Connect with us
Data: 18/02/2025
.

Actualitate

INTERVIU – Silviu Bruzan, omul care nu a uitat niciodată locul de unde a plecat – comuna Boșorod

Publicat

pe

Face parte din conducerea unei instituții publice cu greutate din județul Hunedoara. Coordonează, de mai mulți ani, o activitate în care este vorba despre bani și oameni. Însă, dincolo de toate, Silviu Bruzan (foto) este un om de-al locului, îndrăgostit de plaiurile natale. Povestește cu drag despre comuna în care s-a născut, la poalele Munților Șureanu – comuna Boșorod, despre oamenii săi frumoși și gospodari și toate celelalte bogății ale locului. Are convingerea că fiecare poate contribui la schimbarea în bine a calității vieții comunității, cu bun simț, decență și foarte multă implicare.

Redactor.: Povestiți-ne puțin despre dumneavoastră și locurile în care v-ați născut.

Silviu Bruzan: Sunt mândru că m-am născut și am crescut în comuna Boșorod. Le spun tuturor, români și străini, cât de minunate sunt aceste locuri cu oamenii gospodari și muncitori, cu fete și băieți frumoși ca satul lor, cu obiceiuri și tradiții primite parcă în dar la facerea lumii. Aici sunt acasă, mă bucur pentru orice lucru bun care se întâmplă. Suntem mulți cei care iubim aceste locuri.

Comuna Boșorod are în componență nouă sate, conform împărțirii administrative din anul 1956: Boșorod, Chitid, Bobaia, Alunu, Cioclovina, Luncani, Prihodiște, Târsa și Ursici, și care, potrivit Recensământului din 2021, are 1.781 de locuitori, cu 281 mai puțini decât în 2011, când avea 2.062 de locuitori. Ca și confesiuni religioase majoritatea populației este ortodoxă, dar este o comunitate importantă din care fac parte cultele Penticostal, Adventist de Ziua a Șaptea, Martorii lui Iehova, conviețuirea acestora fiind una pașnică, bazată pe respect reciproc.

Lucia Apolzan, în cartea “Platforma Luncanilor. Aspecte ale vechimii și continuității așezărilor”, menționează că cea mai veche atestare documentară este cea a satului Chitid, la 1377, despre care spune că îngloba administrativ Boşorodul şi Luncanii, fiind un important cnezat. Boşorodul este consemnat la 1733 „Basarod”, după ce satul se concentrase în vatra actuală, închegată. Iniţial, satul era format din trei cătune: Săliştea Haţegului, ln Trestie (Lacul Moşului) şi Ograda Grueştilor; cele trei cătune au format satul de azi acum circa 200 de ani, sub noul nume Boşorod. Până în 1932, aşezarea Luncani forma un cătun al satului Boşorod, în comuna Chitid. În perioada 1932-1946, Luncanii constituie o comună independentă. Din 1946 trece ca sat în comuna Boşorod, situaţie care se menţine până în 1956 când sunt declarate sate şi subunităţile Luncanilor: Alunu, Cioclovina, Prihodişte, Târsa şi Ursici.”

Foto: Silviu Bruzan – arhiva personală

„Cred cu tărie că se poate face școală de calitate și la țară”

Redactor: Ce vă amintiți din perioada copilăriei petrecută în comuna Boșorod și despre oamenii care v-au marcat existența?

Silviu Bruzan: „Întotdeauna, prin tot ce am făcut, mi-am dorit să-i fac mândri pe părinți, pe bunici, pe oamenii din comuna unde m-am născut și am crescut. Îmi amintesc cu drag de învățătorii și profesorii care ne-au îndrumat pașii în clasele primare și mai apoi în gimnaziu, la Școala Generală din Boșorod. Nu am cum să uit colegii mai mari sau mai mici cu care împărțeam curtea școlii în pauze și cu care, de cele mai multe ori, apucam să tragem o miuță, improvizând două porți cu ajutorul unor pietre. Cred cu tărie că se poate face școală de calitate și la țară. De asemenea, nu pot uita obiceiurile de iarnă, când mergeam cu colinda sau cu plugușorul prin sat, tradițiile sărbătorilor pascale, vacanțele de vară când făceam dorne pe râul Luncanilor și ne scăldam, uitând să mai plecăm acasă. Despre locurile dragi și despre oamenii din sat am scris o carte de poezii „Ce duci omule-n desagă”, care va vedea lumina tiparului spre sfârșitul acestui an.”

Advertisement

.Redactor: De cât timp sunteți în sistemul Finanțelor Publice?

Silviu Bruzan:Sunt economist licențiat al Academiei de Studii Economice București, cu un master în Administrație Publică obținut în cadrul Facultății de Ştiinţe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiş” Arad, absolvent al Facultății de Management în Economia Turismului şi Comerţului Internaţional din cadrul Universității Ecologice, formator în cadrul Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu o activitate în administrația centrală de 27 de ani.

Sunt căsătorit din anul 1996 și sunt tatăl a două fete. Cea mare și soțul ei sunt medici rezidenți în cadrul Spitalului Clinic “Dr. Victor Babeș” Timișoara, iar mezina familiei este studentă în anul 2 la specialitatea Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara.

Redactor: Ce puteți să ne spuneți despre activitatea culturală a comunei Boșorod?

Silviu Bruzan: „În ceea ce privește activitatea culturală, ne mândrim cu formațiile de călușari de la cele mai fragede vârste până la veterani, care au adus Boșorodul și satele aparținătoare pe primele locuri la concursurile naționale sau internaționale la care au participat. Aici nu putem sa uităm contribuția deosebită a celui care a fost supranumit ,,Zburătorul din Carpați” – Nicolae Malina, unul dintre cei mai apreciați vătafi al formațiilor de călușari din Transilvania. Consider că, ar trebui promovată o Hotărâre în cadrul Consiliului Local prin care Căminul Cultural din Boșorod să poarte numele ,,Nicolae Malina”, în semn de respect față de cel care ne-a reprezentat cu cinste în țară și străinătate. De asemenea, Grupul ,,Sânzienelor” din cadrul comunei, condus de către Roxana Larisa Balogh, desfășoară o activitate prin care nu lasă sa cadă pradă uitării tradițiile și obiceiurile strămoșești.”

Advertisement

Redactor: Pe teritoriul comunei Boșorod se află numeroase atracții turistice, incluzând siturile arheologice, printre care cetatea ascunsă a dacilor – Piatra Roșie, ce se mai poate vizita în această frumoasă zonă?

Silviu Bruzan:Obiectivele turistice care pot fi vizitate în zona noastră sunt multe și diverse. Aș dori să încep cu Biserica Ortodoxă din Chitid, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului, care a fost construită în anul 1470, și aș continua cu celelalte biserici care, chiar dacă nu sunt atât de vechi, sunt deosebite, atât prin stilul arhitectural, cât și prin pictură și iconografia existente în interior. De asemenea, de un interes deosebit se bucură siturile arheologice aparținând civilizației dacice, Cetatea Piatra Roșie, Drumul Roman, Castrul din Platforma Luncani, Valul de apărare de la Cioclovina, Vârful Tafla, unde au fost descoperite fragmente de ceramică de Coțofeni, Fântâna cu leacuri de la Bobaia unde, de Sânziene, zânele joacă în jurul izvorului, sistemul carstic de la Cioclovina, cu peștera de apă și cea de uscat, Poiana Omului, unde, se spune că, și-ar fi pus capăt zilelor Regele Decebal, înainte de a fi capturat de trupele romane, și care se întinde pe câteva zeci de hectare, ocupate de turmele de oi, și care era locul de întâlnire al ciobanilor care coborau şi urcau de la munte. Putem să ne considerăm norocoși că Via Transilvanica, „drumul care unește”, un traseu turistic de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, trece și printr-o parte din comuna noastră.”

 „Trebuie să (…) reaprindem speranța că poate fi mai bine, să privim spre viitor și să nu rămânem agățați în trecut”

Redactor: Ca om de administrație, ce credeți că ar trebui făcut pentru dezvoltarea localității?

 

Silviu Bruzan: “Economia este fundamentul dezvoltării unei comunități. La capitolul acesta este mai mult de lucru, pentru că potențialul zonei este uriaș. S-au făcut pași mici în ceea ce privește dezvoltarea unor spații de cazare pentru turiștii care ne vizitează și s-au deschis câteva puncte gastronomice locale. Sunt multe lucruri de făcut, de la infrastructură la elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă a zonei, împreună cu toți factorii implicați, fie că sunt reprezentanții Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, investitorii în turism, autorități locale și județene. Orientarea spre investiții publice care, la rândul lor, să atragă investiții private, generând astfel locuri de muncă și bani mai mulți la bugetul administrației locale.

Advertisement

Redactor: Cu ce se mai mândrește comuna Boroșod? Se mai păstrează tradițiile în zilele noastre?

Silviu Bruzan: „La noi în comună se păstrează cu sfințenie de sute de ani tradiția pizărăilor, colindele, dansul călușerilor și jocul sânzienelor, obiceiurile specifice sărbătorii pascale când oameni dau cioamna în fața bisericii la ieșirea de la slujba de Învierea Domnului. Este necesară o activitate de promovare, pe toate căile de comunicare moderne, din punct de vedere cultural, al tuturor satelor noastre cu obiceiuri, tradiții, meșteșuguri care să conducă la susținerea dezvoltării industriei turistice culturale și creative.”

Redactor: Din punctul dumneavoastră de vedere, ce trebuie făcut pentru a schimba în bine calitatea vieții comunității?

Silviu Bruzan: “Nu îmi este indiferent ce se întâmplă cu leagănul copilăriei mele, comuna Boșorod. De aceea trebuie să facem, împreună, toți cei care iubim aceste locuri, tot ce putem pentru a ne duce comuna acolo unde îi este locul, redăm încrederea oamenilor, să reaprindem speranța că poate fi mai bine, să privim spre viitor și să nu rămânem agățați în trecut. Nu este ușor, dar la fel de adevărat este că trebuie să ne luptăm pentru binele comunității noastre, să ne bazăm pe profesionalism, pe bunul simț și pe un minimum de decență în toate.

 

Advertisement

Actualitate

Proiect important semnat de administrația din Vețel

Publicat

pe

Redactat de

Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.

Extinderea și reabilitarea rețelei de apă

Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.

Pentru satele de munte

Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârziibeneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.

Pe șantierele din comună se lucrează cu folos

Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.

Cu finanțare tot pe „Saligny”

Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.

Urmează și gazul

De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulatExtindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.

Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, Meciul” și Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.

Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro

Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.

Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.

În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.

Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate