Actualitate
Au trecut 38 de ani de la accidentul din mina Vulcan
Astăzi marchează 38 de ani de la unul dintre evenimentele tragice care au afectat mineritul din Valea Jiului. În anul 1986, în decurs de mai puțin de 24 de ore, două explozii consecutive de metan au avut loc la E.M. Vulcan, soldându-se cu rănirea a 36 de persoane, dintre care 25 au pierit.
Printre cei decedați s-au numărat și cinci specialiști de marcă de la Centrul de Cercetare și Securitate Minieră Petrosani (astăzi cunoscut sub numele de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitatea Muncii și Protecție Antiexplozivă Petrosani).
La data de 21 martie 1986, la E.M. Vulcan, în stratul 7, blocul 0, orizontul 420, a avut loc o explozie puternică de metan care a cauzat moartea a 17 mineri și rănirea gravă a altor doi. Cauzele acestei tragedii au inclus utilizarea unei tehnologii inadecvate în timpul operațiunii de impuscare, folosirea dinamitei în prezența metanului, nerespectarea monografiei de armare, neînchiderea lucrărilor miniere vechi și a spațiului exploatat, defecte în sistemul de aeraj, amplasarea greșită a capetelor de detectare a metanului și alte probleme organizaționale. Operațiunea de impuscare a fost identificată drept sursa exploziei.
În mai puțin de 24 de ore, în același loc, a avut loc o nouă explozie de metan soldată cu alte 17 victime, dintre care 8 au decedat și 9 au suferit răni temporare. Principala cauză a acestei noi tragedii a fost considerată acordarea permisiunii de a intra într-o zonă cu concentrație explozivă de metan. Sursa exploziei a fost un foc autogen neidentificat. Printre cei opt care și-au pierdut viața s-au numărat și cinci membri ai comisiei de expertiză de la CCSM, trimiși să investigheze cauzele primei explozii. Printre cei decedați s-au numărat profesorul universitar dr. ing. Constantin Teodorescu, inginerul Mihai Pătrașcu – șeful laboratorului de Aeraj, Metan și Focuri, inginerul Dumitru Ionescu, inginerul Francisc Bana și inginerul Mihai Pusac. Singurul membru al comisiei de expertiză care a supraviețuit a fost inginerul Sabin Tat, surprins de explozie într-o nisă. Sacrificarea celor cinci specialiști în minerit, obligați de autoritățile comuniste să intre în subteran, a condus ulterior la adoptarea unei măsuri care rămâne valabilă și astăzi: după două accidente colective de muncă la E.M. Vulcan în primăvara anului 1986, nimeni nu mai are voie să intre în perimetrul subteran afectat de explozie timp de cel puțin 24 de ore de la producerea acesteia.
Într-un nefericit clasament al accidentelor de muncă din Valea Jiului din ultimii 35 de ani, evenimentele de la Vulcan din primăvara anului 1986 se clasează pe locul al treilea, după exploziile de metan de la E.M. Livezeni și, totodată, E.M. Vulcan din anii 1980 și 1989, accidente care au cauzat rănirea a 77 de persoane (53 de decese) și, respectiv, 39 de răniți, dintre care 29 au decedat și 10 au suferit răni temporare.
FOTO: Facebook@Eusebiu Durbacă
Actualitate
1 Decembrie – “Ziua Națională a României”. Semnificația istorică a acestei zile
„Ziua Națională a României” este sărbătorită pe data de 1 Decembrie, începând cu anul 1990. Această dată marchează un moment semnificativ în istoria țării, deoarece în anul 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a adoptat hotărârea istorică de unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de deputați și susținută de peste 100.000 persoane venite din toate colțurile țării, a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia, document istoric prin care s-a înfăptuit visul de veacuri al poporului român: România Mare.
În documentul citit de Vasile Goldiș se arată că: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre Regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate.
Anterior, în perioada cuprinsă între anii 1866 – 1947, “Ziua Națională a României” era celebrată la data de 10 Mai, iar mai apoi, între anii 1948 și 1989, pe toată durata regimului comunist, la data de 23 august.
În 1990, Parlamentul României a hotărât prin Legea nr. 10 din 31 iulie, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca “Zi Națională a României”, legea fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
Actualitate
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.
Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.
„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.
În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.
Actualitate
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.
„În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.
Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.
Foto: arhivă
Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 18 ore in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie