Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Analiza programului Operațional Sectorial 2007 – 2013 în cadrul Comitetului de Monitorizare (POSDRU), susținută de Sorin Ştefoni, secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS)

Publicat

pe

În perioada iunie – noiembrie 2013 au avut loc progrese considerabile în implementarea Fondului Social European (FSE) în România. La data de 15 noiembrie 2013, erau semnate 2.509 contracte de finanţare (cu 53 în plus faţă de iunie 2013), cu o valoare totală de aproximativ 15,3 miliarde Iei, din care 12,6 miliarde lei (2,85 miliarde euro) din Fondul Social European, adică 81,89 la sută din alocarea UE 2007-2013.

Pentru proiectele contractate au fost efectuate plăţi către beneficiari în valoare de 7,80 miliarde lei (1,75 miliarde euro), 45,24 la sută fiind contribuţia UE din alocarea FSE 2007-2013 pentru România. Pentru aceste plăţi către beneficiari, Comisia Europeană a efectuat rambursări în valoare de 938,33 milioane de euro, reprezentând o rată de absorbţie a Fondului Social European în România de 26,99 la sută, cu 10,71 puncte procentuale mai mult decât în iunie 2013 (16,28 la sută). Dintr-un total de 31 de aplicaţii de plată în vederea rambursării transmise până în prezent CE, 17 aplicaţii, cu o valoare totală de 527.923.480,94 lei, au fost transmise în anul 2013, iar 12 dintre acestea, însumând 372.571.498,60 lei, în perioada iunie-noiembrie a.c. Trebuie remarcat faptul că, în decurs de numai 5 luni gradul de absorbţie pentru Fondul Social European prin POSDRU s-a îmbunătăţit considerabil, la fel şi eforturile pe care le facem pentru intensificarea ritmului de procesare a cererilor de rambursare venite de la beneficiari, prin reducerea timpului de verificare a acestora (fără a aduce însă, atingere calităţii rezultatelor), a recuperării creanţelor în vederea utilizării sumelor disponibilizate, a transmiterii de Declaraţii de cheltuieli către Autoritatea de Certificare şi Plată, a asigurării atingerii indicatorilor de program şi reducerea riscului de dezangajare automată pe 2013 şi 2014.

În perioada iunie – august 2013 au fost lansate 43 de Cereri de Propuneri de Proiecte în cadrul cărora s-a transmis un număr de 4.534 de aplicaţii. Pentru cele 2.512 proiecte depuse pe Domeniile Majore de Intervenţie din cadrul Axelor Prioritare 4-6, evaluarea în Faza A este încheiată, pentru 1.338 de proiecte s-au încheiat ambele faze, fiind încă în evaluare în faza B un număr de 1.174 de proiecte. În cursul zilei de astăzi vă vom prezenţa în detaliu stadiul procesului de evaluare şi selecţie pentru Cererile de Propuneri de Proiecte lansate în anul 2013 şi calendarul de finalizare. În perioada imediat următoare (noiembrie – decembrie) se vor lansa 10 Cereri de Propuneri de Proiecte pentru Domeniile Majore de Intervenţie 6.1 şi 6.4, pentru care s-a prevăzut o alocare financiară de aproximativ 237.000.000 de euro. Nu în ultimul rând, trebuie să amintesc faptul că la nivelul AM şi 01 POSDRU s-a intensificat utilizarea sumelor alocate în cadrul Axei Prioritare 7 – Asistenţă Tehnică, despre care veţi primi informaţii detaliate pe parcursul reuniunii.

Pentru perioada de programare 2014-2020 Ministerul Muncii şi-a definit priorităţile de investiţie în domeniul dezvoltării resurselor umane. În cadrul obiectivului tematic 8 „Promovarea ocupării forţei de muncă şi sprijinirea mobilităţii forţei de muncă”, Ministerul Muncii şi-a stabilit ca priorităţi investiţiile care să sprijine tinerii NEETs în vederea integrării lor pe piaţa forţei de muncă, precum şi facilitarea ocupării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a persoanelor inactive, precum şi promovarea de măsuri pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă. În cadrul obiectivului tematic 9 „Promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei”, Ministerul Muncii îşi propune să îşi concentreze eforturile pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă socială, integrarea grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor de etnie romă, precum şi sprijinirea economiei sociale şi a întreprinderilor sociale. MMFPSPV a transmis Ministerului Fondurilor Europene contribuţii pentru
elaborarea următorului program operaţional Capital Uman, pentru Anexă IV – Sinteza programului, unde sunt detaliate obiectivele specifice, acţiunile şi alocările financiare îndicative pentru priorităţile de investiţii aferente domeniului ocupare, respectiv incluziune socială. Contăm pe sprijinul dumneavoastră de a ne fi de un real folos şi de a veni cu propuneri de soluţii pe lângă acestea pe care noi le-am identificat în sprijinul eliminării decalajelor şi al creşterii ratei de absorbţie.

Evenimentul a fost organizat de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, secretarul de stat Sorin Ștefoni. La eveniment au participat domnul Philippe Hatt, responsabilul privind implementarea FSE în România, din partea Comisiei Europene, domnul Cătălin Onaca, secretar de stat în MFE, directori ai AM POSDRU, directori OIR din țară, reprezentanți din MEN, MF, Valentin Popescu, președintele patronatului presei din România, patronate și sindicate. Evenimentul a avut loc timp de două zile la Sinaia, unde au participat peste 120 de persoane.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate