Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Stiri nationale

ANM: Vreme caldă în această săptămână, în toate regiunile; în weekend se răceşte şi din 10 noiembrie apar ploile

Publicat

pe

Primele zile ale acestei săptămâni vor aduce o vreme, în general, caldă la nivelul întregii ţări, cu valori maxime de temperatură de până la 16 grade, însă din weekend vremea se răceşte, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ va fi în creştere din 10 noiembrie, se menţionează în prognoza de specialitate publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 4 – 17 noiembrie.

În Banat, în primele două zile ale intervalului, maximele termice vor fi apropiate de normele perioadei, iar media lor se va situa în jurul a 13 grade. În următoarele trei zile se va încălzi cu aproximativ trei grade, apoi se va răci treptat, mai semnificativ între 9 şi 13 noiembrie, astfel că, în ultimele zile de prognoză media temperaturilor maxime va avea variaţii între 8 şi 11 grade.
Media minimelor termice se va menţine, în cea mai mare parte a intervalului, uşor peste zero grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 12 noiembrie.

În Crişana, până spre finalul primei săptămâni, media maximelor termice va fi în creştere şi va atinge 14 – 15 grade. În intervalul următor vremea va fi în general în răcire, astfel că, în ultimele zile de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa între 7 şi 10 grade. Minimele termice vor fi în medie între -2 şi 3 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 12 noiembrie.

În Transilvania, media temperaturilor maxime va creşte de la 9 grade în prima zi, până la 13 – 14 grade, în jurul datei de 8 noiembrie, apoi se va răci treptat, astfel că, după data de 12 noiembrie, probabilitatea ca media maximelor să mai treacă de 10 grade va fi scăzută. Media minimelor termice va avea variaţii, în general, între -3 şi 2 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere începând din data de 13 noiembrie.

În Maramureş, până spre finalul acestei săptămâni, media maximelor termice va fi în creştere şi va atinge 13 – 14 grade. În intervalul următor, vremea va fi în general în răcire, iar în ultimele zile de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa între 6 şi 9 grade. Minimele termice se vor încadra, în medie, între -3 şi două grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 12 noiembrie.

Advertisement

În Moldova, în prima zi a intervalului de prognoză, media maximelor termice va fi de 12 grade, iar în următoarea zi va scădea până spre 7 – 8 grade. Vor urma două zile de încălzire, de aproximativ cinci grade, după care vremea se va răci, astfel că, în ultimele zile din interval, media temperaturilor maxime, cel mai probabil, nu va mai depăşi 9 – 10 grade. Media minimelor de
temperatură se va situa, în general, între -2 şi două grade. În prima săptămână, doar izolat, va ploua slab, apoi, cu o probabilitate mai mare în ultimele zile, precipitaţiile se vor putea extinde uşor ca arie.

În Dobrogea, luni, media maximelor termice va fi de 15 grade, iar în următoarea va scădea până spre 8 grade. Vor urma trei zile de încălzire, cu până la circa cinci grade, apoi vremea va fi în general în răcire. În ultimele zile din interval, media temperaturilor maxime, cel mai probabil, nu va mai trece de 12 grade. Media minimelor de temperatură va avea variaţii, în general, între un grad şi şase grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere începând cu data de 10 noiembrie.

În Muntenia, pe parcursul zilei de luni, 4 noiembrie, media maximelor termice va fi de 16 grade, însă ulterior va scădea spre 10 – 11 grade. În perioada 6 – 8 noiembrie, media temperaturilor maxime va creşte cu 4 – 5 grade, apoi regimul termic va fi în scădere, iar în ultimele zile, probabilitatea ca aceasta să mai depăşească 12 – 13 grade va fi mică. Media minimelor de temperatură va oscila, în general, între -1 grad şi patru grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din 10 noiembrie.

În Oltenia, în prima zi a intervalului de prognoză, media maximelor termice ajunge la 17 grade, marţi, va scădea până spre 11 – 12 grade, dar vor urma trei zile de încălzire, cu aproximativ patru grade. Ulterior, vremea va fi intra într-un proces de răcire. Astfel, în ultimele zile din interval, media temperaturilor maxime nu va mai depăşi 13 grade. Media minimelor de temperatură se va situa, în general, între -1 un grad şi patru grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi crescută începând din data de 10 noiembrie.

La munte, în prima săptămână, media maximelor termice va avea variaţii între 4 şi 10 grade, iar cea a minimelor între -4 grade şi un grad. În cea de-a doua săptămână acestea vor fi, în general, în scădere. Astfel, în ultimele zile, media temperaturilor maxime nu va mai depăşi 4 – 5 grade, iar a minimelor -2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere începând cu data de 10 noiembrie.

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Stiri nationale

Parlamentare2024/ AEP: 18.008.555 de cetăţeni – înscrişi în listele electorale permanente

Publicat

pe

Redactat de

Autoritatea Electorală Permanentă a informat sâmbătă că, pentru alegerile parlamentare, sunt înscrişi în listele electorale permanente un număr total de 18.008.555 de alegători.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că:

* numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.403 cetăţeni;

* numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.656 cetăţeni;

* numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 5.864 cetăţeni.

Advertisement

Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

 

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe pe 29 noiembrie

Publicat

pe

Redactat de

Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe vineri, 29 noiembrie, anunţă Consiliul Naţional al Audiovizualului, care solicită radiodifuzorilor să respecte prevederile legislaţiei audiovizuale.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte radiodifuzorilor că, în perioada de după încheierea votării, 24 noiembrie 2024, şi până la data când, potrivit art. 54 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 370/2004, Curtea Constituţională aduce la cunoştinţă publică numele candidaţilor şi ziua votării pentru al doilea tur de scrutin este interzisă difuzarea emisiunilor specifice campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, fiind aplicabile dispoziţiile generale ale Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Prin urmare, campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe azi, vineri, 29 noiembrie 2024”, transmite CNA.

Totodată, CNA reaminteşte posturilor de televiziune şi radio că vineri, 29 noiembrie, ora 7,00, s-a încheiat, în audiovizual, campania electorală pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

 

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Prezidenţiale2024/ BEC: Dispoziţiile legale nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot

Publicat

pe

Redactat de

Biroul Electoral Central (BEC) a precizat vineri că dispoziţiile legale nu prevăd posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, menţionând că pentru un astfel de demers trebuie modificată Legea 370/2002 privind alegerea Preşedintelui României.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice că dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispoziţiilor art. 47 alin, fi) din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale”, se arată într-un comunicat transmis de BEC.

BEC aminteşte că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, birourile electorale ale secţiilor de votare şi-au încetat activitatea, operaţiunile de renumărare fiind derulate de birourile ierarhic superioare acestora.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. l/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt aduse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior.

Biroul Electoral Central a mai precizat că „renumărarea dispusă de Curtea Constituţională la data de 28 noiembrie se realizează în conformitate cu Decizia BEC nr. 205D/28.11.2024, ca urmare a cererii de anulare a alegerilor înregistrată pe rolul instanţei de contencios constituţional, şi nu în proceduri reglementate de legislaţia electorală ca operaţiuni ale birourilor electorale ale secţiilor de votare sau ca operaţiuni de stabilire a rezultatelor alegerilor”.

Advertisement

BEC a menţionat că în art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 şi art. 89 din Legea nr. 208/2015 sunt expres menţionate categoriile de persoane care pot asista în ziua votării la operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, printre acestea numărându-se persoanele acreditate, respectiv observatori interni, desemnaţi de către asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine.

Totodată, observatorii interni, desemnaţi de către asociaţii sau fundaţii, observatorii internaţionali şi reprezentanţii instituţiilor mass-media străine sunt acreditaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în timp ce reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti au acces în secţiile de votare în ziua votării numai în baza actului de identitate şi a legitimaţiei de jurnalist, conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 22/2024.

„Subliniem, în acest context, că Biroul Electoral Central nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar legislaţia electorală nu prevede posibilitatea acreditării acestor categorii să participe la operaţiunile birourilor electorale superioare acestora”, a arătat BEC în comunicat.

În comunicat se mai menţionează că „toate institutele de sondare a opiniei publice care au formulat solicitări pentru efectuarea sondajelor la ieşirea de la urne şi care îndeplineau condiţiile legale au fost acreditate în acest sens, iar pentru sporirea transparenţei procesului electoral, a fost emisă Decizia nr. 4/D/24.09.2024 privind aprobarea procedurii de acreditare a delegaţilor formaţiunilor politice care participă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare sau în biroul electoral pentru votul prin corespondenţă”.

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate