Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

O nouă intervenție chirurgicală în premieră în ginecologia deveană. Cancerul endometrial, operat minim invaziv de dr. Răzvan Betea

Publicat

pe

O nouă intervenție chirurgicală în premieră pentru ginecologia deveană a fost realizată la Spitalul Județean de Urgență din Deva. O pacientă diagnosticată cu cancer endometrial a fost operată cu succes de o echipă medicală condusă de medicul primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în gineco-oncologie, dr. Răzvan Betea.

Pacienta, în vârstă de 48 de ani, cu diagnosticul de cancer endometrial și având diagnostic secundar de Tetrapareză spastică, a fost operată cu succes, de o echipă de medici devotați meseriei, condusă de apreciatul doctor Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în gineco-oncologie. Din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Mădălina Băgăcean – medic primar obstetrică – ginecologie și dr. Roxana Betea- medic primar ATI.

Cancerul de endometru – cea mai frecventă formă de cancer din sfera ginecologică în țările dezvoltate

“Cancerul endometrial este cea mai frecventă neoplazie din sfera ginecologică în țările dezvoltate. În jur de 90% din cazuri apar la femei de peste 50 de ani, doar 4% din cazuri apar la cele sub 40 de ani, cu dorința de procreere.
80% dintre cazuri sunt depistate în stadiul I, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de peste 95%. În România, cancerul de endometru ocupă locul patru în rândul cancerelor ginecologice reprezentând 7,8% dintre acestea. Există o serie de factori de risc pentru cancerul de endometru: obezitatea, diabetul, HTA, nuliparitatea, istoricul familiar – Sindromul Lynch, tratamentul cu tamoxifen, conform ghidurilor S.O.G.R. (Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România). Referitor la cazul despre care vom discuta este cu atât mai special dacă ținem cont de patologia și istoricul pacientei. Persoana în cauză, în vârstă de 48 de ani, nulipară, care se prezintă cu metroragie persistentă într-un alt serviciu, unde este diagnosticată corespunzător și secundar cu tetrapareză spastică, iar acest lucru înseamnă o formă de paralizie cerebrală care este cauzată de o anumită leziune sau boală și are ca rezultat pierderea parțiala sau totală a utilizării trunchiului și a celor patru membre. În general, atât nervii senzoriali, cât și cei motori sunt afectați, ceea ce înseamnă că se pierde atât senzația, cât și controlul acelei părți a corpului. În acest caz, dacă s-ar fi abordat clasic, ar fi presupus o recuperare mult mai îndelungată pentru pacientă, având în vedere imposibilitatea de a se mobiliza corespunzător, iar în situația pe care am ales-o, cea, minim invazivă, laparoscopică, tehnica a fost mult influențată de poziția vicioasă de pe masa de operație, dar mult mai benefică pentru pacientă. Țin să precizez că în recomandările ghidurilor, aceste cazuri trebuie să fie abordate de gineco-oncolog și, totodată, abordul minim invaziv să fie decis neapărat, luând în considerare o serie întreagă de factori și anume: evaluarea de extracție în siguranță a pieselor pe cale vaginală, endobag sau minim laparotomie, nefiind acceptată contaminarea intraperitoneală cu celule cu potențial malign, evaluarea stadiului și subtipului histopatologic al cancerului și, totodată, capacitatea echipei medicale de a rezolva cu succes. De menționat că, din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Mădălina Băgăcean – medic primar obstetrică – ginecologie, și dr. Roxana Betea – medic primar ATI, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea și disponibilitatea avută”, a declarat doctorul Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în gineco-oncologie.

„În lupta cu această boală, fiecare zi contează”

Abordarea aceasta, minim invazivă, în cazul cancerului endometrial, plasează Secția de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență din Deva într-un grup destul de restrâns de secții de ginecologie din țară care efectuează această intervenție, și totodată, confirmă interesul pentru medicină, pentru dezvoltare continuă ceea ce conferă un avantaj în plus pentru paciente. Este foarte important de precizat că sunt paciente care se adresează nu doar din județul Hunedoara, ci și din județele învecinate.
“Doar cei care au în familie sau trec printr-o luptă cu cancerul înțeleg cât este de important să nu fi amânat, să poți fii tratat la tine acasă, știind că centrele oncologice, puține de altfel la număr și supraaglomerate, preiau cu dificultate cazurile. În lupta cu această boală, fiecare zi contează, de la un diagnostic bine stabilit cu o stadializare corespunzătoare, o colaborare bine pusă la punct între gineco-oncolog, oncolog, radioterapeut, care să ia decizia cea mai importantă pentru pacientă. Precizez că abordarea acestor cazuri se face după cele mai înalte standarde medicale și conform ghidurilor naționale, europene și internaționale”, a mai declarat doctorul Răzvan Betea, medic primar Obstetrică-Ginecologie cu supraspecializare în gineco-oncologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Deva.

Actualitate

Comuna Ghelari, capitală a sportului

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri. Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.

O raritate pentru zonele rurale și nu numai

Comuna Ghelari mai iese în evidență și cu faptul că aici există o pistă de atletism din material modern, fiind una dintre puținele existente în zona de Vest, și nu doar în localitățile rurale, ci chiar și din zonele urbane. Pista este parte a unui proiect mai amplu al administrației publice locale din comuna hunedoreană Ghelari. „Este un proiect derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Nu trebuie uitat că noi avem o frumoasă tradiție fotbalistică de aici fiind originar și celebrul portar Bogdan Lobonț. Minerul Ghelari a fost, mulți ani, o echipă bună de Divizia C, cum se numea Liga 3 pe vremuri. Mai mult, a reușit și două calificări în fazele superioare ale Cupei României, la Ghelari venind Jiul Petroșani, cu Libardi, om de națională, printre jucători, și FC Argeș, echipa marelui Dobrin. Proiectul de modernizare a stadionului cuprinde, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent. Revenind la pista de atletism, pe aceasta se fac antrenamente, aici pregătindu-se, iar rezultatele o arată că o fac bine și recenții medaliați de la Cupa României în sală Claudia Florea, ghelăreancă de-a noastră, Adelin Pop și Andrei Marian. Atletismul, de altfel, are o mare tradiție la noi, de aici plecând Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici”, a spus Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari, profesor de educație fizică la bază și un reputat antrenor de atletism.

Gazde bune

Pe lângă cele arătate mai sus, la Ghelari se desfășoară și competiții sportive, ultimul eveniment de acest fel având loc săptămâna trecută. Este vorba despre etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSȘ), la cros pentru elevi și eleve de gimnaziu și liceu, comuna Ghelari care nu este prima oară când organizează concursul, fiind o gazdă bună. Iar bucuria localnicilor a fost și mai mare, ținând cont de rezultatele obținute de copiii din comună. „Etapa județeană de cros din cadrul ONSȘ organizată la Ghelari a fost un succes pentru tinerii sportivi hunedoreni. Acest eveniment sportiv de amploare a fost organizat de Primăria Comunei Ghelari, în parteneriat cu Școala Gimnazială Ghelari, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Academia Olimpică Română filiala Hunedoara, Asociația Județeană de Atletism Hunedoara și SALVITAL Hunedoara. Competiția s-a desfășurat într-un cadru organizat, oferind elevilor din întreg județul oportunitatea de a-și demonstra abilitățile atletice și pasiunea pentru sport. Competiția a fost strânsă, iar elevii și-au dovedit ambiția și determinarea pe traseele amenajate. Câștigătorii, băieți și fete de gimnaziu și liceu, vor reprezenta județul Hunedoara la finala națonală de la Botoșani, din perioada 11-13 aprilie. De asemenea, toți cei clasați pe podium vor beneficia și de o bursă școlară de merit. Pe lângă concursurile din cadrul ONSȘ a fost organizat și un cros pentru cei mai mici, și pot să spun că rezultatele pe le-au obținut elevii din comuna noastră sunt excelente, aceștia fiind prezenți pe podium la toate cele opt curse, câștigând trei dintre acestea. Acest eveniment atletic nu ar fi fost posibil fără implicarea tuturor organizatorilor, profesorilor și voluntarilor care au contribuit la buna desfășurare a competiției. Felicităm toți elevii care au participat și îi încurajăm să continue să-și cultive pasiunea pentru sport”, a mai spus profesorul de educație fizică și sport și antrenor de atletism, Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Rezultate ONSȘ cros – faza județeană

Gimnaziu fete:
1. Taisia Ogor (LPS „Cetate” Deva, prof. Andreea Todereanu)

2. Biborka Nagy – (LTTeglas Gabor” Deva, prof. Eva Varro)

3. Andreea Blaga Andreea (CN „Iancu de Hunedoara”‘, prof. Florin Bucur)

Advertisement

Gimnaziu băieți:
1. Dassius Oltean Dassius (LPS „Cetate” Deva, prof. Andreea Todereanu)

2. Alexandru Avrămuțiu (Șc. Nr. 2 Hunedoara, prof. Florina Simo)

3. Alejandro Crețu (Șc. Nr.1 Hunedoara, prof. Ionela Lazăr)

Liceu fete:
1. Larisa Iovu (LPS „Cetate” Deva, prof. Cornelia Juratoni)

2. Zsofia Nagy (LT Teglas Gabor” Deva, prof. Eva Varro)

Advertisement

3. Giulia Mic (CN „Iancu de Hunedoara”‘, prof. Florin Bucur)

Liceu băieți:
1. Mihai Leica Mihai – (LPS „Cetate” Deva, prof. Cornelia Juratoni)

2. Răzvan Toth(CE „Emanuil Gojdu” Hunedoara, prof. Raul Popa)

3. Claudiu Șuibea (LT „Matei Corvin” Hunedoara, prof. Gheorghe Păiuș)

Rezultate cros copii

Fete U10

Advertisement

1. Ștefania Niță (CSȘ Hunedoara, prof. Ștefan Bergegszaszy)

2. Aida Toma (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

3. Anastasia Vârtic (CSȘ Hunedoara, prof. Ștefan Bereszaszy)

Băieți U10

1. Leonard Schwerin (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Advertisement

2. Tudor Todereanu (LPS Cetate Deva, prof. Andreea Todereanu)

3. Dragoș Pătrunjel (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)

Fete U11

1. Ada Agrigoroaiei (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

2. Natalia Aparaschivei (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Advertisement

3. Karina Avrămuță (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Băieți U11

1. Silviu Apur (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

2. Lucas Mureșan (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

3. David Pavel (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Advertisement

Fete U12

1, Antonia Palkovaci (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

2. Anastasia Orzan (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

3. Claudia Toma (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Băieți U12

Advertisement

1. Fabian Alexa (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

2. Angelo Schwerin (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

3. Mario Szabo (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)

Fete U13

1. Lavinia Anițescu (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Advertisement

2. Raluca Apostu (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

3. Bianca Taurisano (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Băieți U13

1. Claudiu Roșian (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)

2. Darius Gavriloaie (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Advertisement

3. Andrei Banu (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani

Polițiștii din municipiului Hunedoara au fost sesizați, în data de 1 aprilie, a.c. în jurul orei 21.00, de un bărbat din județul Timiș cu privire la plecarea voluntară a nepoatei sale *PETRIVICI SANDRA MELISA*, de 15 de ani, din localitatea Linz (Austria), unde locuiește împreună cu părinții săi.

Din primele verificări, minora ar fi plecat în după amiaza zilei de azi, fără acordul părinților, spre România împreună cu un bărbat de 21 de ani, din județul Hunedoara.

PETROVICI SANDRA MLELISA prezintă următoarele semnalmente: înălțime 1,65 m., greutate 60 kg., păr șaten (lung), ten deschis la culoare.

Polițiștii continuă activitățile investigative și de căutare în vederea depistării minorei, care a fost dată în consemn la frontieră.

Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea acesteia, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

4,55 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii februarie 2025, la o valoare de 4,55 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 6.964 de șomeri, dintre care 3.884 femei.

“Din totalul de 6.964 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.961 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.003 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.207 șomeri provin din mediul rural și 4.757 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Advertisement

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

6.964

< 25 ani

Advertisement

662

între 25-29

493

între 30-39

1.240

Advertisement

între 40-49

1.691

între 50-55

1.442

peste 55 ani

Advertisement

1.436

Sursa: AJOFM Hunedoara

 

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 %, urmat de cei cu studii liceale 25 %, iar 23 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 247 persoane foarte greu ocupabile, 1.492 greu ocupabile, 4.805 mediu ocupabile, iar 420 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate