Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

Aninoasa: Proiect fantastic pentru un cartier „mort”

Publicat

pe

Case dărăpănate și aproape prăbușite, noroi, oameni sărmani și prea puțini tineri. Asta găsești în comunitatea de pe Strada Libertății din Aninoasa, un loc ferit de orice călător, un loc aflat mai sus de sediul primăriei. Aici și chioșcul de pâine a fost închis și în zonă au rămas doar bătrânii, în casele ce au găuri uriașe spre acoperiș. Acum, edilul-șef al urbei vorbește despre ce proiecte are pentru acest cartier.

Cei mai mulți nici nu vor să vorbească despre viața lor tristă, însă, primarul Nicolae Dunca are, spune el, planuri mari cu acest cartier. „Nu îmi pasă mie ce zice el. Să îl ascultați voi că poate e bine. Noi suntem bătrâni”, a spus o femeie, iar un alt bărbat, pe care l-am găsit pe drum, a refuzat să discute cu noi, poate pentru că i-a fost rușine să recunoască faptul că trăiește într-o casă extrem de degradată.

Bani pentru tinerii care doresc să deschidă o afacere

Nicolae Dunca, primarul din Aninoasa, spune că va reface casele, dar mai important, va aduce înapoi în țară tinerii care au plecat demult din Aninoasa. Totul cu aproximativ șase milioane de euro, iar proiectul ar urma să înceapă de la 1 martie, susține, cu optimism, primarul. „Grupul țintă pe care ne-am axat noi, îl reprezintă cei din partea de nord a orașului, de la primărie în sus. Se vor face cursuri de calificare, pentru persoanele defavorizate, se va alege un grup de 20 de tineri, cărora li se va aloca suma de 25.000 de euro, pentru a-și deschide o afacere. După 3 ani, mai pot primi 200.000 de euro, pentru dezvoltarea afacerii. Noi acolo avem mai puțini tineri, că majoritatea sunt plecați în alte țări. Dar mulți ar veni înapoi dacă ar avea un loc de muncă. S-ar întoarce la Aninoasa”, recunoaște primarul Nicolae Dunca.

Edilul spune că acesrt proiect, pe care l-a gândit, va face posibilă reparația caselor dărăpănate, că tot îi aduce pe tineri înapoi în țară. „Tot în cadrul acestui proiect vom reabilita și casele de colonie, care sunt într-un stadiu avansat de degradare, cele două școli, care sunt și ele partenere în proiect și le vom dota cu mobilier”, a mai adăugat edilul.

Advertisement

Sute de locuri de muncă

Totul va fi finanțat prin Programul Operațional Capacitate Umană, axa 4.2, iar optimismul primarului din Aninoasa, un oraș mort, după închiderea minei, merge până acolo încât spune că tinerii se vor întoarce pentru că în oraș va fi deschisă o fabrică de acumulatori pentru 500 de locuri de muncă cu salarii de peste 1.600 de lei. În total, în acest Cartier sărac locuiesc aproximativ 600 de suflete, însă, tinerii pe care speră primarul să îi aducă, au fugit demult de sărăcie. Rămâne de văzut dacă luna lui mărțișor aduce primăvara la Aninoasa, pentru că nici cartierul Vulculești, ajuns celebru pentru cocioabele aflate pe marginea DN 66A, nu a cunoscut vreo dezvoltare în ultimele decenii.

Advertisement

Actualitate

Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județ

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică „nowcasting” – Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă sâmbătă, de la ora 13:55, până la ora 15:00.

Localitățile vizate sunt: Hunedoara, Deva, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Râu de Mori, Sântămăria-Orlea, Beriu, Bretea Română, Sălașu de Sus, Ghelari, Romos, Geoagiu, Teliucu Inferior, Orăștioara de Sus, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Turdaș, Băcia, Totești, Răchitova, Sarmizegetusa, Pestișu Mic, Mărtinești, General Berthelot, Toplița, Cârjiți, Lelese.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

A fost emis mesaj RO- ALERT.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbări de poveste. Mocănița de la Crișcior circulă la fiecare sfârșit de săptămână, până în septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Mocănița de la Crișcior, din Țara Moților, oferă plimbări de poveste turiștilor și localnicilor, și în această vară. Trenul „pufăie” pe șine, de la începutul acestei luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 14 septembrie.

Călători mici și mari sunt invitați la o plimbare de poveste cu mocănița de la Crișcior, veche de peste un secol.

În această vară, trenul circulă în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 2 iulie- 14 septembrie 2024, cu plecări din Gara Crișcior, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, și din Brad, de la Gara CFR, la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur).

Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră.

Sursa foto: Calea Ferata Ingusta Crișcior – Brad/Facebook

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii mai pot vizita Atelierul de locomotive din Crișcior și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa.

Advertisement

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 20 lei pentru copii. Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745-932.108.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate