Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

Cazuri medicale tratate impecabil de medicul ginecolog Răzvan Betea. Intervenții chirurgicale rarisime care au salvat mamele și pruncii pe care îi purtau în pântece

Publicat

pe

A adus fericirea într-o familie

Doctorul Răzvan Betea a repetat conform procedurilor, analizele, iar diagnosticul a fost același, unul crunt: cancer de col uterin. Iar acest lucru se suprapunea pe o sarcină de 7 săptămâni.

Din fericire, nici medicul și nici mama nu și-au pierdut curajul.
„Din acest moment am înțeles că este un caz aparte care trebuie gestionat în cel mai mic detaliu.
După cum știm cancerul de col uterin în România este pe primul loc în cazul cancerelor genitale feminine și a doua cauză de deces prin cancer la femei. Principalul factor fiind infecția persistentă cu virusul HPV.

Asocierea dintre sarcină și cancerul de col uterin, implică o serie întreagă de factori care trebuie luați în considerare pentru a stabili indicația terapeutică și anume: stadiul bolii, vârsta sarcinii și dorința pacientei față de sarcină.
Scopul principal al tratamentului fiind siguranța oncologică a pacientei și totodată și supraviețuirea fără riscuri pentru făt.
Prin urmare, a venit firesc următoarea întrebare: Care este dorința dumneavoastră în raport cu sarcina? Bineînțeles că răspunsul pacientei a fost ca sarcina să fie în siguranță pentru că își dorea extrem de mult aceasta sarcină dar totodată se gândea la acest teribil diagnostic și își dorea ca sănătatea dânsei să nu fie pusă în pericol.
Având în vedere că apelase la mai multe servicii medicale care avuseseră ca soluții aceeași recomandare și anume întreruperea sarcinii și un tratament radical chirugical, practic eram ultima speranță în ochii dumneaei.
Am apelat la toate cunoștințele și abilitățile necesare și după analiza foarte minuțioasă și o explicație pe măsură în scopul de a oferi toate informațiile necesare pacientei pentru a lua informat decizia corecta, împreună cu aceasta am stabilit să facem o procedură minim invazivă pentru a putea evalua extinderea bolii, urmată de aplicarea unui fir de cerclaj pentru a putea oferi o siguranță în plus sarcinii.
O dată avut diagnosticul stabilit pe piesa chirurgicală ne-a permis să continuăm evoluția sarcinii și să trecem de domeniul gineco-oncologiei către o cale lungă, de 8-9 luni de evaluare constantă a sarcinii.
Au fost necesare toate etapele și anume: screening-urile care se efectutează pe parcursul sarcinii de trimestru I, II, III , evaluarea constantă a parametrilor biologici. Totul a culminat cu momentul cel mai fericit după un drum extrem de lung pentru care ne-am zbătut împreună – cel al nașterii. Am efectuat operația de cezariană și a venit pe lume un băiețel, în greutate de 3.400 g, perfect sănătos, iar evoluția mamei postoperatorie fiind foarte bună.
Monitorizarea pacientei nu se va încheia odată cu momentul nașterii și vor fi necesare controale periodice, însă am reușit ce ne-am propus împreună. Am reușit toate aceste lucruri cu o implicare și o dăruire aparte, dar și cu o receptivitate crescută din partea pacientei.
În momentul în care pronunțăm cuvântul cancer, ne gândim la sfârșit, dar se pare că există și un început.
Este foarte important ca fiecare pacientă să își facă controalele periodice, iar noi, ca medici, să le oferim informațiile complete pentru a putea lua deciziile informate, pentru că, în acest fel, prevenim și nu mai ajungem să tratăm cancerul, prevenția fiind, după părerea mea, cheia succesului în acest domeniu. Pe zi ce trece am speranța că putem câștiga această luptă”, a declarat dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în gineco-oncologie

O tânără de 30 de ani își așteaptă, cu dragoste, bebelușul la care nici nu mai visa

La puțin timp după cazul prezentat anterior, dr. Răzvan Betea a consultat o altă pacientă, a cărei stare de sănătate era departe de a fi una fericită. Și în acest caz, diagnosticul era unul care părea neiertător: tumoră ovariană, la care se adăugau și alte complicații.
„După o zi extrem de grea, cu un număr mare de intervenții chirugicale și multe consultații, aflându-mă în serviciul de gardă, seara, pe la ora 22:00, sunt solicitat pentru evaluarea unui caz care reprezenta o urgență majoră.
Pe usă intră o pacientă întinsă pe targă cu dureri abdominale foarte puternice care efectiv striga după ajutor. Am efectuat, cu dificultate, examinarea clinică și ecografică a pacientei, având în vedere starea acesteia la momentul respectiv. În urma evaluării am costatat, imediat, prezența unei formațiuni tumorale ovariene de peste 15 cm, care torsionase, situația aceasta fiind o urgență majoră, dacă ne raportăm la durerile pe care le resimțea și, totodată, riscul de a pierde acest organ (torsiunea reprezentând răsucirea pachetului anexial și reducerea fluxului de sânge către ovar).

Din start am realizat că este nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență și am luat în calcul toate criteriile pentru a decide cel mai bun tratament chirurgical pentru pacientă.

Continuând ecografia constat un element care schimbă cu totul datele pacientei -observ că în uterul pacientei există un embrion viabil de 6 saptamani.
Din acel moment lupta se îndreaptă către salvarea a două ființe.

Am decis, ținând cont de toate aspectele, să intervin minim invaziv laparoscopic, intervenție ce presupune 3-4 mici tăieturi pe burtă pentru a facilita o recuperare mai rapidă a pacientei și, totodată un risc mic de avort.
Intraoperator am constat o formațiune chistică extrem de mare pe ovarul drept, aceasta fiind răsucită, generând simptomatologie acută, cu uterul și el mărit, corespunzător unuia gravid.
Am reușit să extrag acea formațiune voluminoasă și, totodată, să conserv ovarul și să mențin sarcina în uter.
Momentul cel mai fericit a fost cel de după ce pacienta s-a trezit din anestezie și am reușit să îi explic că și ovarul și sarcina sunt, în continuare, în siguranță.
Este un caz rar, care este gestionat conform standardelor de aur în chirurgia minim invazivă, pacienta externându-se la 2 zile postoperator, ceea ce denotă că dacă avem cunoștintele necesare și abilitățile practice putem lua cele mai bune decizii pentru pacientele noastre”, a mai spus medicul Răzvan Betea.

Advertisement

 

Sursa foto: dr. Răzvan Betea

Actualitate

Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.

Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).

Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).

Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vești bune din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Pentru un mediu curat

Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Facilități fiscale

Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Iarna nu îi ia prin surprindere

Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

S-a ales viceprimarul

Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială

Publicat

pe

Redactat de

Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.

 

Rezultate exit -poll CURS

Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena
Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

Advertisement

George Simion (AUR) 14 %

Nicolae Ciucă (PNL) 13 %

 

Rezultate exit -poll CIRA

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Advertisement

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Advertisement

Rezultate exit-poll AVANGARDE

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Advertisement

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Rezultate ARA

Marcel Ciolacu (PSD) 27%

Elena Lasconi (USR) 18%

Advertisement

George Simion (AUR) 15%

Călin Georgescu (independent) 14%

Nicolae Ciucă (PNL) 11%

 

Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.

Advertisement

Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00

Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută

 

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate