Actualitate
Camera Deputaților: Salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților CJ – majorate. Creșterea salariilor parlamentarilor – eliminată

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de aprobare a OUG 115/2022, aprobând un amendament care prevede creşterea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene şi a personalului din aparatul de lucru al primăriilor.
S-au înregistrat 168 voturi ‘pentru’, 79 ‘contra’ şi 4 abţineri.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, precum şi acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale şi pentru personalul care avansează în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.
Deputaţii au introdus un amendament care prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale.
„Prin excepţie, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (…) se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”, prevede textul adoptat. Totodată, deputaţii au eliminat din varianta adoptată anterior de Senat textul care prevedea creşterea salariilor parlamentarilor şi a personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.
La dezbateri, deputaţii AUR şi USR au criticat majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedintele consiliilor judeţene, în timp ce reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR şi minorităţi au susţinut că aleşii locali trebuie să beneficieze de salarii mai mari pentru a nu fi discriminaţi.
„Aţi făcut un artificiu de imagine şi aţi introdus parlamentarii în toată această ordonanţă de urgenţă ca să se uite de fapt cui vreţi să daţi sporuri. În afară de parlamentari, trebuiau eliminaţi şi primarii, consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni pentru că nu e un moment potrivit. O să creăm falii în societate, tot mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi, sunt oameni cu salarii de 1.500 lei, cu pensii de 1.000 lei, cu ajutoare de handicap de 300 şi 500 lei”, a spus deputatul AUR George Simion.
Deputatul USR Oana Ţoiu a susţinut că actuala coaliţie îi pune pe primul loc pe demnitari. „Coaliţia renunţă la votul românilor. Îi puneţi pe primul loc pe demnitari. În România, în care unul din trei angajaţi are sub salariu minim, sunt măriri de 1.700 de lei la cei care sunt în fruntea salarizării. (…) Salariile pot fi crescute şi fără acest amendament. Ce creşteţi? Sunt salariile demnitarilor, ale celor care au deja salarii mari. E coaliţia nedreptăţii”, a adăugat Ţoiu.
Deputatul PNL Florin Roman a spus că trebuie ‘dreptate’ pentru primari. „Niciunul dintre cei care suntem aici nu am fost aleşi vreodată în calitate de parlamentari uninominal, ci am fost aleşi pe listele unor formaţiuni. Cineva încearcă să spună astăzi că ceea ce au ales oamenii în mod direct nu este reprezentativ. Eu cred că este o foarte mare greşeală. Aşa cum s-a atacat biserica, aşa cum se atacă armata, aşa cum se atacă administraţia publică locală, oamenii aleşi direct de cetăţeni, este o foarte mare greşeală. Opriţi atacul la instituţiile importante şi democratice ale statului român”, a afirmat Roman.
El a mai spus că, prin amendamentele introduse, se repară o discriminare „care spune că toţi bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal”. „Astăzi ce facem? Venim şi îi atacăm pe aleşii locali. De ce să-i atacăm pe aleşii locali? Pentru că fac apă, pentru că fac drum, pentru că fac canal, pentru că fac dispensare, pentru că fac educaţie?”, a adăugat deputatul PNL, menţionând că proiectul de lege trebuie votat pentru ca primarii să nu fie discriminaţi.
Deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat că prin acest proiect se repară o inechitate care există de ceva vreme. „Nu poate să existe o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Nu trebuie să-i anatemizăm şi să-i împroşcăm cu noroi pe primari, viceprimari, vicepreşedinţi şi preşedinţi de consilii judeţene. Nu trebuie să avem o abordare de luptă de clară şi să-i asmuţim pe oameni împotriva administraţiilor locale pentru că nu rezolvăm nimic”, a spus deputatul UDMR.
Deputatul PSD Alfred Simonis a arătat că aleşii locali trebuie să beneficieze de salarii mărite pentru ca administraţiile publice locale să fie performante. „Ceea ce s-a întâmplat la Senat a fost o eroare. Erori s-au mai făcut – spre exemplu, atunci când USR a votat pensii speciale la Consiliul Concurenţei. AUR a votat la Senat creşterea salariilor parlamentarilor şi au spus că a fost o eroare. Dacă vă acceptăm noi erorile, acceptaţi-le şi voi pe ale noastre”, a afirmat Simonis.
El a dat exemple privind majorarea salariilor aleşilor locali, susţinând că salariul primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, ar creşte cu 1.000 lei. „Avantajul este că şi salariile angajaţilor vor creşte odată cu salariul primarului şi viceprimarului”, a mai spus Simonis, menţionând că aceste salarii trebuie mărite dacă se doreşte ca administraţiile publice să fie performante.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Gimnastele de la LPS Cetate Deva, cele mai bune din țară

Sala Sporturilor “Constantin Jude” din Timișoara a găzduit Campionatul Național Individual și pe Echipe al Junioarelor III și II la gimnastică artistică. La start s-au aliniat 160 de tinere speranțe ale gimnasticii autothone, printre acestea aflându-se și sportive legitimate la cluburi din municipiul Deva.
Supremație totală
Cel mai înalt nivel la care s-a disputat competiția a fost cel al Junioarelor II, Nivel 4, destinat gimnastelor de sub 12 ani, unde s-a înregistrat o dominație totală a celor de la LPS Cetate Deva. Clubul de la poaelele Cetății a intrat cu două echipe în concurs, ambele fiind medaliate. Astfel, LPS Cetate Deva 1, în componența Cătălina Ciocade, Miriam Giușcă, Marisa Huțupașu, Ecaterina Căldăraru a cucerit titlul național, cu un punctaj de 193,37, la peste 10 puncte distanță de a doua clasată, CS Dinamo București (182,85) Pe locul al treilea, la mai puțin de trei puncte de medalia de argint, respectiv 179,275, s-a clasat LPS Cetate Deva 2, în formula Dalia Dincă, Sara Ion Corduneanu, Maria Cismaru. În ce privește concursul la individual compus, toate cele șapte gimnaste de la LPS Cetate s-au clasat în primele zece. Mai mult, ele au ocupat podiumul în totalitate, în ordinea Cătălina Ciocade, Ecaterina Călăraru, Miriam Giușcă. Marisa Huțupașu a fost pe 5, Sara Ion Corduneanu pe 7, Dalia Dincă pe 8 și Maria Cismaru pe 10. LPS Cetate Deva a cucerit medalii și la U11, respectiv la Junioare II, Nivel 5. Aici au fost două medalii de argint, una fiind cucerită în concursul pe echipe de Daria Iancu, Ema Golopenţa, Sofia Balint, Ariana Moldovan și Timeea Nicula, care au obținut 186,850 puncte, la diferență mică de primul loc, obținut CS Dinamo București (187,975), în vreme ce pe trei a fost CSM Viitorul Arad (183,200). Cel de-al doilea argint a fost adus la individual compus de Daria Iancu, în vreme ce Ema Golopența a fost pe 6, Sofia Balint pe 10, Ariana Moldovan pe 21 și Timeea Nicula pe 26. La Junioare III, Nivel 6 (U10) LPC Cetate, în componența Polina Venedyktova, Cassyana Rus, Antonia Mititelu, Sofia Gura și Beatrice Stan a fost pe cinci în concursul pe echipe. La individual compus Polina Venedyktova a fost pe 6, Antonia Mititelu pe 25, Beatrice Stan pe 29, Cassyana Rus pe 31 și Sofia Gura pe 34.
SCM Deva, aproape de podium
În fine, la echipe la Junioare III, Nivel 7 (U9), Sofia Muntean, Antonia Luca și Jessica Opriși, de la LPS Cetate Deva, au fost pe locul 6. La individual Antonia Luca a fost pe 7, Sofia Muntean pe 16, iar Jessica Opiși pe 47. La această categorie de vârstă gimnastele de la un alt club din urbea de la poalele Cetății, respectiv Maya Dina, Daria Boca și Vanesa Severea, de la SCM Deva, au fost aproape de podium în concursul pe echipe, terminând pe patru. La individual Maya Dina a fost pe 23, Daria Boca pe 25 și Vanesa Severea pe 26. În ce privește gimnastica artistică feminină juvenilă, este de menționat că în a doua jumătate a acestei săptămâni Sala Sporturilor din Deva va găzdui Campionatele Naționale Școlare. În aceeași locație se vor organiza, marți 8 aprilie, și miercuri, 9 aprilie, întrecerile de la cea de-a XXVII-a ediție a „Cupei Cetății” la gimnastică aerobică.
Foto: Federația Română de Gimnastică
Actualitate
Acțiune de amploare a polițiștilor la Brad și în împrejurimi. Peste 400 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite

Peste 400 de persoane au fost legitimate și aproximativ 90 de autovehicule oprite, în cadrul unei acțiuni de amploare desfășurată de polițiști, la finalul săptămânii trecute, pe străzile și în localurile din municipiul Brad și împrejurimi.
Acțiunea, în care au fost implicați zeci de polițiști, a avut drept scop prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum și asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.
“Polițiștii au fost prezenți atât în trafic, cât și în zonele considerate cu risc criminogen, în acțiune fiind angrenați peste 60 de polițiști ai structurilor de investigații criminale, ordine publică, poliție rutieră, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, protecția animalelor, transporturi, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști. Pentru verificarea respectării legislației în diverse domenii de activitate, au fost legitimate peste 400 de persoane, inclusiv prin utilizarea aplicației E-DAC, și au fost oprite în trafic pentru control aproximativ 90 de autovehicule. Pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave, 48 de conducători auto au fost testați în vederea determinării unui eventual consum de alcool și/sau substanțe psihoactive”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Foto: IPJ Hunedoara
Actualitate
Continuă lucrările de pe DN 66A Uricani – Valea de Brazi

Lucrările de consolidare a DN 66A Uricani – Valea de Brazi, derulate pe un sector de aproximativ șapte kilometri, continuă. Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, stadiul acestora este, în prezent, de circa 75 la sută.
“Continuă lucrările în cadrul contractului de consolidare a DN 66A, pe sectorul de circa 7,2 km aflat pe raza de administrare a DRDP Timișoara, Uricani/Valea de Brazi. Echipa antreprenorului SECOL România asigură activitățile necesare pentru realizarea rigolelor, șanțurilor pereate (consolidate), podețe, acostamente, reparații la ziduri de sprijin din piatră și din beton etc. Stadiul lucrărilor este de circa 75%”, au informat, luni, reprezentanții DRDP Timișoara.
Foto: DRDP Timișoara
Drumul Naţional (DN) 66A străbate valea râului Jiul de Vest, asigurând legătura cu municipiile Vulcan şi Lupeni, cu oraşele Aninoasa şi Uricani, respectiv cu localitatea Câmpu lui Neag.
- Actualitatecu o zi in urma
1.485 de tineri români pot călători gratuit prin Europa cu trenul prin programul DiscoverEU 2025
- Actualitatecu o zi in urma
Victorie importantă pentru Minerul Lupeni
- Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, succes mult mai clar decât îl arată scorul
- Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de viscol și strat consistent de zăpadă, în aprilie
- Actualitatecu o zi in urma
Fraudă de peste un milion de lei cu parfumuri vândute on-line, identificată de inspectorii DGAF
- Actualitatecu 20 de ore in urma
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!
- Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Universitatea din Petroșani lansează o nouă specializare în domeniul sanitar