Connect with us
Data: 02/05/2024
.

Actualitate

Antrenorul Ion Mătăsaru, parte din galeria oamenilor frumoși

Publicat

pe

Emeritul antrenor de handbal Ion Mătăsaru este următorul protagonist al cunoscutei campanii „Premianții fără premii”, de la Deva. Acesta va fi prezent, sâmbătă, în centrul municipiului, acolo unde societatea civilă din oraș îl va răsplăti simbolic pentru toată dăruirea și modul în care a ales să fie alături de handbalul devean.

Într-o vreme, în care sportul hunedorean se scria cu… litere mari, în care nici fotbalul nu murea, nici atletismul, nici alpinismul, nici rugby-ulul, mai ființau pe aici și echipe de baschet, de volei. Și se încerca o înviorare a handbalului feminin. Care se şi producea la Constructorul Hunedoara. Unde, pe atunci tânărul antrenor Ion Mătăsaru chiar construise și ridicase o echipă de tinere hunedorence cu aspirații la promovarea în primul eșalon. Se numărau între acesta: Melania Sânterjudean, Elena Hosu, Sofia Niciofschi, Georgeta Bărbulescu, Felicia Petrescu – căpitanul echipei, Rodica Coșerin, Floarea Coșerin, Lucia Balog și altele”, așa a început marea aventură a antrenorului Ion Mătăsaru, spun inițiatorii tradiționale campanii.

„Doctorul Ioachim Oană l-a oprit pe Mătăsaru la Deva, după ce s-a retras de la Oradea, unde plecase pe promisiuni mari că i se vor crea condiții să promoveze cu o formație locală în primul eșalon valoric, care doctor Oană a fost un extraordinar pasionat şi animator al handbalului feminin şi a pus bazele viitoarei echipe europene, chiar la… locul său de muncă, la Baia Sărată.

De la Sănătatea Deva la REMIN-Universitatea Deva s-au scurs ani grei de muncă, de aspiraţii, de pasiuni, sacrificii personale ale multor oameni, mai la vedere sau mai anonimi. Dar marea performanţă a handbalului la poalele Cetăţii a început o dată cu preluarea conducerii administrative de către omul de afaceri Nelu Ardeleanu. Fost fotbalist, pasionat de fotbal, dar a ascultat sfaturi bune şi handbalul nu i-a mâncat banii degeaba. Cum ar fi făcut-o fotbalul, cu care, oricum, nu ar fi ajuns în Europa, ba chiar la vârful ei. După o vreme, de echipă s-a apropiat şi Sigismund Duma, rectorul Universităţii Ecologice, care, după un consacrat model clujean, a deschis o ofertă instructiv-educativă şi intelectual-profesională de atragere a sportivelor la noul club ce asalta vârfuri ambiţioase. În club activau oameni de mare condiţie şi probitate, precum inginerii Ioan Trosan, Gheorghe Crişan și alții care asigurau locuri de muncă, salarii, locuinţe, pentru ca sportive valoroase din ţară să joace la Deva, pentru că nu toate jucătoarele erau… Simona Bozan, supravieţuitoare, pe-atunci, de pe vremea când antrenor la „Sănătatea” Deva nu venise încă Mătăsaru. Apropo de antrenori. Pe aici au trecut aproape toţi antrenorii de primă reputaţie: Marcel Şerban, Dinu Cojocaru, Cornel Bădulescu şi alţii. Unul singur a rămas… mijloc fix: Ion Mătăsaru. Mantaua de vreme rea. La toate poticnirile și părăsirile, Mătăsaru continua să spere, să muncească, să se zbată și să se bată cu potrivnicii, de invidie sau nepricepere, ai echipei pe care el o ridicase până-n Europa. După o dublă cu Rapid Bucureşti, în semifinala Challenge Cup, sub conducerea lui Cornel Bădulescu echipa deveană a reuşit, în sfârşit, după cinci tentative, să ajungă într-o finală europeană! Cu Melinda Toth, exponentul de speranţă, dăruire, abnegaţie, sacrificiu și 9 ani de convingere că va ajunge să joace în Europa! Alături de colegele sale Avădanii, Năniţă, Toncean, Bidirel, Zavragiu, Picu, Pătru, Bozan, Elisei… Ultima va ajunge, peste ani, cea mai bună jucătoare din Europa, şi portărița Ileana Bistriceanu, care, probabil, a făcut cel mai mare meci a făcut în semifinala cu Rapid. Toate astea se leagă și fac o onorantă carte de vizită antrenorului Ion Mătăsaru!”, continuă aceștia prezentarea emeritului antrenor.

Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să fie alături de handbalul devean, organizatorii campaniei “Premianții fără premii” de la Deva propun o întâlnire cu Ion Mătăsaru. Astfel, sâmbătă, 22 septembrie, la ora 11:00, acesta va fi prezent în Piața Victoriei, din centrul Devei, acolo unde va fi răsplătit simbolic de societatea civilă din oraș, cu o diplomă, un buchet de flori, o strângere de mână caldă, în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate.

Advertisement

Campania „Premianții fără premii” ajunge la ediția cu numărul 145. Aceasta aduce, în fiecare săptămână, în fața opiniei publice, oameni de valoare care pot fi considerați un exemplu pentru comunitate.

Advertisement

Actualitate

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

Publicat

pe

Redactat de

Programul de vizitare al cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat, începând cu prima zi a lunii mai. Vizitatorii au mai mult timp la dispoziție pentru a admira așezarea antică din Munții Orăștiei.

“Începând cu 1 mai, situl arheologic de la Grădiștea de Munte trece la programul de vară. Astfel, până în 30 septembrie, Sarmizegetusa Regia va putea fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 20:00, de luni până duminică. Pe perioada Sărbătorilor Pascale programul este neschimbat. Sunteți așteptați la Sarmizegetusa Regia!”, a informat administrația monumentului istoric.

Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Marele târg de primăvară de la Pui, organizat în 1 Mai, a reunit numeroși comercianți și cumpărători

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pui a găzduit, ieri, în 1 mai, vestitul Târg de primăvară, eveniment care, și în acest an, a reunit un număr mare de comercianți, dar și cumpărători. Marfa a fost pe alese, de la produse agricole, bucate tradiționale, obiecte de uz gospodăresc ori articole vestimentare. Manifestarea, cu o tradiție foarte veche, încă se mai păstrează la Pui, cea mai mare comună hunedoreană.

Târgul de primăvară de la Pui este unul dintre cele mai importante evenimente din județul Hunedoara, cu o tradiție de sute de ani. Autorităţile locale din această frumoasă comună situată în Țara Hațegului păstrează acest obicei, care datează din moşi-strămoşi, şi au organizat, și în acest an, acest eveniment. Astfel, miercuri, 1 Mai, la Pui au fost prezenți numeroși comercianți sosiți din diferite colțuri ale județului, dar și de prin alte părți. De la târg, nu au lipsit produsele tradiționale, dar și altele nealimentare, de la butoaie din lemn, cazane, pălării, articole vestimentare, și multe altele.

“Vă mulțumesc pentru prezența la Târgul de Primăvară de la Pui și pentru că împreună ducem tradiția mai departe! Sărbători fericite tuturor!”, a transmis Victor Stoica, primarul comunei Pui.

rgul de primăvară, la fel ca şi cel de toamnă, de pe 14 octombrie, sunt evenimente cu o tradiţie foarte veche la Pui, comuna fiind renumită în Țara Hațegului și nu numai pentru aceste două manifestări anuale.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTBAL JUDEȚEAN

Publicat

pe

Redactat de

LIGA 4

Play-off

Etapa 1

Gloria Geoagiu – Minerul Lupeni 0-2

Aurul Brad – CSC Sântămăria Orlea 5-1

 

Etapa 2

4 mai, ora 11:00

Orlea – Geoagiu

Advertisement

Lupeni – Brad

Clasament: 1. Brad 32p (+4), 2. Lupeni 32p (+2), 3. Geoagiu 23p, 4. Orlea 22p

 

Play-out

Etapa 1

Retezatul Hațeg – Victoria Călan 4-1

Dacia Orăștie – Inter Petrila 3-0

Advertisement

CSM Vulcan – Șoimul Băița 2-1

CSM 2 Deva – Minerul Uricani 2-1

 

Etapa 2

3 mai, ora 17:00

Băița – Orăștie

Advertisement

4 mai, ora 11:00

Călan – Deva

Petrila – Hațeg

Uricani – Vulcan

Clasament: 1. Deva 21p, 2. Hațeg 20p, 3. Orăștie 19p, 4. Vulcan 13p, 5. Băița 9p (-1), 6. Petrila 9p (-2), 7. Călan 7p, 8. Uricani 1p

Advertisement

 

LIGA 5

Play-off

Etapa 2

Ponorul Vața – DMO Răchitova 4-2

Zarandu Crișcior – Real Sântandrei 3-0

Unirea General Berthelot – Narcisa Sălașu de Sus 3-1

 

Advertisement

Etapa 3

12 mai, ora 11:00

DMO – Crișcior

Berhelot – Vața

Sântandrei – Sălaș

Clasament: 1. Sântandrei 14p, 2. DMO 13p, 3. Berhelot 12p (+3), 4. Sălaș 12p (+1), 5. Vața 10p (+1), 6. Crișcior 10p

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate