Social
Casa părintească a Sfântului Ardealului – Arsenie Boca, scoasă la vânzare
Casa în care s-a născut și copilărit Arsenie Boca, cunoscut ca și „Sfântul Ardealului”, a fost scoasă la vânzare pe un site de specialitate, de către agenție imobiliară din Cluj Napoca.
Prețul de vânzare a casei este de 10.000 lei.
De-a lungul timpului, casa situată în județul Hunedoara, satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos, a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.
În prezent, locuința nu mai există, fiind înlocuită cu o construcție asemănătoare.
„Ocazie unică! Se vinde locul natal al Sfântului Părinte Arsenie Boca
10.000 lei
Oportunitate unică, în România, pentru investitorii imobiliari!
Se vinde locul natal al Sfântului Părinte Arsenie Boca, de pe dealul Bujoara, din satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara.
În Munții Metaliferici, din județul Hunedoara, într-un peisaj de poveste, într-un loc retras, binecuvântat, la o altitudine de 600-650 m, în 1910 a văzut lumina zilei, cel ce avea să fie cunoscut și numit în popor Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca. Aici și-a petrecut copilăria până la vârsta de 12 ani, alături de mama sfinției sale, Creștina și tatăl Iosif.
Astăzi se mai păstrează doar vatra casei părintești, însemnată de o cruce de marmură albă, ridicată de credincioșii locului, iar ca semn de sfințenie a locului astăzi se află construită o frumoasă bisericuță a Schitului Bujoara, schit de măicuțe, ce poartă hramul și ocrotirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Neamț.
Proprietatea are 8,5 Ha – Teren extravilan, fânețe și teren arabil, 2 căsuțe + anexă + 1 foișor de vară
Locația: satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, România.
Proprietatea face parte din patrimoniul spiritual ortodox, unică, inestimabilă, ca valoare spirituală.
Aşteptăm ofertele dumneavoastră, pentru cumpărarea acestui mirific loc pământesc!”, este anunţul postat pe olx.
Arsenie Boca, considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX, s-a născut la data de 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus, județul Hunedoara și a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, în Prahova.
O serie de cărţi şi studii au fost dedicate minunilor, mărturiilor şi sfaturilor atribuite duhovnicului. De la bolnavi de cancer la orbi şi persoane suferinde de paralizie, „pacienţii” părintelui erau vindecaţi, conform relatărilor, prin puterea credinţei.
Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a propus canonizarea lui Arsenie Boca, iar Patriarhia Română a anunţat în octombrie 2019 că a aprobat începerea procedurilor sub coordonarea Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români.
Mormântul lui Arsenie Boca se află la Mănăstirea Prislop.
Actualitate
60 de copii din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali
Un număr de 60 de elevi și preșcolari, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care au părinți plecați la muncă în străinătate, au fost monitorizați, anul acesta, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.
Dintre aceștia, mai mult de 80 la sută se află în grija unui singur părinte (mama – în 63 la sută dintre cazuri) și aproape o cincime, în îngrijirea bunicilor, fraților și surorilor mai mari, a mătușilor sau a altor rude.
Direcția de Asistență Socială Deva a solicitat unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Deva date și informații cu privire la copiii care au părinți plecați la muncă în străinătate, dar și la cei care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.
„Informațiile sunt necesare în vederea monitorizării modului de creștere și îngrijire a copiilor pe perioada absenței părinților, precum și a serviciilor sociale de care copiii pot beneficia”, arată reprezentanții DAS Deva.
Potrivit legii, școlile și grădinițele au la dispoziție 15 zile pentru a transmite DAS Deva datele și informațiile solicitate.
„Concret, în perioada monitorizării, asistenții sociali vor efectua vizite periodice la domiciliul copiilor și vor urmări în mod deosebit evoluția acestora și adaptarea la noul mod de viață, modul în care sunt îngrijiți, starea fizică, performanțele școlare, dar și grupul de prieteni și anturajul fiecărui copil. De asemenea, copiii vor putea beneficia de programe gratuite de consiliere psihologică, dacă, în urma evaluării, se constată că starea emoțională a acestora este afectată”, mai arată reprezentanții DAS Deva.
Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ, în anul școlar trecut numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut cu 20% față de anul școlar 2022 – 2023.
Actualitate
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.789.520 lei pentru sprijinirea a 430 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, suma de 1.079.400 lei a fost alocată pentru 271 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.
De asemenea, 208.500 lei au fost alocați pentru 33 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea; iar 501.620 lei pentru 126 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe produse în acest an. Aceste persoane, afectate de fenomenele meteorologice extreme, sunt din județele: Bistrița Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Maramureș, Neamț și Prahova.
“Continuăm să monitorizăm, cu ajutorul autorităților locale, situația persoanelor care din diferite motive ajung în situații extreme și să le sprijinim pentru a depăși aceste etape de viață. În anul 2024 am acordat ajutoare de urgență în sumă totală de 164.147.036 lei, din care suma de 156.300.000 lei a fost alocată pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de fenomene meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Actualitate
DAS Deva distribuie, de vineri, tichetele de călătorie gratuite, destinate persoanelor cu dizabilități
Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local, destinate copiilor și adulților cu dizabilități din municipiul Deva, se distribuie începând de vineri, 22 noiembrie 2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS).
Tichetele pot fi ridicate în perioada 22 noiembrie – 20 decembrie 2024, din clădirea Pieței Centrale Deva, etajul 1, biroul nr. 21, după următorul program:
– luni – miercuri, între orele 08:00 – 16:30
– joi, între orele 08:00 – 09:00 și 14:00 – 16:30
– vineri, între orele 08:00 – 14:00
„Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local sunt valabile în perioada decembrie 2024 – martie 2025 și sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum și însoțitorilor sau asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav”, transmit reprezentanții DAS Deva.
Documente necesare pentru eliberarea tichetelor sunt: cartea de identitate / certificatul de naștere (în cazul minorilor), legitimația de călătorie, eliberată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, certificatul de încadrare în grad de handicap.
Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate pentru 20 de călătorii/lună, în municipiului Deva și localitățile aparținătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).
Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.918 și 0737.036.004, de luni până joi – între orele 8:00 – 16:30 și vineri – între orele 8:00 – 14:00.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu o zi in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF