Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Ce vor edilii să facă pentru Valea Jiului?

Publicat

pe

Drumul spre Parâng, termoficarea, anveloparea blocurilor, revigorarea zonelor turistice, a străzilor, gara din Petroșani, domeniul Șureanu, preluarea unor clădiri de la minele ce se închid, dar și bani pentru reabilitarea drumurilor distruse de ploi. Cu astfel de planuri au venit primarii din Valea Jiului la întâlnirea ce le-a parafat unirea într-un for unic, mai puternic, lipsit de orgoliile politice care i-au despărțit până acum.

Toți primarii localităților din sudul județului și-au expus proiectele și urmează să se unească într-un for comun. „Sunt și multe proiecte comune, care ar putea să se concretizeze, cum este transportul pentru Valea Jiului, care s-ar putea rezolva prin această conurbație, dar și o strategie în turism ar putea deveni un proiect prioritar. Noi nu avem posibilitățile legate de terenuri, pe care le solicită marii investitori, nu avem terenuri mari într-un singur loc și atunci trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem aici, ca resurse locale, dar putem discuta despre parcuri și incubatoare de afaceri, care trebuie să fie poziționate în mai multe localități și încercăm ca fiecare dintre ele să poată să beneficieze de câte un proiect care să creeze locuri de muncă”, a spus Sorin Vasilescu, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.

Edilii Vulcanului au cerut bani pentru cea de a doua telegondolă ce va face legătura între Straja și Pasul Vâlcan, iar întreg turismul este privit acum unitar, ca o șansă de dezvoltare a fiecărei comunități. Cei care au pus bazele în cinci pași siguri pentru dezvoltarea Văii Jiului au spus că vor gândi de acum înainte ca un agent economic, interesat să atragă investiții și să creeze locuri de muncă.

Toți cei care au luat parte la această nouă întâlnire au fost de acord să lase deoparte orgoliile și să facă ceva concret pentru Valea Jiului. Asta, mai ales că vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a venit în Valea Jiului, spunând că se va întoarce la toamnă cu premierul Dacian Cioloș, tocmai pentru a da girul acestui proiect ce acum este gândit.

 

Advertisement

Ce spun primarii?

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petroșani:

„E un prim pas concret în ceea ce urmează să facem. Noi suntem de acord să intrăm în această asociație cu CJ și Universitatea din Petroșani, sub forma unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitare (A.D.I) pe probleme mari de strategie de dezvoltare, centrat pe creearea de noi locuri de muncă”

Vasilică Jurca, primar al orașului Petrila:

„Am aderat la ideea a crea o conurbație la nivelul Văii Jiului și consider că primul pas este înființarea ei, sub formă juridică, iar al doilea pas ar trebui să fie realizarea strategiei comune pentru toate localitățile din Valea Jiului”

Nicolae Dunca, primarul din Aninoasa:

Advertisement

„Această asociere a tuturor localităților Văii Jiului reprezintă realizarea în comun a tuturor proiectelor de interes general pentru Valea Jiului, în special în atragerea investițiilor pentru creearea locurilor de muncă, dar trebuie să avem în vedere că aceste proiecte trebuie corelate între localitățile Văii Jiului”

Cristian Merișanu, viceprimar la Vulcan:

„Pentru prima dată la nivelul Văii Jiului se vorbește despre o gândire unitară, cu sprijinul CJ H și săptămâna trecută am avut și o vizită de la Guvern (n.red. cea a vicepremierului Vasile Dîncu), iar viitorul Văii Jiului renaște în aceste zile”

Iacob Mesaroși, viceprimar Lupeni:

„Avem chiar privilegiul că în zilele trecute s-a demarat proiectul de ecologizare și vom avea o platformă industrială ce va putea fi pusă ăn funcțiune în cel mult două luni, de 29 ha, care beneficiază de gaz, canalizare, electricitat. Se poate inființa acolo un parc industrial și investitorii chiar vor fi scutiți de unele plăți privind impozitul pe terenul pe care îl vor ocupa”

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate