Actualitate
Cazuri medicale tratate impecabil de medicul ginecolog Răzvan Betea. Intervenții chirurgicale rarisime care au salvat mamele și pruncii pe care îi purtau în pântece

A adus fericirea într-o familie
Doctorul Răzvan Betea a repetat conform procedurilor, analizele, iar diagnosticul a fost același, unul crunt: cancer de col uterin. Iar acest lucru se suprapunea pe o sarcină de 7 săptămâni.
Din fericire, nici medicul și nici mama nu și-au pierdut curajul.
„Din acest moment am înțeles că este un caz aparte care trebuie gestionat în cel mai mic detaliu.
După cum știm cancerul de col uterin în România este pe primul loc în cazul cancerelor genitale feminine și a doua cauză de deces prin cancer la femei. Principalul factor fiind infecția persistentă cu virusul HPV.
Asocierea dintre sarcină și cancerul de col uterin, implică o serie întreagă de factori care trebuie luați în considerare pentru a stabili indicația terapeutică și anume: stadiul bolii, vârsta sarcinii și dorința pacientei față de sarcină.
Scopul principal al tratamentului fiind siguranța oncologică a pacientei și totodată și supraviețuirea fără riscuri pentru făt.
Prin urmare, a venit firesc următoarea întrebare: Care este dorința dumneavoastră în raport cu sarcina? Bineînțeles că răspunsul pacientei a fost ca sarcina să fie în siguranță pentru că își dorea extrem de mult aceasta sarcină dar totodată se gândea la acest teribil diagnostic și își dorea ca sănătatea dânsei să nu fie pusă în pericol.
Având în vedere că apelase la mai multe servicii medicale care avuseseră ca soluții aceeași recomandare și anume întreruperea sarcinii și un tratament radical chirugical, practic eram ultima speranță în ochii dumneaei.
Am apelat la toate cunoștințele și abilitățile necesare și după analiza foarte minuțioasă și o explicație pe măsură în scopul de a oferi toate informațiile necesare pacientei pentru a lua informat decizia corecta, împreună cu aceasta am stabilit să facem o procedură minim invazivă pentru a putea evalua extinderea bolii, urmată de aplicarea unui fir de cerclaj pentru a putea oferi o siguranță în plus sarcinii.
O dată avut diagnosticul stabilit pe piesa chirurgicală ne-a permis să continuăm evoluția sarcinii și să trecem de domeniul gineco-oncologiei către o cale lungă, de 8-9 luni de evaluare constantă a sarcinii.
Au fost necesare toate etapele și anume: screening-urile care se efectutează pe parcursul sarcinii de trimestru I, II, III , evaluarea constantă a parametrilor biologici. Totul a culminat cu momentul cel mai fericit după un drum extrem de lung pentru care ne-am zbătut împreună – cel al nașterii. Am efectuat operația de cezariană și a venit pe lume un băiețel, în greutate de 3.400 g, perfect sănătos, iar evoluția mamei postoperatorie fiind foarte bună.
Monitorizarea pacientei nu se va încheia odată cu momentul nașterii și vor fi necesare controale periodice, însă am reușit ce ne-am propus împreună. Am reușit toate aceste lucruri cu o implicare și o dăruire aparte, dar și cu o receptivitate crescută din partea pacientei.
În momentul în care pronunțăm cuvântul cancer, ne gândim la sfârșit, dar se pare că există și un început.
Este foarte important ca fiecare pacientă să își facă controalele periodice, iar noi, ca medici, să le oferim informațiile complete pentru a putea lua deciziile informate, pentru că, în acest fel, prevenim și nu mai ajungem să tratăm cancerul, prevenția fiind, după părerea mea, cheia succesului în acest domeniu. Pe zi ce trece am speranța că putem câștiga această luptă”, a declarat dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în gineco-oncologie
O tânără de 30 de ani își așteaptă, cu dragoste, bebelușul la care nici nu mai visa
La puțin timp după cazul prezentat anterior, dr. Răzvan Betea a consultat o altă pacientă, a cărei stare de sănătate era departe de a fi una fericită. Și în acest caz, diagnosticul era unul care părea neiertător: tumoră ovariană, la care se adăugau și alte complicații.
„După o zi extrem de grea, cu un număr mare de intervenții chirugicale și multe consultații, aflându-mă în serviciul de gardă, seara, pe la ora 22:00, sunt solicitat pentru evaluarea unui caz care reprezenta o urgență majoră.
Pe usă intră o pacientă întinsă pe targă cu dureri abdominale foarte puternice care efectiv striga după ajutor. Am efectuat, cu dificultate, examinarea clinică și ecografică a pacientei, având în vedere starea acesteia la momentul respectiv. În urma evaluării am costatat, imediat, prezența unei formațiuni tumorale ovariene de peste 15 cm, care torsionase, situația aceasta fiind o urgență majoră, dacă ne raportăm la durerile pe care le resimțea și, totodată, riscul de a pierde acest organ (torsiunea reprezentând răsucirea pachetului anexial și reducerea fluxului de sânge către ovar).
Din start am realizat că este nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență și am luat în calcul toate criteriile pentru a decide cel mai bun tratament chirurgical pentru pacientă.
Continuând ecografia constat un element care schimbă cu totul datele pacientei -observ că în uterul pacientei există un embrion viabil de 6 saptamani.
Din acel moment lupta se îndreaptă către salvarea a două ființe.
Am decis, ținând cont de toate aspectele, să intervin minim invaziv laparoscopic, intervenție ce presupune 3-4 mici tăieturi pe burtă pentru a facilita o recuperare mai rapidă a pacientei și, totodată un risc mic de avort.
Intraoperator am constat o formațiune chistică extrem de mare pe ovarul drept, aceasta fiind răsucită, generând simptomatologie acută, cu uterul și el mărit, corespunzător unuia gravid.
Am reușit să extrag acea formațiune voluminoasă și, totodată, să conserv ovarul și să mențin sarcina în uter.
Momentul cel mai fericit a fost cel de după ce pacienta s-a trezit din anestezie și am reușit să îi explic că și ovarul și sarcina sunt, în continuare, în siguranță.
Este un caz rar, care este gestionat conform standardelor de aur în chirurgia minim invazivă, pacienta externându-se la 2 zile postoperator, ceea ce denotă că dacă avem cunoștintele necesare și abilitățile practice putem lua cele mai bune decizii pentru pacientele noastre”, a mai spus medicul Răzvan Betea.
Sursa foto: dr. Răzvan Betea
Actualitate
Explozie de butelie în satul Lunca: O femeie de 81 de ani a ajuns la spital cu arsuri

O explozie produsă în această după-amiază într-o locuință din satul Lunca, comuna Băița, județul Hunedoara, a mobilizat de urgență pompierii militari ai Punctului de Lucru Băița. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, deflagrația, cauzată de o acumulare de gaz în interiorul locuinței, nu a fost urmată de incendiu.
La sosirea echipajelor, pompierii au găsit o femeie în vârstă de aproximativ 81 de ani, conștientă, dar cu arsuri de gradul I și II pe corp. Aceasta a primit îngrijiri medicale la fața locului, iar ulterior a fost transportată de echipajul SMURD la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Deva.
Explozia, provocată cel mai probabil de un arc electric apărut la aprinderea unui întrerupător într-o încăpere în care se acumulase gaz, a provocat distrugeri în interiorul casei: mobilierul, ferestrele și tavanul au fost serios afectate de suflul deflagrației.
Reprezentanții ISU Hunedoara atrag atenția asupra pericolului real pe care îl reprezintă folosirea necorespunzătoare a buteliilor de aragaz și transmit populației câteva recomandări esențiale pentru prevenirea unor astfel de situații:
Verificați etanșeitatea racordului dintre butelie și aragaz cu o soluție de apă cu săpun – apariția de bule indică o scurgere de gaz;
Asigurați o bună aerisire a încăperilor în care se folosește butelia;
Nu porniți întrerupătoarele sau prizele electrice dacă simțiți miros de gaz – deschideți ferestrele, evacuați imediat locuința și sunați la 112;
Inspectați periodic starea buteliei și a aragazului și înlocuiți echipamentele uzate sau defecte.
Autoritățile reamintesc că prevenția rămâne cea mai eficientă armă împotriva tragediilor care pot fi evitate.
FOTO: ISU HUNEDDOARA
Actualitate
Deputatul PNL Vetuța Stănescu: “România are nevoie de adevăr. Și de curaj”

Deputatul PNL Vetuța Stănescu a transmis un mesaj de susținere față de declarațiile făcute, vineri, de președintele interimar al Partidului Național Liberal, Ilie Bolojan, care a afirmat că estimează că niciun Guvern care va veni nu va putea evita creșterea de taxe și impozite, în contextul situației economice dificile în care se află țara noastră.
“Într-o perioadă în care mulți se feresc să vorbească despre lucrurile grele, Ilie Bolojan a ales să spună lucrurilor pe nume. România are un deficit bugetar uriaș, cel mai mare din Europa. Cheltuim cu mult peste cât producem. Împrumuturile cresc, la fel și dobânzile, iar fondurile europene – singura noastră șansă de dezvoltare – sunt insuficient accesate”, a transmis deputatul PNL Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.
Deputatul PNL a subliniat că Ilie Bolojan a pus accentul pe soluții. „Avem prea puțini oameni în piața muncii și prea mulți dependenți de un stat care, în acest ritm, nu va mai putea susține salarii, pensii, investiții. Dar în fața acestei realități, Ilie Bolojan nu a vorbit despre vinovați. A vorbit despre soluții. Despre ce e de făcut. Despre nevoia de a tăia risipa, de a corecta inechități și de a construi un stat mai eficient și mai cinstit”, a adăugat deputatul PNL Vetuța Stănescu.
Liderul liberalilor hunedoreni consideră că Ilie Bolojan a transmis un lucru esențial: fără reducerea cheltuielilor și fără creșterea veniturilor – inclusiv prin măsuri fiscale dureroase, dar inevitabile – niciun Guvern nu va putea redresa România. “A cerut audit și transparență în toate instituțiile. A vorbit deschis despre necesitatea reformei pensiilor speciale. A propus prioritizarea investițiilor reale, care pot schimba vieți. A arătat respect pentru cei care muncesc și contribuie și încredere în românii care duc această țară mai departe – în privat sau în sistemul public.”
În final, deputatul PNL Vetuța Stănescu și-a exprimat convingerea că Ilie Bolojan este genul de lider de care România are nevoie: “Un om al echilibrului, al cifrelor și al deciziilor grele, dar drepte. În fața populismului și a promisiunilor deșarte, România are nevoie de lideri care spun adevărul. Care nu caută aplauze, ci caută soluții”, a conchis deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.
Actualitate
Incident șocant la Lupeni. O elevă s-a aruncat de la geamul școlii

Intervenție a polițiștilor la o unitate de învățământ din Lupeni: O elevă de 15 ani s-ar fi aruncat de la etajul al doilea al școlii.
Un incident a avut loc astăzi, în jurul orei 16:20, la o unitate de învățământ din municipiul Lupeni, o angajată a școlii sesizând SNUAU 112 cu privire la faptul că o elevă în vârstă de 15 ani, absolventă a clasei a VIII-a, ar fi revenit în incinta școlii după orele de curs și, la scurt timp după ce i s-a permis accesul în școală, s-ar fi precipitat de la etajul al doilea al clădirii.
La fața locului au intervenit de urgență echipaje ale Poliției și ale serviciilor medicale, care au preluat minora și au transportat-o în stare gravă la Spitalul din Lupeni. Ulterior, aceasta a fost transferată la Spitalul din Petroșani pentru investigații și îngrijiri medicale suplimentare.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și desfășoară cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs incidentul, precum și motivele care au condus la acest gest.
Reprezentanții școlii colaborează cu polițiștii pentru clarificarea situației, despre acesst caz fiind notificata și DAS Lupeni.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cinci ani de la deschiderea Casei de tip familial de la Săulești. 12 copii, găzduiți și îngrijiți în acest așezământ social
- Actualitatecu o zi in urma
Mintia devine epicentrul energetic al României: Cea mai mare centrală pe gaz din Europa, în linie dreaptă spre finalizare
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Întâlnirea Națională Dacia Clasic”, la Deva. Zeci de „bătrâne doamne” ale automobilisticii românești vor putea fi admirate în centrul istoric
- Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE| Ați văzut-o? Femeie dată dispărută, după ce ar fi plecat să lucreze în Italia și nu mai poate fi contactată
- Actualitatecu 3 zile in urma
Unirea DMO – Viitorul Severin în barajul pentru Liga 3
- Actualitatecu 2 zile in urma
Hațegul se pregătește de sărbătoare: HAȚEG FEST revine cu a IX-a ediție!
- Actualitatecu o zi in urma
Veste bună de la Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Bilete de tratament disponibile pentru luna iunie
- Actualitatecu 2 zile in urma
IJJ Hunedoara recrutează candidați pentru Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București – specialitatea Jandarmi