Connect with us
Data: 01/05/2024
.

Actualitate

Cei mai buni pompieri hunedoreni recompensați, la ceas aniversar

Publicat

pe

Vineri, 13 septembrie, a fost zi de sărbătoare pentru pompierii din întreaga țară, și implicit pentru cei de la ISU Hunedoara. S-au împlinit 171 de ani de la luptele pompierilor bucureșteni, din Dealul Spirii, cu otomanii. Cu această ocazie, un ofițer și șapte subofițeri hunedoreni, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătire profesională și comportare demnă, au fost înaintați în grad înainte de termen. Întreaga festivitate a avut loc la sediul instituției, din muncipiul Deva.

În cadrul ceremoniei, devenită deja tradiţie la nivelul ISU Hunedoara, cei mai merituoşi pompieri, paramedici şi specialişti în descarcerare au fost premiaţi. Astfel, titlul de „Echipajul de prim ajutor al anului 2019”, a fost atribuit unei echipe a Detașamentului de Pompieri Deva formată din: plutonier major Liviu Suciu, plutonier major Călin Borița și paramedic Alexandru Popa. Echipajul de prim ajutor s-a distins prin îndeplinirea cu succes a multor misiuni delicate. Seriozitatea cu care s-au pregătit pentru a oferi cea mai profesionistă asistență medicală victimelor a fost un atu pentru salvatori în cadrul „Competiției naționale de descarcerare și prim ajutor calificat”, faza zonală, desfășurată la Deva. Echipa s-a clasat pe locul întâi la proba traumă, performanță ce a făcut-o eligibilă în lupta pentru medalii în clasamentul celor mai bune echipaje de prim ajutor din țară.

Pompierul anului și cel mai bun paramedic al anului, sunt din Orăștie

Cel mai râvnit titlu, cel de „Pompierul anului”, i-a fost oferit unui pompier din Orăștie, care a participat la numeroase intervenții, dând dovadă de profesionalism și de o bună pregătire profesională, fiind un om de bază în cadrul detașamentului ce a intervenit ferm în orice situație. Mai mult, pompierul a reprezentat instituția în cadrul unui concurs numit „Cel mai puternic pompier”, o competiție cu probe infernale la care doar 85 de participanți din întreaga țară s-au încumetat să participe. Este vorba despre plutonier major Mihai Bucur, de la Detaşamentul de Pompieri Orăștie.

Tot la Detașamentul Orăștie, la Andrei Antonie, a plecat și premiul „Paramedicul anului 2019”. Acesta a acționat la numeroase intervenții de descarcerare și de prim ajutor, dovedind profesionalism și o temeinică pregătire profesională. S-a evidențiat asistând medical 10 oameni grav răniți în două accidente produse pe DN 7 în cursul acestui an.

Pompierii deveni, cei mai buni la descarcerare

Advertisement

Premiul pentru cel mai bun echipaj de descarcerare al anului 2019 a fost adjudecat de o echipă a Detașamentului de Pompieri Deva formată din plutonier adjutant, Florin Rusanda, plutonier adjutant Florin Bălăeț, plutonier major Claudiu Pălimariu, plutonier adjutant Emil Pogan și plutonier major Constantin Țimonea. Potrivit Echipajul de descarcerare a acționat eficient la numeroase operațiuni de extragere a oamenilor din mașinile implicate în accidente rutiere. Una dintre cele mai dificile intervenții s-a consumat la începutul lunii august, pe autostrada A1, fiind răniți, în urma impactului dintre trei autovehicule, 5 adulți și 4 copii, cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani.

Cel mai bun echipaj de pompieri al anului este din Hunedoara

Titlul, „Echipajul de pompieri al anului 2019”, a plecat spre Detașamentul Hunedoara, la echipajul format din plutonier adjutant șef Marius Pătrău, plutonier adjutant Florin Sălcuceanu, plutonier adjutant șef Ioan Andrei, plutonier adjutant șef Marian Iloviceanu și plutonier adjutant șef Adrian Pascu. Aceşti pompieri au intervenit la numeroase incendii, acțiuni de îndepărtare a efectelor fenomenelor meteo periculoase și salvări ale unor persoane aflate în situații critice. Una dintre cele mai solicitante și riscante intervenții a fost în timpul unui incendiu izbucnit la un bloc de locuințe din Hunedoara. Concomitent cu desfășurarea operațiunilor de stingere a incendiului a avut loc evacuarea și asistarea medicală a 13 adulți și 14 copii ce s-au refugiat la etajele superioare ale imobilului inundat de o cantitate mare de fum și gaze toxice.

Subunitatea cu cele mai complexe intervenții

Premiul pentru subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2019 a fost atribuit Detaşamentului de Pompieri Deva, reprezentat de locotenent colonel Mihai Dorobăț, comandantul Detașamentului. Pregătirea profesională şi curajul pompierilor deveni au fost testate de nenumărate ori în situaţii limită, cum ar fi incendii de proporţii la instituţii sau case particulare, operaţiuni de extragere a victimelor din autoturisme implicate în accidente rutiere sau acțiuni de protejare sau salvare a oamenilor din calea urgiei naturii. În cadrul ceremoniei a fost acordat și un premiu special, echipei de minifotbal a inspectoratului, reprezentată de sublocotenent Ciprian Pepenar.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Auto -Schunn, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier cu 5 victime, între care doi minori

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier cu 5 victime a avut loc în Bretea Română.

În această seară, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost anunțată producerea unui accident rutier în localitatea Bretea Română.

De urgență, la locul indicat au fost mobilizate o autospecială dotată cu modul de descarcerare din cadrul Punctului de Lucru Bretea Română, o ambulanță SMURD și două ambulanțe ale SAJ.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate două autoturisme și au rezultat 5 victime, dintre care 2 minori în vârstă de 12, respectiv 13 ani, transmite ISU Hunedoara.

Toate cele 5 persoane au fost evaluate medical la fața locului, au primit primul ajutor și ulterior au fost transportate la UPU Hunedoara pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat la locul intervenției măsurile specifice de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Futsal: Bronz național pentru CSM Deva

Publicat

pe

Redactat de

Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima a a play-off-ulului din Liga 1 de futsal, CSM Deva a întâlnit, marți seară, pe teren propriu, pe FK Odorheiu Secuiesc.
Meciul a fost unul fără miză, întrucât, înaintea jocului de la Deva, CFR Timișoara trecuse, acasă, cu 7-5, de United Galați, cele două combatante fiind, astfel, calificate în finala campionatului, cu mențiunea că trupa de la Dunăre avea, deja, asigurate biletele pentru ultimul act. Cu toate acestea, meciul de la Sala Sporturilor din Deva a fost unul extrem de spectaculos, lucru firesc, ținând cont de faptul că s-au întâlnit cele mai frumoase echipe din futsalul autohton, ambele practicând un joc deschis și plăcut ochiului.
Dacă prima parte a fost una ceva mai tacticizată, în care s-a înscris un singur gol, în contul celor de la Odorhei, autor Kanyo (11), mitanul secund a fost un spectacol total.
Devenii au egalat prin Savio (24), dar harghitenii au revenit în avantaj prin reușita lui Iszlai (27). Imediat după aceea Simic (28) a reușit un „golazzo”, cu un vinclu de senzație, reușita fiind repetată, cu o execuție similară, de C. Matei (32), iar Deva avea 3-2.
Trupa lui Roger Augusto face 4-2, prin Gavrilă (36), iar cei de la Odorhei scot portarul, însă superioritatea din câmp nu i-am ajutat, întrucât finalul a aparținut gazdelor. Astfel, după o bară a lui Simic, Nastai face 5-2, pentru ca Savio să ducă scorul la 6-2, toate acestea petrecându-se în minutul 38. De altfel, 6-2 a fost și scorul final al acestei întâlniri, iar CSM Deva, care, indiferent de rezultat, nu mai putea pierde locul al treilea, a intrat, în mod oficial, în posesia medaliilor de bronz.

În ultimul meci din play-off, CSM Deva, care a cucerit, în acest sezon, și Cupa României la futsal, va juca, în deplasare, cu United Galați.
Această partidă, care nu mai poate influența configurația finală a clasamentului din play-off, ordinea fiind Galați, Timișoara, Deva și Odorhei, se va disputa sâmbătă, 4 mai, cu începere de la ora 18:00.
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate