Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Administrația din Hărău își dorește un final de an bun

Publicat

pe

Situată pe malul Mureșului, aproape de Deva și de Simeria, dar și de Geoagiu și de Orăștie, comuna Hărău este printre localitățile rurale mari ale județului. Locuitorii comunei Hărău trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Atenție acordată tinerei generații

Comuna Hărău este cunoscută prin izvoarele sale de apă minerală de la Banpotoc și Chimindia. Totodată, în comună sunt două biserici de zid, ambele declarate monumente istorice, fiind vorba despre cele cu hramurile “Sfântul Nicolaedin Bârsău și “Sfântul Dumitru” din Hărău, precum și un lăcaș de cult cu o vechime apreciabilă, Cuvioasa Paraschivadin Chimindia, edificiul fiind ridicat în secolul al XVI-lea. Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din această comună hunedoreană pentru asigurarea de condiții propice pentru generațiile viitoare este una firească. În acest sens, unitățile de învățământ se modernizează. „La Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem depuse proiecte pentru modernizarea și eficientizarea energetică a școlilor din satele Hărău și Banpotoc. Am dat ordinul de începre al lucrărilor, întrucât și dacă vine sezonul rece, se poate lucra pe interior. De asemenea, am asigurat deja lemnele necesare încălzirii pe perioada de iarnă a școlilor și grădinițelor, precum și la celelalte instituții publice din comună. Legat de unitățile de învățământ din comună și de copii, vreau să precizez că ne dorim ca, la fel ca și în anii trecuți, Moș Crăciun să vină la elevii și prșcolarii din comuna noastră, în ciuda restricțiilor recente care au fost impuse. Ne dorim să avem un final de an normal și ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Investiții importante

Ne apropiem cu pași repezi de finalul de an și, așa cum amintea și mai sus, primarul comunei Hărău crede că nu vor fi probleme, în ciuda ultimelor măsuri fiscale adoptate de Guvern. Mai mult, acesta este optimist în ceea ce privește viitoarele proiecte. „Luna trecută s-a făcut inaugurarea căminului cultural din satul aparținător Chimindia. Proiectul a fost extrem de amplu și a inclus consolidarea și modernizarea clădirii, într-una mai frumoasă şi utilă care oferă deopotrivă spaţiu pentru distracţie, pentru activitățile culturale, dar si pentru diferitele evenimente importante ale localnicilor. Prin refacerea și dotarea căminului cultural, doresc să reînviem tradițiile!Menționez că sumele necesare pentru această lucrare au provenit de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Tot pe AFIR ne pregătim să depunem un proiect pentru întreținerea, modernizarea și extinderea drumurilor de exploatație agricolă, pe care nu-l propunem să îl implementăm în decursul anului viitor. Reamintesc că am început demersurile necesare pentru pentru alimentarea cu gaz metan. Este unul dintre proiecteole pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare. Acum suntem în faza de depunere a documentelor pentru semnarea contractului, dar este sigur că acest proiect se va implementa în comuna Hărău. Eram, alături de vecinii de la Certeju de Sus, singurii care nu aveam gaz. Investiția se va realiza cu fonduri venite prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» și are o valoare de 25 de milioane de lei.

Tot pe PNI «Anghel Saligny» avem un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor interioare, în valoare de 12 milioane de lei. A fost făcută licitația pentru proiectare și execuție, așa cum prevede contractul, și am dat ordinul de începere al lucrărilor. Va fi, înttâi, faza de proiectare, iar lucrările efective vor începe în primăvara anului viitor. Pot spune, de pe acum, că la finallizarea acestor lucrări, 99% din străzile și drumurile comunale din UAT Hărău vor fi asfaltate. Ce nu va fi asfalt sunt acele zone în care se dezvoltă noi cartiere, în Chimindia și în Bârsău, dar se vor asfalta și acele străzi, cel mai probabil cu fonduri de la bugetul local. Acest lucru arată că suntem o comună atractivă. Suntem aproape de reședința și, odată cu aprobarea proiectului pentru gaz, avem toate facilitățile. Mai mult, este în derulare și proiectul pentru podul peste Mureș, care va face legătura cu Deva”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate