Connect with us
Data: 06/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

CJ Hunedoara a modificat pe ici pe colo proiectele de transport „Green Line”

Publicat

pe

Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Hunedoara au organizat o întâlnire de lucru având ca temă stadiul proiectelor de dezvoltare al noilor linii publice de transport ecologic între principalele aglomerări urbane ale județului, respectiv „Green Line” Valea Jiului și Deva – Hunedoara. În cadrul acestei a fost stabilită refacerea studiilor de fezabilitate în conformitate cu noile decizii.

La întâlnirea de analiză a oportunităţilor de dezvoltare a transportului „verde” de călători, au participat, pe lângă consultantul proiectului, conducerea executivă a consiliului judeţean, primarii şi reprezentanţii municipalităţilor din Deva, Hunedoara, Petrila, Petrosani, Vulcan, Aninoasa, Lupeni şi Uricani.

Nou studiu de fezabilitate până în 15 mai

În urma discuților purate pe marginea proiectelor de transport ecologic s-a decis modificarea și completarea studiului de fezabilitate în cazul „Green line” Valea Jiului, în sensul unificării traseelor Petroșani – Uricani și Petroșani – Petrila, atfel încât să funcționeze o singură linie „verde” între Petrila și Uricani, cu depoul la Vulcan. Pentru linia verde de autobuze electrice dintre Deva şi Hunedoara s-a decis modificarea traseului propus iniţial în studiul de fezabilitate, astfel încât să fie evitate suprapunerile cu liniile de transport public local din Deva, precum şi construirea depoului în Hunedoara în zona Hăşdat pe un teren ce va fi pus la dispoziţia proiectului de către autoritatea publică locală. Refacerea studiilor de feazabilitate va trebui finalizată până în data de 15 mai. După aceasta, autoritățile publice locale implicate vor alege forma de asociere eligibilă respectiv prin Acord de asociere sau constituirea unei/unor asociaţii de dezvoltare intercomunitară (A.D.I.) pentru realizarea în comun a proiectului de dezvoltare şi de gestionare a transportului public de persoane în judeţul Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

„Festivalul de Folclor al Cetății”, la a patra ediție. Cele mai frumoase cântece românești vor răsuna în Piața Unirii din Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă ediție, a patra, a „Festivalului de Folclor al Cetății” va avea loc la Deva, în perioada 11 – 12 iulie 2024. Evenimentul reunește, și în acest an, îndrăgiți interpreți de muzică populară și renumite ansambluri folclorice din județ și din țară. Piața Unirii, din centrul istoric al municipiului -locul desfășurării evenimentului, va răsuna de cele mai frumoase cântece românești, în cele două zile ale festivalului. Tot acolo, cei prezenți vor putea admira „Gospodăria țăranului hunedorean”, prezentată de talentatul artist devean Radu Fachin, dar și alte expoziții, de ceramică sau de costume populare tradiționale.

Devenii și nu numai sunt așteptați să simtă românește în cadrul unei noi ediții a „Festivalului de Folclor al Cetății”, organizat de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Evenimentul va debuta joi, 11 iulie 2024, la ora 18:00. Organizatorii au prezentat programul festivalului. Astfel, pe scena din Piața Unirii vor urca, în prima seară, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, invitaţi: Mihaela și Ciprian Istrate, Nicolae Flaviu Cristea, Cristina Stănilă, Cristian Țăran, Nelu Ban Fîntînă, Ana Gabor, Vlad Lință și Cătălina Furdui. (Conducerea muzicală: Andrei Crişan. Coregrafia: Andrei Gabor). De la ora 20:00, îi vor încânta pe cei prezenți Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei” și invitaţii Ciprian Roman, Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Mariana Mocăniță, Ovidiu Homorodean, Ileana Laura Feraru. (Dirijor: Aurelian Croitoru. Coregrafia: Cătălin Tănăsuică).

Festivalul continuă vineri seară (12 iulie 2024), când, de la ora 18:00, atmosfera de voie bună va fi întreținută de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” și invitaţii Mariana Deac, Mariana și Adriana Anghel, Liliana Laichici, Antoanela Buțiu Ferche și Liviu Buțiu, Ovidiu Olari și Lorena Pascu. (Dirijor: George Cîlțea. Coregrafia: Cătălin Bălan), iar de la ora 20:00, Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” și invitaţii Claudia Torop, Roberta Crintea, Ileana Lăceanu, Andra Matei, Alexandra Bleaje, Roxana Goia, Georgiana Bîrsac, Cristian Fodor și Felicia Stoian (Dirijor: Florin Chirițoiu. Coregrafia: Valeriu Saraolu).

„„Festivalul de Folclor al Cetății” este prezentat îndrăgita interpretă bănățeană Felicia Stoian, prezentator și realizator de emisiuni folclorice la TVR Timișoara. Cei care vor participa la festival vor putea admira câteva expoziții de mesteșuguri populare care vor avea și ateliere de lucru pentru cei care doresc să învețe arta de a coase costume populare, să realizeze crestături în lemn sau vase și obiecte din lut. Este vorba despre expoziția „Gospodăria țăranului hunedoarean”, prezentată de artistul devean Radu Fachin, expoziție de ceramică și atelier de olărit sub marca „Ceramică David”, precum și o expoziție de costume populare tradiționale realizată de „Șezătoare cu bucurie”. Acestea vor fi deschise zilnic, pe toată durata desfășurării festivalului”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Doi acuareliști extraordinari – tată și fiică, expun la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

Doi acuareliști extraordinari – tată și fiică, expun la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Este vorba despre renumitul artist Ion Carchelan și fiica sa, Iulia Carchelan. Vernisajul expoziției de artă va avea loc astăzi, 6 iulie, începând cu ora 15:00. Lucrările acestora vor putea fi admirate până la începutul lunii august.

Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi gazda unei expoziții de artă unică, prezentând lucrările renumitului artist Ion Carchelan şi ale fiicei sale, Iulia Carchelan.

Expoziţia, intitulată „Dinastia culorilor la Castelul Corvinilor”, va avea loc în perioada 6 iulie 2024 – 2 august 2024, oferind vizitatorilor ocazia de a explora o colecţie impresionantă de opere de artă. “Vernisajul expoziţiei va avea loc pe data de 6 iulie 2024, la ora 15:00, într-un cadru deosebit, ce va îmbina arta vizuală cu o degustare de vinuri rafinate oferite de Crama Ulinici din Republica Moldova. Participanţii vor avea ocazia să savureze vinuri de excepţie şi să se bucure de un moment artistic special, oferit de tânărul pianist Andrei Dumitru Arhip”, transmite echipa Cluj Art.

Sursa foto: Cluj Art, Ion Carchelan, Iulia Carchelan/Facebook

Ion Carchelan, un artist consacrat în S.U.A. Europa şi Japonia, cu o carieră de excepţie, este cunoscut pentru stilul său inconfundabil în acuarelă pe hârtie udă şi pentru modul în care reuşeşte să surprindă esenţa peisajelor şi natura în creaţiile sale. Fiica sa, Iulia Carchelan, a moştenit pasiunea şi talentul tatălui său, aducând o perspectivă nouă şi proaspătă în lumea artei contemporane.

“Expoziţia promite să fie un eveniment cultural de excepţie, aducând împreună iubitori de artă, colecţionari şi critici. Publicul va avea ocazia să descopere şi să achiziţioneze lucrări de artă deosebite, să participe la discuţii libere cu artiştii şi să se bucure de atmosfera istorică şi grandioasă a Castelului Corvinilor”, mai transmite echipa Cluj Art.

Tot astăzi, la Castelul Corvinilor, la ora 16:30 va avea loc vernisajul expoziției de grup „La poarta peisajului”, în cadrul căreia vor putea fi admirate peisaje realizate de artiști din toate colțurile țării.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Descoperire macabră într-un imobil din Petroșani. Polițiștii au găsit cadavrul unui vârstnic în stare de putrefacție

Publicat

pe

Redactat de

Descoperire macabră într-un imobil din Petroșani. Polițiștii au găsit cadavrul unui vârstnic în stare de putrefacție

La data de 05 iulie 2024, în jurul orei 20:40, Poliția Municipiului Petroșani, a fost sesizată de către un bărbat, cu privire la faptul că, într-un apartament dintr-un bloc situat pe strada Aleea Trandafirilor din municipiul Petroșani ar putea exista o persoană decedată.

Polițiștii ajunși la fața locului, au găsit în interiorul apartamentului cadavrul unui bărbat de 71 de ani, care prezenta urme de putrefacție. Din primele cercetări preliminare, poliţiştii au constatat că, nu sunt suspiciuni privind comiterea cu intenție a unei infracțiuni.

Cadavrul a fost ridicat și transportat la Serviciul Județean de Medicină Legală in vederea efectuării necropsiei si stabilirea cauzelor și imprejurărilor în care a intervenit decesul. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, transmit IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate