Actualitate
Aproape 2.200 de cazuri active de COVID, în județ. 34 de localități, în scenariul roșu
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2022/01/07articol_covid_si_testarea.jpg)
În județul Hunedoara, numărul cazurilor active de COVID-19 a ajuns la 2.171, potrivit celor mai recente date publicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Incidența la nivelul județului Hunedoara a ajuns la 4,9 cazuri la mia de locuitori.
Numărul localităților aflate în scenariul roșu a ajuns la 34, din cele 69 de unități administrativ teritoriale. În acest scenariu se află Lelese, Cârjiți, Bunila, Bătrâna, Hunedoraa, Deva, Zam, Bănița, Boșorod, Simeria, Certeju de Sus, Petroșani, Hațeg, Peștișu Mic, Vulcan, Orăștie, Vețel, Aninoasa, Călan, Petrila, Geoagiu, Băcia, Teliucu Inferior, Brănișca, Lupeni, Totești, Hărău, Crișcior, Uricani, Baru, Turdaș, Șoimuș, Ghelari și Mărtinești. În scenariul galben sunt 15 localități, respectiv, Luncoiu de Jos, Pui, Ilia, Toplița, Beriu, Burjuc, Cerbăl, Răchitova, Dobra, Buceș, Brad, Blăjeni, Sântâmăria Orlea, Sălașu de Sus și Densuș.
În scenariul galben sunt 13 localități, respectiv Cârjiți, Toplița, Călan, Baru, Uricani, Cerbăl, Certeju de Sus, Crișcior, Certeju de Sus, General Berthelot, Ilia, Sântămăria Orlea, Băcia și Brad.
Astfel, incidența la nivelul județului Hunedoara a ajuns la 4,9 cazuri la mia de locuitori.
Cele mai multe cazuri raportate la numărul de locuitori sunt în municipiile Hunedoara (535) și Deva (421). În municipiul Petroșani au fost înregistrate, în ultimele 14 zile, 207 cazuri, la Vulcan – 132, la Orăștie -101 și la Petrila – 103 cazuri.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara recomandă respectarea unor măsuri minimale de protecție, precum purtarea măștii de protecție în spații închise și în mijloacele de transport în comun; evitarea aglomerației; igiena mâinilor și aerisirea spațiilor închise. De asemenea este recomandată în continuare vaccinarea, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile. Vaccinarea se realizează la nivelul cabinetelor de familie, lista medicilor fiind postată pe site-ul DSP: www.asphd.ro. Centrele de evaluare deschise în cadrul unităților sanitare din localitățile Hațeg, Orăștie, Hunedoara, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Brad (Sanatoriu) sunt funcționale și dispun de tratamentul necesar în caz de nevoie.
Actualitate
VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-18-at-20.08.32_c1f14a19.jpg)
Membri și simpatizanți ai partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au protestat, sâmbătă, la Deva, manifestări similare fiind organizate în fața prefecturilor din mai multe orașe din țară. Participanții la acțiunea de protest și-au manifestat nemulțumirea față de actuala putere politică, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, dar și față de măsurile luate de Guvern.
La Deva, participanții la protest s-au strâns în fața sediului Prefecturii Hunedoara, după care au pornit într-un marș pe principalele artere din centrul orașului.
Protestatarii au purtat steaguri tricolore și pancarte pe care scria, printre altele, „Libertate”, „Hunedoara se ridică”, „Alegeri libere”, „Turul 2 înapoi”, dar și bannere de mari dimensiuni. Ei au strigat „Jos Mafia!”, „Turul doi înapoi!”„Ieși din casă, dacă vă pasă!”. Participanții la protest s-au oprit, apoi, în Piața Victoriei, în fața statuii Regelui Decebal.
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-18-at-20.08.32_c1f14a19.jpg)
Foto: Victor Pavel
La protestul de sâmbătă au participat și cei doi parlamentari ai AUR, senatorul Vasilică Potecă și deputatul Tiberiu Claudiu Barstan, liderul filialei județene a acestei formațiuni politice.
“Așa cum am promis, astăzi am fost în stradă. Singurul loc unde mai putem spera la o schimbare reală. Alături de mii de hunedoreni, ne-am manifestat împotriva unui sistem care duce România spre prăpastie. Din păcate, nu toți românii înțeleg gravitatea situației, crezând că lucrurile se vor rezolva de la sine. Adevărul este că acest lucru nu se va întâmpla niciodată fără implicarea noastră, fără vocea și atitudinea fiecăruia dintre noi. Mergem înainte, uniți și hotărâți! Le mulțumesc din suflet tuturor celor care mai cred în democrație și în visul unei Românii mai bune, diferită de ceea ce ne oferă actualii impostori care guvernează această țară. Mulțumiri speciale jandarmilor și poliției pentru siguranța oferită pe parcursul acestui protest pașnic. Ținem aproape, luptăm pentru viitor!”, a transmis deputatul AUR Tiberiu Claudiu Barstan.
“La Deva, ne-am alăturat românilor din întreaga țară și din diaspora, exprimând solidaritatea și nemulțumirea față de actualul guvern și de corupția care sufocă România. Am ieșit în stradă pentru a cere transparență, dreptate și o guvernare care să pună cetățeanul pe primul loc. Luptăm pentru o Românie mai bună!”, a transmis și senatorul AUR Vasilică Potecă
Proteste similare au avut loc, sâmbătă, în mai multe orașe din țară.
Actualitate
Fonduri europene pentru modernizarea școlilor și liceelor
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/06/scoli-verzi.jpg)
Autoritățile locale din Regiunea Vest pot depune proiecte pentru modernizarea unităților de învățământ publice, cu un buget european de aproape 70 de milioane de euro.
Actualitate
Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/01/stadion-1.jpg)
Zilele trecute, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a pronunțat asupra mai multor cauze. Printre spețele analizate de CNSC s-au numărat și contestațiile depuse de două companii care ar fi dorit să construiască noul stadion din municipiul Hunedoara.
Un prim pas
Este vorba despre CON A și Strabag, care contestaseră licitația câștigată de Construcții Erbașu, însă CNSC a respins acțiunea acestora. În atare condiții, cel puțin în mod teoretic, ar putea fi semnat contractul de proiectare tehnică și execuție al stadionului de către Compania Națională de Investiții (CNI) și de către câștigătorul licitației. Pe de altă parte, companiile ale căror demersuri au fost respinse de CNSC nu și-au epuizat căile de atac în justiție, aspect la care se mai adaugă unul foarte important, respectiv aprobarea bugetului de stat, prevăzută pentru primul trimestru al anului în curs. Cu siguranță acestea sunt și motivele pentru care reprezentanții Primăriei municipiului Hunedoara nu au dorit să facă declarații pe marginea acestui subiect.
Drumul nu e ușor
Primele proceduri de licitație pentru stadion au început la mijlocul lui 2023, însă au fost sistate din cauza unor contestații. Operațiunile au fost finalizate abia în toamna anului trecut, dar și acestea au fost contestate, iar răspunsul CNSC a venit doar în ianuarie 2025, însă și acesta, așa cum arătam mai sus, poate fi atacat. Deci, dacă se va trece și de acest hop, urmează demolarea stadionului. „Noul stadion care se doreşte a fi ridicat în municipiul Hunedoara prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii va avea 10.500 de locuri dispuse pe două „inele”, parcare subterană, două căi de acces rutier, mai multe zone pietonale şi toate facilităţile unei astfel de construcţii, la standardele actuale. El va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene din Hunedoara. Cheltuielile de demolare a vechiului stadion vor fi suportate de Primăria municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara”, informa, la momentul depunerii proiectului, municipalitatea de pe malurile Cernei.
De 4 stele
Dacă se va depăși și acest aspect al demolării se va trece la faza de proiectare, prevăzută a dura șase luni. Apoi, în mod logic, s-ar trece la construire, care are un termen de 22 de luni, iar pentru lucrare trebuie oferit un termen de garanție de cinci ani. Noua arenă din Hunedoara, ce urmează a fi construită pe locul celei actuale va fi una de categoria UEFA 4 stele, care permite și organizarea de meciuri internaționale. Valoarea totală a proiectului depășește suma de 200 de milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea ar urma să fie asigurată din bugetul CNI. Bun cunoscător al fenomenului fotbalistic, primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, declara, în vara anului trecut, că nu se va trece la demolarea stadionului actual până când cel nou nu va avea finanțarea aprobată. Primul termen de finalizare al stadionului era 2026, apoi s-a mai adăugat un an. În condițiile date la această oră, se pare că, termenul de finalizare pentru noul stadion din Hunedoara va fi undeva în sezonul fotbalistic 2027-2028.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat bănuit de braconaj. Ce au găsit polițiștii în mașina sa
-
Actualitatecu 2 zile in urma
DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă în județ. Câte persoane au fost internate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Selfie inedit surprins în Parcul Național Retezat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO – VIDEO| Incendiu puternic într-o gospodărie din Petrila. Misiune dificilă a pompierilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: O nouă metodă de înșelăciune a apărut în mediul online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)