Connect with us
Data: 17/06/2025
.

Actualitate

O nouă școală, sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei, și-a deschis porțile, din această toamnă

Publicat

pe

La Deva, funcționează, începând din această toamnă, o nouă școală aflată sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei. Este vorba despre Școala Gimnazială „Sfântul Arsenie de la Prislop”, care și-a deschis porțile, pentru anul școlar 2024 – 2025, cu o clasă pregătitoare.

 

Din toamna acestui an, Episcopia Devei și Hunedoarei și-a extins activitatea educațională, în reședința județului, prin deschiderea unei clase pregătitoare. Mai mult, la Deva, funcționează, încă din anul 2022, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu”, unde învață și se joacă 80 de micuți.

Cu prilejul festivității de deschidere a noului an școlar, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit o slujbă de Te Deum, în prezența cadrelor didactice, a preșcolarilor, a elevilor și a părinților acestora. “Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul i-a îndemnat pe părinți să acorde copiilor o educație nobilă, bazată pe valori creștine și morale. De asemenea, Preasfinția Sa le-a oferit părinților două modele de părinți rugători din Sfânta Scriptură: Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Fecioare Maria, și Sfinții Zaharia și Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul”, au informat reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Grădinița „Episcop Gurie Georgiu” din Deva a Episcopiei Devei și Hunedoarei a fost inaugurată în luna august a anului 2022.

Advertisement

Școala Gimnazială „Sfântul Arsenie de la Prislop” din Deva, care și-a început activitatea didactică din acest an, funcționează, sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei, ca structură a Seminarului Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina de la Prislop”.

Reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei spun că, începând cu anul școlar viitor, 2025-2026, la această școală va funcționa și ciclul gimnazial.

Sursa foto: Episcopia Devei și Hunedoarei

Actualitate

Cod portocaliu de inundații, până la miezul nopții. Mesaj Ro-Alert emis

Publicat

pe

Redactat de

 

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundații, în vigoare marți seară (17 iunie 2025), în intervalul orar 20:20 -24:00. Sub vizate, în mod special, râuri din bazinele hidrografice Râul Mare – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Pădășel, Valea Luncanilor (afluent al râului Strei) – bazin superior.

Potrivit avertizării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundație. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Breazova, Răchitova (afluenți ai râului Râul Galben).

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara a emis mesaj Ro -Alert pentru avertizarea populației din zona vizată.

Până în prezent la nivelul Dispeceratului Integrat SNUAU 112 din cadrul ISU Hunedoara, nu au fost înregistrate apeluri de urgență referitore la inundații sau creșteri / depășiri ale cotelor de inundație pe râurile respective”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Advertisement

Pentru a rămâne în siguranță, ISU Hunedoara recomandă respectarea următoarele măsuri:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor hidrometeorologice;

Advertisement

– în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.

– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

„În cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

România, gazda celei de-a XVIII-a întruniri a Congresului Mondial al Rutenilor

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 13–14 iunie 2025, România a fost, pentru a treia oară, gazda reuniunii Congresului Mondial al Rutenilor, desfășurat de această dată în sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului din București, reunind delegați din întreaga lume. În paralel, a avut loc și cea de-a XII-a ediție a Forumului Mondial al Tineretului Rutean, confirmând rolul activ al noii generații în păstrarea identității culturale a rutenilor.

Demnitari români și delegați din întreaga lume, prezenți la eveniment

România a avut onoarea de a fi, pentru a treia oară în istorie, gazda întrunirii rutenilor de pretutindeni, un eveniment deosebit de important pentru comunitatea ruteană internațională. Cea de-a XVIII-a reuniune a Congresului Mondial al Rutenilor a fost organizată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România și s-a desfășurat într-un cadru simbolic și impunător: Palatul Parlamentului din București, în sala C.A. Rosetti.
Deschiderea oficială a congresului a fost marcată de prezența unor reprezentanți ai instituțiilor de vârf din România: Administrația Prezidențială, Camera Deputaților, Guvernul României și Academia Română. Prin participarea acestora, a fost subliniată recunoașterea importanței și contribuției minorității rutene la viața culturală și socială a țării.
La congres au participat delegați ruteni din numeroase țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Polonia, Ucraina, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, și, în mod firesc, din România, țara gazdă.

Tineretul rutean își face vocea auzită

În paralel cu reuniunea congresului s-a desfășurat și cea de-a XII-a întâlnire a Forumului Mondial al Tineretului Rutean, un spațiu dedicat noii generații de lideri ai comunității. Cu această ocazie, Svetlana Bojcsuk a fost realeasă în funcția de președintă, pentru al doilea mandat consecutiv, semn al încrederii și aprecierii de care se bucură în rândul tinerilor ruteni.
România a obținut și poziții importante în cadrul structurilor internaționale ale rutenilor. Dr. Gheorghe Firczak a fost ales vicepreședinte al Consiliului Mondial al Rutenilor, iar Svetlana Mureșan a fost desemnată președintă a Comisiei de Revizie, demonstrând implicarea activă și constantă a Uniunii Culturale a Rutenilor din România în viața internațională a comunității.
Președintele României, Nicușor Dan, a transmis un mesaj cu prilejul Congresului Mondial al Rutenilor, desfășurat la Palatul Parlamentului. Mesajul a fost prezentat de Cătălina Galer, Consilier de stat.
„Salut cu căldură această reuniune a comunității rutenilor din România și diaspora, un moment important care subliniază diversitatea și unitatea națiunii noastre. România s-a afirmat ca o țară a dialogului și toleranței, unde fiecare etnie contribuie la binele comun. Rutenii au o moștenire culturală și istorică valoroasă, pe care o pun în slujba dezvoltării comunității și țării. Este esențial să păstrăm limba, tradițiile și identitatea care dau continuitate acestei comunități în timp. Îmi doresc ca lucrările congresului să genereze proiecte care să susțină vizibilitatea minorității rutene, să-i inspire pe tinerii ruteni să-și cunoască rădăcinile și să mobilizeze resurse pentru promovarea culturii rutenilor în România și în lume. Felicit pe toți participanții pentru implicare și le doresc mult succes în aceste dezbateri.”
„Sunt onorat să particip astăzi și mă bucur să fiu prezent din mai multe motive. Ca reprezentant al unui grup important din Parlament, pot spune că minoritățile sunt aliați tradiționali, un factor de stabilitate și echilibru.
Personal, fiind parte a unei minorități naționale, înțeleg bine importanța susținerii culturii și drepturilor minorităților în România. Din păcate, în societatea noastră mai apar și reacții negative, iar în contextul creșterii extremismului de dreapta, este esențial să fim mai solidari și să colaborăm pentru a păstra toleranța. Sper ca România să rămână o țară deschisă și tolerantă. Vă mulțumesc și vă asigur că sprijinul pentru minorități, inclusiv pentru cea ruteană, va continua din partea mea și a Camerei Deputaților”, a declarat deputatul Florin Manole, chestor al Camerei Deputaților.

Omagiu și respect față de contribuția culturală și politică a comunității rutene din România

„Din partea Academiei Române, am onoarea să vorbesc despre un subiect esențial pentru societățile moderne: respectul și armonia în diversitatea etnică. România găzduiește peste 20 de minorități, iar această diversitate este o bogăție care ne îmbogățește cultura și societatea. Totuși, minoritățile se confruntă adesea cu prejudecăți și discriminare. De aceea, este responsabilitatea noastră să promovăm egalitatea, dialogul intercultural și toleranța, care nu înseamnă doar acceptare, ci și dorința sinceră de a cunoaște celălalt. Într-o lume în schimbare, să fim uniți în diversitate și să nu fim indiferenți, așa cum spunea Elie Wiesel: „Indiferența este cel mai periculos dușman al umanității”, a declarat academicianul Mircea Dumitru, vicepresedinte al Academiei Române.

 

Recunoaștere academică

Cu ocazia reuniunii Congresului Mondial al Rutenilor, Academia Română a conferit diploma „Distincția Culturală” domnilor dr. Gheorghe Firczak, vicepreședinte al Consiliului Mondial al Rutenilor și președinte fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România și acad. Robert Paul Magocsi, președinte de onoare al Congresului Mondial al Rutenilor. Aceste distincții au fost acordate pentru activitățile lor neobosite în sprijinul promovării culturii rutene și reprezentării politice a acestei minorități naționale în România. „Este un moment emoționant pentru Academia Română. Acordarea acestor distincții simbolizează respectul nostru profund pentru comunitățile care contribuie activ la identitatea multiculturală a României”, a declarat reprezentantul înaltului for de cultură și știință.

Spectacol de gală: tradiții, muzică și identitate ruteană pe scena Palatului Parlamentului

În cadrul prestigioasei întruniri a Congresului Mondial al Rutenilor, artiștii ruteni au organizat un moment de excepție, dedicat moștenirii culturale rutene. Evenimentul a celebrat portul, dansurile, muzica și identitatea unei comunități istorice a României, printr-un spectacol emoționant și vibrant. Pe scenă au evoluat două ansambluri folclorice reprezentative. Ansamblul „Holubok” din localitatea Peregu Mare, județul Arad, coordonat cu pasiune de instructorul Viorica Bojcsuk, a prezentat dansuri tradiționale și obiceiuri păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor. Din comuna Bistra, județul Maramureș, Ansamblul „Cervona Ruja”, condus de instructorul Mariana Petrețchi, a oferit un tablou autentic al sufletului rutean, prin cântece, dansuri și costume specifice zonei.
Programul a continuat cu interpreți vocali și instrumentiști ruteni cunoscuți, care au emoționat publicul cu cântece autentice și reinterpretări rafinate ale folclorului rutean. Pe scenă au urcat: Anuța Iuga Madiar, Radu Pongracz, Felicia Andrișan.
Acompaniamentul muzical a fost asigurat de un taraf instrumental de excepție, compus din: Florin Dunca – saxofon, Roland Varga – orgă electronică, Florin Eruszt – tobe, și profesorul-dirijor Lucian Madiar – vioară, care a condus formația și a oferit un moment de virtuozitate ce a pus în lumină rafinamentul muzicii tradiționale rutene.
Acest spectacol a fost mai mult decât o manifestare artistică – a fost o punte între generații și o reafirmare a identității vii a comunității rutene din România, într-un cadru internațional de prestigiu.

Advertisement

Congresul a reprezentat nu doar o reuniune formală, ci și o sărbătoare a culturii, tradițiilor și identității rutene. Mesajul transmis de organizatori a fost unul clar: unitate, cooperare și promovarea valorilor care definesc comunitatea ruteană oriunde în lume.
Uniunea Culturală a Rutenilor din România adresează mulțumiri tuturor participanților, oficialilor și susținătorilor care au făcut posibilă această manifestare de prestigiu.

 

INTERVIU CU DR. GHEORGHE FIRCZAK

Cât de importantă este această întâlnire? „Este foarte importantă pentru rutenii de pretutindeni, nu doar pentru cei din România, pentru că ea demonstrează colaborarea naționalității noastre – a tuturor celor care o reprezentăm în diverse țări ale lumii, în 10 țări – și, în același timp, pentru noi, rutenii din România, este ceva deosebit de valoros. Prin această organizare, în Palatul Parlamentului, demonstrăm practic care este situația rutenilor din România și faptul că avem sprijinul autorităților române, al tuturor instituțiilor statului român.
Pe ce se pune accent, domnule președinte? Pe activitatea desfășurată de organizațiile rutene în perioada dintre congrese: pentru afirmarea identității noastre prin cultură, promovarea tradițiilor, olimpiadele rutene, diversele manifestări pe care le organizăm.
Ce vă doriți pe viitor? În primul rând, să fiu sănătos. Și, în al doilea rând, să dezvolt mișcarea ruteană împreună cu toți cei care activăm în acest domeniu, astfel încât să știm că mișcarea ruteană are un viitor.
Mulțumim din tot sufletul, vă mulțumesc și toate cele bune postului de televiziune, „Servus Hunedoara TV”, și tuturor celor care ne urmăresc!

 

Varujan Pambuccian, lider Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
„Orice eveniment organizat de o comunitate etnică din România este important. Acest congres contribuie la consolidarea identității rutenilor și promovează modelul românesc de conviețuire etnică.”

 

Francisc Gal, subsecretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale/ vicepreședinte al UCRR
„Este o onoare ca România să organizeze din nou Congresul Mondial al Rutenilor. Este un punct de legătură între ruteni din toată lumea. Promovăm cultura și spiritualitatea noastră cu mândrie.”

 

Advertisement

Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice,
„Este o bucurie să fim astăzi aici, în Parlamentul României, alături de comunitatea ruteană și de invitați din țară și din străinătate. România oferă un exemplu de bune practici în sprijinul minorităților. Acest congres dovedește că statul român este implicat și deschis, iar comunitățile etnice sunt parte activă a societății.”

 

Iulius Firczak, deputat/ președinte executiv al UCRR
„Am adus Congresul la București pentru a arăta frumusețea capitalei noastre și sprijinul autorităților centrale. Transmitem un mesaj de pace și susținere pentru Ucraina. Ne implicăm activ și în politici publice pentru echilibru economic.”

 

Svetlana Mureșan, președintele Comisiei de Revizie din Consiliul Mondial al Rutenilor
„Trăim zile pline de emoție. Tinerii se implică activ în activități internaționale. Mă bucur că Svetlana Bojcsuk a fost realeasă. Împreună vom continua să construim proiecte pentru viitor.”

 

Svetlana Bojcsuk, președinte Forumul Mondial al Tineretului Rutean
„Sunt onorată că am fost realeasă președintă a Tineretului Rutean Mondial. Tinerii ruteni din șapte țări au ales să continuăm împreună. Avem multe planuri și dorim să ne implicăm și mai mult.”

 

Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam, jud. Hunedoara
„Un eveniment de mare însemnătate pentru păstrarea identității și valorilor culturale ale acestei comunități. A fost un prilej deosebit de a întâlni reprezentanți din întreaga lume și de a reafirma sprijinul administrației locale pentru promovarea diversității etnice și culturale.”

 

Advertisement

Emeric Kovács, primarul comunei Peregu Mare, jud. Arad
„Sunt onorat să fiu aici. Vin din comuna Peregu Mare, județul Arad, o comunitate multiculturală cu șase naționalități, adesea numită o „mică Europă”. Felicit organizatorii întâlnirii de azi, domnului dr. Firczak Gheorghe, domnului deputat Iulius Firczak și toți cei implicați. Pentru viitor, îmi doresc liniște și pace. După o perioadă agitată, sper ca lucrurile să se așeze și să ne îndreptăm pe un drum stabil.”

 

Vasile Duciuc, primarul comunei Bistra, jud. Marmureș
„Colaborarea noastră cu Uniunea Culturală a Rutenilor este veche și solidă. Sprijinim copiii și activitățile culturale. Continuăm cu același respect și dedicare pentru comunitățile noastre.”

 

Maria Bocicor, consilier local UCRR comuna Zam, jud. Hunedoara/ președinte UCRR filiala județeană Hunedoara
„Este o mare bucurie să ne revedem cu ruteni din întreaga lume. Păstrăm limba, tradițiile și identitatea. Le oferim copiilor noștri sprijin prin tabere, premii și activități culturale, iar colaborarea cu autoritățile locale este exemplară.”

 

Pr. Vasile Bojcsuk, secretar general al UCRR
„Este o zi binecuvântată! Pentru prima dată, Congresul Mondial al Rutenilor are loc în Parlamentul României. Ne bucurăm că putem colabora cu frații noștri ruteni din alte țări și că păstrăm vie moștenirea strămoșilor noștri.”

 

Cristina Botnariuc, consilier local UCRR comuna Dărmănești jud. Suceava/ președinte UCRR filiala județeană Suceava
„Bine ați venit tuturor rutenilor! Congresul este o ocazie de bilanț, de învățare și de planuri pentru viitor. Schimbăm idei și întărim legăturile dintre comunitățile noastre.”

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO| Mașină cuprinsă de flăcări, în centrul Devei. Intervenție promptă a jandarmilor

Publicat

pe

Redactat de

 

Un incendiu a izbucnit, astăzi, la un autoturism aflat pe Bulevardul 22 Decembrie, în centrul municipiului Deva. Flăcările au fost observate de un echipaj de jandarmi care patrula în zonă și care a intervenit rapid.

Jandarmii au izolat imediat zona pentru siguranța trecătorilor și, folosind extinctorul din dotarea autospecialei, l-au ajutat pe proprietarul autoturismului să stingă focul înainte ca acesta să se extindă.

La fața locului au sosit și echipaje de poliție și pompieri, care au efectuat verificări pentru a stabili cauzele producerii incendiului. Din fericire, proprietarul mașinii nu a fost rănit și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

“Îi felicităm pe colegii noștrii pentru spiritul de observație și modul de acțiune, reacția rapidă a acestora făcând diferența! Rămânem mereu la datorie pentru siguranța comunității!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.

Advertisement

 

Sursa foto – video: IJJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate