Connect with us
Data: 17/09/2024
.

Actualitate

Castelul Corvinilor intră într-o nouă etapă de restaurare: Proiect de 6,6 milioane de euro finanțat prin PNRR

Publicat

pe

Municipiul Hunedoara a dat startul lucrărilor în cadrul celui de-al doilea proiect major de restaurare a Castelului Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente medievale din România. Finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul are o valoare totală de aproximativ 6,6 milioane de euro și vine în completarea unei prime etape de restaurare, încheiate anul trecut, care a beneficiat de fonduri de 5 milioane de euro din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Acest nou proiect vizează intervenții esențiale care nu au fost incluse în prima fază a restaurării, asigurând astfel protejarea și punerea în valoare a unui număr de 27 de obiective din cadrul castelului. Printre lucrările principale se numără restaurarea frescelor din diverse zone ale edificiului, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces și curățarea fântânii din curtea interioară. De asemenea, proiectul include restaurarea statuii „Cavalerului” de pe vârful Turnului Buzdugan și deschiderea spre vizitare a mai multor spații ale castelului care până acum nu erau accesibile publicului.

Pe lângă aceste restaurări detaliate, proiectul prevede reabilitarea acoperișurilor, modernizarea instalațiilor electrice, instalarea unui sistem de supraveghere video și construirea unui planșeu din lemn pe Terasa de Artilerie. Aceste lucrări complexe au ca scop nu doar conservarea monumentului istoric, ci și îmbunătățirea experienței de vizitare.

Conducerea Muzeului „Castelul Corvinilor”, împreună cu Primăria municipiului Hunedoara și echipa de construcție, și-au exprimat angajamentul de a derula lucrările fără a afecta semnificativ programul de funcționare al castelului sau traseele turistice. Astfel, vizitatorii vor putea continua să exploreze acest simbol al istoriei și arhitecturii medievale românești, chiar și în timpul derulării proiectului.

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai bine conservate castele gotice din Europa, atrage anual mii de turiști din întreaga lume. Cu finalizarea celei de-a doua etape de restaurare, monumentul va fi pus în valoare la standarde internaționale, asigurându-i astfel conservarea pentru generațiile viitoare și consolidându-și statutul de atracție turistică de prim rang în România.

FOTO: PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement

Actualitate

Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

Publicat

pe

Redactat de

Un microbuz în care se aflau șapte persoane a fost implicat într-un accident rutier, produs pe raza localității Merișor. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție.

“În urmă cu scurt timp, a avut loc un accident rutier pe raza localității Merișor, în care a fost implicat un microbuz în care se aflau 7 persoane. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului Hunedoara a fost activat Planul roșu de intervenție. La fața locului au fost alocate de urgență o autospecială de descarcerare, 2 ambulanțe SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple și 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean. De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD. După prima evaluare la locul evenimentùlui, 2 persoane necesită îngrijiri medicale, celelalte fiind în afara oricărui pericol”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

La ora transmiterii acestei știri, circulația rutieră este blocată pe sensul de mers Hațeg – Petroșani.

 

Sursa foto: ISU Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

BURSE ȘCOLARE 2024 – 2025. Modificări privind bursele sociale. Câte tipuri de burse pot primi elevii și pe ce criterii se acordă acestea

Publicat

pe

Redactat de

Anul școlar 2024-2025 aduce modificări importante în sistemul de acordare a burselor școlare în învățământul preuniversitar de stat – în special, în privința bursei sociale, singurul tip de burse de care pot beneficia și elevii din învățământul primar.

Modificările sunt reglementate de noua Metodologie-cadrul de acordare a burselor, aprobată prin Ordinul ME nr. 5.518/2024.

Astfel, principalele NOUTĂȚI vizează:

– luarea în calcul a venitului pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor din familii monoparentale

– creșterea limitei de vârstă, de la 18 la 30 de ani, pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor neangajați pe piața muncii și înscriși în învățământul cu frecvență redusă sau programele de tip „A doua șansă”

Advertisement

– introducerea unui nou tip de bursă – bursa de reziliență, acordată pentru a motiva elevii cu rezultate medii să progreseze

Elevii din învățământul preuniversitar de stat pot primi 7 tipuri de burse, în anul școlar 2024 – 2025. Bursele școlare se acordă la cerere, iar unele dintre categorii pot fi cumulate.

Sumele alocate pentru burse sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii de asistență socială.

TIPURILE de burse, CUANTUMUL minim și CRITERIILE de acordare:

– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ I – între 925 lei/lună și 3.700 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III, mențiune sau medalii asimilate acestor distincții la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției. (Cuantumul bursei se raportează la nivelul salariului minim brut pe economie, la data acordării bursei).

Advertisement

– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ II – 700 lei/lună. Recompensează eleviide gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției.

– BURSA DE MERIT – 450 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală pe anul școlar anterior mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 9,50; elevilor care au obținut premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare, medalia de aur la campionate naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice. Bursa se plătește pe perioada cursurilor școlare.

-BURSA DE REZILIENȚĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 7; elevilor cu afecțiuni oncologice sau cornice.

-BURSA SOCIALĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, „A doua șansă” sau cu frecvență redusă, care provin din familii cu venituri mici (sub 50% din salariul minim net pe economie, pe membru de familie); elevilor din familii monoparentale cu venit pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie; elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevilor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială; elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice; elevilor proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune. Bursa socială se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.

– BURSA TEHNOLOGICĂ – 300 lei/lună. În anul școlar 2024 – 2025, se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Advertisement

– BURSA PENTRU MAMELE MINORE – 700 lei/lună. Se acordă mamelor minore care revin la școală (cursuri de zi) după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor. Se acordă pe perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează minimum 60 de absențe nemotivate.

Tipurile de burse care pot pot fi CUMULATE:

– bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică

– bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa socială

– bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse școlare

Advertisement

Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două echipe cu punctaj maxim în Liga 4

Publicat

pe

Redactat de

Liga 4 de fotbal Hunedoara devine din ce în ce mai interesantă odată cu trecerea etapelor. În runda a patra, ultima disputată, s-au marcat 27 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de 4,5 pe meci, și s-au consemnat și rezultate intersante.

Geoagiu și DMO continuă duelul la distanță

După aceste prime patru etape ale sezonului regular avem două echipe cu punctaj maxim, fiind vorba despre Gloria Geoagiu și Unirea DMO. Pe primul loc, grație golaverajului, unul de + 22, sunt cei de la Geoagiu. Gloria a trecut, acasă, fără probleme, cu 4-0, de Șoimul Băița, echipa învinsă, cu 4 puncte și golaveraj -7, fiind pe locul al nouălea. Pe doi, ci 12 puncte, dar cu golaveraj +9, se află Unirea DMO. Echipa care joacă la Ciula Mare, sat aparținător de comuna Răchitova, a învins, acasă, cu 5-4, pe CSM Vulcan, în meciul cu cele mai multe goluri înscrise din această rundă. Chiar dacă scorul este stâns, gazdele nu au avut emoții, echipa din Vulcan, în urma acestei înfrângeri, a coborât pe poziția a zecea, antepenultima, cu 3 puncte și golaveraj -1.

Bradul completează podiumul

Derby-ul rundei a fost cel dintre Aurul Brad și Retezatul Hațeg, încheiat cu victoria gazdelor, scor 2-1. În urma acestui rezultat , cei de la Brad se mențin pe poziția a treia, cu 9 puncte, în vreme ce echipa din Hațeg, cu 6 puncte și golaveraj +2, rămâne pe poziția a cincea. Pe locul al patrulea continuă să fie Dacia Orăștie, cu 7 puncte. Deși favorită pe hârtie, echipa din Orăștie nu a reușit decât un egal, 1-1, din deplasarea de la Victoria Călan, formație care, în urma acestei remize, își păstrează locul al optulea, cu 4 puncte și golaveraj -2.

Advertisement

Uricaniul rămâne la „cota zero

O altă surpriză s-a înregistrat în meciul Inter Petrila – CFR Simeria, în care oaspeții s-au ipus cu scorul de 2-1. În urma acestui succes, Simeria, cu 6 puncte și golaveraj -5, încheie prima jumătate a clasamentului, iar Petrila, cu 4 puncte și golaveraj +4, a coborât pe poziția a șaptea. În fine, în derby-ul suferinței, CSM Deva a învins, acasă, cu 6-0, pe Minerul Uricani, și a adunat primele trei puncte din acest sezon, dar rămâne tot pe locul unsprezece, penultimul, având un golaveraj negativ, de -11. Uricaniul rămâne ultima clasată, fiind singura echipă tot la „cota zero” în ce privește punctele acumulate.

Urmează o etapă interesantă

Etapa viitoare, a cincea, se va disputa la sfârșitul acestei săptămâni, capul de afiș fiind întâlnirea dintre Dacia Orăștie și Aurul Brad. Liderul, Gloria Geoagiu, se va deplasa la CFR Simeria, fiind un joc de urmărit, în vreme ce a doua clasată, Unirea DMO, este favorită certă în întâlnirea de pe teren propriu cu CSM Deva. Mai sunt două jocuri care se anunță a fi intersante, fiind vorba despre întâlnirile Retezatul Hațeg – Inter Petrila și CSM Vulcan – Victoria Călan, în vreme ce în partida dintre Șouml Băița și Minerul Uricani gazdele au, de departe, prima șansă de a se impune.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate