Actualitate
APIA a început campania de primire a Cererilor de Plată în anul 2024. Prefectul Călin Petru Marian: „Este un sprijin important pentru fermierii din județul nostru”
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, astăzi, campania de primire a Cererilor de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024. În județul Hunedoara, peste 17.500 de fermieri sunt așteptați să depună cererile, în perioada 4 aprilie – 7 iunie.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a participat, în această dimineață, la Centrul Județean Hunedoara al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, la debutul campaniei pentru depunerea Cererii de Plată.
Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vine astfel în sprijinul fermierilor din sectoarele zootehnic și vegetal. În perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, în județul Hunedoara sunt așteptați să depună cererile peste 17.500 fermieri, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județul Hunedoara.
Fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online. Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării. Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/ animalele neconforme. Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii.
Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.
Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii.
Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!
„Este un sprijin important pentru fermierii din județul nostru, care vor putea astfel achiziționa utilajele sau produsele de care au nevoie pentru întreținerea sau extinderea culturilor, dar și pentru acoperirea cheltuielilor, iar acest fapt aduce plusvaloare agriculturii hunedorene. În calitate de prefect, dar și de inginer agronom, voi fi întotdeauna alături de fermieri și mă bucur că în județul Hunedoara agricultura constituie o componentă importantă a economiei”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Actualitate
Deva: Grădinița cu Program Normal nr. 2, complet modernizată și extinsă
Administrația locală din Deva anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Grădiniței cu Program Normal nr. 2, situată pe Aleea Salcâmilor. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei (echivalentul a 1,2 milioane de euro), marchează o investiție majoră în infrastructura educațională a orașului, creând un mediu modern și sigur pentru educația preșcolară.
Principalele lucrări executate
Transformarea unității de învățământ a inclus o serie de îmbunătățiri esențiale:
Modernizarea instalațiilor: Refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu înlocuirea corpurilor de încălzire.
Ventilație și climatizare: Implementarea unui sistem modern de ventilație și climatizare pentru un mediu interior confortabil.
Tehnologie avansată: Integrarea unui sistem inteligent de administrare a clădirii (BMS), care optimizează consumul de energie.
Reabilitarea clădirii: Refacerea sălilor de clasă, holurilor și scărilor, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea clădirii și înlocuirea șarpantei.
Extinderea capacității: Construirea a două săli de grupă suplimentare, a unui bloc alimentar, izolator, vestiare și grupuri sanitare moderne.
Amenajarea curții: Crearea unor locuri de joacă noi, zone verzi și platforme dedicate depozitării deșeurilor.
Dotări moderne pentru educație de calitate
Unitatea a fost echipată cu videoproiectoare, sisteme audio, televizoare, laptopuri, mobilier modern, imprimante, precum și echipamente pentru blocul alimentar și pentru igienă (mașini de spălat vase și rufe). Aceste dotări asigură un proces educativ eficient și o experiență plăcută pentru copii și personal.
Impact asupra comunității
Noua grădiniță oferă un mediu de învățare modern și sigur pentru preșcolari, contribuind la dezvoltarea educațională și socială a comunității din Deva. Investiția demonstrează angajamentul administrației publice locale față de educația timpurie, asigurând condiții optime pentru ca cei mici să aibă un start solid în viață.
Primăria Deva continuă să prioritizeze proiectele care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea calității vieții în municipiu.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Sezonul de iarnă începe la Straja: 4 instalații funcționale și distracție pe zăpadă din 7 decembrie
Complexul Montana di Straja dă startul sezonului de iarnă 2024-2025 începând cu sâmbătă, 7 decembrie, oferind pasionaților de sporturi de iarnă ocazia să se bucure de pârtii pregătite și instalații funcționale.
Programul de deschidere
Începând cu ora 09:00, iubitorii de schi și snowboard sunt așteptați la baza pârtiei Constantinescu, unde va avea loc deschiderea oficială a sezonului. Evenimentul va continua cu primele urcări ale zilei cu telescaunul 4 Alfa, urmate de coborâri spectaculoase pe traseul prin pădure, care duce către telescaunul 2.
Instalații disponibile
Pentru acest prim weekend de iarnă, patru instalații vor fi operaționale: teleski Constantinescu; telescaun 4 Alfa; telescaun 2; telegondola.
Organizatorii menționează că instalația de nocturnă nu va fi funcțională în acest weekend, însă pârtiile deschise și peisajele spectaculoase promit o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii.
O invitație la distracție
Reprezentanții Complexului Montana di Straja încurajează turiștii să participe la deschiderea oficială și să profite de condițiile excelente oferite de stațiune. „Vă așteptăm cu zăpadă, voie bună și trasee pregătite pentru distracție!”, transmit organizatorii.
Stațiunea Straja, recunoscută pentru peisajele sale pitorești și facilitățile moderne, își reconfirmă statutul de destinație de top pentru sporturile de iarnă din România.
FOTO: FACEBOOK COMPLEXUL MONTANA STRAJA
Actualitate
Incident la un bar din Uricani: Bărbat reținut după ce a amenințat un angajat cu o armă neletală
Un bărbat de 38 de ani din Uricani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a amenințat un angajat al unui bar din localitate, având asupra sa o armă neletală. Incidentul a avut loc pe 5 decembrie 2024, în jurul orei 21:40, și a fost raportat poliției, care a intervenit prompt.
Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, conflictul a început ca un schimb de replici între clientul recalcitrant și angajatul barului, degenerând în amenințări. În urma percheziției corporale efectuate de polițiști, asupra bărbatului au fost găsite un pistol neletal, supus autorizării, și un încărcător cu 5 cartușe.
Arma și muniția au fost confiscate pentru continuarea cercetărilor, iar autoritățile au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, tulburarea ordinii și liniștii publice și amenințare.
Bărbatul a fost reținut și transportat la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Deva. Urmează să fie prezentat magistraților Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani pentru stabilirea unei măsuri preventive.
Poliția atrage atenția asupra importanței respectării regimului armelor și munițiilor și încurajează cetățenii să sesizeze prompt astfel de incidente, contribuind la menținerea siguranței publice.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Doi pompieri hunedoreni, decorați de președintele României
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE: Femeia de 55 de ani a fost găsită
-
Actualitatecu o zi in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie