Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

CĂLĂTORIE DE POVESTE. Moş Crăciun vine cu mocăniţa şi anul acesta, la Crişcior

Publicat

pe

Şi anul acesta, la Crişcior, Moş Crăciun vine, nu cu sania trasă de reni, ci cu trenuleţul tractat de o venerabilă locomotivă cu aburi, veche de peste un secol. Copiii din localitate şi nu numai sunt invitaţi la o plimbare magică, parcă desprinsă din poveste, cu mocăniţa, care străbate drumul vechi al liniei ferate înguste dintre Brad şi Crişcior. Bucuria este cu atât mai mare pentru micuţi, fiindcă ei sunt însoţiţi în această călătorie de poveste chiar de Moş Crăciun, în persoană.

georg hocevarMocăniţa de la Crişcior, care altădată îi transporta pe ortacii din Ţara Moţilor la Mina Gura Barza, s-a pus în mişcare şi în acest an, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Cel care le aduce copiilor această bucurie, an de an, este omul de afaceri austriac Georg Hocevar, „adoptat” de localnicii din Crişcior. Pasionat de trenurile vremurilor de odinioară, el a repus în funcţiune linia de cale ferată îngustă dintre Brad şi Crişcior, dar şi cel care a deschis sezonul plimbărilor cu mocăniţa lui Moş Crăciun în perioada sărbătorilor de iarnă. Stabilit în România de mai mulţi ani, Georg Hocevar a ţinut neapărat ca mocăniţa să nu ajungă la fier vechi. Aşa că a cumpărat de la autorităţile române această porţiune de cale ferată, cu tot cu trenuleţul pe care l-a pus la punct pentru călătoriile organizate de sărbătorile de iarnă. Astfel, în fiecare an, prichindei entuziasmaţi se înghesuie iute în vagoane, aşteptând, cu sufletul la gură, să-l întâlnească, personal, pe Moşul darnic cu barbă albă.

O plimbare inedită

Trenuleţul străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea inedită, dedicată exclusiv celor mici, durează aproximativ 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră, trăgând după ea trei vagoane, împodobite de sărbători, cu crenguţe de brad. Momentul cel mai aşteptat este apariţia lui Moş Crăciun, care pe parcursul călătoriei, interacţionează cu micii călători, oferindu-le fiecărui dintre ei câte un mic dar, constând în dulciuri. Georg Hocevar spune că plimbarea cu mocăniţa ce îl transportă pe Moş Crăciun a devenit o tradiţie. „În fiecare an, în preajma sărbătorilor, dăm drumul la mocăniţă. Şi anul acesta am pornit-o”, declară Georg Hocevar.

Calea ferată pe care circulă mocăniţa lui Moş Crăciun a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Când circulă mocăniţa?

Advertisement

Trenuleţul a pornit pe şine, ieri, 6 decembrie, în compania lui Moş Nicolae. Cei care nu au apucat să parcurgă, pe parcursul zilei trecute, acest drum de poveste, au încă timp să o facă. Trenuleţul mai circulă în zilele de 13 şi 20 decembrie, când călătorii vor fi întâmpinaţi în vagoane de Moş Crăciun. De asemenea, din 26 decembrie până în 3 ianuarie, trenuleţul va circula zilnic. Preţul unei călătorii dus- întors este de 10 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi.

Advertisement

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate