
Luna aceasta a avut loc cea de a doua etapă a cercetărilor de la Ardeu, din acest an. În primele două zile specialiștii au desfășurat activități cu zilieri și voluntari. Au participat și studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara, aflați în timpul practicii de specialitate. Potrivit reprezentanților Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, s-a lucrat foarte mult pentru a scoate „la lumină” o zonă plină de morminte.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București au organizat zilele trecute șantierul arheologic Ardeu-Cetățuie. „După o zi fierbinte, dar fructuoasă pe șantier, învățăm de la Dr. Daniel Spânu câte ceva despre fibule, pornind de la cele descoperite la Poiana. Prima zi de practică studențească pe șantierul arheologic de la Ardeu a fost lungă și a continuat cu prezentări aplicate. Seria prezentărilor pe șantierul de la Ardeu a continuat seară de seară. Formarea competențelor de bază în domeniul arheologiei are la bază cunoștințe teoretice și practice. Studenții timișoreni își formează competențele de bază în arheologie, iar cercetarea evoluează pas cu pas. Ne bucurăm și de vizita domnului Dan Ungureanu”, au informat reprezentanții MCDR Deva.
Ca de fiecare dată, cercetările din teren scot la iveală tot felul de aspecte inedite. De data aceasta, specialiștii au verificat informațiilor arheologice ce privesc o zonă în care se află morminte din epoca dacică.
„Anul acesta, ne-am propus să verificăm informațiile arheologice în legătură cu un mormânt, cu o zonă, în care bănuiam de multă vreme că există morminte. Ne aflăm în momentul în care dezvelim această structură funerară rară, în ceea ce privește descoperirile de epocă dacică. Suntem atât de implicați, încât nici nu simțim căldura de afară”, a declarat dr. Iosif Ferencz, arheolog MCDR Deva.
Cetatea de la Ardeu, monument plin de semnificații
Să amintim comunității că și la Ardeu se găsește un monument plin de semnificații. Unul dintre monumentele mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara este „Cetăţuia” de la Ardeu, un deal calcaros, situat într-o zonă binecuvântată cu peisaje decupate parcă din ilustraţiile unei cărţi cu poveşti, cu abrupturi şi chei, cu ape termale şi minerale. „Istoria locuirii în zonă, dar şi pe culme, pe terasele şi la poalele dealului „Cetaţuie” se întinde pe mai multe milenii. Uneori istoria a fost scrisă cu dalta, ciocanul şi securea, alteori cu spada şi cu lancea şi cel puţin în două momente cronologice distincte, înălţimea a servit ca punct fortificat. Este vorba despre Epoca Regatului Dac şi de Evul Mediu. Timpul care s-a scurs a făcut ca urmele locuirilor succesive să se acopere de vegetaţie şi uitare şi poate că numai numele dealului – „Cetaţuie” sau „Cetăţeaua” mai aminteşte de gloria vremurilor trecute. În acelaşi timp, poate că poveştile despre comori şi urieşi spuse la gura sobei, iarna, de către bătrâni au mai păstrat câte ceva din firul istoriei acestor locuri”, a precizat dr. Iosif Ferencz, arheolog MCDR Deva.