Connect with us
Data: 17/04/2025
.

Actualitate

“Cartografierea unei relații” – expoziția artistei Ana Iancu, vernisată la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva

Publicat

pe

“Cartografierea unei relații”, expoziția artistei Ana Iancu, a fost vernisată, luni, 16 ianuarie, la Galeria Națională de Artă „Forma” din municipiul Deva.

Numeroși iubitori de artă au fost prezenți la vernisajul ce a avut loc începând cu ora 17:00.

Sursa foto: DGAMPT Hunedoara

Evenimentul cultural a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara și Uniunea Artiștilor Plastici – UAP, filiala Deva.

Ana Iancu este artist vizual și profesor titular în cadrul Liceului de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, specializarea Ceramică, și membru UAP.

Despre conceptul expoziției, Ana Iancu spune: „Aglomerați și presați, existăm, manifestându-ne într-un peisaj invadat de obiecte, inflamat de imagini, sunete și cuvinte – o realitate cotidiană de consum și uitare instantanee, cu frământări de vise, intenții și fapte. Întregul existenței, fragmentat și disperat, are ca numitor comun banalitatea, derizoriul, lipsa de însemnătate și semnificație. În acest context, redescoperirea și orientarea personală spre un model, un proces ”primar” de structurare devine oarecum necesar. Procedeul se transformă într-o ”lupă” orientată spre peisajul înconjurător, un instrument prin care oricare mic fragment ce-i aparține dobândește plauzibilitate. În realitatea despre care vorbesc suntem însoțiți de obiecte pe care nu le mai vedem deși ele există într-o relație permanentă cu noi, evoluează, ne influențează și sunt la rândul lor modificate de noi. Astfel, cartograma, harta ca imagine grafică și, nu în ultimul rând, obiect, se transformă într-un mijloc intrinsec de căutare, descifrare, simțire și orientare către sine, prin reducția realului – filtrarea acestuia. (…) Pornind de la elemente particulare, am extras pur și simplu întâmplător, o formă-obiect din acest peisaj și i-am acordat timp (nu secunde), să existe, să fie orice. De fapt, mi-am acordat timp să fiu – curioasă, enervată, extaziată, chinuită, mirată, surprinsă de obiectele prezente în apropierea imediată. Când atenția pe care o dai unui fapt este filtrată de timp, realitatea personală se schimbă și interferează cu acesta, observi lumea înconjurătoare prin permanența unui refren pe care-l pliezi în mod inconștient pretutindeni. Acest ”scaun-refren”, asemenea unei ființe, împrumută aspecte din toate direcțiile, suprapunându-se pe modul personal de a discerne și rațional”.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 30 ianuarie 2023.

Actualitate

Numărul pensionarilor din Petroșani crește ușor, dar inegalitățile persistă

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Petroșani înregistrează în 2024 o ușoară creștere a numărului de pensionari, pe fondul îmbătrânirii populației și al modificărilor legislative din sistemul public de pensii. Potrivit datelor oficiale, anul acesta sunt înregistrați 11.411 pensionari, cu peste 350 mai mulți decât în 2023, când figurau 11.059 persoane. Cu toate acestea, cifra rămâne sub nivelul din 2022 (11.558), ceea ce evidențiază o evoluție oscilantă în ultimii ani.

O analiză pe ultimul deceniu arată că populația pensionară s-a menținut, în general, între 11.700 și 11.900 de persoane, cu un vârf atins în 2017, când Petroșaniul avea 11.972 de pensionari.

Din totalul pensionarilor din 2024, majoritatea – 8.706 persoane – beneficiază de pensie pentru limită de vârstă. Alte 1.232 de persoane primesc pensii de invaliditate, 1.251 sunt beneficiare ale pensiei de urmaș, iar 222 primesc pensii anticipate.

Pensia medie a crescut, dar discrepanțele rămân

În ceea ce privește veniturile, pensia medie a crescut semnificativ, de la 3.741 lei în 2023 la 4.125 lei în 2024, în urma indexărilor legale și a ajustării punctului de pensie. Pensia minimă garantată a fost, de asemenea, majorată – de la 1.125 lei la 1.281 lei.

Cu toate acestea, aproximativ 1.572 de pensionari din Petroșani trăiesc cu pensia minimă, ceea ce indică faptul că un segment important al populației vârstnice se confruntă în continuare cu dificultăți financiare.

Advertisement

Datele mai arată că 6.664 de pensionari primesc o pensie sub nivelul mediu de 4.125 lei, în timp ce doar 4.747 depășesc acest prag. Această distribuție inegală subliniază discrepanțele existente în sistemul de pensii, între cei cu contribuții mari și constante și cei care, din diverse motive, au acumulat venituri mai mici pe parcursul vieții active.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Avem fotbal și în weekend-ul de Paște

Publicat

pe

Redactat de

Fotbalul nu intră în vacanță în județul Hunedoara, fiind programate meciuri și în weekend-ul de Paște. Este drept că nu se joacă duminică, dar pentru vineri și sâmbătă există o ofertă atractivă.

Corvinul se vede pe Youtube

Balul este deschis de divizionara secundă Corvinul Hunedoara, care va primi vizita celor de la Metalul Buzău. Partida contează pentru etapa a IV-a a grupei A din play-out, este programată vineri, 18 aprilie, începând cu ora 11:00, și va fi transmisă în direct pe canalul de Youtube al Corvinului. Corvinul conduce în grupă, cu 35 de puncte și nu mai are grijile retrogradării Buzoienii sunt pe trei, cu 29 de puncte, și mai au nevoie de unul singur pentru a evita orice alte calcule în privința retogradării.

Meci tare la Lupeni

Tot vineri, 18 aprilie, dar de la ora 17:00, Minerul Lupeni va primi vizita celor de la Politehnica Timișoara, într-un meci contând pentru etapa a V-a din play-off-ul seriei 9 din Liga 3. Trupa din Vale ocupă poziția secundă, cu 38 de puncte, iar bănățenii sunt primii, cu 44, aceste locuri asigurând, după cele nouă etape din play-off, calificarea în semifinalele barajului de promovare în Liga 2. La ora începerii acestei partide, va fi știut rezultatul meciului Progresul Pecica (34 de puncte) – CSC Ghiroda (35), care se joacă de la ora 14:00. În seria 8, dar în play-out, în etapa a cincea, ultima a turului, Jiul Petroșani, care este pe primul loc, cu 30 de puncte, se deplasează la Viitorul Dăești, locul 3, cu 24 de puncte, meciul fiind programat tot vineri, de la ora 17:00. Se mai joacă, de la ora 15:00, partida Aro Câmpulung (22p) – Vulturii Fărcășești (29), iar Gilortul Cărbunești (18p) stă. De aici retrogradează ultima clasată, dar e posibil ca și penultima să ia drumul eșalonului inferior.

Advertisement

Finală în Liga 4

Sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 11:00, sunt programate meciurile din ultima etapă a sezonului regular din Liga 4. Capul de afiș este finala pentru locul 4, care duce în Final Four, de unde câștigătoarea va reprezenta județul în barajul de promovare în Liga 3 cu Mehedințiul, Retezatul Hațeg, cu 38 de puncte, va primi vizita celor de la Dacia Orăștie, care au 37. Liderul Unirea DMO, joacă la Șoimul Băița, iar a doua clasată, Gloria Geoagiu, primește vizita echipei de pe trei, Aurul Brad, formațiile de pe podium fiind, deja, calificate în Final Four. Runda mai programează meciurile CFR Simeria – CSM Vulcan, Inter Petrila – CSM Deva și Minerul Uricani – Victoria Călan.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tradiția și datinile românești pentru încondeierea ouălor de Paște – artă, credință și identitate

Publicat

pe

Redactat de

În cultura populară românească, oul de Paște nu este doar un simbol al Învierii, ci și o adevărată operă de artă. Încondeierea ouălor, practicată de sute de ani în satele din Bucovina, Maramureș, Țara Hațegului, dar și în alte zone etnografice ale țării, este una dintre cele mai rafinate și spectaculoase tradiții românești legate de Sărbătorile Pascale.

Această îndeletnicire presupune nu doar îndemânare și simț artistic, ci și o profundă încărcătură simbolică și spirituală. Fiecare linie, fiecare motiv desenat pe coaja oului are o semnificație. De exemplu, crucea simbolizează jertfa lui Hristos, spirala semnifică eternitatea, iar brâul sau „calea rătăcită” – drumul vieții. Culorile nu sunt nici ele alese întâmplător: roșul evocă sângele Mântuitorului, negrul suferința, galbenul lumina divină, iar verdele renașterea naturii.

Tehnica tradițională folosește ceară de albine, pensule fine sau „chișițe” (instrumente speciale de încondeiat), și vopsele naturale. Oul este încondeiat în mai multe etape, prin aplicarea succesivă a cerii și scufundarea în culori din ce în ce mai închise. La final, ceara este îndepărtată, lăsând la vedere un model delicat și plin de semnificație.

Pe lângă frumusețea estetică, încondeierea ouălor este și un ritual de purificare și comuniune. În multe sate, femeile se adună în Joia Mare sau Sâmbăta Paștelui și lucrează împreună, într-o atmosferă de liniște, rugăciune și respect pentru moștenirea strămoșească. Transmiterea meșteșugului de la bunici la nepoți este o parte esențială a acestei tradiții, iar în unele localități se organizează și ateliere sau târguri dedicate artei ouălor încondeiate.

Astăzi, ouăle încondeiate au depășit granițele țării, fiind apreciate și expuse în muzee internaționale sau colecții private. Cu toate acestea, ele rămân, în esență, mărturii vii ale identității românești, dovezi ale unei legături profunde între om, credință, natură și frumos.

În fiecare ou încondeiat se ascunde o poveste – despre sacrificiu, iubire, speranță și renaștere. O poveste care, de Paște, ne aduce mai aproape de ceea ce înseamnă cu adevărat să fim români.

Advertisement

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște? Tradiții, simboluri și semnificații din Joia și Vinerea Mare

În inima tradiției ortodoxe, ouăle de Paște capătă o simbolistică profundă, iar momentul vopsirii lor nu este lăsat la întâmplare. Potrivit obiceiurilor străvechi, Joia Mare din Săptămâna Patimilor este ziua rânduită pentru această activitate, fiind asociată nu doar cu pregătirea gospodăriei, ci și cu o curățenie lăuntrică a sufletului.

Joia Mare – între curățenie, rugăciune și culoare

În Joia Mare, zi ce amintește de Ultima Cină și instituirea Sfintei Împărtășanii, credincioșii obișnuiesc să se dedice curățeniei în casă, pregătirii mâncărurilor tradiționale și, mai ales, vopsirii ouălor. Tradiția spune că ouăle vopsite în această zi sunt binecuvântate, având o rezistență sporită – până la 40 de zile – dar și puteri tămăduitoare.

În mediul rural, dar și în multe familii din mediul urban care păstrează obiceiurile, femeile încep dis-de-dimineață pregătirea ouălor. Se folosesc vopsele naturale – din coji de ceapă, sfeclă roșie, frunze de nuc sau cimbrișor – iar unele gospodine aleg să încondeieze ouăle cu ceară de albine, păstrând motive tradiționale transmise din generație în generație.

Advertisement

Vinerea Mare – zi de doliu, nu de sărbătoare

În contrast, Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor, este o zi de profundă tristețe, în care Biserica amintește de Răstignirea și moartea Mântuitorului. Este o zi în care creștinii postesc cu strictețe, participă la slujbele Deniei și se cufundă în reculegere.

Din acest motiv, tradiția interzice orice activitate considerată festivă, printre care și vopsirea ouălor. Actul vopsirii, plin de culoare, speranță și simboluri pascale, nu se potrivește cu atmosfera de doliu profund al Vinerii Mari. Astfel, cei care respectă datinile evită cu strictețe această practică în această zi.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate