Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Stiri nationale

Cea de-a XV-a ediţie a Programului de Tabere „ARC” – deschisă

Publicat

pe

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) deschide astăzi, 2 iulie 2024, cea de-a XV-a ediţie a Programului de Tabere „ARC”, organizat în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi cu sprijinul Direcţiilor Judeţene de Tineret şi Sport şi al Patriarhiei Române.

În perioada de derulare a Taberelor ARC 2024, respectiv iulie – septembrie 2024, sunt aşteptaţi aproximativ 6.500 de participanţi, copii şi tineri din diaspora şi din comunităţile istorice, alături de însoţitori, profesori şi voluntari din România şi din afara graniţelor ţării.

Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Programul de Tabere ARC este unul dintre cele mai generoase proiecte ale DRP. Prin intermediul său, avem posibilitatea de a stimula interesul tinerelor generaţii în direcţia explorării oportunităţilor pe care le poate oferi România şi de a-i aduce în contact direct cu tot ce are mai frumos ţara noastră: oameni, natură şi cultură. Acest program le oferă tinerilor noştri ocazia de a se conecta la rădăcinile lor culturale şi de a construi prietenii durabile”.

Taberele din acest an se vor desfăşura simultan, în serii consecutive de câte şapte zile, de marţi până marţi, în perioada iulie – septembrie 2024, în următoarele locaţii:

1. Centrul de Agrement Sângeorz – Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud

Advertisement

2. Centrul de Agrement Codrii de Aramă – Agafton, judeţul Botoşani

3. Centrul de Agrement Poiana Pinului, judeţul Buzău

4. Centrul de Agrement Căprioara, judeţul Hunedoara

5. Mănăstirea Caraiman, judeţul Prahova

6. Centrul de Agrement Oglinzi, judeţul Neamţ

Advertisement

7. Centrul de Agrement Gălăciuc, judeţul Vrancea

Timp de o săptămână, copiii şi tinerii din afara graniţelor ţării vor participa la o serie de activităţi culturale, educative şi sportive organizate în cadrul taberelor, iar alături de facilitatori şi voluntari implicaţi în program vor avea posibilitatea să descopere o parte a României şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare în limba română.

Programul de Tabere ARC, iniţiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevilor şi tinerilor români din afara graniţelor ţării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni. Acesta este dedicat promovării în rândul tinerilor români din afara graniţelor a conştiinţei naţionale româneşti şi dezvoltării unei relaţii apropiate cu statul român. Acţiunile desfăşurate în cadrul acestui program îşi propun să ofere participanţilor o perspectivă actualizată asupra istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti, vizând totodată păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni.

Mai multe informaţii despre Programul de Tabere ARC 2024 sunt disponibile aici: https://dprp.gov.ro/web/tabere-arc/

Advertisement

Stiri nationale

CNAIR: Posibile îngreunări/întreruperi în emiterea rovinietei și a peajului prin SIEGMCR

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale că miercuri, 24 iulie 2024, în intervalul orar 00:00 – 02:00, în urma unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor și a peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată/ întreruptă.

 

„În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat. Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, informează CNAIR.

 

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzipot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pe prima pagină în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de Facebook https://www.facebook.com/cnadnr/.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Apă „cu porția” în peste 400 de localități din cauza secetei

Publicat

pe

Redactat de

În peste 400 de localități din țară alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții, din cauza secetei. Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a anunțat, luni, că, în prezent coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77 la sută, în scădere față de săptămâna trecută, când era de 80 la sută.

 

“Monitorizăm permanent resursele de apă și luăm măsuri de stocare a apei în principalele acumulări. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77% (în scădere față de săptămâna trecută când era de 80%). Menținem însă un volum de cca 3,46 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Astfel, se situează sub debitele medii ale lunii, următoarele sectoare de râuri (57 față de 12 cât erau săptămâna trecută): 6 sectoare pe râurile Interioare, respectiv pe râul Jiu (județul Gorj) și pe râul Buzău (județ Buzău), se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele populație și industrie; 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (județ Harghita) și pe râul Ialomița (județele Ialomița și Brăila), se află în treapta 1 de restricții pentru folosințele irigații; 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare și pârâul Vadasz (județul Covasna) se află în treapta 2 de restricții pentru folosința piscicultură; 30 sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (județul Brăila), râul Călmățui (județele Brăila și Buzău), râul Olt (județul Brașov), pârâurile Homorodul Mare Fișag (județul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Cașin, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcușa, Fundul Piriului (județul Covasna), se află in treapta 3 de restricții pentru folosințele Irigații și Piscicultură. Acumulările Pârcovaci, Hălceni din județul Iași, Acumularea Cal Alb din județul Botoșani și Acumularea Mănjești din județul Vaslui se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele Populație, Industrie, irigații și piscicultură”, a informat ANAR.

Apel la populație privind utilizarea rațională a apei

Potrivit ANAR, în prezent, în 449 de localități (inclusiv comune și sate) reprezentând 15 la sută din localitățile de la nivel național, dintre care șase orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare.

Advertisement

„Cele mai afectate localități sunt în județele: Botoșani -140 localități, Iași – 77 localități, Alba – 62 localități, Gorj – 35 localități, Vrancea – 21 localități, Bacău – 19 localități, Neamț – 17 localități, Galați – 16 localități, Hunedoara 12 localități, Vaslui – 10 localități, Olt și Argeș – 8 localități. În prezent, în 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale sunt fântâni secate, comunitățile fiind afectate de secetă. Cele mai multe localități afectate sunt în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați. Cele mai afectate rămân localitățile din județele Botoșani -144 localități din care parțial și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 61 localități, Neamț – 12 localități, Iași – 7 localități, Suceava – 9 localități”, mai arată reprezentanții ANAR.

Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, Administrația „Apele Române” face un apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Programul „Rabla Plus” 2024: O nouă etapă de înscrieri, de astăzi

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune de înscriere pentru persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și instituțiile publice în cadrul Programului “Rabla Plus”.

Sumele alocate pentru etapa a II-a de înscrieri, organizată în perioada 22 iulie – 18 august 2024, sunt următoarele:

240.000.000 lei – pentru persoane juridice

120.000.000 lei – pentru UAT și instituții publice

Înscrierile se realizează prin încărcarea în aplicația informatică a documentelor necesare, în limita sumelor alocate.

Advertisement

Etapa a III-a se va derula în perioada 19 august – 19 septembrie 2024, sumele alocate fiind

100.000.000 lei pentru persoane juridice

100.000.000 lei pentru UAT-uri și instituții publice

De asemenea, pentru persoane fizice vor fi alocate 100.000.000 lei în perioada 19 august – 25 noiembrie 2024.

Noul calendar de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul programului și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM – https://www.afm.ro/vehicule_electrice.php

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate