Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Barajul de la Mihăileni va fi finalizat în următorii doi ani

Publicat

pe

Investiţie istorică cu sfârşit apropiat

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga a venit ieri în judeţ, a văzut cum stăm în ceea ce priveşte protecţia contra inundaţiilor, a trasat sarcini şi a promis bani

Lucia-Varga-Ministru-Delegat-(14)

Lucia Varga

Cât de pregătite sunt autorităţile şi primarii hunedoreni în cazul unor calamităţi produse de inundaţii, dar şi ce mai trebuie făcut pentru reducerea riscului revărsării apelor în judeţ. Acestea au fost doar câteva dintre subiectele abordate ieri de autorităţile judeţului Hunedoara în cadrul unei întâlniri de lucru avută, la Deva, cu Lucia Varga, (foto mic) ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură.

În cadrul acestei şedinţe, primarii hunedoreni au primit un ghid de prevenire şi acţionare în caz de situaţii de urgenţă produse de revărsările de apă, dar au aflat şi ce planuri are Guvernul în ceea ce priveşte investiţiile în sistemele de apărare contra inundaţiilor din judeţ.

În construcţie de peste 25 de ani

Baraj-Mihaileni-2Pe lângă discuţiile cu autorităţile hunedorene, ministrul Lucia Varga a vizitat ieri şi una dintre cele mai importante investiţii în domeniul prevenirii inudaţiilor din judeţ, barajul de la Mihăileni. Începute în 1987, în lucrările de construire a barajului s-au băgat anual sume mari de bani, însă investiţia nu este gata nici acum. Prezent ieri la Deva, ministrul Lucia Varga a declarat că Guvernul va aloca în acest an circa 5,2 milioane de lei pentru continuarea construcţiei la baraj, investiţia urmând să fie finalizată în următorii doi ani. „Am vizitat barajul de la Mihăileni. Intenţionăm să punem în funcţiune barajul în următorii doi ani de zile. Vom aloca sumele necesare pentru realizarea lucrărilor de finalizare a barajului, urmând ca anul viitor să lucrăm la partea de strămutare a locuinţelor. Dacă această investiţie ar fi fost finalizată mai demult, toate inundaţiile ce au avut loc de-a lungul anilor în Vaţa de Jos, Brad sau Crişcior, pe Crişul Alb, ar fi putut fi prevenite”, a spus Lucia Varga. Potrivit acesteia, în 2013, Guvernul va aloca circa un milion de lei pentru construcţia podului peste baraj şi a evacuatorului de ape mari, în timp ce alţi 4,25 de milioane de lei vor fi folosiţi în vederea achiziţiei şi montajului echipamentelor hidromecanice.

Construcţia barajului va afecta 60 de familii, acestea urmând să fie strămutate într-un cartier construit special în oraşul Brad, unde au fost ridicate deja 50 de locuinţe. Potrivit constructorului, valoarea totală a investiţiei de la barajul Mihileni este de circa 83 de milioane de lei.

Advertisement

Hartă de risc a judeţului, până la sfârşitul lui 2013

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii cu autorităţile hunedorene, ministrul Lucia Varga le-a trasat acestora şi nişte sarcini. Până la sfârşitul acestui an, CJ Hunedoara va trebui să realizeze o hartă de risc a judeţului în care să fie stabilite zonele cu potenţial inundabil. O hartă similară, care cuprinde zonele cu risc pentru revărsarea apelor din toată ţara va fi realizată, până în luna august, la nivel naţional, aceasta fiind una dintre măsurile incluse în programul naţional de prevenire a inundaţiilor. „Prin aceste hărţi de risc, vom şti exact care sunt gospodăriile supuse riscului de inundaţii şi măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea lor. Aceste studii ne vor ajuta şi să ştim unde trebuie să facem, cu prioritate, investiţii care să prevină riscul producerii unor inundaţii. Hărţile de risc sunt cerute şi printr-o directivă europeană, deci trebuie realizate de toate judeţele, până la sfârşitul acestui an, pentru ca noi să putem transmite la Bruxelles că am îndeplinit această sarcină”, a declarat Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură. Întocmirea acestor hărţi necesită şi fonduri pe care, se pare, consiliile judeţene nu le au. În consecinţă, potrivit Luciei Varga, Guvernul a şi-a dat acceptul să sprijine consiliile judeţene cu bani europeni în vederea realizării acestor hărţi, CJ Hunedoara urmând să primească circa 120.000 de euro.

[notification type=”standard”]

Noul Cod Sivic – o lege europeană

Pedepse mult mai aspre pentru hoţii de material lemnos, dar şi o mai mare grijă faţă de proprietarii de păduri acestea sunt câteva dintre cele mai importante prevederi pe care le va cuprinde noul Cod Silvic la care lucrează în acest moment specialiştii guvernului. Ministrul Lucia Varga susţine că, deocamdată, a fost constituit un grup de lucru, format din reprezentanţi ai Romsilva, ai Inspectoratului Silvic şi ai ocoalelor silvice private, care vor lucra la proiectul noului cod. „În primul rând, ne vom concentra asupra micilor proprietari de păduri. Există foarte mulţi dintre ei care nu-şi permit să plătească pentru paza acestor păduri şi vom încerca să-i ajutăm cumva. Noul cod va fi la fel ca în toate statele europene pentru că pădurile trebuie protejate şi lăsate moştenire copiilor noştri”, a mai spus Varga. După ce actul normativ va fi conturat, acesta va fi dezbătut cu asociaţiile de proprietari, cu patronatele şi ONG-urile, iar în maximum o lună de zile, noul Cod Silvic să ajungă pe masa guvernului.

Advertisement

[/notification]

 

Actualitate

FOTO: Concursul național „Cu viața mea apăr viața” a debutat la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, 16 iunie 2024, la Deva, s-a dat startul etapei naționale a concursului cu tematică de protecție civilă “Cu viaţa mea apăr viaţa”.

Organizată de către Ministerul Educației, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara și ISU Hunedoara, competiția din acest an a strâns la start 15 echipe de la ciclul gimnazial și tot 15 echipe de la ciclul liceal, venite din toate colțurile țării și care, pe parcursul următoarelor trei zile, ne vor surprinde cu siguranță în cel mai plăcut mod, cu cunoștințele și abilitățile dobândite în domeniul situațiilor de urgență.

Astfel, începând de astăzi, elevii vor participa la trei probe.

Prima testare va fi teoretică, după care, luni și marți se vor desfășura cele două probe practice:

-transportul asistat, pe o distanţă de 50 de metri, al unui accidentat aşezat pe o targă.

Arbitrii urmăresc amplasarea victimei pe targă şi transportul acesteia, inclusiv peste un obstacol, în condiţii de siguranţă şi cu respectarea regulilor de prim ajutor medical.

Advertisement

– parcurgerea unui raion cu obstacole, deplasarea realizându-se cu masca cu vizorul obturat, pe figură.

Pe parcursul traseului concurentul este coordonat de un coechipier.

Această competiţie urmăreşte printre altele, dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă, dar şi dezvoltarea în rândul elevilor a iniţiativei precum şi a spiritului de echipă, transmite ISU Hunedoara.

Foto: ISU HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cristina Coste, sportiva care a suferit un accident grav în străinătate, a ajuns în țară!

Publicat

pe

Redactat de

Daniela Cristina Coste, o tânără sportivă din Leșnic, a suferit un grav accident, în timp ce se afla în vacanță peste hotare, în Indonezia. Pentru transferarea sa în țară și pentru un tratament corespunzător a fost nevoie de o sumă mare de bani, circa 180.000 de euro, asigurarea medicală neacoperind aceste costuri.

Acțiuni de suflet, realizate de suflete mari

Nefericitul incident s-a produs în data de 23 de mai, iar sportivii și iubitorii fenomenului, din județ și din țară au organizat mai multe acțiuni de stângere de fonduri, la apelul lansat de Sebastian Mateescu, partenerul de viață al Cristinei, el însuși un cunoscut sportiv hunedorean. Printre aceste acțiuni s-au numărat cele organizate de Asociația Județeană de Fotbal Hunedoara, la finala fazei județene a Cupei Românei, ori de Alexandra Marcu și CSM Deva, care au organizat evenimentul caritabil „Mână de la mână pentru Cristina”.

Este într-un spital din Timișoara

La toate acestea s-au adunat și donațiile făcute, în nume individual, de mulți sportivi și, sâmbătă, Sebastian Mateescu a venit cu o veste mare: Cristina vine în țară!

Nu am mai venit cu vești în ultimele două săptămâni, când Cristina a trecut printr-o perioadă grea, peste care nici eu nu am trecut foarte ușor. Acum starea ei s-a stabilizat. Cristina este puternică și avem un prognostic optimist. Astăzi (sâmbătă, n. red.) Dumnezeu ne-a deschis calea spre casă. Am stat cu inima strânsă toată ziua, întrucât știam că vine o echipa să evalueze starea Cristinei, iar decizia lor era hotărâtoare pentru ca cei de la compania aeriană să ne accepte la bord. În ciuda fricilor mele, rezultate din trauma colaborării cu oamenii de aici, verdictul a fost „fit to fly” și pornim spre casă. Avionul va ateriza duminică, la ora 13:00, la Viena și de acolo cu o ambulanță Cristina va fi dusă la Timișoara, pe o secție de ATI. Să ne rugăm în continuare pentru ea și duminică va fi în siguranță acasă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce părea imposibil, acum s-a realizat. Este o minune și vă mulțumim din suflet pentru ea. Momentul acestea se datorează, în mare parte, dumneavoastră, celor de acasă, care ne-ați susținut. Mulțumim, din nou, și ne vedem acasă, în curând”, a transmis un mesaj emoționat pe pagina sa de socializare Sebastian Mateescu, partenerul de viață al Cristinei.

Sursa foto: Facebook

Donațiile continuă

Chiar dacă este în țară, tratamentul Cristinei trebuie continuat, și acest lucru implicând unele costuri. În acest sens, strângerea de fonduri continuă și sunt organizate alte acțiuni.

Astfel, Asociația Județeană de Minifotbal și Federația Română de Minifotbal, a scos la licitație un tricou cu semnăturile componenților echipei naționale de minifotbal, proaspăt vicecampioană europeană – vezi AICI Licitația se va încheia pe 20 iunie, la ora 20:00. Și cei de la Corvinul Hunedoara, recent câștigători ai Cupei României la fotbal, s-au alăturat acțiunii de strângere de fonduri, aceștia organizează o licitație pe pagina de Facebook a clubului, prin care cei care accesează acest link -click AICI pot intra în posesia unui tricou cu semnăturile câștigărilor importantului trofeu și nu numai, suma strânsă urmând a fi direcționată înspre Cristina. Totodată, și cei de la Sunny Aerobic organizează o licitație -click AICI. De asemenea, Dansandra Dance Studio organizează sâmbătă, 29 iunie, de la ora 20:00, un eveniment caritabil, la Centrul Cultural „Corviniana” din Hunedoara.


Cei care doresc să facă donații o pot face în următoarele conturi:

Advertisement

• ING Bank: RO83INGB5635999901212534

Titular: Mateescu Sebastian

• @revtag: revolut.me/sebast3mg0

• Revolut național:

Beneficiar: Sebastian Mateescu

Advertisement

IBAN: RO42 BREL 0005 5187 2883 0100

• Revolut internațional:

Beneficiar: Sebastian Mateescu

IBAN: LT60 3250 0930 4711 4838

Cod BIC/SWIFT: REVOLT21

Advertisement

Numele și adresa băncii: Revolut Bank UAB, Konstitucijos ave. 21B, 08130, Vilnius, Lithuania

BIC bancă corespondentă: BARCGB22

Citeste mai mult ...

Actualitate

Întreruperi de energiei electrică, programate în mai multe localități din județ. Lista completă

Publicat

pe

Redactat de

Rețele Electrice Banat anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în câteva localități din județul Hunedoara, în perioada 17 -21 iunie 2024.

„Rețele Electrice Banat a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților. Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare. Regretăm neplăcerile resimțite de clienți în cazurile în care aceste lucrări, efectuate pentru a preveni eventuale probleme în alimentare, perturbă temporar activitățile acestora”, au transmis reprezentanții companiei.

Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții:

județul Hunedoara

Ziua / Data

Localitatea, strada afectata

Advertisement

Orar

Luni, 17 Iunie 2024
Bățălar; Bretea Româna

09:00 – 17:00

Beriu (parțial: zona case Complex)

09:00 – 17:00

Cărăstau; Lunca Moților; Târnava de Criș; Livada; Steia; Tomești; Tiulesti; Leaut; Dobrot; Obârșa; Birtin; Tătărăști; Prihodiște

09:00 – 17:00

Tâmpa; Băcia; Petreni; Simeria Veche; Totia; Rapas

09:00 – 17:00

Advertisement
Visca; Vorța; Valea Poienii

09:00 – 17:00

Deva, străzile: 1 Mai, Oituz (parțial), Progresului (parțial: bl. 1, 2, 3, 4)

09:00 – 17:00

Marţi, 18 Iunie 2024
Măceu

09:00 – 17:00

Spini

09:00 – 17:00

Deva, străzile: 1 Mai, Oituz (parțial)

09:00 – 17:00

Advertisement
Baia de Criș (parțial: zona Magheruta)

09:00 – 17:00

Visca; Vorța; Valea Poienii

09:00 – 17:00

Geoagiu Băi, strada Germisara (parțial: zona Serpentina)

09:00 – 17:00

Tâmpa; Băcia; Petreni; Simeria Veche; Totia; Rapas

09:00 – 17:00

Miercuri, 19 Iunie 2024
Poieni

09:00 – 17:00

Advertisement
Petrila, străzile: Traian Vuia, Dobresti, Mesteacănului

09:00 – 17:00

Geoagiu, strada Școlii (parțial: zona dinspre DJ)

09:00 – 17:00

Baia de Criș (partial: zona Magheruta)

09:00 – 17:00

Deva, străzile: 1 Mai, Oituz (parțial)

09:00 – 17:00

Tâmpa; Băcia; Petreni; Simeria Veche; Totia; Rapas

09:00 – 17:00

Advertisement
Visca; Vorța; Valea Poienii

09:00 – 17:00

Rengheț (parțial: zona dinspre DJ); Bozeș

09:00 – 17:00

Joi, 20 Iunie 2024
Stei

09:00 – 17:00

Petrila, străzile: Traian Vuia, Dobresti, Mesteacanului

09:00 – 17:00

Rengheț (parțial: zona dinspre DJ); Bozeș; Mada (parțial: zona Gura Oandului)

09:00 – 17:00

Advertisement
Visca; Vorța; Valea Poienii

09:00 – 17:00

Deva, străzile: 1 Mai, Oituz (parțial)

09:00 – 17:00

Tâmpa; Băcia; Petreni; Simeria Veche; Totia; Rapas

09:00 – 17:00

Geoagiu, strada Școlii (parțial: zona dinspre DJ)

09:00 – 17:00

Vineri , 21 Iunie 2024
Brazi

09:00 – 17:00

Advertisement
Petrila, străzile: Traian Vuia, Dobresti, Mesteacanului

09:00 – 17:00

Geoagiu, strada Școlii (parțial: zona dinspre DJ)

09:00 – 17:00

Vălișoara (Brad)

09:00 – 17:00

Deva, străzile: 1 Mai, Oituz (partial)

09:00 – 17:00

Tâmpa; Băcia; Petreni; Simeria Veche; Totia; Rapas

09:00 – 17:00

Advertisement
Visca; Vorța; Valea Poienii

09:00 – 17:00

Rengheț (parțial: zona dinspre DJ); Bozeș

09:00 – 17:00

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate