Connect with us
Data: 12/02/2025
.

Actualitate

Ansamblul „Românașul”, din nou la Festivalul Internațional de Muzică Universitară din Franța

Publicat

pe

Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva a fost prezent, pentru a patra oară, la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară (FIMU) – Belfort din Franţa. În perioada 6-10 iunie a avut loc cea de-a 33-a ediţie a festivalului organizat în oraşul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franţa.

Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sărbătorii Rusaliilor (catolice) şi se bucură an de an de prezenţa a numeroşi artişti şi ansambluri artistice de amatori din diverse ţări şi culturi, veniţi din lumea întreagă pentru a susţine spectacole şi concerte gratuite pentru publicul prezent.

Singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a fost Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva, alegerea fiind făcută de către profesor muzicolog Ana Fodor de la acelaşi liceu, desemnată de către Primăria Belfort ca responsabil cu selecţia formaţiilor din ţara noastră pentru fiecare ediţie a festivalului, începând cu 1 septembrie 1999. În aceeaşi perioadă (septembrie 1999) muzicologul Ana Fodor a venit cu iniţiativa creării acestui ansamblu în cadrul Liceului de Arte, cu scopul păstrării şi valorizării muzicii tradiţionale româneşti. În primul an de activitate ansamblul a fost condus de profesorul Ciprian Mariş, absolvent al modulului de canto traditional ( la clasa Prof. Dr. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). După plecarea sa definitivă în SUA, bagheta dirijorală i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este şi în prezent coordonatorul ansamblului. Mulţumită lui, formaţia a primit denumirea de “Românaşul”, a obţinut numeroase premii la diverse competiţii, a susţinut în toţi aceşti ani sute de spectacole în ţară şi străinătate: în Franţa (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China”, au precizat reprezentanții Liceului de Arte.

Membrii Ansamblului „Românașul”

Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestaţie strălucitoare fermecând publicul prin bogăţia muzicii, calitatea interpretării, originalitatea costumelor şi frumuseţea ţinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgă), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), şi elevii Teodora-Larisa Petruţ, Raluca-Ionela Nicoară, Mădălina-Daniela Gavrilă (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioară), Răzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Diniş (taragot), George-Mihăiţă Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot).

Advertisement

Aflat pentru a patra oară pe scenele FIMU (precedentele participări fiind în anii 2004, 2010 şi 2014) în această ediţie împreună cu 101 grupuri (selecţionate dintr-un număr de 1.185 care şi-au depus candidatura), însumând în acest an 1.400 de muzicieni din 38 de ţări (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia, India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada,ş.a.) care au concertat între orele 14 – 00.30, pe 21 de scene (15 în aer liber şi 6 săli) la care publicul are acces gratuit (anul acesta un număr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival), Ansamblul de muzică tradiţională „Românaşul” a transmis cu intensă expresivitate profunzimea fascinantă a sufletului românesc prin exigenţa interpretării repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele 3 spectacole (8,9 şi 10 iunie), aplaudat şi ovaţionat fiind de un public sensibil şi receptiv, cu bucuria celui care primeşte daruri nepreţuite”, a precizat muzicolog Ana Fodor, profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva, responsabil şi corespondent pentru România al FIMU.

Advertisement

Actualitate

Apele Române Jiu monitorizează evoluția formațiunilor de gheață pe râuri și lacuri

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Apele Române Jiu anunță că monitorizează atent formațiunile de gheață de pe râurile și lacurile din aria administrată, precum și evoluția debitelor acestora. Fenomenele de iarnă s-au extins și intensificat în ultimele zile, afectând mai multe cursuri de apă.

Situația actuală a formațiunilor de gheață:

Poduri de gheață cu ochiuri: Bălănești, Ohaba (GJ), Rostovanu, Livezeni, Petroșani (HD).

Gheață la mal: Câmpu lui Neag, Bărbăteni, Lonea, Jieț, Dărănești, Peștera Bolii, Ciocadia (GJ), Negoiești, Gabru (DJ).

Ace de gheață: Sadu, Telești, Novaci, Baia de Fier, Săcelu (GJ), Pielești (DJ).

Deși nivelurile și debitele râurilor au fost staționare și variabile, la stațiile hidrometrice nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare. Autoritățile continuă să supravegheze evoluția fenomenelor de iarnă, pentru a preveni eventuale riscuri legate de îngheț și acumulări de gheață.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva plătește ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie cu combustibili solizi

Publicat

pe

Redactat de

Peste 90 de familii şi persoane singure, din municipiul Deva, care beneficiază de ajutor de încălzire a locuinţei şi/sau supliment pentru energie cu combustibili solizi pentru luna ianuarie 2025 îşi pot ridica sumele cuvenite de la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1).

Plățile se fac astăzi, 12 februarie 2025, în intervalul orar 12:30 – 15:00, şi joi, 13 februarie 2025, între orele 8:30 – 11:00 şi 12:30 – 15:00.

“Plata sprijinului financiar se face doar titularului cererii, pe baza actului de identitate valabil”, precizează reprezentanții DAS Deva.

Informații suplimentare se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.599 şi 0254.218.030 / Tasta 6 (Casierie), în timpul programului de lucru.

Potrivit cifrelor raportate de Compartimentul Beneficii şi Servicii Sociale, 93 de familii și persoane singure, din municipiul Deva, beneficiază de ajutor de încălzire și/sau supliment pentru energie cu combustibili solizi pentru luna ianuarie 2025. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 2.820 lei.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Oportunități de finanțare pentru administrațiile locale și companiile de utilități: întâlnire de lucru la Consiliul Județean Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat primari din județ, responsabili din cadrul administrațiilor locale, ai parcurilor industriale și ai companiilor de utilități publice.
Evenimentul a avut ca temă prezentarea oportunităților de finanțare din cadrul Facilității de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP), un instrument european menit să sprijine comunitățile în tranziția economică și energetică.
La întâlnire au participat administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, și prefectul județului, Florina Doris Visirin, alături de specialiști care au oferit informații actualizate despre mecanismele de finanțare disponibile pentru administrațiile locale și companiile de utilități.
Ce înseamnă FISP și cum poate ajuta județul Hunedoara?
Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP) face parte din Mecanismul pentru o Tranziție Justă (MTJ) și este susținută de Banca Europeană de Investiții (BEI) în colaborare cu Ministerul Finanțelor. Scopul acestui program este de a sprijini proiectele de infrastructură și dezvoltare economică în regiunile afectate de tranziția de la industriile tradiționale la un model economic mai sustenabil.
Prin acest mecanism, unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile), dar și alte entități publice, pot accesa împrumuturi avantajoase pentru proiecte de modernizare, investiții în infrastructură și servicii publice pentru comunități.
Un aspect important subliniat în cadrul întâlnirii este faptul că întreg teritoriul județului Hunedoara este eligibil pentru acest tip de finanțare, ceea ce înseamnă că primăriile, parcurile industriale și companiile de utilități pot accesa aceste fonduri pentru proiecte esențiale de dezvoltare locală.
Sprijin pentru administrațiile locale în procesul de accesare a fondurilor
Pentru a facilita accesul administrațiilor locale la finanțările disponibile, Banca Europeană de Investiții, împreună cu Ministerul Finanțelor, organizează ateliere de lucru dedicate fiecărui județ.
Aceste sesiuni oferă sprijin tehnic și informații detaliate despre:
• Cum funcționează FISP și ce tipuri de proiecte pot fi finanțate;
• Condițiile de accesare a fondurilor și procedurile de aplicare;
• Exemple de bune practici din alte state europene;
• Sprijin personalizat pentru identificarea proiectelor eligibile.
Un pas înainte pentru dezvoltarea județului Hunedoara
Județul Hunedoara a trecut prin transformări economice majore în ultimele decenii și, în acest context, accesul la finanțare pentru modernizare și infrastructură este crucial. FISP oferă o șansă reală pentru atragerea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea durabilă și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor.
Consiliul Județean Hunedoara a avut rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), document ce stă la baza accesării finanțărilor acordate prin Fondul pentru o Tranziție Justă și va continua să faciliteze accesul primăriilor și instituțiilor locale la oportunitățile de finanțare europeană.
FOTO: Consiliul Județean Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate