Actualitate
Caricaturistul Ion Barbu şi-a păstrat copilăria în „Muzeul Mamei” din Petrila
Unic în Europa, deschis pentru retrăirea inocenţei
Are lacrimi în ochi, iar același sentiment îl trăieşte oricine intră în casa mamei artistului și carticaturistului Ion Barbu. Imaginea celei care i-a dat naştere este păstrată mai ceva ca o icoană, iar, la Petrila, pe un deal, aproape de centrul orașului, se află unicul muzeu dedicat ei: „Muzeul Mamei”.
Cu nodul în gât, printre oale şi muzică la pick-up
O casă veche, cu oalele lustruite, pe care Ion Barbu le-a inscripționat, ca să nu uite ce îi gătea mama în ele. Nu poți să fii de piatră atunci când Ion Barbu răscolește printre discurile păstrate din copilărie, iar, în dormitorul mamei sale, ne pune o melodie veche, cu un vâjâit plăcut, la pick-up.
Nici bucătăria nu e altfel decât așa cum a lăsat-o mama sa, cu vase, dulapuri și pereți umpluți de amintiri. Cine nu-și aduce aminte de dispozitivul de făcut biscuiți șprițați ori de bufetul micuț și cochet din lemn, în care se țineau mirodeniile, înseamnă că nu a avut copilărie. Ion Barbu a lăsat totul așa cum a fost cândva, iar, acum recunoaște că sufletul mamei sale este peste tot, iar astfel dorul de cea care i-a dat naștere este mai ușor de trecut. „Totdeauna, când trebuie să vorbesc despre mama, am un nod în gât. Să zicem că totul a plecat de la o poezie a lui Aurel Dumitrașcu, care spunea că „O fotografie cu mama tânără, întotdeauna ține loc de veșnicie”. Și atunci s-a ivit după moartea mamei, oportunitatea de a deschide un muzeu dedicat ei, dar în același timp, mamei, în general. Întotdeauna, copiii unor mame, care vin aici, lăcrimează, ca și când muzeul nu ar fi muzeul mamei mele, ci al nostru, al tuturor”, spune, vizibil emoționat marele caricaturist Ion Barbu.
Atinse de mamă, aduse în comtemporan
Am urcat pe un deal la Petrila, aproape de centrul orașului, pe un drum neasfaltat, pe o ploaie măruntă și rece, în anotimpul babelor, dar sentimentul pe care l-am trăit înăuntru nu poate fi comparat cu nimic. Micile obiecte, mobila veche, pe care ne-o amintim din casa bunicilor noștri, m-a făcut să retrăiesc niște vremuri frumoase. Ion Barbu m-a completat spunându-mi că e așa de simplu de ajuns la acea casă, pentru că „Orice drum care nu duce la mama mea, nu duce nicăieri!”.
Ion Barbu nu se va opri aici și spune că, zi de zi, el va mai pune în casă câte un obiect ce i-a aparținut mamei sale, îl va aduce în contemporan, îl va lustrui așa cum știe el mai bine și va păstra totul ca pe vremuri. „Mama mea, pe lângă alte calități, cred că cea mai mare calitate a ei era faptul că nu arunca nimic. A fost o femeie săracă și care prețuia investițiile pe care le făcea în obiecte și, evident, în oameni. Este un muzeu care se îmbogățește pe zi ce trece, pentru că multe din lucruri trebuie readuse în muzeu, adaptate post-modern și aduse aici”, ne-a spus Ion Barbu.
Un „Muzeu al Mamei” nu mai există nicăieri în Europa, iar unul similar ar mai fi pe la New York, însă Ion Barbu nu prea l-a promovat pe al său, deși și-ar dori ca mulți oameni să vină aici și să retrăiască anii copilăriei. Indiferent de vârstă, aici ar fi locul de reculegere al fiecăruia dintre noi, însă, caricaturistul își aduce prietenii din țară, artiști ca și el, care, atunci când îi trec pragul, sunt străbătuți de același fior al copilăriei. Nimeni nu pleacă trist din acest loc, ci doar împăcat cu gândul la copilărie.
Actualitate
Mircea – Marcel Popa, reales viceprimar al municipiului Hunedoara. Noul CL, în formulă completă
Mircea – Marcel Popa continuă ca viceprimar al Hunedoarei, alături de edilul șef al municipiului, Dan Bobouţanu.
Alegerea viceprimarului a avut loc în ședința de astăzi, Mircea -Marcel Popa fiind desemnat în această funcție prin votul majorității. Acesta a întrunit 17 din totalul de 21 de voturi, iar, astfel, îşi va continua activitatea ca viceprimar al Hunedoarei.
Mircea Popa are 72 de ani, este de profesie inginer şi a mai ocupat funcţia de viceprimar al oraşului, între 2000 şi 2004 şi în perioada 17 februarie 2023 – 25 octombrie 2024.
„Să ştiţi că a fi viceprimarul primarului Dan Bobouţanu nu este deloc o postură de invidiat. În fiecare zi, domnul primar vine cu noi şi noi idei dar şi cu alte şi alte probleme de rezolvat. Este foarte exigent cu el însuşi, dar este exigent şi cu toţi colaboratorii săi. Şi e foarte bine că e aşa, pentru că doar astfel poţi deservi aşa cum trebuie comunitatea care te-a ales”, a declarat Mircea Popa, citat într-o informare a Primăriei Hunedoara.
„Mă bucur că domnul Mircea Popa a acceptat propunerea mea de a continua ca viceprimar al oraşului. Prin experienţa sa şi prin modul în care se dedică rezolvării problemelor administrative domnul Popa este un real câştig pentru administraţia locală. Sunt mai mult decât convins că, împreună, vom reuşi să ducem mai departe toate proiectele începute în ultimii 4 ani, dar şi pe cele nou întocmite. Odată cu stabilirea viceprimarului pentru următorul mandat şi prin completarea noului Consiliu Local putem spune că sunt întrunite, din nou, condiţiile pentru a ne concentra şi mai mult pe rezolvarea problemelor comunităţii precum şi pe abordarea provocărilor cu care se confruntă Primăria Hunedoara. Sunt absolut sigur că vom reuşi să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor majorităţii cetăţenilor”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Noul CL al Municipiului Hunedoara, în formulă completă
De asemenea, noul Consiliu Local, constituit în urma alegerilor din 9 iunie 2024, este, de astăzi, în formulă completă. Noii consilieri ai municipiului Hunedoara care, din diferite motive, nu au putut fi prezenţi la ceremonia de constituire a noului Consiliu Local desfăşurată în data de 25 octombrie, au depus, astăzi, jurământul.
Astfel, acum, Consiliul Local Hunedoara este complet şi are următoarea componenţă:
Alic Cristian Sorin (AUR)
Borca – Lucan Laura Valentina (PSD)
Cristea Maria (PSD)
Deac Diana (PSD)
Fărcaş Bianca – Magdalena (PSD)
Ferenczi Istvan (UDMR)
Fetica Andrei – Ionuţ (PSD)
Florea Mircea (PSD)
Gherman Petre – Lucian (PNL)
Ilea Sorin (PSD)
Muntean Petru (PSD)
Nicoruţ Sorin (AUR)
Palcău Ciprian – Ştefan (PSD)
Pascu Simona – Florentina (PSD)
Pârvu Anişor (PSD)
Popa Mircea – Marcel (PSD)
Predică Mihaela Alina (PSD)
Şuta Bianca (UDMR)
Tiric Cristian – Ioan (PNL)
Vasiu Nelu – Cătălin (PSD)
Voinia Claudiu – Sorin (PSD)
Actualitate
Salariații Arhivelor Naționale, inclusiv din județul Hunedoara, în grevă de avertisment – prima din istoria instituției
Angajații Arhivelor Naționale din aproape toată țara, inclusiv din județul Hunedoara, s-au aflat în grevă de avertisment, astăzi, 4 noiembrie, timp de două ore. A fost prima acțiune de acest fel din istoria de 192 de ani a instituției.
Și salariații Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Hunedoara s-au alăturat colegilor lor din țară și au organizat, astăzi, o grevă de avertisment, în intervalul orar 12:00 – 14:00. Protestul, desfășurat la nivel național, a marcat o premieră absolută, atât pentru Arhivele Naționale, cât și pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiind prima grevă din istoria instituției, dar și a acestui minister.
Inechitate salarială
Principalul motiv al protestului este discriminarea salarială. „Angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale ale României au ajuns la această formă de protest din cauză că toate demersurile de până acum nu au avut rezultatul scontat. Funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile județene ale Arhivelor Naţionale ale României au încercat, prin toate mijloacele legale posibile, să elimine inechitatea și discriminarea salarială la care sunt supuși față de Aparatul Central. Subliniem că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă. Totodată, nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, cu urmări catastrofale pentru o societate democratică: nesoluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, scăderea capacităţii instituției de gestionare a celor mai importante documente istorice care aparțin Fondului Arhivistic Naţional. Practic, funcţionarea unei societăţi democratice nu poate exista în afara Arhivelor Naționale ale României! Mai mult decât atât, statul român este obligat să asigure documentelor istorice condiţii de păstrare și de conservare, care să le facă accesibile şi peste cinci secole, iar angajaţilor trebuie să le garanteze aplicarea principiilor constituţionale ale egalităţii de tratament între toţi salariaţii şi să evite discriminarea acestora. Inechitățile și discriminarea salarială, lipsa acută de personal și condițiile precare de muncă au dus la plecări masive din Arhivele Naționale, personalul îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect, care respectă principiul ” la muncă egală, salariu egal”. Dacă demisiile vor persista în Arhivele Naționale, în majoritatea structurilor județene se va pune lacătul pe ușă!”, se arată într-un comunicat oficial.
Ar putea fi declanșată grevă generală, din 11 noiembrie
În cazul în care factorii decizionali nu vor lua în seamă revendicările angajaților și nu se va găsi o cale de rezolvare, următorul pas va fi declanșarea grevei generale, începând cu data de 11 noiembrie 2024. “Domnilor Guvernanți, avem încredere că vă veți îndrepta atenția spre una dintre cele mai importante instituții din România, care gestionează 343.334 m.l. de documente create începând cu anul 1001!”, se mai arată în comunicat.
Actualitate
Minor din Deva, prins de polițiști cu țigaretă artizanală în timpul unei razii
Pe 1 noiembrie 2024, în jurul orei 23:05, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat un grup de trei tineri pe o alee din municipiu. Unul dintre aceștia, un minor de 16 ani din Deva, a încercat să fugă, dar a fost prins de polițiști.
În urma verificărilor, s-a constatat că acesta și un alt minor de 15 ani confecționaseră o țigaretă artizanală ce conținea substanță vegetală uscată, care a fost ridicată pentru continuarea investigațiilor.
Minorul a fost condus la sediul Poliției și ulterior preluat de părinți.
”La data de 1 noiembrie 2024, în jurul orei 23:05, în urma unei acțiuni de tip razie, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat, pe o aleea din municipiu, un grup format din trei tineri. La vederea polițiștilor, unul dintre aceștia ar fi încercat să se sustragă, fiind depistat la scurt timp de către polițiști, care au stabilit, în urma legitimării că cel în cauză este un minor, de 16 ani, din Deva. Din verificările efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că acesta, împreună cu alt minor, de 15 ani, ar fi confecționat țigareta artizanală. În zona unde au fost inițial observați cei trei, polițiștii au descoperit țigareta în cauză, care conținea substanță vegetală uscată, ce a fost ridicată în vederea continuării verificărilor. Cei trei au fost conduși la sediul Poliției, au fost invitați reprezentanții legali ai acestora, cărora le-au fost comunicate aspectele constatate, fiindu-le încredințați minorii. În cauză, polițiștii au întocmit proces-verbal de constatare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cercetările fiind preluate de polițiștii S.C.C.O. Hunedoara, conform competențelor de investigare”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Zâmbetul Muzicii” – Soprana Teodora Gheorghiu, bas – baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 4 – 8 noiembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Recital de colinde susținut de îndrăgitul artist Ștefan Hrușcă, înainte de Crăciun, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Reabilitarea clădirilor Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din Hunedoara, aproape de finalizare. Se realizează ultimele retuşuri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, înfrângere la scor de neprezentare
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri hunedorene la Cupa Mondială de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lovitură pentru beneficiarii cardurilor sociale. Din 2025, vor primi doar 125 de lei, o dată la șase luni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
CL Deva, întrunit marți în ședință extraordinară. Cei cinci consilieri supleanți vor depune jurământul