Stiri nationale
Parlament: S-a înfiinţat Comisia parlamentară de anchetă pentru ”investigarea mafiei imobiliare”
Parlamentul a aprobat, miercuri, în şedinţă comună, constituirea Comisiei parlamentare comune de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru „investigarea mafiei imobiliare”, pornind de la cazul Nordis.
Pentru înfiinţarea comisiei propuse de grupurile parlamentare ale PNL şi care va avea 15 membri au fost înregistrate 256 de voturi „pentru” şi două „împotrivă”.
Printre obiectivele comisiei se numără identificarea modalităţilor nelegale de vânzare a unor locuinţe aflate în stadiul de proiect sau de vânzare a aceleiaşi locuinţe către două sau mai multe persoane, pornind de la cazul Nordis; identificarea modalităţilor de diminuare legală a TVA datorată de dezvoltatorii imobiliari pentru construcţiile edificate sau în curs de edificare, vândute către consumatori; identificarea mecanismelor prin care dezvoltatorii imobiliari „devalizează” societăţile comerciale prin care realizează construcţiile şi ulterior le falimentează transferând paguba în sarcina cumpărătorilor de bună credinţă.
Comisia urmează să identifice şi motivele care au determinat inacţiunea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în materia stopării fraudelor imobiliare, precum şi mecanismele de tip suveică prin care locuinţele promise unor cumpărători de bună credinţă sunt ulterior revândute prin intermediul unor societăţi fantomă care cumpără activele imobiliare după declararea falimentului societăţilor care au făcut promisiunile de vânzare către cumpărătorii de bună credinţă.
De asemenea, comisia de anchetă are ca obiectiv stabilirea soluţiilor legislative necesare pentru a elimina din tranzacţiile imobiliare cauzele cu efecte negative descrise anterior.
Comisia poate verifica orice alt aspect care reiese în timpul activităţii sale şi care este relevant pentru îndeplinirea obiectivelor sale.
Sursa: AGERPRES
Stiri nationale
Serviciile poștale, margarina și fructele proaspete, în topul scumpirilor din decembrie 2024
Serviciile poștale, fructele proaspete și margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Astfel, tariful serviciilor poștale a urcat luna trecută cu 17,82%, comparativ cu decembrie 2023, cel al margarinei cu 17,41%, iar prețul fructelor proaspete s-a majorat cu 13,75%.
În ceea ce privește mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 5,09% comparativ cu decembrie 2023. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la margarină (17,41%), fructe proaspete (13,75%) și alte legume și conserve de legume (11,4%). Ieftiniri au fost consemnate la unt (-9,91%), zahăr (7,3%), mălai (-5,07%) și făină (-4,07%).
Față de luna noiembrie 2024, cel mai mult s-au scumpit ouăle (3,24%), fructele proaspete (1,67%) și țuica, rachiuri și alte băuturi (0,77%). Pe de altă parte, citricele și alte fructe meridionale au fost mai ieftine cu 3,66%, în decembrie 2024 față de luna anterioară, zahărul cu 1,24%, fructele și conservele din fructe cu 0,93%.
La capitolul mărfuri nealimentare, în decembrie 2024, față de decembrie 2023, cel mai mult s-au scumpit detergenții, cu 12,04%, tutunul și țigările, cu 10,50%, și articolele chimice, cu 8,92%. În schimb, gazele s-au ieftinit cu 10,55%, iar energia electrică a costat cu 1,18% mai puțin.
Față de luna precedentă, în decembrie 2024, energia electrică a costat mai mult cu 0,89%, combustibilii cu 0,73%, iar detergenții cu 0,60%. Potrivit INS, la această categorie s-au înregistrat ieftiniri la confecții, de 0,1% și la gaze, de 0,48%.
În ceea ce privește serviciile, în ultimul an cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile poștale cu 17,82%, cele de igienă și cosmetică cu 11,48%, cele de apă, canal, salubritate, respectiv cele de reparații auto, electronice și lucrări foto, cu câte 10,97% fiecare. În schimb, s-au ieftinit serviciile de telefonie cu 3,34%.
În decembrie 2024, față de luna anterioară, scumpiri au fost consemnate la serviciile de transport CFR cu 4,66%, reparații auto, electronice și lucrări foto, cu 2,41% și servicii de confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte, cu 0,90%. Ieftiniri s-au înregistrat la serviciile de
transport aerian, cu 3,85%, serviciile de telefonie cu 0,58% și serviciile de poștă și telecomunicații cu 0,33%
Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,09%, cele nealimentare cu 4,38%, iar serviciile cu 7,10%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Sursa: AGERPRES
Stiri nationale
Peste 1.500 kilometri de șosele și căi ferate au primit acord de mediu în 2024 și urmează să intre în construcție
Peste 1.500 de kilometri de șosele și căi ferate au primit acord de mediu, în 2024, urmând să fie construite în anii următori, iar alți aproximativ 1.000 de kilometri de infrastructură rutieră și feroviară se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea emiterii sau revizuirii actelor de reglementare, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Potrivit raportului anual al Serviciului Autorizări și Evaluare Impact, din cadrul ANPM, pe parcursul anului trecut s-au aflat în derulare 18 proiecte de infrastructură rutieră propuse de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), șapte de infrastructură de cale ferată al căror titular este Compania Națională de Căi Ferate (CFR), precum și patru proiecte de navigație, unul de ecologizare a Dunării, unul de prospecțiuni geologice, patru proiecte de telecomunicații și două pentru amenajare hidroenergetică, se arată într-un comunicat al agenției, remis luni AGERPRES.
‘De la un an la altul, a crescut numărul proiectelor de infrastructură, iar acest lucru se vede deja în multe locuri din țară, unde se circulă mai bine pe șosea sau pe calea ferată. Aproape 2.500 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres și căi ferate s-au aflat în procedură de evaluare pe tot parcursul anului trecut, 60% din acestea fiind deja finalizate cu acorduri de mediu sau cu revizuiri de acorduri de mediu, iar celelalte 40% aflându-se în procedură, conform Legii 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului’, a susținut Păștinaru, citat în comunicat.
Dacă în privința proiectelor de infrastructură rutieră au fost deja finalizate acordurile de mediu pentru aproape 760 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, proiectele de infrastructură feroviară finalizate totalizează peste 740 de kilometri.
‘Munca din cadrul Direcțiilor Controlul Poluării și Reglementări și Conservarea Naturii, Biodiversitate este extrem de importantă în derularea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, în cazul tuturor proiectelor de anvergură, care se desfășoară pe teritoriile mai multor județe. După analiza tehnică a fiecărui proiect propus spre aprobare, experții noștri verifică amplasamentele proiectelor, participă la Comisiile de Analiză Tehnică, urmăresc propunerile formulate în timpul dezbaterilor publice, abia apoi redactează Decizia etapei de încadrare, în vederea emiterii Acordului de mediu’, a explicat președintele ANPM.
Pe lista proiectelor care se află la ANPM în procedură de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) în vederea emiterii/revizuirii actelor de reglementare se află: acord de mediu pentru proiectul ‘Autostrada Baia Mare-Suceava, lot II Bistrița-Vatra Dornei’, titular CNAIR (62,137 km); acord de mediu pentru proiectul ‘Autostrada București – Alexandria’, titular CNAIR (77,02 km); acord de mediu pentru proiectul ‘Drum expres Buzău – Brăila’, titular CNAIR (112,440 km); acord de mediu pentru proiectul ‘Drum expres București – Târgoviște’, titular CNAIR (62,21 km); acord de mediu pentru proiectul ‘ Drum expres DN 7C – Transfăgărășan’, titular CNAIR (lucrări de intervenții între km 104 + 000- km 130 + 800; total 26,8 km); acord de mediu pentru proiectul ‘Drum expres Găești – Ploiești’, titular CNAIR (81,576 km); acord de mediu pentru proiectul ‘Autostrada Filiași – Drobeta Turnu Severin’, titular CNAIR (82, 658 km); acord de mediu ‘TransRegio Brăila – Slobozia – Drajna – A2 și Chiciu – Drajna’, titular Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic, în zona de est și sud – județele Galați, Brăila, Ialomița și Călărași (170,9 km); acord de mediu pentru proiectul ‘Modernizarea liniei de cale ferată Coșlariu – Cluj-Napoca’, titular CFR SA (106,35 km); acord de mediu pentru proiectul ‘RK linia CF și aparate de cale, Linia 702 Fir II, Buzău – Făurei, km 167+430 – km 129 + 010’, titular CFR SA (38,60 km).
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni
Un număr de 72 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, de către salvamontiști. Dintre acestea, 29 au fost transportate la spital, a informat, duminică, Salvamont România.
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 70 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:
10 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,
9 apeluri pentru Salvamont Voineasa,
6 apeluri pentru Salvamont Gorj,
5 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
5 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic,
5 apeluri pentru Salvamont Cluj,
4 apeluri pentru Salvamont Predeal,
4 apeluri pentru Salvamont Prahova,
4 apeluri pentru Salvamont Maramureș,
4 apeluri pentru Salvamont Sibiu,
3 apeluri pentru Salvamont Harghita,
3 apeluri pentru Salvamont Alba,
2 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov,
2 apeluri pentru Salvamont Mureș,
2 apeluri pentru Salvamont Bihor,
2 apeluri pentru Salvamont Neamț.
“În cazul acestor intervenții au fost salvate 72 de persoane. Dintre acestea, 29 au fost transportate cu Ambulanțele SAJ, SMURD sau SALVAMONT pentru transport la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor. S-au primit și 67 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile”, au informat reprezentanții Salvamont România.
Sursa foto: Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont
-
Actualitatecu 2 zile in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Reguli mult mai stricte pentru promovarea în Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cardurile sociale, alimentate doar cu 125 de lei, o dată la șase luni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 13 -17 ianuarie, în județul Hunedoara