Connect with us
Data: 18/11/2024
.

Actualitate

Transparență și interacțiune: Stadiul proiectelor europene din Regiunea Vest, la un click distanță

Publicat

pe

Regiunea Vest face un pas înainte în promovarea transparenței și a comunicării accesibile prin lansarea unei secțiuni interactive pe site-ul oficial, unde se poate urmări, în timp real, evoluția proiectelor finanțate din fonduri europene. Platforma actualizată oferă informații detaliate despre proiectele aflate în implementare în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, parte din Programul Regional Vest 2021-2027.

”Acum poți vedea în timp real situația proiectelor cu finanțare europeană din Regiunea Vest! Poți afla câte proiecte se află în implementare în fiecare dintre județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, pe fiecare dintre componentele pe care le finanțăm, și cum progresează, de la o zi la alta, Programul Regional Vest 2021-2027. Secțiunea de pe site-ul https://www.vest.ro/ privind Stadiul implementării Programului Regional Vest are o nouă formă, interactivă, care își permite să vizualizezi toate aceste informații. Promovăm noul format pentru o transparență deplină și o comunicare eficientă cu privire la investițiile finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest”, informează reprezentanții ADR Vest.

Noua funcționalitate le permite utilizatorilor să exploreze situația investițiilor în fiecare județ și componentă a programului, pentru a observa progresul zilnic al proiectelor, fie că acestea se concentrează pe infrastructură, dezvoltare urbană, educație sau mediu. Acest format vine în întâmpinarea nevoii de transparență și oferă o perspectivă completă asupra modului în care fondurile europene sprijină creșterea economică și dezvoltarea locală.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Actualitate

FOTO: Incendiu violent la o casă din Aurel Vlaicu

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu puternic a izbucnit azi noapte la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.

În această noapte, pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.

Pentru misiune au fost alocate trei autospecialele de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor operative la fața locului, incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 180 de metri pătrați, existând posibilitatea de propagare a focului la întreaga locuință și la o casă din imediata apropiere.

Intervenția pompierilor a durat circa 4 ore, incendiul a fost lichidat în limitele găsite și din fericire, nicio persoană nu a necesitat asistență medicală.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum deteriorat.

Advertisement

*Pompierii militari vă atrag atenția că în perioada sezonului rece, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de materiale combustibile).*

În acest sens, respectarea următoarelor măsuri este esențială pentru siguranța dumneavoastră:

* coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

* în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

* coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

Advertisement

* la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

* nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

* în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

* gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

* se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

O minoră dintr-un centru din Orăștie a plecat pentru a doua oară, in două zile

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată, la data de 17 noiembrie a.c., ora 21.31, de reprezentanții unui centru de minori din localitate, aparținând D.G.A.S.P.C. Hunedoara, cu privire la faptul că o tânără, de 16 ani, a plecat din centru.

Minora Faghiura Renata-Florina (foto) ar fi părăsit centrul, fără aprobare, în jurul orei 21.20.

Semnalmente: înălțime 1,60m, ochi căprui, păr negru.

La momentul plecării, aceasta purta o geacă neagră, colanți de culoare neagră, șlapi negri.

Minora a plecat, fără aprobare, din centru de mai multe ori. Ultima plecare a avut loc în urmă cu două zile, la data de 16 noiembrie, aceasta fiind depistată pe raza municipiului Hunedoara.

Persoanele care dețin și pot oferi informații care să ducă la depistarea minorei sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice” (ZEIA). Peste 440 de infecții intraspitalicești, raportate în județ, anul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Numărul infecțiilor nosocomiale, denumite infecții asociate asistenței medicale (IAAM), adică cele contractate în spital sau în alte unități medicale, au crescut în județ, arată statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, prezentate în contextul „Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (EAAD)”, marcată anual la data de 18 noiembrie.

Conform datelor existente, numărul infecțiilor intraspitalicești, care până în 2017 se chemau nosocomiale, acum IAAM, a crescut la nivel județean, în ultimii patru ani. Astfel, dacă în 2020, în unitățile sanitare cu paturi din județ au fost consemnate 194 de cazuri de infecții nosocomiale, anul trecut, în 2023, în spitalele hunedorene au fost descoperite 446 de infecții IAAM. Cifra este mai mare nu doar față de anul precendent, 2022, când au fost consemnate 412 de astfel de infecții, ci și comparativ cu 2021, când, la nivelul județului Hunedoara, au fost înregistrate 308 de infecții de acest gen, „luate” din spitale.

Infecţii asociate asistenței medicale raportate de către spitalele județului Hunedoara în ultimii patru ani:

I.A.A.M.
Advertisement

Anul

TOTAL Respiratorii Digestiv Urinar Cutanat Septicemie Altele
2023 446 100 195 41 18 3 72
2022 412 164 168 3 13 2 62
2021 308 80 169 4 8 0 47
2020 194 46 115 16 5 0 12

Sursa: DSP Hunedoara

Utilizarea abuzivă şi excesivă a antibioticelor, principalul factor în dezvoltarea rezistenţei agenţilor patogeni la medicamente

Specialiștii spun că utilizarea abuzivă şi excesivă a antibioticelor este principalul factor în dezvoltarea rezistenţei agenţilor patogeni la medicamente. “Antimicrobienele – inclusiv antibiotice, antivirale, antifungice și antiparazitare – sunt medicamente utilizate pentru prevenirea și tratarea bolilor infecțioase la oameni, animale și plante. Antibioticele, piatra de temelie a medicinii moderne, pot vindeca bolnavi și pot salva vieți. Când sunt utilizate incorect, antibioticele devin mai puțin eficiente, infecțiile obișnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de tratat, crescând astfel riscul de răspândire a bolii, dezvoltarea de forme severe, deces și pot duce la costuri economice semnificative. Rezultatul utilizării inadecvate și excesive a antimicrobienelor este cunoscut sub numele de rezistență antimicrobiană (AMR) și poate pune în pericol sănătatea tuturor persoanelor”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Pentru controlul AMR, în România a fost elaborată Strategia Națională pentru perioada 2023-2030 pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale și combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene, conform HG nr. 1005/2023. Obiectivul asumat de țara noastră pentru 2030 este de a reduce consumul uman de antibiotice cu 27 la sută.

Printre măsurile care contribuie la utilizarea rațională a antibioticelor se află eliberarea acestor medicamente numai în baza unei prescripții medicale, pentru situații în care utilizarea antibioticelor aduce beneficii. Conform Ordinului nr. 63 din 2024 al Ministrului Sănătății, eliberarea antibioticelor fără prescipție medicală se poate face în cazul unor situații de urgență, cu respectarea cantității maxime aferente unei doze de urgență, calculată în acord cu modul de administrare al produsului și se poate face doar o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată de pacient/aparținător în farmacie. Pacientul trebuie să se prezinte ulterior la medic pentru a obține o prescripție adaptată afecțiunii sale: Menținerea eficienței antibioticelor este responsabilitatea tuturor persoanelor. Utilizarea lor responsabilă poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și la menținerea eficienței antibioticelor pentru sănătatea generațiilor viitoare”, se mai arată în comunicatul DSP Hunedoara.

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)este marcată anual la data de 18 noiembrie, fiind un eveniment sub coordonarea ECDC. ZEIA ţinteşte prudenţa în utilizarea antibioticelor, singurul mod de a frâna dezvoltarea alarmantă a rezistenţei la antimicrobiene (RAM) – inamic major al sănătăţii publice mondiale.

Advertisement

Cu ocazia “Zilei Europene a Informării despre Antibiotice” din 18 noiembrie și a “Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței Antimicrobiene” din 18-24 Noiembrie, profesioniștii din sectorul sănătății doresc să atragă atenția asupra necesității de a adopta cele mai bune practici, atât de către populație, cât și de către personalul medico-sanitar și de decidenți, pentru a evita apariția și răspândirea germenilor rezistenți la medicamente.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate