Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Cazuri medicale tratate impecabil de medicul ginecolog Răzvan Betea. Intervenții chirurgicale rarisime care au salvat mamele și pruncii pe care îi purtau în pântece

Publicat

pe

A adus fericirea într-o familie

Doctorul Răzvan Betea a repetat conform procedurilor, analizele, iar diagnosticul a fost același, unul crunt: cancer de col uterin. Iar acest lucru se suprapunea pe o sarcină de 7 săptămâni.

Din fericire, nici medicul și nici mama nu și-au pierdut curajul.
„Din acest moment am înțeles că este un caz aparte care trebuie gestionat în cel mai mic detaliu.
După cum știm cancerul de col uterin în România este pe primul loc în cazul cancerelor genitale feminine și a doua cauză de deces prin cancer la femei. Principalul factor fiind infecția persistentă cu virusul HPV.

Asocierea dintre sarcină și cancerul de col uterin, implică o serie întreagă de factori care trebuie luați în considerare pentru a stabili indicația terapeutică și anume: stadiul bolii, vârsta sarcinii și dorința pacientei față de sarcină.
Scopul principal al tratamentului fiind siguranța oncologică a pacientei și totodată și supraviețuirea fără riscuri pentru făt.
Prin urmare, a venit firesc următoarea întrebare: Care este dorința dumneavoastră în raport cu sarcina? Bineînțeles că răspunsul pacientei a fost ca sarcina să fie în siguranță pentru că își dorea extrem de mult aceasta sarcină dar totodată se gândea la acest teribil diagnostic și își dorea ca sănătatea dânsei să nu fie pusă în pericol.
Având în vedere că apelase la mai multe servicii medicale care avuseseră ca soluții aceeași recomandare și anume întreruperea sarcinii și un tratament radical chirugical, practic eram ultima speranță în ochii dumneaei.
Am apelat la toate cunoștințele și abilitățile necesare și după analiza foarte minuțioasă și o explicație pe măsură în scopul de a oferi toate informațiile necesare pacientei pentru a lua informat decizia corecta, împreună cu aceasta am stabilit să facem o procedură minim invazivă pentru a putea evalua extinderea bolii, urmată de aplicarea unui fir de cerclaj pentru a putea oferi o siguranță în plus sarcinii.
O dată avut diagnosticul stabilit pe piesa chirurgicală ne-a permis să continuăm evoluția sarcinii și să trecem de domeniul gineco-oncologiei către o cale lungă, de 8-9 luni de evaluare constantă a sarcinii.
Au fost necesare toate etapele și anume: screening-urile care se efectutează pe parcursul sarcinii de trimestru I, II, III , evaluarea constantă a parametrilor biologici. Totul a culminat cu momentul cel mai fericit după un drum extrem de lung pentru care ne-am zbătut împreună – cel al nașterii. Am efectuat operația de cezariană și a venit pe lume un băiețel, în greutate de 3.400 g, perfect sănătos, iar evoluția mamei postoperatorie fiind foarte bună.
Monitorizarea pacientei nu se va încheia odată cu momentul nașterii și vor fi necesare controale periodice, însă am reușit ce ne-am propus împreună. Am reușit toate aceste lucruri cu o implicare și o dăruire aparte, dar și cu o receptivitate crescută din partea pacientei.
În momentul în care pronunțăm cuvântul cancer, ne gândim la sfârșit, dar se pare că există și un început.
Este foarte important ca fiecare pacientă să își facă controalele periodice, iar noi, ca medici, să le oferim informațiile complete pentru a putea lua deciziile informate, pentru că, în acest fel, prevenim și nu mai ajungem să tratăm cancerul, prevenția fiind, după părerea mea, cheia succesului în acest domeniu. Pe zi ce trece am speranța că putem câștiga această luptă”, a declarat dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în gineco-oncologie

O tânără de 30 de ani își așteaptă, cu dragoste, bebelușul la care nici nu mai visa

La puțin timp după cazul prezentat anterior, dr. Răzvan Betea a consultat o altă pacientă, a cărei stare de sănătate era departe de a fi una fericită. Și în acest caz, diagnosticul era unul care părea neiertător: tumoră ovariană, la care se adăugau și alte complicații.
„După o zi extrem de grea, cu un număr mare de intervenții chirugicale și multe consultații, aflându-mă în serviciul de gardă, seara, pe la ora 22:00, sunt solicitat pentru evaluarea unui caz care reprezenta o urgență majoră.
Pe usă intră o pacientă întinsă pe targă cu dureri abdominale foarte puternice care efectiv striga după ajutor. Am efectuat, cu dificultate, examinarea clinică și ecografică a pacientei, având în vedere starea acesteia la momentul respectiv. În urma evaluării am costatat, imediat, prezența unei formațiuni tumorale ovariene de peste 15 cm, care torsionase, situația aceasta fiind o urgență majoră, dacă ne raportăm la durerile pe care le resimțea și, totodată, riscul de a pierde acest organ (torsiunea reprezentând răsucirea pachetului anexial și reducerea fluxului de sânge către ovar).

Din start am realizat că este nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență și am luat în calcul toate criteriile pentru a decide cel mai bun tratament chirurgical pentru pacientă.

Continuând ecografia constat un element care schimbă cu totul datele pacientei -observ că în uterul pacientei există un embrion viabil de 6 saptamani.
Din acel moment lupta se îndreaptă către salvarea a două ființe.

Am decis, ținând cont de toate aspectele, să intervin minim invaziv laparoscopic, intervenție ce presupune 3-4 mici tăieturi pe burtă pentru a facilita o recuperare mai rapidă a pacientei și, totodată un risc mic de avort.
Intraoperator am constat o formațiune chistică extrem de mare pe ovarul drept, aceasta fiind răsucită, generând simptomatologie acută, cu uterul și el mărit, corespunzător unuia gravid.
Am reușit să extrag acea formațiune voluminoasă și, totodată, să conserv ovarul și să mențin sarcina în uter.
Momentul cel mai fericit a fost cel de după ce pacienta s-a trezit din anestezie și am reușit să îi explic că și ovarul și sarcina sunt, în continuare, în siguranță.
Este un caz rar, care este gestionat conform standardelor de aur în chirurgia minim invazivă, pacienta externându-se la 2 zile postoperator, ceea ce denotă că dacă avem cunoștintele necesare și abilitățile practice putem lua cele mai bune decizii pentru pacientele noastre”, a mai spus medicul Răzvan Betea.

Advertisement

 

Sursa foto: dr. Răzvan Betea

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate