Connect with us
Data: 03/10/2024
.

Actualitate

Administrația din Hărău își dorește un final de an bun

Publicat

pe

Situată pe malul Mureșului, aproape de Deva și de Simeria, dar și de Geoagiu și de Orăștie, comuna Hărău este printre localitățile rurale mari ale județului. Locuitorii comunei Hărău trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Atenție acordată tinerei generații

Comuna Hărău este cunoscută prin izvoarele sale de apă minerală de la Banpotoc și Chimindia. Totodată, în comună sunt două biserici de zid, ambele declarate monumente istorice, fiind vorba despre cele cu hramurile “Sfântul Nicolaedin Bârsău și “Sfântul Dumitru” din Hărău, precum și un lăcaș de cult cu o vechime apreciabilă, Cuvioasa Paraschivadin Chimindia, edificiul fiind ridicat în secolul al XVI-lea. Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din această comună hunedoreană pentru asigurarea de condiții propice pentru generațiile viitoare este una firească. În acest sens, unitățile de învățământ se modernizează. „La Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem depuse proiecte pentru modernizarea și eficientizarea energetică a școlilor din satele Hărău și Banpotoc. Am dat ordinul de începre al lucrărilor, întrucât și dacă vine sezonul rece, se poate lucra pe interior. De asemenea, am asigurat deja lemnele necesare încălzirii pe perioada de iarnă a școlilor și grădinițelor, precum și la celelalte instituții publice din comună. Legat de unitățile de învățământ din comună și de copii, vreau să precizez că ne dorim ca, la fel ca și în anii trecuți, Moș Crăciun să vină la elevii și prșcolarii din comuna noastră, în ciuda restricțiilor recente care au fost impuse. Ne dorim să avem un final de an normal și ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Investiții importante

Ne apropiem cu pași repezi de finalul de an și, așa cum amintea și mai sus, primarul comunei Hărău crede că nu vor fi probleme, în ciuda ultimelor măsuri fiscale adoptate de Guvern. Mai mult, acesta este optimist în ceea ce privește viitoarele proiecte. „Luna trecută s-a făcut inaugurarea căminului cultural din satul aparținător Chimindia. Proiectul a fost extrem de amplu și a inclus consolidarea și modernizarea clădirii, într-una mai frumoasă şi utilă care oferă deopotrivă spaţiu pentru distracţie, pentru activitățile culturale, dar si pentru diferitele evenimente importante ale localnicilor. Prin refacerea și dotarea căminului cultural, doresc să reînviem tradițiile!Menționez că sumele necesare pentru această lucrare au provenit de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Tot pe AFIR ne pregătim să depunem un proiect pentru întreținerea, modernizarea și extinderea drumurilor de exploatație agricolă, pe care nu-l propunem să îl implementăm în decursul anului viitor. Reamintesc că am început demersurile necesare pentru pentru alimentarea cu gaz metan. Este unul dintre proiecteole pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare. Acum suntem în faza de depunere a documentelor pentru semnarea contractului, dar este sigur că acest proiect se va implementa în comuna Hărău. Eram, alături de vecinii de la Certeju de Sus, singurii care nu aveam gaz. Investiția se va realiza cu fonduri venite prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» și are o valoare de 25 de milioane de lei.

Tot pe PNI «Anghel Saligny» avem un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor interioare, în valoare de 12 milioane de lei. A fost făcută licitația pentru proiectare și execuție, așa cum prevede contractul, și am dat ordinul de începere al lucrărilor. Va fi, înttâi, faza de proiectare, iar lucrările efective vor începe în primăvara anului viitor. Pot spune, de pe acum, că la finallizarea acestor lucrări, 99% din străzile și drumurile comunale din UAT Hărău vor fi asfaltate. Ce nu va fi asfalt sunt acele zone în care se dezvoltă noi cartiere, în Chimindia și în Bârsău, dar se vor asfalta și acele străzi, cel mai probabil cu fonduri de la bugetul local. Acest lucru arată că suntem o comună atractivă. Suntem aproape de reședința și, odată cu aprobarea proiectului pentru gaz, avem toate facilitățile. Mai mult, este în derulare și proiectul pentru podul peste Mureș, care va face legătura cu Deva”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Actualitate

Trimestrul al IV-lea începe bine la Totești

Publicat

pe

Redactat de

Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.

Au început lucrările la rețeaua de gaz

Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Aceste proiecte se derulează cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. „Am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Lucrările au început și se desfășoară conform graficului, iar în satul Cârnești acestea se apropie, deja, de finalizare”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul reales al comunei hunedorene Totești.

Marea asfaltare în plină derulare

Începutul trimestrului al IV-lea din acest an mai vine cu o veste bună din Totești, de această dată fiind vorba despre un proiect ce privește infrastructura rutieră. „Una dintre preocupările noastre principale a fost, și este, cea legată de rețeaua de drumuri. Am cut investiții în acest sens, și acestea continuă, și aici nu vorbesc doar de arterele rutiere, ci și de drumurile de exploatație agricolă. Avem în derulare un proiect ce prevede reabilitarea drumurilor și străzilor interioare, la care se adaugă și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot, la finalizarea acestora putând spune că rețeaua rutieră din Totești va fi complet asfaltată. Operațiunile propriu zise au demarat și în momentul de față se execută lucrări în satul de reședință”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Locuri ce merită a fi văzute

Comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv Castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de o viziune de dreapta”

Publicat

pe

Redactat de

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidențiale.

Însoțit de ceilalți lideri ai partidului, președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a prezentat la Biroul Electoral Central (BEC), unde a depus cele 1,6 milioane de semnături de susținere a candidaturii sale pentru Președinția României.

Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au sprijinit această candidatură, pentru cele 1.600.000 de semnături. Mulțumesc membrilor, primarilor, tinerilor și seniorilor liberali, președinților de filiale și tuturor colegilor mei din PNL care au muncit și au convins atât de mulți români să ne susțină. Ne aflăm într-o situație în care România s-a schimbat și continuă să se schimbe. Situația internațională s-a schimbat și se schimbă, din păcate, din ce în ce mai des. Avem nevoie de o viziune liberală care să gestioneze toate aceste provocări: economice, sociale și cele care afectează democrația. Trebuie să găsim soluții pentru viitorul copiilor noștri, pentru siguranța noastră ca națiune. Venim cu o viziune de dreapta. România are nevoie de o astfel de viziune și de o persoană capabilă să o implementeze”, a declarat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a spus că se bazează pe PNL, „cel mai vechi partid politic din România și UE, un partid angajat și responsabil pentru toate proiectele politice asumate”. „Și de data aceasta, PNL vine cu un proiect pentru familie, comunitate și țară. Mă bazez foarte mult pe onoarea și credința oamenilor de dreapta în acest proiect. PNL vine cu o viziune pentru o Românie prosperă și sigură. România are capacitatea să asigure siguranța cetățenilor: siguranța economică, socială, în comunități, în școală, siguranța pentru demararea unei afaceri și capacitatea de a face față tuturor provocărilor externe. Voi fi un președinte responsabil, implicat și echilibrat. Așa cum am făcut toată viața mea, voi munci alături de cetățenii României, alături de instituțiile statului pentru a putea să facem față oricăror provocări dar, înainte de toate, să putem să construim un viitor mai sigur și mai bun pentru generațiile viitoare”, a mai declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

De la uniforma militară, la costumul popular. Jandarmul hunedorean Florin Pîrva, pe prima treaptă a podiumului la Festivalul Artiștilor Amatori din M.A.I.

Publicat

pe

Redactat de

Un jandarm hunedorean a urcat pe prima treaptă a podiumului la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Artiștilor Amatori din M.A.I., desfășurată la Borșa, județul Maramureș, în perioada 24 – 26 septembrie 2024. Sergent major Florin Pîrva a câștigat locul I, la secțiunea „Muzică populară – solist instrumentist”.

Festivalul a fost organizat de Centrul Cultural al M.A.I. și a reunit pe scena din Borșa toate porturile populare reprezentative pentru diferitele zone ale țării, oferind un adevărat spectacol al tradițiilor românești. Ulterior, încheierii festivalului a avut loc Gala Laureaților, la care au participat, inclusiv, invitați din lumea muzicii românești, iar cei mai buni artiști amatori au fost premiați.

A urmat cursurile Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva

Sergent major Florin Pîrva s-a alăturat echipei Jandarmeriei în anul 2022 și, în prezent, își îndeplinește cu succes atribuțiile de serviciu în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara.

După finalizarea cursurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva, sergent major Pîrva Florin a ales să îmbrace uniforma militară, optând pentru înscrierea la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani.

Advertisement

“Colegul nostru este un exemplu al faptului că poți îmbrăca uniforma militară indiferent de specializarea liceului absolvit, iar festivalul organizat de Centrul Cultural al MAI i-a oferit oportunitatea de a redescoperi bucuria de a cânta, fiind primul astfel de eveniment la care a participat de la finalizarea liceului. Felicitări, Florin! Îți dorim o carieră lungă și de succes în cadrul Jandarmeriei Române!”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

„Iubesc și respect uniforma militară și mă bucur că am ales o carieră prin intermediul căreia îmi pot aduce aportul la menținerea siguranței comunității. Participarea la acest festival organizat de MAI a fost o oportunitate de a cunoaște oameni deosebiți, colegi de la diferite arme din cadrul Ministerului care își dedică o parte din timpul liber muzicii”, a declarat sergent major Florin Pîrva.

Sursa foto: IJJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate