Connect with us
Data: 14/01/2025
.

Actualitate

„Bac-ul” de toamnă, susținut de peste 620 de absolvenți hunedoreni

Publicat

pe

Emoții pentru peste 620 de absolvenți de liceu din județ care susțin, în aceaste zile, a doua sesiune a examenului de Bacalaureat. Probele scrise au început astăzi, cu cea la Limba și literatura română, urmată joi de cea obligatorie a profilului, vineri cea la alegere a profilului și specializării, iar luni, 21 august este programată proba la Limba și literatura maternă.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, un număr de 623 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat 2023 în a doua sesiune organizată în acest an, în județul Hunedoara. Dintre aceștia, 365 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar 258 de candidați sunt din promoţiile anterioare.
Probele scrise se desfășoară în patru de centre de examen organizate la nivel județean. Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 – 11 august.

Primele rezultate, afișate în 25 august

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august.
Probele scrise se desfășoară începând cu ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii sunt informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Telverde, pus la dispoziție de IȘJ Hunedoara

Advertisement

În zilele prevăzute pentru desfășurarea probelor scrise, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0372913128, pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități. Numărul este disponibil în perioada 16 – 21 august, astfel: 16, 17 și 21 august: între orele 8:00 – 16:00, 18 august: între orele 8:00 – 14:00.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

“Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. Acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat”, mai arată reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Actualitate

Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024

Publicat

pe

Redactat de

Apartamentele din municipiul Deva au ajuns la prețuri exorbitante, aproape ca locuințele din orașele mari. Anunțuri publicate în mediul online stârnesc diverse reacții. În vreme ce unii spun că prețurile ar fi corecte, alții sunt de părere că acestea sunt mai mult decât exagerate.

 

La Deva, ca în Italia sau în alte mari orașe ale țării, în ceea ce privește prețurile imobiliarelor. Un apartament cu patru camere, în centrul orașului, a ajuns să coste 120.000 de euro, iar cele cu o suprafață mai redusă sar de 70.000 de euro, potrivit unor anunțuri de vânzare publicate pe Internet.

Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj”

Prețurile locuințelor din Deva stârnesc dezbateri pe rețelele sociale. „Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj. Cu 120.000 de euro găsești casă pe lângă Timișoara cu patru camere, living, doi băi, terasă și zonă verde”, este de părere un devean. În opinia unui alt cetățean, prețurile nu sunt justificate pentru un oraș „plin de farmacii, pariuri sportive și jocuri de noroc, la fiecare colț de stradă”. „Tu vinzi apartamente cu preț de Palat Buckingham?”, a întrebat acesta, în timp ce un alt locuitor i-a îndemnat pe cumpărători să caute în altă parte, întrucât „Deva e metropolă”.

Advertisement

Cu toate acestea, tranzacțiile în materie de vânzare merg, chiar dacă, în decembrie 2024, „apetitul” a fost mai scăzut, comparativ cu luna precedentă.

Aproape 500 de imobile, vândute în decembrie 2024, în tot județul

În decembrie 2024, în tot județul Hunedoara s-au vândut aproape 500 de imobile – terenuri, case și apartamente, potrivit datelor statistice prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Mai exact, în ultima lună a anului trecut, au fost tranzacționate, la nivelul județului, 494 de imobile, cele mai multe dintre acestea fiind apartamente.

Conform datelor statistice prezentate de ANCPI, în luna decembrie 2024, în județul Hunedoara au fost vândute, în total, 494 de imobile. Dintre acestea, 202 au fost apartamente, 92 terenuri agricole, opt neagricole, 192 de terenuri intravilane – dintre care 114 cu construcții, iar 78 fără construcții.

Față de luna anterioară, tranzacțiile imobiliare la nivelul județului Hunedoara au scăzut. Numărul total al imobilelor care, în noiembrie 2024, au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare a fost, în județul Hunedoara, 677, potrivit acelorași date statistice prezentate de ANCPI. Dintre acestea, 227 au fost apartamente, 217 terenuri agricole, 13 neagricole, iar 220 terenuri intravilane.

Advertisement

Situația la nivel național

Și la nivel național, numărul imobilelor vândute a scăzut în decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă. Potrivit unui comunicat al ANCPI, în luna decembrie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.591 de imobile, cu 824 mai puține față de luna noiembrie. „Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna decembrie este cu 2.990 mai mic față de perioada similară a anului 2023. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în decembrie 2024, în București – 13.257, Ilfov – 3.890 și Timiș – 3.296. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 78, Ialomița – 121 și Alba – 319”, se arată în comunicatul ANCPI.

Anul trecut, la nivelul întregii țări, au fost tranzacționate în total 643.334 de imobile, cu 8.491 mai multe față de 2023, când au fost vândute 634.843 de imobile.

Conform ANCPI, în 2024, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în luna octombrie – 67.998, iar cele mai puține, în ianuarie – 37.241.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Garda de Mediu Hunedoara: Amenzi de 130.000 de lei, în ultimul trimestru din 2024

Publicat

pe

Redactat de

Comisarii de mediu, din județul Hunedoara, au aplicat amenzi în valoare totală de 130.000 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimul trimestru din 2024. 

În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un număr total de 158 inspecţii, atât inspecţii planificate cât și inspecţii neplanificate.

Inspecţiile planificate (93) au fost realizate conform Planului anual de activitate al Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, la operatorii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului şi se supun procedurii de reglementare.

În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost efectuate un număr de 65 controale după cum urmează: șase controale în urma autosesizării; 31 controale de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare; cinci controale efectuate în urma sesizărilor; un control pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 18 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; patru controale cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean/național.

“Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizatiei integrate de mediu/acordului de mediu; gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; lipsa evidentei gestiunii deșeurilor; nerespectarea prevederilor legale privind protecția apelor; nedepunerea în termenul legal al declarațiilor privind obligațiile de plată la Administratția Fondului pentru Mediu; neatingerea în anul 2023 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere; neluarea măsurilor necesare în vederea prevenirii poluarii solului; neluarea măsurilor necesare în vederea reducerii emisiilor de poluanți în atmosferă. În urma acestor controale, au fost aplicate 66 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 56 avertismente și 10 amenzi (cele mai mari au avut valoarea de 50000 lei), în valoare totală de 160.000 lei”, se arată într-un comunicat transmis de Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local Deva a aprobat, prin Hotărârea nr. 361/2024, lista de priorități a persoanelor din municipiul Deva îndreptățite să primească o locuință socială în anul 2025, în ordinea de prioritate stabilită de Comisia socială de analiză a solicitărilor de locuințe destinate închirierii, a informat Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.

Documentul cuprinde numele a 137 de persoane care au solicitat o locuință socială, ordonate în funcție de punctajul obținut pe baza criteriilor de stabilire a ordinii de prioritate, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local.

Conform datelor prezentate de către DAS Deva, aproape două treimi (62%) din totalul solicitanților incluși pe lista de priorități sunt persoane singure. Pe de altă parte, trei sferturi dintre aceștia au depus cereri pentru atribuirea unei locuințe sociale în perioada 2020-2024.

“La întocmirea listei de priorități a persoanelor îndreptățite să primească o locuință socială în acest an au fost luate în calcul dosarele complete și actualizate, conform legii, până în data de 31 octombrie 2024. Dosarele depuse după această dată vor fi analizate în 2025, în vederea întocmirii listei cu ordinea de prioritate valabilă pentru anul viitor”, arată într-un comunicat reprezentanții instituției.

Lista devenilor îndreptățiți să primească o locuință socială în anul 2025 poate fi consultată la sediul Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) sau pe pagina de internet a instituției – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și asociații – Locuințe sociale.

Advertisement

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.380, 0737.036.002 și 0254.218.030 / Tasta 3 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe sociale), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.

Potrivit datelor centralizate de Serviciul Fond Locativ, anul trecut, 55 de persoane, cu domiciliul în municipiul Deva, au solicitat atribuirea unei locuințe sociale.

DAS Deva administrează, în prezent, un număr de peste 650 de locuințe sociale (garsoniere, apartamente și camere de cămin), aflate în 17 imobile.

 

Foto: DAS Deva
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate