Investiţie istorică cu sfârşit apropiat
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga a venit ieri în judeţ, a văzut cum stăm în ceea ce priveşte protecţia contra inundaţiilor, a trasat sarcini şi a promis bani

Cât de pregătite sunt autorităţile şi primarii hunedoreni în cazul unor calamităţi produse de inundaţii, dar şi ce mai trebuie făcut pentru reducerea riscului revărsării apelor în judeţ. Acestea au fost doar câteva dintre subiectele abordate ieri de autorităţile judeţului Hunedoara în cadrul unei întâlniri de lucru avută, la Deva, cu Lucia Varga, (foto mic) ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură.
În cadrul acestei şedinţe, primarii hunedoreni au primit un ghid de prevenire şi acţionare în caz de situaţii de urgenţă produse de revărsările de apă, dar au aflat şi ce planuri are Guvernul în ceea ce priveşte investiţiile în sistemele de apărare contra inundaţiilor din judeţ.
În construcţie de peste 25 de ani
Pe lângă discuţiile cu autorităţile hunedorene, ministrul Lucia Varga a vizitat ieri şi una dintre cele mai importante investiţii în domeniul prevenirii inudaţiilor din judeţ, barajul de la Mihăileni. Începute în 1987, în lucrările de construire a barajului s-au băgat anual sume mari de bani, însă investiţia nu este gata nici acum. Prezent ieri la Deva, ministrul Lucia Varga a declarat că Guvernul va aloca în acest an circa 5,2 milioane de lei pentru continuarea construcţiei la baraj, investiţia urmând să fie finalizată în următorii doi ani. „Am vizitat barajul de la Mihăileni. Intenţionăm să punem în funcţiune barajul în următorii doi ani de zile. Vom aloca sumele necesare pentru realizarea lucrărilor de finalizare a barajului, urmând ca anul viitor să lucrăm la partea de strămutare a locuinţelor. Dacă această investiţie ar fi fost finalizată mai demult, toate inundaţiile ce au avut loc de-a lungul anilor în Vaţa de Jos, Brad sau Crişcior, pe Crişul Alb, ar fi putut fi prevenite”, a spus Lucia Varga. Potrivit acesteia, în 2013, Guvernul va aloca circa un milion de lei pentru construcţia podului peste baraj şi a evacuatorului de ape mari, în timp ce alţi 4,25 de milioane de lei vor fi folosiţi în vederea achiziţiei şi montajului echipamentelor hidromecanice.
Construcţia barajului va afecta 60 de familii, acestea urmând să fie strămutate într-un cartier construit special în oraşul Brad, unde au fost ridicate deja 50 de locuinţe. Potrivit constructorului, valoarea totală a investiţiei de la barajul Mihileni este de circa 83 de milioane de lei.
Hartă de risc a judeţului, până la sfârşitul lui 2013
Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii cu autorităţile hunedorene, ministrul Lucia Varga le-a trasat acestora şi nişte sarcini. Până la sfârşitul acestui an, CJ Hunedoara va trebui să realizeze o hartă de risc a judeţului în care să fie stabilite zonele cu potenţial inundabil. O hartă similară, care cuprinde zonele cu risc pentru revărsarea apelor din toată ţara va fi realizată, până în luna august, la nivel naţional, aceasta fiind una dintre măsurile incluse în programul naţional de prevenire a inundaţiilor. „Prin aceste hărţi de risc, vom şti exact care sunt gospodăriile supuse riscului de inundaţii şi măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea lor. Aceste studii ne vor ajuta şi să ştim unde trebuie să facem, cu prioritate, investiţii care să prevină riscul producerii unor inundaţii. Hărţile de risc sunt cerute şi printr-o directivă europeană, deci trebuie realizate de toate judeţele, până la sfârşitul acestui an, pentru ca noi să putem transmite la Bruxelles că am îndeplinit această sarcină”, a declarat Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură. Întocmirea acestor hărţi necesită şi fonduri pe care, se pare, consiliile judeţene nu le au. În consecinţă, potrivit Luciei Varga, Guvernul a şi-a dat acceptul să sprijine consiliile judeţene cu bani europeni în vederea realizării acestor hărţi, CJ Hunedoara urmând să primească circa 120.000 de euro.
[notification type=”standard”]
Noul Cod Sivic – o lege europeană
Pedepse mult mai aspre pentru hoţii de material lemnos, dar şi o mai mare grijă faţă de proprietarii de păduri acestea sunt câteva dintre cele mai importante prevederi pe care le va cuprinde noul Cod Silvic la care lucrează în acest moment specialiştii guvernului. Ministrul Lucia Varga susţine că, deocamdată, a fost constituit un grup de lucru, format din reprezentanţi ai Romsilva, ai Inspectoratului Silvic şi ai ocoalelor silvice private, care vor lucra la proiectul noului cod. „În primul rând, ne vom concentra asupra micilor proprietari de păduri. Există foarte mulţi dintre ei care nu-şi permit să plătească pentru paza acestor păduri şi vom încerca să-i ajutăm cumva. Noul cod va fi la fel ca în toate statele europene pentru că pădurile trebuie protejate şi lăsate moştenire copiilor noştri”, a mai spus Varga. După ce actul normativ va fi conturat, acesta va fi dezbătut cu asociaţiile de proprietari, cu patronatele şi ONG-urile, iar în maximum o lună de zile, noul Cod Silvic să ajungă pe masa guvernului.
[/notification]