Actualitate
Cei mai buni voluntari, pregătiți să devină Ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor
imp de cinci zile, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, sit UNESCO, administrat de Universitatea din București, 26 de voluntari pentru geoparc au urmat un set de cinci cursuri în cadrul taberei de formare „Ambasadorii Geoparcului”.
Aspiranții la titlul de ambasador au aflat cum să comunice și să relaționeze cu ceilalți, ce fac tinerii din alte geoparcuri internaționale și din parcurile naturale, de ce este unică „Țara Hațegului” și ce ar face dacă ar fi puși în postura de director al Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Cursurile s-au desfășurat utilizând metode de educație nonformală, cu o componentă puternică de dezvoltare personală și au constat în dezbateri, exerciții, studii de caz, excursii și vizite în teren. La finalul taberei, toți cursanții au trecut printr-o evaluare, în prezența părinților și a prietenilor. Evaluarea a constat în a vorbi în fața audienței despre ce înseamnă pentru ei dobândirea statutului de ambasador, ce își propun să facă pentru geoparc, în perioada următoare, și cum cred că pot contribui la promovarea imaginii geoparcului în țară și în străinătate.
Voluntarii au fost foarte entuziasmați de informațiile primite în timpul cursului, mai ales că au avut posibilitatea de a-și clarifica anumite cunoștințe despre conceptul de geoparc și despre importanța lui pentru comunitate, dar și ca arie protejată de interes geologic. Cel mai mult i-a încântat, însă, faptul că au reușit să își învingă teama de a vorbi în public și astfel să poată fi în măsură să le povestească tuturor celor interesați despre cât de frumoasă și de interesantă este „Țara Hațegului”.
„Viitorii ambasadori trebuie să fie percepuți ca o echipă de elită”
Fiecare participant a fost recompensat cu o diplomă care, pe lângă certificarea urmării cursurilor de formare, include și principalele cunoștințe, abilități și atitudini obținute pe parcursul celor cinci zile. Ei vor trebui să urmeze însă și alte etape de formare până la dobândirea titlului de ambasador. Prima ocazie de a-și pune în valoare cunoștințele dobândite o vor avea chiar la sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul “Festivalului Dinozaurilor”, cel mai important eveniment al verii organizat de geoparc. „Prin acest proiect ne-am propus să îi ajutăm pe cei mai buni voluntari să treacă la o nouă etapă, în care să fie în măsură să își reprezinte cu succes zona, atât la nivel național cât și internațional. Geoparcul este sit UNESCO și acest statut ne obligă foarte mult. Viitorii ambasadori trebuie să fie percepuți ca o echipă de elită, în măsură să își asume responsabilități și să fie un model de urmat în comunitate. Programul „Voluntari pentru Geoparc” este unul dintre cele mai de succes programe ale noastre și a fost recunoscut, în anul 2015, de Fundația ProPrak drept cel mai bun program de voluntariat, din arii protejate, desfășurat în România. Aici, activitatea de voluntariat se face pe baza unui contract și a unui calendar de activități, iar recunoașterea este dată de certificate și diplome internaționale Voluntpass, eliberate de Universitatea din București. Ne dorim ca în urma rezultatelor obținute aici, conceptul de ambasador să poată fi replicat și în alte arii naturale protejate din România și, de ce nu, în alte geoparcuri internaționale”, a afirmat Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” – Geoparc Internațional UNESCO.
Despre Geoparcul Dinozaurilor
Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga „Țară a Hațegului”, este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului” cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în „Ţara Hațegului” sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor „Ţara Haţegului” – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.
Actualitate
Se reia Liga 1 de futsal
La sfârșitul acestei săptămâni se reia Liga 1 de futsal. De duminică, 12 ianuarie, și până marți, 14 ianuarie, se vor disputa meciurile etapei a XIII-a, penultima a sezonului regular.
Sistemul competițional
La finele sezonului regular se va trece la play-off și, respectiv, la play-out. Astfel, în play-off vor lua parte echipele clasate pe locurile 1-4, acestea jucând sistem campionat tur-retur-tur 9 etape. Echipele vor intra în play-off cu punctele acumulate în sezonul regular. Împerecherea se va face conform tabelei Berger, locului 1 din sezonul regular având poziția 1 pe tabela Berger, locul 2 din sezonul regular având poziția 2 pe tabela Berger, etc. Echipele clasate pe primele două locuri se califică în finala campionatului. Echipa clasată pe locul trei va câștiga medaliile de bronz. Finala campionatului se va desfășura în sistemul cel mai bun din 5 meciuri între echipele clasate pe primele două locuri în play-off. Echipele clasate pe locurile 5-8 la finalul sezonului regular vor disputa play-out tur-retur-tur, 9 etape, urmând să intre în această fază cu punctele acumulate în prima parte a competiției. Împerecherea se va face conform tabelei Berger, locului 5 din sezonul regular având poziția 1 pe tabela Berger, locul 6 din sezonul regular având poziția 2 pe tabela Berger, etc. Echipa clasată pe locul 8 la finalul play-out-ului retrogradează în Liga 2.
ACS West Deva, în luptă pentru play-off
După disputarea a 12 din cele 14 etape ale sezonului regular se știu deja trei echipe calificate în play-off, fiind vorba despre United Galați, FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș, și două care vor evolua în play-out, respectiv Luceafărul Buzău și Mausoleul Mărășești, indiferent de rezultatele ce se vor înregistra în ultimele două runde. În schimb este luptă mare pentru ocuparea ultimului loc de play-off, care este vizat de trei echipe, toate cu câte 14 puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj, ordinea actuală fiind Sepsi Sfântu Gheorghe (+2), ACS West Deva (+1) și CFR Timișoara (- 14). La finalul sezonului regular, dacă această egalitate de puncte va persista, între cele trei sau doar între două dintre aceste echipe, atunci primul criteriu de departajare va fi cel al rezultatelor directe.
Două finale, dar cu ochii și la alte meciuri
Penultima etapă a sezonului regular va debuta duminică, 12 ianuarie, de la ora 17:00, cu meciul Mausoleul – Odorhei, iar al doilea joc al rundei, cel dintre Luceafărul și United, este programat luni, 13 ianuarie, de la ora 18:00, în ambele întâlniri echipele vizitatoare fiind mari favorite. Cele mai așteptate meciuri ale etapei au loc marți, 14 ianuarie, de la ora 17:30, fiind programat jocul Sepsi – CFR, iar West va intra pe parchet la ora 18:00, pe terenul celor de la Tg. Mureș. Pentru a rămâne în cărți, devenii au nevoie de victorie. Ideal pentru West ar fi ca Timișoara, având avantajul rezultatelor directe cu devenii, să nu câștige la Sfântu Gheorghe. Iar dacă cei de la Sepsi s-ar impune cu un scor mai mic decât băieții de la West, tot devenii ar fi avantajați. În ultima etapă, programată la finele săptămânii viitoare, meciurile Odorhei – Luceafărul și United – Tg. Mureș nu îi interesează pe cei de la West. Tot în ultima rundă a sezonului regular CFR Timișoara pleacă cu prima șansă în jocul de acasă cu Mausoleul Mărășești și, aproape cert, aici nu e loc de surprize. În fine, ACS West Deva va juca, acasă, într-un meci ce poate fi decisiv, dacă se întrunesc condițiile mai sus arătate, cu Sepsi. Astfel, cei de la West ar ajunge în play-off cu o remiză cu Sepsi în cazul în care cele două combatante au golaveraj egal, cu condiția ca Deva să îș păstreze numărul mai mare de goluri marcate față de covăsneni. În toate celelalte cazuri, cei de la ACS West Deva vor trebui să câștige jocul cu Sepsi pentru a ajunge în play-off.
Juniorii sunt în Liga Elitelor
Dacă seniorii de la ACS West Deva au emoții, juniorii U19 ai clubului de la poalele Cetății sunt deja calificați în Liga Elitelor la această categorie de vârstă, după disputarea meciurilor din prima fază a Campionatului Național. La Campionatul Național U19 participă 18 echipe, împărțite pe criterii geografice, în patru serii, două având cinci componente, iar celelalte câte patru. Printre participante se numără și ACS West Deva, repartizată în Seria Regională 4, una cu patru componente. Conform regulamentului, primele două clasate din cele patru serii regionale se califică în turneele semifinale ale Ligii Elitelor. Așadar vor fi două serii cu câte patru echipe fiecare, componența fiind stabilită tot pe criterii geografice. Astfel, cei de la ACS West Deva au terminat seria pe poziția secundă, după Șoimii Șimand, devansând pe CFR Timișoara și Real Craiova, adversari în grupa semifinală urmând a le fi FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș. Aceste echipe sunt în grupă de cinci, în care mai sunt de jucat două etape, alături de ACSK Remetea, Clujana Cluj și Inter Gheorgheni, dar, indiferent de rezultate, nu pot pierde calificarea în seriile semifinale din Liga Elitelor. Pe partea cealaltă de tablou sunt calificate, deja, din Seria 1, Ceahlăul Piatra Neamț și Viitorul Darabani, care le-au devansat pe CNNG Fălticeni și Mausoleul Mărășești, iar din Seria 2 Sepsi Sfântu Gheorghe.
Mai este o necunoscută
Pentru ultimul loc calificant sunt în luptă United Galați și Luceafărul Buzău, numele echipei ce va merge în Liga Elitelor urmând a fi cunoscut în jurul datei de 20 ianuarie, după disputarea ultimelor două etape din această serie cu cinci echipe, din care mai fac parte Fortius Buzău și CSM Ploiești. În seriile semifinale se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, rezultând șase etape. La sfârșitul acestora, primele două clasate vor merge în turneul final. În acest turneu final se joacă în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă și locație unică, ce va fi stabilită de Federația Română de Fotbal, odată cu datele de desfășurare, cu semifinale încrucișate, respectiv locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă. Apoi pierzătoarele vor juca pentru medaliile de bronz, iar câștigătoarele vor lupta pentru cucerirea titlului național.
Liga 1 de futsal – sezon regular: Rezultate, program și clasament
Etapa 1
West – Mausoleul 18-4
Tg. Mureș – Sepsi 3-3
Odorhei – United 5-2
CFR – Luceafărul 4-5
Etapa 2
Odorhei – CFR 7-1
Luceafărul – West 2-6
United – Sepsi 8-1
Mausoleul – Tg. Mureș 1-2
Etapa 3
Sepsi – Mausoleul 4-4
Tg. Mureș – Luceafărul 15-7
West – Odorhei 4-9
CFR – United 0-7
Etapa 4
CFR – West 6-6
Odorhei – Tg. Mureș 7-2
Luceafărul – Sepsi 4-6
United – Mausoleul 10-2
Etapa 5
Mausoleul – Luceafărul 4-6
Sepsi – Odorhei 2-3
Tg. Mureș – CFR 5-1
West – United 4-7
Etapa 6
West – Tg. Mureș 2-3
CFR – Sepsi 3-3
Odorhei – Mausoleul 37-2
United – Luceafărul 9-2
Etapa 7
Luceafărul – Odorhei 1-11
Mausoleul – CFR 1-8
Sepsi – West 1-1
Tg. Mureș – United 5-6
Etapa 8
Mausoleul – West 2-6
Sepsi – Tg. Mureș 5-2
United – Odorhei 7-3
Luceafărul – CFR 4-6
Etapa 9
CFR – Odorhei 4-9
West – Luceafărul 5-0
Sepsi – United 0-3
Tg. Mureș – Mausoleul 31-0
Etapa 10
Mausoleul – Sepsi 3-3
Luceafărul – Tg. Mureș 4-8
Odorhei – West 7-0
United – CFR 5-2
Etapa 11
West – CFR 4-6
Tg. Mureș – Odorhei 6-4
Sepsi – Luceafărul 14-2
Mausoleul – United 1-12
Etapa 12
Luceafărul – Mausoleul 2-9
Odorhei – Sepsi 8-4
CFR – Tg. Mureș 3-2
United – West 8-0
Etapa 13 (12-14 ian.)
Mausoleul – Odorhei
Luceafărul – United
Sepsi – CFR
Tg. Mureș – West
Etapa 14 (19 ian.)
Odorhei – Luceafărul
CFR – Mausoleul
West – Sepsi
United – Tg. Mureș
Clasament
1. |
United |
12 | 11 | 0 | 1 | 84-25 | 59 | 33 |
2. |
Odorhei |
12 | 10 | 0 | 2 | 110-35 | 75 | 30 |
3. | Tg. Mureș | 12 | 7 | 1 | 4 | 84-43 | 41 | 22 |
4. |
Sepsi |
12 | 3 | 5 | 4 | 46-44 | 2 | 14 |
5. |
West |
12 | 4 | 2 | 6 | 56-55 | 1 | 14 |
6. |
CFR |
12 | 4 | 2 | 6 | 44-58 | -14 | 14 |
7. |
Luceafărul |
12 | 2 | 0 | 10 | 39-97 | -58 | 6 |
8. |
Mausoleul |
12 | 1 | 2 | 9 | 33-139 | -106 | 5 |
Actualitate
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara, amplasamentul pe care va fi ridicată fiind predat, miercuri, constructorului.
Noua fabrică va fi construită pe un teren aflat la ieșirea din Hunedoara spre Sântuhalm, aproape de limita cu localitatea Cristur. „Într-o primă fază, suprafaţa totală amenajată va fi de 17.750 mp, din care 3.367 mp vor fi ocupaţi de o hală şi câteva anexe”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Conform informaţiilor furnizate de investitor, se doreşte ca lucrările de construcţie să se finalizeze în toamna acestui an, iar noua fabrică să devină funcţională până cel târziu la finele anului curent. „Pentru început, aici vor fi create 40 de noi locuri de muncă, însă reprezentanţii companiei Schieffer Industries spun că proiectul prevede o extindere ulterioară a capacităţii care va duce, într-o a doua fază, la dublarea numărului de locuri de muncă”, mai arată cei de la Primăria Hunedoara.
„Ştiu că unii vor spune că 40 de locuri de muncă e prea puţin. Atrag însă atenţia asupra faptului că este vorba doar despre o primă fază a investiţiei. Pe de altă parte, aşa cum am mai spus-o şi-n alte ocazii, nu ne mai putem imagina că vom avea vreodată, în Hunedoara, o singură unitate economică în care să fie 20.000 de angajaţi. În opinia mea, sunt de preferat companiile mici şi medii, care se pot adapta mai rapid la cerinţele din economia reală. Mă bucură faptul că, după o perioadă destul de lungă, marcată de tot felul de incertitudini pe plan mondial, compania Schieffer a reuşit să înceapă, efectiv, proiectul de la Hunedoara, mai ales că discuţiile pe această investiţie au început încă din primul meu mandat”, a declarat primarul municipiului, Dan Bobouţanu.
Sursa foto: Primăria Hunedoara
Actualitate
Proiect economic în Petrila: hale de producție și servicii pe teren concesionat
Consiliul Local Petrila a aprobat, în cadrul ședinței din 28 noiembrie 2024, concesionarea prin licitație publică a unui teren de 5.105 mp, situat în intravilanul orașului. Decizia deschide calea pentru dezvoltarea unei hale de producție și a unor servicii conexe, răspunzând solicitării venite din partea SC C&F WALNUTS S.R.L.
Compania intenționează să își extindă capacitatea de procesare prin construcția unor facilități moderne, care vor include spații de birouri și o parcare destinată activităților specifice. Terenul, înscris în Cartea Funciară nr. 66518 și clasificat ca „curți construcții,” face parte din domeniul privat al Unității Administrativ-Teritoriale Petrila.
Licitația va porni de la o redevență anuală minimă de 5.436,2 lei (fără TVA), iar contractul de concesiune va avea o durată inițială de 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 49 de ani.
Planul SC C&F WALNUTS S.R.L. prevede construirea unei unități de procesare a materiei prime pentru realizarea de produse inovatoare, continuând activitățile deja existente pe o parcelă vecină, aflată în concesiunea companiei.
Proiectul a primit toate avizele necesare, inclusiv cele ale comisiilor economice, juridice și de urbanism, și a fost susținut de un raport de evaluare realizat de un expert autorizat. De asemenea, Agenția Națională pentru Resurse Strategice a confirmat că terenul nu este implicat în infrastructura națională de apărare, eliminând orice restricții legale.
Această investiție promite să dinamizeze economia locală, oferind noi oportunități de dezvoltare industrială în Petrila.
-
Actualitatecu o zi in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu o zi in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Stiri nationalecu 24 de ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu o zi in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu o zi in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?