Connect with us
Data: 18/11/2024
.

Actualitate

Atenționare hidrologică. Este vizat și județul Hunedoara

Publicat

pe

Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat Codul galben, valabil începând de astăzi, 10 septembrie, de la ora 12:00, până miercuri, 11 septembrie, la ora 09:00.

Hidrologii spun că acesta va afecta râuri din județele: Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Caraș – Severin și Timiș. De asemenea, același cod este în vigoare începând de astăzi, ora 21:00, până mâine, la miezul nopții, pentru anumite sectoare de râuri din județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomița, Brașov, Covasna, Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța.

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Actualitate

Urs brun cu „guler alb” surprins din nou în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina: O raritate fascinantă în România

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina au surprins recent imagini rare cu un exemplar de urs brun având un semn distinctiv: un „guler alb” în jurul gâtului. Fenomenul, rar întâlnit la urșii bruni, fusese observat anul trecut la o femelă și puiul ei, iar acum, specialiștii cred că protagonistul noilor înregistrări este un alt membru al aceleiași familii.

”Anul trecut am surprins ceea ce la prima vedere ne ducea cu gândul că a apărut o specie nouă de urs asiatic sau că umblăm cu „ursul vopsit”. Dacă atunci am putut vedea o femelă din specia urs brun împreună cu puiul ei, ambele exemplare prezentând o caracteristică aparte a coloritului blănii, un guler alb în jurul gâtului, de data aceasta protagonistul filmării este, probabil, celălalt membru al familiei! Acest fenomen este întâlnit destul de rar la specia urs brun”, informează reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Aspectul neobișnuit al coloritului poate crea impresia unei noi specii de urs, asemănător urșilor asiatici, însă este o variație naturală în cadrul speciei ursului brun. Această apariție unică evidențiază biodiversitatea parcului și oferă cercetătorilor informații prețioase despre trăsăturile genetice și diversitatea speciilor din România.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transparență și interacțiune: Stadiul proiectelor europene din Regiunea Vest, la un click distanță

Publicat

pe

Redactat de

Regiunea Vest face un pas înainte în promovarea transparenței și a comunicării accesibile prin lansarea unei secțiuni interactive pe site-ul oficial, unde se poate urmări, în timp real, evoluția proiectelor finanțate din fonduri europene. Platforma actualizată oferă informații detaliate despre proiectele aflate în implementare în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, parte din Programul Regional Vest 2021-2027.

”Acum poți vedea în timp real situația proiectelor cu finanțare europeană din Regiunea Vest! Poți afla câte proiecte se află în implementare în fiecare dintre județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, pe fiecare dintre componentele pe care le finanțăm, și cum progresează, de la o zi la alta, Programul Regional Vest 2021-2027. Secțiunea de pe site-ul https://www.vest.ro/ privind Stadiul implementării Programului Regional Vest are o nouă formă, interactivă, care își permite să vizualizezi toate aceste informații. Promovăm noul format pentru o transparență deplină și o comunicare eficientă cu privire la investițiile finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest”, informează reprezentanții ADR Vest.

Noua funcționalitate le permite utilizatorilor să exploreze situația investițiilor în fiecare județ și componentă a programului, pentru a observa progresul zilnic al proiectelor, fie că acestea se concentrează pe infrastructură, dezvoltare urbană, educație sau mediu. Acest format vine în întâmpinarea nevoii de transparență și oferă o perspectivă completă asupra modului în care fondurile europene sprijină creșterea economică și dezvoltarea locală.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Incendiu violent la o casă din Aurel Vlaicu

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu puternic a izbucnit azi noapte la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.

În această noapte, pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.

Pentru misiune au fost alocate trei autospecialele de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor operative la fața locului, incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 180 de metri pătrați, existând posibilitatea de propagare a focului la întreaga locuință și la o casă din imediata apropiere.

Intervenția pompierilor a durat circa 4 ore, incendiul a fost lichidat în limitele găsite și din fericire, nicio persoană nu a necesitat asistență medicală.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum deteriorat.

Advertisement

*Pompierii militari vă atrag atenția că în perioada sezonului rece, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de materiale combustibile).*

În acest sens, respectarea următoarelor măsuri este esențială pentru siguranța dumneavoastră:

* coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

* în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

* coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

Advertisement

* la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

* nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

* în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

* gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

* se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate