Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

Cățelușa Kara și Anca Firidon, echipa care răspunde „prezent” oricărei misiuni de salvare

Publicat

pe

Pompierii hunedoreni au un coleg de nădejde…. necuvântător. Este vorba despre cățelușa Kara, un labrador auriu, care împreună cu Anca Firidon, ce activează în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, participă la misiuni de căutare-salvare a oamenilor rătăciți prin pădure sau blocați sub dărâmături.

Kara este unul dintre cei mai buni câini salvatori din România, antrenată, pregătită, dar și foarte iubită de stăpâna ei, Anca Firidon. Sunt șase ani de prietenie sinceră, dar și multe misiuni la care hunedoreanca, împreună cu cățelușa ei, au luat parte, venind în sprijinul unor oameni aflați în dificultate.

Năsucul ei nu dă greș niciodată!”

Povestea cățelușei Kara a fost făcută publică de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), astăzi, când este celebrată în toată lumea „Ziua Mondială a Animalelor”.

“Astăzi este “Ziua Mondială a Animalelor”, un prilej bun să recunoaștem că indiferent dacă vorbim despre o pisică, un câine, un hamster sau o broască țestoasă, aceste suflete reușesc întotdeauna să ne aducă zâmbetul pe buze, chiar și în cele mai nefavorabile zile. Iar dacă ne gândim că unele dintre ele se pun în slujba noastră la propriu, nu ne rămâne decât să le fim recunoscători pe deplin. Kara are 6 ani și este un exemplu în acest sens. Ea are o misiune: aceea de a ajuta. Anca, stăpâna ei, a învățat-o jocul de-a „v-ați ascunselea” cu oamenii, de când era doar un ghemotoc auriu. Zeci de ore de antrenament prin păduri, la care s-au adăugat misiuni și exerciții printre dărâmături, au transformat-o pe Kara într-un adevărat salvator. Năsucul ei nu dă greș niciodată! După ce, în urmă cu câțiva ani, Kara a participat la exercițiul „ForFirEx 2019”, desfășurat în mai multe zone montane din județele Hunedoara și Caraș-Severin, unde a trebuit să dovedească că poate găsi în scurt timp, persoane rătăcite la mare distanță, prin pădure, în anul 2020, cățelușa a fost pusă în fața unui eveniment tragic. Atunci a fost alături de pompierii hunedoreni, contribuind cu maximă seriozitate și implicare la acțiunea de căutare a doi muncitori, prinși sub turnul de extracție prăbușit al Minei Livezeni. Anul acesta, în luna iunie, strădania și devotamentul Karei au fost răsplătite cu locul 1 la secțiunea „Căutarea sub dărâmătură” din cadrul competiției internaționale „Cassovia Rescue Cup” desfășurată în Slovacia”, au transmis reprezentanții IGSU.

Instruită de când era doar un ghemotoc de blană

Anca Firidon s-a dedicat instruirii cățelușei Kara, pe care o antrenează în timpul liber, primii pași, pe dificilul drum de formare a unui câine de căutare-salvare făcându-se când cățelușa avea doar câteva săptămâni. În antrenarea labradorului, ea este îndrumată de voluntarii Asociației Câini de Salvare Transilvania, asociație din care Anca Firidon face parte, cu zeci de misiuni de căutare la activ și cu examene internaționale de căutare-salvare promovate.

“Anca și Kara sunt două voluntare care răspund „prezent” oricărei misiuni de căutare-salvare. De aceea, după cum vă imaginați, programul Karei este foarte încărcat și milităros, căci a salva vieți nu e lucru ușor… Dar asta nu înseamnă că nu are parte și de momente de relaxare, de joacă și de răsfăț. Anca o iubește cum nu se poate exprima în cuvinte, nu se desparte de ea niciodată și îi organizează în fiecare an cele mai năstrușnice petreceri cu ocazia zilei de naștere. La mulți ani, Kara! La mulți ani tuturor animăluțelor care ne fac viața mai frumoasă!”, au mai transmis reprezentanții IGSU.

Sursa foto: IGSU/Facebook

Actualitate

Corvinul – FC Bihor în Cupa României

Publicat

pe

Redactat de

 

Marți, 1 aprilie, cu începere de la ora 14:00, se vor disputa meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15, fază a competiției în care este calificată și Corvinul Hunedoara.

Sferturile se joacă în manșă unică, iar hunedorenii vor întâlni, pe terenul II al stadionului Corvinul, pe FC Bihor Oradea. Cele două echipe conduc în seriile Campionatului Național în care evoluează. Hunedorenii, care au stat în ultima etapă, întrucât Viitorul Târgu Jiu, s-a retras, sunt primii în seria 5, cu 39 de puncte, cu opt mai multe decât a doua clasată, CSM Târgu Jiu. La rândul lor, cei de la FC Bihor, care au învins, în etapa de la finele săptămânii trecute, acasă, cu 2-0, pe LPS Cluj, conduc în seria 7, cu 45 de puncte, cu două mai multe decât are următoarea clasată, Sporting Cluj. Până a ajunge aici, Corvinul, antrenată de Mircea Alic jr., a trecut, cu 4-3, acasă, de CSM Reșița, cu 3-0, tot pe teren propriu, de Viitorul Arad, și cu 10-9, după penalty-uri, în deplasare, de Luceafărul Turnu Severin. Cei de la FC Bihor au învins cu 6-0 pe Transilvania Oradea, cu 4-0 pe SCM Zalău și cu 6-0 pe LPS Cluj, jucând toate aceste meciuri acasă. Celelalte meciuri din sferturi sunt CSM Slatina – Aerostar Bacău, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați și Kinder Brașov – Știința București.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.

 

Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.

Advertisement

Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.

Până pe 11 aprilie

Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018

Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga

Advertisement

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”

 

Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei școli din județul Hunedoara, incluse în programul național pentru reducerea abandonului școlar

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli eligibile pentru finanțare în cadrul celei de-a doua runde a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), seria a IV-a. Unitățile de învățământ selectate vor putea accesa fonduri de până la 300.000 de euro pentru implementarea unor măsuri de sprijin dedicate elevilor și comunităților lor.

Cu un buget total de 113,7 milioane de euro, programul va finanța activități menite să combată riscul de abandon școlar, printre care asigurarea mesei la școală, excursii și tabere educaționale, burse și premii pentru elevii din proiect, consiliere psihologică și logopedică, cursuri de formare pentru profesori, precum și activități de sprijin destinate părinților și comunității.

Din județul Hunedoara, trei unități de învățământ au fost incluse pe lista celor eligibile: Școala Gimnazială Densuș, situată în mediul rural și cu un risc ridicat de abandon școlar, Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, tot din mediul rural, dar cu un risc mediu, și Școala Gimnazială „Ion Desideriu Sîrbu” Petroșani, care, deși în mediul urban, se confruntă cu un risc mediu de abandon școlar.

Pentru a accesa finanțarea, școlile și administrațiile locale trebuie să depună proiectele până în luna aprilie. Conform calendarului stabilit, contractele de finanțare vor fi semnate până la 31 mai 2025.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate