Actualitate - Eveniment
Cinci spitale care administrează ser antiviperin
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara vine cu recomandări pentru persoanele care sunt adeptele drumețiilor montane.
Pe teritoriul județului Hunedoara, se întâlnește vipera comună (v.berus), care deţine un puternic venin.
Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin.
”Reamintim turiştilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muşcătura de viperă:
– purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;
– efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi;
– nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi;
– dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră.
Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare”, arată DSP Hunedoara.
Totuşi moartea cauzată de muşcătura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin. Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. O muşcătură de şarpe poate să afecteze victima, dar şi pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.
”Transportați victima la spital cât mai rapid cu putință pentru administrarea serului antiviperin!
Dacă este posibil, sunaţi la serviciul 112 şi solicitaţi o ambulanţă!)Serul antiviperin pentru a trata cu promptitudine şi cu competenţă eventualele cazuri de muşcătură de viperă – se asigură de unităţile sanitare cu pături din judeţ. Unităţile sanitare care au în stoc la serviciile de urgenţă ser antiviperin sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr.Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani, , Spitalul Municipal Orăştie şi Spitalul Municipal Vulcan”, mai informează DSP Hunedoara.
FOTO: Obiectiv de Suceava
Actualitate
Incendiu izbucnit la un autoturism, stins de un pompier aflat în timpul liber
Un incendiu izbucnit, miercuri dimineață, la un autoturism parcat în municipiul Petroșani a fost stins de un pompier aflat în apropiere, în timpul liber.
„Până la sosirea echipajului de intervenție, colegul nostru, soldatul Matei Alexandru Răzvan, de la Detașamentul de pompieri Petroșani, a acționat cu stingătorul din dotarea autoturismului personal, dar și cu un altul, de la un autoturism aflat în apropiere, reușind lichidarea incendiului care cuprinsese partea din față a autoturismului parcat și se putea extinde la întregul autovehicul. Nicio persoană nu a fost rănită”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Potrivit ISU Hunedoara, cauza probabilă a declanșării incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.
Sursa foto: ISU Hunedoara
Actualitate
Incendiu într-o clădire din Baru. Un bărbat a fost evacuat de salvatori
Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, într-o încăpere a unei clădiri aparținând unei societăți comerciale din localitatea hunedoreană Baru. Pompierii au intervenit de urgență la fața locului. Un bărbat care se afla în interior a fost evacuat de salvatori.
“Echipaje de pompieri de la subunitățile ISU Hunedoara din Petroșani și Baru au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unei clădiri aparținând unei societăți comerciale din localitatea Baru. Pentru misiune au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu degajare mare de fum într-un birou aflat la etajul unu al construcției, iar în interior se afla un bărbat care a fost evacuat de salvatori. A fost preluat de echipajul medical, iar în urma evaluării s-a stabilit că nu este nevoie de transportul la spital. Un al doilea bărbat era deja ieșit din încăperea cuprinsă de fum și nu a avut nevoie de ajutor medical”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Incendiul, care a afectat aproximativ 40 metri pătrați, a fost lichidat, dar pompierii au continuat intervenția, pentru evacuarea fumului, recunoaștere în interior și identificarea posibilelor focare active.
Cauza probabilă a declanșării incendiului a fost un defect al funcționării unui cablu electric deteriorat, aflat sub tensiune în apropierea unor material ușor inflamabile.
Actualitate
Eternul Eminescu. 175 de ani de nașterea „Luceafărului poeziei românești”, marcați la Galeria de Arte din Hunedoara
Se împlinesc 175 de ani de la nașterea marelui poet național al românilor Mihai Eminescu (1850-1889), supranumit „Luceafărul poeziei românești”. Cu acest prilej, astăzi, de „Ziua Culturii Naționale”, instituțiile culturale găzduiesc manifestări cu scopul de a promova cultura și dedicate „poetului nepereche”, 2025 fiind declarat „Anul Mihai Eminescu”.
La Hunedoara, la Galeria de Arte din municipiu, începând cu ora 18:00, va avea loc evenimentul intitulat „Eternul Eminescu”, organizat de Primăria Municipiului Hunedoara, Centrul Cultural „Corviniana” și Biblioteca Municipală Hunedoara.
„15 ianuarie – Zi în care sărbătorim cultura românească la superlativ, “Ziua Culturii Naționale” şi ziua nașterii lui Mihai Eminescu. Aşadar, vă invităm miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 18:00, la Galeria de Arte din Hunedoara, să-l omagiem cum se cuvine, pe marele Eminescu, poetul nostru naţional, prozatorul, gânditorul, omul politic, conservatorul, gazetarul erudit, Luceafărul poeziei româneşti. Anul 2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu”, pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului, considerat un simbol al literaturii naționale și universale. Noi hunedorenii îi aducem un omagiu, prin cuvânt şi cânt”, au transmis organizatorii.
Recital de poezie și de romanțe
Programul evenimentului cuprinde un recital de poezie susținut de elevi din şcolile hunedorene, scriitori şi cadre didactice (Victoria Stoian, Gabriela Trotuş, Ruben Bucoiu, Teodora Muntean, Emilia Miron, Carmen Greblă), iubitori de poezie eminesciană, precum și un recital de romanțe: Viorica Brânduşan Lupo, Mariana Risipitu, Magdalena Dobrotă, Gheorghe Hărău.
“Ziua Culturii Naționale”, marcată din 2011
“Ziua Culturii Naţionale” este marcată în fiecare an, la 15 ianuarie, începând din 2011. La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit “Ziua Culturii Naţionale”, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică – de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel. A fost activ în societatea “Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară – poezii, proză, dramaturgie – şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.
Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în Bucureşti. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva. Un bărbat de 73 de ani, transportat la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Pompierii din Hunedoara au stins un incendiu puternic într-o casă din Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Fetița cu chibrituri”, spectacol de dans contemporan, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” din Hunedoara. O poveste despre magie, emoție și speranță
-
Actualitatecu 2 zile in urma
3 februarie – prima zi de încasare a taxelor de închiriere a parcărilor rezidențiale din Deva
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Incendiu izbucnit la un autoturism, stins de un pompier aflat în timpul liber
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Au început înscrierile la Concursul de informatică “Aurel Vlaicu”, organizat de orăștianul Alexandru Todoran, admis la Harvard