Încă un hop
Astăzi începe prima etapă a admiterii în unităţile de învăţământ liceal pentru absolvenţii de gimnaziu care au obţinut note de trecere la „Capacitate”
Evaluarea Naţională a luat sfârşit. Cu toate că absolvenţii claselor a VIII-a au scăpat de stresul examenelor, ei mai au de trecut un „hop” până când se vor putea numi liceeni: admiterea. Cei care au obţinut peste nota cinci la „Capacitate”, se pot înscrie pentru prima etapă de repartizare în ciclul liceal.
Începând cu acest an, admiterea la liceu se va face printr-o repartizare computerizată în trei etape. Pentru prima dintre ele, înscrierile încep astăzi, iar cea de-a doua etapă are loc la finalul lunii şi este dedicată elevilor care nu au primit un loc în licee în prima repartizare şi celor care nu au obţinut note de trecere la evaluare. Procesul de repartizare se face în funcţie de opţiunile elevilor şi de notele obţinute de ei în timpul şcolii, dar şi de media de la Evaluarea Naţională. Şapte elevi din judeţul Hunedoara au media de admitere la liceu 10, iar alţi peste 700 de candidaţi au reuşit să obţină medii peste nota 9.
Clasele tehnologice majoritare în judeţ
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, la nivelul judeţului au fost organizate un număr de 148 de clase de liceu pentru învăţământul la zi, alte 14 pentru învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă şi un număr de trei pentru elevii cu nevoi speciale. „Pentru anul şcolar 2013-2014 la nivelul judeţului Hunedoara au fost organizate un număr de 148 de clase de liceu cu o capacitate de 28 de locuri fiecare. Ponderea majoritară între acestea este cea a profilelor tehnologice, şi anume 55 la sută, urmate de cele teoretice cu 40 la sută, dintre care clasele de mate-info sunt cele mai numeroase, iar restul de cinci la sută este completat de clasele de la liceele vocaţionale”, susţine purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, Marta Mate.
Mai multe opţiuni, mai multe şanse
Anul acesta, completarea fişelor de încriere în liceu, în care sunt exprimate opţiunile elevilor pentru anumite unităţi de învăţământ are loc în intervalul 5-9 iulie, iar repartizarea computerizată se va face în 16 iulie. Elevilor le este recomandat să completeze cât mai multe coduri de unităţi şcolare pentru a fi convinşi că sunt admişi. Un număr mai mare de coduri completate le poate oferi acestora siguranţa obţinerii unui loc la liceu, chiar dacă nu este cel dorit. „Îi îndrumăm pe elevi, dar şi pe părinţii acestora să fie atenţi când vor completa fişele de înscriere, atât la corectitudinea codurilor dar mai ales la numărul de opţiuni, care este recomandat să fie cât mai mare pentru a nu avea neplăcuta surpriză să fie nerepartizaţi la sfârşitul primei etape” susţine Marta Mate. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una dintre opţiunile exprimate pe fişă, el rămâne nerepartizat în această primă sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase neocupate.