
Austeritate la investiţii
Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler considerã cã deşi România a primit alocări financiare mai mari, e incapabilă să atragă toate fondurile europene
Diminuarea cu 3,5 procente a sumei alocate pentru Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2014-2020 în comparaţie cu actualul MFF va avea efecte negative asupra evoluţiei economice a Uniunii Europene. În opinia deputatului european UDMR Iuliu Winkler, reducerea bugetului Uniunii Europene (UE) este fãrã precedent fapt care va avea repercursiuni în dezvoltarea economicã a statelor membre şi rezolvarea problemelor generate de criză.
„Ideea cã bugetele de austeritate din ţãrile membre ale UE trebuie sã aibã corespondent şi în cel european este o abordare falsã şi în acelaşi timp distructivã. Cu mici excepţii bugetul comun este unul de investiţii, iar diminuarea fondurilor alocate cãtre acest capitol va avea repercursiuni grave asupra economiilor ţãrilor membre”, a spus Winkler.
Acordul cu FMI, esenţial pentru România
În ceea ce priveşte fondurile europene alocate României pentru perioada 2014-2020, parlamentarul european considerã cã suma care ar urma sã-i revinã ţãrii noastre este bunã. Cu toate acestea, Iuliu Winkler atrage atenţia asupra faptului cã dacã aceastã alocare financiară este analizatã în contextul economic actual, bugetul de austeritate propus de statele Uniunii Europene şi ineficienţa României de a atrage aceste fonduri, atunci situaţia se schimbã radical. ”Avem o alocare de fonduri de circa 40 de miliarde de lei, deci o creştere de 18 la sutã faţã de perioada actualã. Din pãcate, în şase ani am atras 5,7 miliarde de euro din actualul Cadru Bugetar, adicã sub 20 la sutã din fonduri. Aceasta este cu adevãrat problema României, iar factorii decidenţi vor trebui sã gãsescã soluţii rapide pentru remedierea problemelor”, a spus Winkler. Deputatul european a mai atras atenţia asupra faptului cã România trebuie sã rãmânã într-o relaţie activã cu FMI pentru a putea beneficia de mãsuri de stimulare a gradului de absorbţie, cum este TVA eligibil, majorarea ratelor de prefinanţare şi cofinaţare. „România va putea beneficia de condiţiile favorabile prevãzute în noua alocare bugetarã a UE numai în cazul în care existã un acord activ cu FMI. Dacã relaţiile noastre cu FMI înceteazã, atunci nu mai avem aceste beneficii”, a subliniat parlamentarul european.