, dar tot în România e mai bine. Și programul de viață și cel de sănătate este mult mai bun aici. Am fost student în România, în 1978, apoi am făcut specializarea, am fost căsătorit cu o româncă și tot cu gândul la România am fost. Am divorțat și acum sunt căsătorit cu o musulmană tot din Fâșia Gaza, medic stomatolog”, spune doctorul Quffa Ramzi, medic ginecolog.

Ar fi putut să câștige în Suedia un salariu de 7.000 de euro, iar aici, cu gărzi la Vulcan și Târgu Jiu, ia în plus la salariu 2.500 de lei. Este creștin ortodox și aici s-a simțit mai bine decât acasă, iar soția sa, medic stomatolog, cu care are o fetiță în vârstă de doi ani, este musulmană. Nu a contat asta deloc și, după cum spune medicul Quffa, fiecare cu religia lui! „Musulmană e soția mea, dar nu contează asta. Religia nu poate împiedica omul. Ea ține Crăciunul cu mine, iar eu respect și religia ei, deși nu țin postul ortodox și nici Ramadamul, că nu pot”, mai spune medicul.

„Oamenii au devenit răi”

Doctorul Ramzi recunoaște că, în Fâșia Gaza, de unde vine el, erau sute de biserici ortodoxe și că acum a mai rămas una singură, dar care datează de 2.600 de ani. Religia i-a făcut pe unii fanatici și niciodată nu și-ar mai dori să meargă acolo. De altfel, cu jumătate de suflet, recunoaște că oamenii de acolo au devenit prea îndoctrinați. „Este o țară frumoasă, dar oamenii de acolo, de atâtea războaie, au devenit răi. Sunt atâtea conflicte, de la ocupația turcă, de acum 500 de ani, după care au venit englezii, apoi evreii și așa a fost creată mereu o stare de tensiune. Nu mai merg, pentru că nu am pentru ce”, afirmă cu tristețe omul.

Advertisement

Palestinianul vrea să obțină cetățenia română

A fost în Palestina pentru ultima dată în 2007, dar nu mai vrea înapoi. Vrea să fie cetățean român, dar e greu, deși recunoaște că a învățat istoria noastră, Imnul Național și multe altele, dar când soția a născut-o la Bumbești Jiu, în urmă cu doi ani, pe fetița lor, aceasta nu a primit nici măcar CNP. A fost nevoit să îi scoată certificat de naștere pe la Giurgiu, dar tot român vrea să fie, în ciuda opreliștilor. „Acum, aici e țara mea, pentru că în România trăiesc și o să lupt aici. Sunt din anul 1978 aici și, după ce am băut apă din Jiu, trebuie să rămân aici. Nu mi-a plăcut nici în Suedia și nicăieri, doar aici că românii sunt popor cu suflet”, a spus dr. Quffa.

Medicul ginecolog a trăit și în Palestina, pe vremea când nu era război, dar acum spune că nu se va mai întoarce acolo niciodată, cum de altfel nu va mai pleca din Valea Jiului. Este unul dintre medicii foarte căutați la Spitalul din Vulcan și vrea să trăiască aici, chiar dacă pe mai puțini bani și cu speranța că într-o bună zi o să ajungă cetățean român.

Advertisement

Actualitate

CNAIR: Posibile îngreunări/întreruperi, joi, în emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR

Publicat

pe

Redactat de

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi că joi, 04 iulie 2024, în intervalul orar 00:00 – 02:00, urmare a unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor si peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp.

„În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat. Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, informează reprezentanții CNAIR.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două mașini implicate într-un accident pe Calea Zarandului, din Deva. Unul dintre șoferi, transportat la spital

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc, astăzi, puțin după ora 13:00, pe Calea Zarandului, din municipiul Deva, în apropiere de ieșirea spre Sântuhalm. Două mașini au fost implicate într-o coliziune. Șoferul uneia dintre ele a fost transportat la spital.

La fața locului, au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Deva, cu o autospecială de intervenție și cu o ambulanță SMURD.

 

“În eveniment au fost implicate două autoturisme. Unul dintre acestea, care venea dinspre Sântuhalm, a traversat porțiunea de gazon care desparte cele 2 sensuri de mers și a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa din sens opus, spre ieșirea din oraș. În urma impactului, un conducător auto a fost asistat medical de către echipajul SMURD și transportat la UPU Deva. Șoferul și pasagerul din cel de-al doilea autovehicul implicat în accident nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor și de curățare a porțiunii de drum pe care a avut loc accidental rutier. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au atribuții în acest sens”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto -video: ISU Hunedoara

Constatările polițiștilor rutieri

Din primele cercetări ale polițiștilor, accidentul s-a produs după ce șoferul unuia dintre autoturismele implicate, un tânăr de 18 ani, ar fi pierdut controlul volanului. “În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că un tânăr de 18 ani, din municipiului Deva, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Zarandului, din direcția Simeria-Ilia, a pierdut controlul direcției, a trecut peste scuarul care desparte sensurile de mers și a pătruns pe contrasens, unde a tamponat autoturismul condus de un bărbat de 56 de ani, din Deva. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto de 56 de ani, care a fost transportat de către un echipaj medical Spitalul Județean de Urgență Deva, pentru acordarea de îngrijiri medicale. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Advertisement

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. „Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante”, transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Săptămâna Europeană a Geoparcurilor 2024”: Un maraton de evenimente în Geoparcul Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a participat, și în acest an, la “Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” (European Geoparks Network Week-EGN Week). Un maraton de evenimente a avut loc cu prilejul acestei manifestări importante. De la lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, până la ateliere interactive și alte activități menite să promoveze bogatul patrimoniu al geoparcului.

Casa Vulcanilor 10 ani”

În Țara Hațegului, importantul eveniment internațional al geoparcurilor a debutat cu lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, la Casa Geoparcului. “25 de voluntari au fost prezenți la prima dintre activitățile ce marchează, pe parcursul acestei veri, un deceniu de derulare al unuia dintre cele mai de succes proiecte dedicate voluntariatului și educației, administrat de Asociația Drag de Hațeg, partener instituțional al Geoparcului. Proiectul, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, se desfășoară în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Sîntămăria-Orlea și Densuș, cu contribuția Asociației Femeilor din Santamaria-Orlea și Asociația de Turism Retezat. Ambasadorii pentru Geoparc, selectați, timp de mai multe generații, dintre cei mai buni voluntari, au fost și ei implicați într-o serie de evenimente menite să împărtășească din experiența lor și altor tineri. La Costești (jud. Vâlcea), Rupea (jud.Brașov) și la Buzău, ambasadorii au avut întâlniri cu peste 150 elevi și profesori din cele trei zone cărora le-au povestit despre experiențele trăite de ei și de rolul pe care voluntarii îl pot avea în dezvoltarea sustenabilă a comunităților lor”, au informat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Geodiversitatea – promovată și în eter

Cartea „Ultimii dinozauri” scrisă de Cristian Ciobanu, coordonatorul local al Geoparcului Țara Hațegului, a reprezentat o reală invitație la lectură și descoperirea lumii viețuitoarelor ce străbăteau Insula Hațeg în urmă cu 70 de milioane de ani. Un atelier plin de informații și de activități interesante a fost găzduit de librăria Cărturești din centrul orașului Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) Cluj și Editura Humanitas.

Advertisement

De asemenea, în “Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” geodiversitatea a fost promovată nu numai pe pământ, ci și în eter. “În centrul comunei Râu de Mori, a avut loc o acțiune de promovare a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului cu sprijinul a 10 radioamatori de la Clubul Sportiv Silver Fox Deva. Evenimentul a avut alocat și un indicativ special YP2GEO. Totodată, echipa de radioamatori a tipărit un QSL card special care promovează Geoparcul și care a fost expediat corespondenților din țară prin rețeaua proprie a Federației Române de Radioamatorism, iar corespondenții străini l-au primit, în format electronic, pe site-urile specializate.

„Într-un teritoriu atât de important pentru paleontologia mondială cum este Țara Hațegului, promovăm știința în rândul tinerilor prin facilitarea întâlnirii dintre oamenii de știință și voluntari, ori de câte ori este posibil. Astfel, ei au avut posibilitatea să participe la prospecțiuni realizate în teren de 10 cercetători de la Universitatea din București și Universitatea ELTE din Budapesta și să afle detalii, direct de la sursă, despre ce înseamnă munca în teren ce duce, în cele din urmă, la descoperiri științifice remarcabile. Pe baza experiențelor acumulate în activități, voluntarii pentru Geoparc au posibilitatea să împărtășească, la nivel național și internațional, valorile Geoparcului. Astfel, o parte dintre ei au participat la cursuri urmate de un examen final care le permite să fie mediatori – ghizi pentru turiștii care vizitează expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului, în perioada vacanței de vară. La nivel internațional, 7 voluntari și-au câștigat dreptul de a reprezenta Geoparcul în schimbul de experiență desfășurat în Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap (Serbia). Deplasarea s-a desfășurat mulțumită Premiului „Nea Marin”, instituit în amintirea lui Dumitru Huzoni, fost membru al echipei de management a Geoparcului și un susținător al ideii de dezvoltare a tinerilor din Țara Hațegului prin voluntariat”, mai arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Totodată, prin proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă”, 80 de elevi și voluntari, îndrumați de 20 de profesori, au avut de prelevat probe de apă potabilă din suse alternative pe care au trebuit să le analizeze din punctul de vedere al calității. Rezultatele obținute de ei în acest proiect de știință participativă (citizen science) vor figura pe o hartă a calității apei din Geoparc. În plus, participanții la proiect au avut posibilitatea să îi întâlnească pe doi reprezentanți ai UNESCO prezenți în Țara Hațegului, într-o vizită de monitorizare.

Proiectul „Râul care curge din vechime” inițiat de Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea și Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea și evenimentul „Ziua Iei” organizat de Cooperativa Hațegana, au contribuit de asemenea la promovarea patrimoniului local atât de bogat al Geoparcului, în context internațional.

Sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Sărbătorită în 109 geoparcuri, din 28 de țări

Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” (European Geoparks Network Week-EGN Week) s-a desfășurat în intervalul mai – iunie, în cele 109 geoparcuri din 28 de țări de pe continentul nostru.

Advertisement

Evenimentul urmărește sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța unor teme legate de geoconservare și promovarea patrimoniului geologic, natural și cultural prin participarea la diverse activități de educație și turism. “Prin activitățile derulate în Săptămâna Europeană a Geoparcurilor din acest an, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a contribuit la promovarea moștenirii noastre geologice, naturale și culturale dar și implicarea comunității locale și al partenerilor în dezvoltarea durabilă a teritoriului”, au mai transmis reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate