Actualitate
Administrația din Densuș nu ratează nicio sursă de finanțare
Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.
Se trece la digitalizare
Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Densuș fac eforturi pentru modernizarea și dezvoltarea așezării, prin accesarea de diverse surse de finanțare, una dintre acestea fiind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Prin PNRR avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Scolii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei , «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier ți echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. În momentul de față ne apropiem, cu pași repezi, de finalizarea procedurilor privind organizarea licitației”, a declarat Adrian Ioan Vîrtopean, primarul comunei hunedorene Densuș.
Continuă modernizarea infrastructurii rutiere
Mult mai avansat este un alt proiect, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, acesta prevăzând modernizarea infrastructurii rutiere. “Ne apropiem de finalizarea procedurii de licitație pentru proiectul intitulat „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de 36 de luni în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin PNI “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Oprogramul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări”, a precizat primarul din Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.
Locuri deosebite
Preocuparea administrației din Densuș pentru modernizarea infrastructurii rutiere este pe deplin justificat, comuna fiind una plină de locuri deosebite.
“Pe raza comunei găsim mai multe lăcaşe de cult cu o vechime impresionantă, cel mai important fiind, fără îndoială, biserica de piatră din Densuş, imaginea sa fiind cunoscută nu doar în întreaga Românie, ci şi peste hotare. Aceasta este declarată monument istoric, la fel ca și biserica reformată din Peșteana. Demne de văzut mai sunt biserica de zid din Peșteana, construită în secolul al XIV-lea, precum și lăcașul de cult ortodox din satul aparținător Hățăgel. De asemenea, în comuna Densuş mai pot fi văzute Valea Fierului, sau Tăul fără fund, iar în Peșteana avem o movilă cu o interesantă poveste, un muzeu al satului, precum și o rezervație naturală care se întinde pe o suprafață de două hectare. Și, bineînțeles, nu putem uita nici despre un alt monument istoric, fiind vorba despre bustul lui Ovid Densușianu din localitatea de reședință”, a făcut o scurtă prezentare a localității pe care o administrează Adrian Ioan Vîrtopean, primarul din Densuș.
Iluminat public inteligent
Aceste locuri frumoase din comuna Densuș vor fi mai bine puse în valoare și datorită modernizării rețelei de iluminat public. “Urmează să semnăm, în curând, un contract de finanțare în valoare de 821.295,17 lei, prin Agenția Fondului de Mediu (AFM), pentru eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public. Această rețea de iluminat public din comună va fi una inteligentă, cu lămpi performante și cu consum redus, și, în plus, va beneficia și de tehnologie de telecontrol, una de ultimă oră. Tot pentru AFM avem pregătit un proiect care prevede eficientizarea energetică a școlii din satul aparținător Peșteana, urmând să îl înaintăm către această instituție la deschiderea viitoarei sesiuni de depunere a documentației aferente, iar prin aceeași sursă de finanțare își urmează pașii legali proiectul pentru stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, în valoare de 421.853,01 lei”, a menționat Adrian Ioan Vîrtopean.
Investiții finalizate și planuri de viitor
La Densuș mai există în plan și alte proiecte important și, tototdată, a fost finalizată o investiție utilă pentru comunitate, și pentru acestea administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului găsind diferite surse de finanțare. “Recent a fost finalizată o capelă în Densuș, resursele bănești fiind asigurate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin Grupul de Acțiune Localș (GAL) din care facem parte. Tot prin GAL avem depusă documentația privind achiziționarea unei autoutilitare pentru dotarea serviciuluin public de gospodărie comunală, dezăpezire și întreținere de spații verzi, în valoare de 265.451,25 lei. Totodată, am depus, la Compania Națională de Investiții (CNI) un proiect privind reabilitarea și extinderea dispensarului uman din localitatea de reședință”, a mai spus primarul comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioasn Vîrtopean.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Probleme în sistemul informatic la Registrul Auto Român (RAR). Activitatea, perturbată în întreaga țară