Actualitate
Biciclist accidentat pe trecerea de pietoni
În cursul acestei zile un eveniment rutier a avut loc pe bulevardul 22 Decembrie din municipiul Deva.
Un minor aflat pe bicicletă traversând pe trecerea de pietoni a fost accidentat de către conducătorul unei autoutilitare.
În urma evenimentului rutier minorul a fost transportat la spital.
”La data de 05 august 2024, în jurul orei 14:10, un minor în vârstă de 17 ani, din municipiul Deva, s-a angajat în traversarea bulevardului 22 Decembrie, din municipiul Deva, pe o bicicletă, pe trecerea pentru pietoni, fiind surprins și accidentat de autoutilitara condusă de un bărbat de 69 de ani, din municipiul Hunedoara. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea ușoară biciclistului, care a fost transportat cu ambulanța la o unitate medicală. Atât conducătorului auto cât și pietonului le-a fost recoltată câte o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, polițiștii continuând cercetările, în acest caz”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Oportunități pentru tinerii antreprenori din comunitățile de romi
REDI România, în colaborare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a lansat programul Start Up Roma 2024, o inițiativă menită să sprijine și să dezvolte antreprenoriatul în rândul tinerilor din comunitățile de romi.
Acest proiect, parte integrantă a programului național Start-Up Nation 2024, oferă tinerilor sub 30 de ani acces la resurse și mentorat pentru a-și transforma ideile de afaceri în inițiative de succes.
Start Up Roma 2024 include cursuri gratuite de antreprenoriat, consultanță pentru elaborarea planurilor de afaceri, asistență în înființarea firmelor și sprijin pentru obținerea finanțării în cadrul Start-Up Nation. Obiectivul principal al programului este să impulsioneze dezvoltarea economică în comunitățile de romi și să genereze noi locuri de muncă.
Programul se aliniază strategiei naționale de sprijinire a tinerilor antreprenori și vizează oferirea unui suport concret acolo unde este cel mai necesar, contribuind astfel la integrarea economică a comunităților de romi din întreaga țară. Autoritățile locale sunt chemate să disemineze informațiile despre acest program și să faciliteze recrutarea tinerilor cu potențial antreprenorial. Oportunitatea este deschisă tuturor tinerilor dornici să dezvolte propriile afaceri, beneficiind de sprijinul acestui parteneriat între sectorul guvernamental și societatea civilă.
Actualitate
Infrastructură verde pe amplasamentul fostei Mine Petrila
Într-o ședință extraordinară din 6 septembrie 2024, Consiliul Local al orașului Petrila a dat undă verde proiectului „Crearea infrastructurii verzi în perimetrul ansamblului Exploatarea Minieră Petrila.”
Această inițiativă are scopul de a transforma fostul sit industrial, cu o semnificație istorică profundă pentru Valea Jiului, într-un spațiu modern destinat recreerii și protecției mediului, în cadrul strategiei de regenerare urbană.
Proiectul, finanțat prin fonduri europene din Programul Regional Vest și realizat în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara, prevede revitalizarea zonei prin dezvoltarea unei infrastructuri verzi, care va include elemente de peisagistică și arhitectură urbană. Acest demers se aliniază eforturilor de diversificare economică și reabilitare ecologică a fostelor exploatări miniere.
Documentația tehnico-economică aprobată subliniază un plan de dezvoltare sustenabilă, având ca obiectiv refacerea peisajului natural afectat de activitatea minieră și promovarea biodiversității locale. Proiectul promite să aducă atât beneficii pentru turism, cât și să deschidă un nou capitol în istoria comunității din Petrila, care își propune să se reinventeze în perioada post-minieră.
Actualitate
Lansarea unei noi cărți în “Anul Avram Iancu”: un omagiu istoric la Țebea
În anul 2024, declarat prin lege ca “Anul Avram Iancu”, marcând 200 de ani de la nașterea simbolului luptei românești, „Crăișorul Munților”, la Țebea a avut loc un eveniment cultural deosebit. În cadrul acestei manifestări, desfășurată la căminul cultural din localitate, într-o zi de mare sărbătoare, Ziua Înălțării Sfintei Cruci și la o săptămână după Serbările Naționale de la Țebea, apreciatul istoric hunedorean, prof. dr. Gheorghe Firczak, și-a lansat cea mai recentă carte a sa, „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”, prestigioasa lucrare apărută la Editura „Cetate” Deva.
La evenimentul organizat de Asociația Județeană a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara Deva (AJRRUEM Hunedoara), Primăria și Consiliul Local Baia de Criș, Biserica Ortodoxă Română – Episcopia Devei și Hunedoarei – Parohia Țebea, au luat parte numeroase personalități, printre care deputatul UCRR – Iulius Marian Firczak, Secretarul de Stat din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – Francisc Oscar Gal, primarul comunei Baia de Criș – Liviu Mihaiu Gorcea, cunoscut promotor al tradițiilor locale, dr. Ioan Dorin Petrui – Prim Vicepreședintele AJRRUEM Hunedoara, istoricul dr. Dorin Petresc, doamna profesor de istorie Viorica Igelsky și Valentin Popescu, directorul general al trustului de presă „Servus Hunedoara”. Manifestarea a început cu binecuvântarea spusă de preotul paroh Mirel Petrica și a continuat cu alocuțiunile oaspeților de seamă prezenți la eveniment.
Cartea lansată a inclus și un DVD care însoțește volumul, aducând o notă modernă prezentării istorice. Fiecare participant a primit gratuit un exemplar al cărții, semnată de distinsul istoric hunedorean. Publicul a fost numeros, demonstrând interesul și respectul față de contribuția lui dr. Gheorghe Firczak la istoriografia locală și națională.
Mândrie și patriotism, exprimate prin folclor
Evenimentul cultural s-a încheiat într-o notă emoționantă, printr-un moment artistic susținut de tânăra interpretă Teodora Petruț alături de instrumentiștii Alin Petresc și Laurențiu Kristoff. Vocea sa profundă și plină de pasiune a reușit să transmită publicului un puternic sentiment de mândrie și patriotism, evocând emoția de a cinsti eroii și simbolurile naționale ale României. Momentul artistic a fost o adevărată celebrare a spiritului românesc, atingând inima fiecărui participant și conferind întregii manifestări o atmosferă aparte.
Omagiu adus lui Avram Iancu
„Astăzi este o sărbătoare creștină semnificativă, Înălțarea Sfintei Cruci. Totodată, îl omagiem pe Avram Iancu, erou al românilor de pretutindeni. Ideile și faptele sale sunt prezente și azi în spiritualitatea românească, în conștiința națiunii noastre. Pentru noi este o cinste și o datorie de onoare să ne exprimăm respectul și recunoștința față de cel supranumit „Crăișorul Munților” – a declarat, la deschiderea evenimentului, Maria Comșa, în calitate de moderator.
„Avem onoarea astăzi să fim alături de un prieten constant al moților, profesorul, istoricul și doctor în științe politice, Gheorghe Firczak. Această onoare se datorează Crăișorului nostru, care ieri ar fi împlinit 100 de ani de la înhumare. (…) Desigur că, avem o deosebită stimă pentru un om care, deși este cetățean român, dar rutenii sunt prietenii noștri, este de origine ruteană, Iulius Marian Firczak, din partea Minorităților Naționale, care cred că este singurul deputat din Parlamentul României care a inițiat aceste demersuri, pentru care eu îi mulțumesc foarte, foarte mult”, a declarat Liviu Mihaiu Gorcea, primarul comunei Baia de Criș.
”Sunt deosebit de onorat și bucuros să fiu astăzi aici alături de dumneavoastră. Sunt onorat pentru că sunt aproape de o spiritualitate a românismului. (…) aproape de un loc încărcat de istorie care, din punctul meu de vedere, este, a fost, și va rămâne în sufletul fiecărui român. Pentru că provin din Alba Iulia, un loc și acela încărcat de emoție, pot să vă spun că sunt și vicepreședinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România. De-a lungul timpului, am participat cu domnul profesor Firczak la multe activități, am învățat de la dânsul foarte multe lucruri (…) nu pot să-i spun decât sănătate, putere și mult, mult timp pentru a scrie și pentru a mai promova istoria, fiecăruia dintre noi. Toate cele bune și mult succes în continuare!”, a transmis Francisc Oscar Gal, Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și vicepreședinte U.C.R.R.
„Sunt foarte bucuros să fiu în decurs de o săptămână, a doua oară, la Țebea. Duminica trecută am fost aici și am depus coroană pentru a opta oară și ca prezență sunt deja, cred că, în al 20-lea an de când, an de an, vin la Țebea cu ocazia comemorării „Crăișorului Munților” -Avram Iancu. Așa cum spunea și domnul primar, sunt deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, o organizație aparținând Uniunii Rutenilor Naționale. Rutenii seamănă foarte mult cu moții, sunt oameni dintr-o zonă de munte, oameni cu viață grea, oameni care știu ce înseamnă munca, știu ce înseamnă lupta pentru crezurile lor, pentru libertățile lor și cred că asta ne face și pe noi, reprezentanții Uniunii Culturale a Rutenilor din România, care locuim în județul Hunedoara să fim apropiați și să îndrăgim această minunată zonă a moților. Astăzi suntem aici pentru a aduce un omagiu „Crăișorului Munților” și pentru a lansa o carte foarte importantă prin conținutul pe care îl are, prin ideea pe care o aduce în spațiu public, cea de caracter european a activității a personajului istoric Avram Iancu. Este mai actual ca niciodată ceea ce prezintă această carte. Toate idealurile pentru care Avram Iancu a luptat (…) sunt și astăzi prezente. Acele idealuri sunt fundația Uniunii Europene de astăzi și ele, aflate la fundația Uniunii Europene, au făcut ca Europa să trăiască în pace și în prosperitate timp de 80 de ani. De aceea este foarte important să știm care sunt liderii români, care sunt eroii României care, încă de acum mult timp, au luptat pentru aceste idealuri și ei trebuie transpuși de la nivel local. Nu este doar un erou al moților, Avram Iancu este un erou național și, mai mult, este un erou european prin prisma idealului pentru care el a luptat”, a declarat Iulius Marian Firczak, deputat U.C.R.R.
„Sunt deosebit de onorat și marcat pentru invitația de a lua cuvântul în calitate de Prim-Vicepreședinte al Asociației Revoluționarilor din Județul Hunedoara, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Asociația Revoluționarilor din Județul Hunedoara este onorată să participe la lansarea acestei cărți pentru că, dacă îmi permiteți, păstrând proporțiile, ca un arc peste timp, așa cum Avram Iancu, acum aproape 200 de ani, pornea la luptă ca și conducător al Revoluției Române din Transilvania la 1848 pentru împlinirea idealurilor liberale de demnitate, independență, libertate și egalitate între națiunile europei, așa și noi, acum 35 de ani, cu tot o cifră rotundă, în 21 decembrie, la început, confruntându-ne cu forțele de ordine și apoi masiv în 22 decembrie, am ieșit scandând în stradă că vrem alegeri libere, că morții de la Timișoara nu ne lasă să stăm pasivi, că vrem căderea unui regim opresiv, și vrem ca dictatorul să fie judecat pentru crimele de la Timișoara și București. Sunt deosebit de onorat și de marcat că, în cartea doctorului în istorie, Gheorghe Firczak, este menționată cu argumente științifice descendența familiei mele din familiea Gomboș, descendentă din familia lui Ioan Iancu, preotul Ioan Iancu, fratele lui Avram Iancu” a fost mesajul dr. Ioan Dorin Petrui, Prim- Vicepreședinte A.J.R.R.U.E.M. Hunedoara
„Iată că astăzi, la nicio săptămână de la omagierea „Crăișorului Munților”, la Țebea, aici, în apropierea Gorunului lui Horea, ne-am adunat pentru a recepta o lucrare care integrează, care înscrie mișcarea revoluționară pașoptistă românească în curentul revoluționar de la 1848 în Europa, cu o privire specială asupra personalității lui Avram Iancu. Gheorghe Firczak, „Avram Iancu, caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”, lucrare apărută la Editura Cetate Deva, în anul 2024. Cartea a văzut lumina tipalului în acest an, an decretat, prin lege, “Anul Avram Iancu”. O carte, o lucrare, o lecție de istorie atât de necesară generațiilor de elevi care sunt siliți să ocolească disciplina istorică estompată prin actuale arii curriculare. În încheiere, felicităm pe autorul acestei cărți, pe distinsul istoric dr. Gheorghe Firczak pentru demersul său și îi dorim multă sănătate și succes în continuare”, a declarat istoricul dr. Dorin Petresc.
„Mă bucur să particip la această activitate, deoarece pentru mine prezintă o importanță deosebită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, sărbătorim 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, iar pe de altă parte, mă bucur că sunt și eu alături de colegii mei istorici. Mă bucur pentru că domnul profesor-doctor Gheorghe Firczak, prezintă astăzi o carte deosebită, intitulată „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849. Mereu, pot spune că a fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare, domnul profesor Dr. Firczak este și om, este și domn. Îi dorim succes, sănătate și tot ce-și dorește! Mulțumesc domnului profesor Dr. Firczak Gheorghe pentru că a depus eforturi ca această carte să vadă lumina zilei”, a fost mesajul doamnei profesor, Viorica Igelsky.
„Mă bucur foarte mult că aducem astăzi un omagiu „Crăișorului Munților”, chiar aici, lângă mormântul de la Țebea. Și asta datorită domnului profesor dr. Gheorghe Firczak și cred că sunt puțini care au realizat și un DVD. Eu aș vrea să vorbesc despre noutatea, despre acest DVD pe care o să-l primiți cu toții, în care sunt inserate patru emisiuni dedicate acestui bicentenar. Îi mulțumesc domnului profesor dr. Gheorghe Firczak, pentru faptul că la una dintre emisiuni am fost și eu invitat și am discutat în detaliu despre această carte. Am bucuria să anunț că, de patru ani, dr. Gheorghe Firczak realizează emisiunea „Cultură și Istorie” în cadrul televiziunii online ServusHD TV, cu mare succes, și să știți că are emisiuni care sunt urmărite de zeci de mii de oameni, iar eu vreau să vă mai spun că, din păcate, în România, puține televiziuni mai au, în acest moment, emisiuni despre cultură și istorie. Vă mulțumesc tuturor și vă doresc multă sănătate și putere de muncă!”, a transmis Valentin Popescu, directorul general al trustului de presă „Servus Hunedoara”.
„Nu o să spun prea multe, las cartea și DVD-ul să vorbească în numele realizatorilor și pentru că cinstim memoria lui Avram Iancu, cinstim spiritualitatea românească. Mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi la Căminul Cultural din Țebea pentru a lua parte la acest eveniment deosebit”, a declarat prof. dr. Gheorghe Firczak, autor și președinte al U.C.R.R.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Zăpada s-a așternut, la mijloc de septembrie, în zonele montane înalte
-
Actualitatecu o zi in urma
A început construcția unei școli ecologice în comuna Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vetuța Stănescu: ”PSD este în epoca isteriei politice, după ce și-a dinamitat electoratul fidel din județul Hunedoara”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 76, în apropiere de Vălișoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Universitatea din Petroșani, printre instituțiile acreditate pentru formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 16 – 20 septembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Plt. adj. șef Mircea Aurelian Cofaru, desemnat ”Pompier de onoare al anului 2024”
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Traficul feroviar a fost oprit temporar pe secțiunea Deva – Ilteu. Șase trenuri de călători, afectate