
Competiţie la a doua ediţie
Începători sau profesionişti, la sfârşitul săptămânii, concurenţii îşi vor testa rezistenţa şi vor străbate crestele muntelui cu clăparii în picioare

Amatorii spoturilor de zăpadă merg la sfârşitul acestei săptămâni, în Retezat. Va fi o competiţie grea, pentru cei care preferă schiul, fără teleschi şi pârtii bătute.
Sâmbătă, 16 februarie 2013, va avea loc cea de-a doua ediţie a „Open Race Retezat”, competiţie care, de anul viitor, se va transforma, aşa cum spun organizatorii, în etapă de campionat na?ional.
Traseu de aproape 25 de kilometri

Startul concursului se va da la ora 08:00 dimineaţă de pe DN 66A, din zona Cheile Buţii – Vf. Pleșa (1.840 m ) – Vf. Piule (2.081 m) – Vf. Drăgșan (2.080 m) – Piciorul Buții (1.642 m) – Cheile Buții. „Sâmbătă are loc cea de-a doua ediţie a competiţiei montane Open Race Retezat. E o competiţie de schi de tură şi alpinism, care se va desfăşura în masivul Retezat, pe partea Retezatului Mic. Startul are loc sâmbătă la 08:00. Lungimea traseului e de 22-25 de kilometri, iar sportivii şi turiştii vor urca pe creasta muntelui, apoi coboară pe vreo 10 – 11 kilometri pe culmea Văii Mari”, spune Sorin Sanda (foto mic), organizatorul competiţiei.
Competitori, musai echipaţi „până în dinţi”
Organizatorii spun că echipamentul este obligatoriu, iar toţi participanţii sunt sfătuiţi să aibă: schiuri de tură, piei de focă, beţe de schi, rucsac de tură, cască, ochelari, îmbrăcăminte pentru iarnă, lanternă sau chiar busolă. Asta pentru că traseul nu este pentru chiar toată lumea, dar nici nu duce lipsă de cutezători. „Competiţia e deschisă oricui, dar s-au înscris persoane din Severin, Timişoara, Sibiu, Valea Jiului, pe patru categorii. Una de începători, cu un traseu ales separat, jandarmerie, salvamont şi, bineînţeles profesionişti”, a mai adăugat Sanda. Taxa de concurs este de 50 de lei/persoană.
Coborâre şi urcare prin omăt
Competiţia are loc la o diferenţă pozitivă de nivel de 1.450 de metri, iar cea negativă este 1.430 de metri, în timp ce stratul de zăpadă e foarte mare. „Zăpada are acum peste doi metri pe creste, dar traseul va fi numai pe creastă pentru a nu risca eventuale avalanşe. Traseul se va parcurge cam în 6 ore, timp în care sportivii parcurg cam 20 de kilometri în urcare şi coborâre”, a precizat organizatorul.
Toţi cei care vor să-i încurajeze pe concurenţi sunt aşteptaţi sâmbătă, pe DN 66 A, la partea de început a „Drumului lui Băsescu”.