
Un adevărat spectacol aerian la care se poate spune, fără teama de a greşi, că cei care nu au fost prezenţi au avut ce pierde. Acrobaţiile aeriene de înaltă clasă, salturile şi aterizările perfecte ale celor mai buni paraşutişti din ţară şi mai presus de toate zborurile cu efecte pirotehnice, de sâmbătă, au oferit publicului un miting aviatic de înaltă ţinută. La mitingul aviatic „Deva Airshow 2015” au participat Hawks Of Romania, Forţele Aeriene Române, Blue Wings Romania (Blue Air), White Wings, The Pelicans, Iacarii Acrobați Aerobatic Yakers și piloți ce au participat la campionat.
Pilotul român Laszlo Ferencz, între fruntași
Cei mai buni piloţi din Europa s-au întrecut în acrobaţii cu avioanele special pregătite pentru această competiţie. Joi a avut loc ultima probă din concurs și s-a stabilit clasamentul. Cei 46 de piloți, veniți din 12 țări, precum Ucraina, Franța, Belarus, Polonia, Elveția, Italia, Rusia, Belgia, Marea Britanie, Luxemburg, Slovacia și Lituania, au avut de trecut patru probe, care mai de care mai complexă. Astfel, după prima probă a concursului, pilotul român Laszlo Ferencz a reușit să ocupe primul loc. Nu cu mult s-au schimbat, însă, lucrurile după celelalte probe din competiție. Astfel, locul întâi la individual a fost ocupat de pilotul francez Jean-Max Vautier, locul al doilea de pilotul român, Laszlo Ferencz, iar cea de-a treia treaptă a podiumului a fost ocupată de către un pilot francez, Martin Leroux-Dennebouy. Ceilalți patru piloți din România se află pe locurile 17 – Dan Ștefănescu, 22 – Andrei Șerbu, 28 – Cristian Iorgov și 38 – George Rotaru.
Un loc doi pe podium și pe echipe
Piloţii români au ocupat același loc doi și pe echipe, reușind astfel să surclaseze echipe venite din ţări cu tradiţie în acrobaţiile aeriene. Locul fruntaș la această categorie a fost ocupat tot de echipa Franței, formată din piloții Jean-Max Vautier, Benoit Faict și Thomas Libaud, locul doi de piloții români Laszlo Ferencz, Dan Ștefănescu și Andrei Șerbu, în timp ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de echipa Ucrainei, formată din piloții Victor Gorbachenko, Valerii Nalyvayko și Igor Shchutskyi. Pe următoarele locuri, respectiv patru și cinci s-au clasat echipele din Rusia și Marea Britanie.
Concurenții sunt cei mai buni piloți în acrobații aeriene de pe continent, iar la această competiție au participat doar piloții din categoria „Advanced” – avansați. Probele au constat în executarea unor elemente de acrobație aeriană pe un spațiu de un kilometru pătrat. Evoluția concurenților este urmărită de la sol de șapte arbitri principali și patru arbitri de colț, aceștia punctează precizia cu care sunt executate manevrele și elementele de acrobație, corectitudinea și încadrarea în perimetrul stabilit.