Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

Apa Prod a lansat un nou proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă

Publicat

pe

Operatorul regional de servicii de alimentare cu apă și canalizare SC Apa Prod SA Deva, a lansat, ieri, contractul de servicii „Asistență tehnică pentru pregătirea Aplicației de finanțare și a Documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara”, proiect care urmează să fie implementat în perioada 2014-2020. În cadrul acestui proiect vizat este mai mult mediul rural.

Apa Prod continuă seria unor investiții majore în modernizarea rețelelor de apă și canalizare din aria de operare, dar și o serie de alte investiții, realizate cu bani europeni, în vederea creșterii calităților serviciilor oferite abonaților săi. „Acest proiect a început de fapt în anul 2014, acum doar îl lansăm, și este finalitatea Master Planului care a generat un proiect pe fonduri europene care se referă mai mult zonei rurale care nu a fost eligibilă până acum. Proiectul este estimat la 104 milioane de euro, dar vom vedea la final valoarea totală pe care noi o vom primi. În ceea ce privește gradul de acumulare, acest proiect are niște condiții specifice pentru cei cărora li se adresează, adică localităților cu peste 2.000 de locuitori. Lucrările de execuție vor începe în primăvara anului viitor, acolo unde va fi nevoie. În maxim șase luni vom afla suma pe care o vom accesa și tot atunci vom avea un draft aproape de final”, a declarat Victor Arion, directorul general al SC Apa Prod SA Deva. Această sumă este una minimă, pe care operatorul speră că o va primi de la Uniunea Europeană. 85 la sută din sumă este nerambursabilă, iar gradul de cofinanțare poate fi cuprins între 0 și 13 la sută. Noutatea în acest proiect constă în faptul că o singură firmă se va ocupa de studiul de fezabilitate și de toate celelalte studii și probleme care apar pe parcursul implementării acestui proiect. „E mai bine așa pentru că cei care proiectează acum trebuie să verifice și în timpul execuției lucrărilor dacă proiectele se pot realiza. În cazul în care nu se pot, ei trebuie să dea soluții tehnice, astfel încât ceea ne propunem acum trebuie să realizăm. Va fi nevoie de anumite modificări, vom avea, cu siguranță, anumite obstacole, dar de acum înainte proiectantul își asumă tot până la punerea în operă a tot ceea ce gândește el acum”, a mai adăugat Arion.

 

La întâlnire a fost prezent și Daniel Andronache, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara care este acționarul majoritar al operatorului.

„Noi certificăm și garantăm interesul CJ Hunedoara pentru calitatea serviciilor pe care le oferă Apa Prod județului. Este una dintre prioritățile noastre de bază, ca locuitorii acestui județ să fie mulțumiți de calitatea serviciilor. Acordul a fost semnat în 10 aprilie 2017, între Apa Prod, ca operator regional, în calitate de autoritate contractantă, și Asocierea SC Interdevelopment SRL și SC Fichtner Environment SRL, în calitate de prestator. Valoarea contractului de servicii este de 7.109.865, 09 lei plus TVA, iar durata de implementare este de 64 de luni.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vâlcea, dat dispărut în zona municipiului Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din județul Vâlcea, a fost dat dispărut în zona municipiului Deva.

Polițiștii au fost sesizați, duminică după-amiază, de sora bărbatului.

„Poliția Municipiului Deva a fost sesizată astăzi, în jurul orei 17:00, de către o femeie de 35 de ani, domiciliată în județul Vâlcea, cu privire la dispariția fratelui său, Potcovel Ion, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Spinu, județul Vâlcea. Potrivit femeii, bărbatul ar fi lucrat la o stână din zona municipiului Deva și, începând cu data de 27 martie 2025, nu a mai putut fi contactat, atât telefonic, cât și pe rețelele de socializare. Polițiștii au demarat activități investigative și de căutare în vederea depistării bărbatului care a fost dat în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Advertisement

• Vârstă: 45 de ani
• Înălțime: 1,85 m
• Greutate: 83 kg.
• Păr: șaten
• Ochi: albaștri
• Constituție: atletică
• Particularități: Nu are semne particulare sau tatuaje.

Persoanele care dețin informații ce ar putea ajuta la găsirea bărbatului sunt rugate să apeleze numărul de urgență  112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Liga 3: Chiar dacă nu au câștigat, echipele hunedorene rămân în grafic

Publicat

pe

Redactat de

În weekend s-au disputat meciurile celei de-a doua etape din play-out-ul și play-off-ul celor zece serii din Liga 3 de fotbal. Chiar dacă nu au câștigat, echipele hunedorene, care evoluează în serii diferite, una în play-off și alta în play-out, sunt în grafic.

Înfrângere pentru Minerul, dar nu e nimic pierdut

În play-off-ul din seria 9, în runda secundă, s-au întâlnit primele două clasate, Poli Timișoara și Minerul Lupeni, ambele având, înaintea acestei întâlniri, 35 de puncte, formațiile ajunse în această fază a competiției venind cu „zestreadin sezonul regular. Bănățenii au început mai bine jocul, având avantaj minim la pauză, grație reușitei lui Istratie (40). După pauză tot timișorenii înscriu, prin Prună (64) și păreau că s-au desprins în învingători, însă finalul de joc a fost unul incandescant. În al doilea minut de prelungiri cei de la Minerul au redus din handicap, prin Vlad, și păreau a fi pe val, însă cei de la Poli au refăcut avantajul de două goluri, prin reușita aceluiași Prună (90+4) și s-au impus, la final, cu 3-1. În urma acestui rezultat Timișoara este pe primul loc, cu 38 de puncte, iar Lupeniul pe trei, cu 35, între ele fiind CSC Ghiroda. Această echipă are tot 35 de puncte, ca și Lupeniul, dar golaveraj mai bun. +1 față de -1, cât are acum trupa din Vale, grație victoriei de pe teren propriu, cu 21, în fața celor de la Progresul Pecica. Arădenii, care au rămas pe locul al patrulea, cu 31 de puncte, au avut avantaj la pauză, prin reușita lui Kyrychenko (16), dar timișenii au întors rezultatul la reluare, egalând întâi prin Ciobanu (48), iar golul victoriei a fost înscris pe final de joc, de Jichici (90). Etapa viitoare Minerul Lupeni va juca, pe teren propriu, cu CSC Ghiroda, iar Progresul Pecica va primi vizita celor de la Poli Timișoara.

Cum se ajunge în semifinale

În play-off se joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur – tur, primele două clasate la finele sezonului regular, respectiv Ploi Timișoara și Minerul Lupeni, având cinci meciuri acasă și patru în deplasare, iar celelalte două echipe din serie invers. La finalul play-off-ului primele două vor juca, încrucișat, cu ocupantele acelorași poziții din seria 10, în dublă manșă. Apoi urmează finala, tot tur-retur, și câștigătoarea promovează în Liga 2. În seria 10, în etapa a doua, Minaur Baia Mare a învins, acasă, cu 1-0, pe SCM Zalău, prin golul lui Guigiu (55), iar Olimpia Satu Mare a câștigat, cu același scor de 1-0, deplasarea de la Crișul Sântandrei, unicul marcator al întâlnirii fiind Calugher (55), care a transformat o lovitură de pedeapsă. În urma acestor rezultate Baia Mare este pe primul loc, cu 48 de puncte, fiind urmată de Satu Mare (43), Zalău (40) și Sântandrei (32). Etapa viitoare programează meciurile Zalău – Sântandrei și Satu Mare – Baia Mare.

Advertisement

Egal util pentru Jiul

Prima calificată în semifinalele din play-off este SCM Râmnicu Vâlcea, din seria 8, acolo unde evoluează, în play-out, Jiul Petroșani. În play-out sunt cinci sau șase echipe, în funcție de retrageri, și se joacă tur-retur, și aici echipele intrând cu punctajul din sezonul regular. În seria Jiului sunt cinci echipe, Sparta Horezu retrăgându-se, și în fiecare rundă câte o echipă stă. Astfel, după Vulturii Fărcășești, a fost rândul celor de la Viitorul Dăești să nu joace. Cei de la Jiul au jucat în deplasare, la Fărcășești, și au obținut un util 0-0, în vreme ce în celălalt meci Aro Câmpulung a învins, acasă, cu 2-1, pe Gilortul Târgu Cărbunești, pentru gazde înscriind Jarcă (51 și 87), oaspeții deschizând scorul, înainte de pauză, prin Lupulescu (43). În urma acestor rezultate, Jiul este pe primul loc, cu 27 de puncte, în ierarhie urmând Fărcășești (26), Dăești (21), Câmpulung (19) și Cărbunești (18). Etapa viitoare este rândul celor de la Petroșani să stea, urmând a se juca meciurile Gilortul – Vulturii și Viitorul – Aro. Este clar că vor retrograda locurile 5 și 6 din play-out din fiecare serie, însă este de văzut cum vor fi decise celelalte „picate”, în condițiile în care din sezonul viitor vor fi 96 de echipe și nu 100, ca în prezent, însă, cel mai probabil, având experiența anilor anteriori, Federația crede că vor rămâne locuri neocupate și de aceea nu a reglementat această chestiune.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alpinistul hunedorean Adrian Ahrițculesei, premiat la „Gala Muntelui” de la Bușteni

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Alpinistul hunedorean Adrian Ahriţculesei a fost premiat la “Gala Muntelui”, eveniment ce s-a desfășurat sâmbătă, la Bușteni, în județul Prahova.

 

Sportivul din Petroșani a fost distins cu un premiu pentru ascensiunea sa din 2024, când a ajuns pe „Acoperișul lumii”, cucerind cel mai înalt vârf al planetei, Everest (8.848 de metri).

Advertisement

 

 

Alături de el au mai fost premiați, în cadrul aceleiași gale, și alți sportivi cu realizări spectaculoase și recorduri din alpinismul românesc, printre care alpiniștii Maria Dănilă – care a realizat o performanță similară, și Adrian Laza care, în 2024, a reușit să devină primul român ce a atins toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 metri ale lumii.

Hunedoreanul Adrian Ahrițculesei este cunoscut pentru ascensiunile sale pe cele mai înalte culmi ale planetei. În mai 2024, a escaladat Everestul (8.848 de metri) din lanțul muntos Himalaya, supranumit „Acoperișul lumii”. Asta după ce, anterior, a cucerit Elbrus (Rusia) – 5.642 m, Mont Blanc (Italia) – 4.748 m sau Aconcagua (Argentina) – 6.962 m, dar și alte vârfuri ale Terrei.

În ianuarie 2023, temerarul sportiv din Valea Jiului a finalizat cu succes „Circuitul celor 7 vulcani”, ce a presupus escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent terestru, devenind primul român care a reușit această performanță.

Advertisement

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Adrian Ahrițculesei a cucerit vârful Puncak Jaya (Piramida Carstenz), cel mai înalt vârf din Oceania, cu o altitudine de 4.884 de metri, în cadrul Circuitului “Seven Summits”, ce reunește cele mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente. Pentru a completa și acest circuit, alpinistul hunedorean mai are de atins doar două vârfuri, unul în Alaska și celălalt în Antarctica.

 

 

Sursa foto: Ștefan Adrian Jurca-Ahritculesei Adrian/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate