Actualitate
Administrația din Beriu și-a stabilit prioritățile pe 2024
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Cu fonduri europene, dar și de la bugetul local
Administrația publică locală din comuna Beriu are, și pentru acest an, proiecte realiste. În primul rând este vorba despre cele aflate în derulare, care vor trebui finalizate în acest an, pentru a nu exista, mai apoi, probleme cu finanțarea. . “Cunoaștem bugetul pe anul în curs, care este ceva mai mare decât cel din 2023, iar prioritîțile noastre sunt finalizarea proiectelor începute, care beneficiază de finanțare europeană. Aici este vorba despre modernizarea căminelor culturale din Orăștioara de Jos, Sereca, Sibișelu Nou și Sibișelu Vechiși grădinița cu program prelungit din Beriu, proiecte derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), realizarea unui podeț și asfaltarea drumurilor interioare, prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și lucrările de la blocul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Bineînțeles că vom face investiții și din bugetul local. La acest capitol aș menționa modernizarea celor două babinete medicale umane din localitatea de reședință și extinderea rețelei de canalizare în toate satele aparținătoare”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.
Gospodăriile nu au fost afectate de inundații
În altă ordine de idei, trebuie menționat că și comuna Beriu a fost afectate de inundațiile din aceste zile, însă nu au existat pagube majore. “A plouat foarte mult și la noi în acest zile, iar râul Orăștie a ieșit din matcă, inundând circa 50 de hectare de teren agricol. Din fericire, gospodăriile din comună nu au fost afectate de revărsările de ape. În prezent apele s-au retras iar situația este sub control, dar rămânem în stare de alertă. Suntem pregătiți să intervenim din nou, deși nimeni nu îți dorește acest lucru”, a precizat primarul din Beriu, Emil Moise Bîc.
Bonificații la plata anticipată a taxelor și impozitelor
Pe de altă parte, edilii din Vața de Jos vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Cu toate acestea, deja destui locuitori ai comunei și-au plătit obligațiile fiscale aferene anului în curs, lucru pentru care le mulțumesc. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiascale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.
Actualitate
Anca Todoni, evoluție onorabilă la Australian Open
La Melbourne a început Australian Open, primul turneu de Grand Slam de tenis din acest an. La competiție participă și tenismene din România, țara noastră neavând reprezentant la masculin.
Cu origini din Lupeni
Printre tenismenele românce care s-au aliniat la start s-a numărat și Anca Todoni, tânăra jucătoare de 20 de ani având originile în Valea Jiului, la Lupeni. Anca Todoni a fost în premieră pe tabloul principal de la Melbourne, după ce a trecut de calificări, unde a trecut de Victoria Jimenez (Andorra) cu 6-1, 4-6, 6-4, de Leyre Romero (Spania), cu 6-3, 6-2 și cu același scor de Varvara Lepchenko (SUA), fost număr 19 mondial. În turul 1 Anca Todoni a avut parte de o tragere la sorți nefastă, adversară fiindu-i nr. 5 mondial, chinezoaica Zheng Qinwen, finalista ediției trecute și dublă campioană olimpică în 2024. Anca Todoni, nr. 110 mondial, a făcut un prim set excelent, pe care l-a pierdut la tiebreak, la 3, iar în cel de-al doilea, pe fondul unei ușoare accidentări, a cedat cu 1-6, în chiar meciul de debut al competiției. Pentru tenismena cu origini în Valea Jiului urmează turneul WTA 500 de la Linz, din Austria, care începe pe 27 ianuarie, unde, de asemenea, va juca în calificări.
Două românce merg mai departe
Tot în primul tur, Sorana Cârstea (101 WTA) a piedut, cu un dublu 46, de la favorita 26, Elina Svitolina, din Ucraina, care este pe locul 23 mondial. Pe de altă parte, România va avea două jucătoare în turul secund. Una dintre acestea este Jaquline Cristian (73 WTA), care a trecut, cu 6-2, 4-6, 7-6 (10-7 în super tiebreak) de croata Petra Matric (12 WTA), Lucky Looser din calificări dar fost nr.14 mondial. În turul 2 Jaqueline Cristian va juca cu italianca Lucia Bronzetti (78 WTA), care a trecut, cu 6-2 (7-6 (2) de fostul lider mondial Viktoria Azarenka, din Belarus, nr. 20 WTA și favorită 21. Ce-a de-a doua româncă din turul doi se va ști după meciul Irina Begu 983 WTA) și Gabriela Ruse (156 WTA), venită din calificări. Câștigătoarea acestei confruntări va juca cu învingătoarea din meciul în care se vor întâlni americancele Madison Keys (20 WTA) și favorită 19 la Australian Open și Ann Li (93 WTA).
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva. Un bărbat de 73 de ani, transportat la spital
Pompieri militari ai Detașamentului Deva au intervenit, cu puțin timp în urmă, cu o autospecială de intervenție la un accident rutier care a avut loc în Deva, pe Calea Zarandului, la ieșirea spre Arad.
Accidentul s-a produs în urma impactului dintre un autocamion și un autoturism. Ocupantul autoturismului, un bărbat în vârstă de aproximativ 73 de ani, a fost transportat cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara la spitalul din Deva pentru investigații medicale de specialitate. Conducătorul auto al autocamionului nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor și de curățare a porțiunii de drum pe care a avut loc accidentul rutier.
Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de către organele abilitate.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
121 de misiuni și intervenții în perioada 10 – 12 ianuarie 2025
În weekend-ul care a trecut, echipajele de salvatori din cadrul ISU Hunedoara au participat la 121 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 90 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 8 situații care au necesitat aceste intervenții.
În aceste 3 zile, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 7 incendii. Două dintre ele s-au produs în localitățile Bucium Orlea, din comuna Sântămărie Orlea și Ormindea, din comuna Băița.
Astfel, vineri, 10 ianuarie, la sosirea pompierilor pentru stingerea incendiului din satul Bucium Orlea ardeau generalizat o casă de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei. Într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Sâmbătă, 11 ianuarie, în urma unui incendiu, flăcările au distrus acoperișul unei case din localitatea Ormindea. S-a intervenit de urgență în zona hornului pentru localizarea incendiului, astfel încât focul să nu afecteze o suprafață mai mare a casei.
La evaluarea pagubelor, după lichidarea incendiului și finalizarea intervenției, s-a constatat că a ars o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați din acoperișul cu structură de lemn, acoperit cu țiglă.
De asemenea, în această perioadă, echipajele operative au gestionat prompt 5 situații de urgență generate de producerea accidentelor rutiere. În niciunul dintre aceste cazuri nu s-au înregistrat victime.
Între 10 și 12 ianuarie, pompierii au desfășurat 6 activități de patrulare, informare preventivă și recunoaștere în teren. Totodată, în 5 situații s-a acționat în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu o zi in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu o zi in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea